16 Ноември, 2021 19:57 2 890 9

Лъжата и истината имат еднакъв статут в Македония

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • лъжа-
  • истина-
  • история-
  • денко малески

Македонските политици се интересуват от истината, само ако тя им помага да дойдат на власт

Лъжата и истината имат еднакъв статут в Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Денко Малески, цитиран от агенция БГНЕС:

Новата американска администрация вече цяла година работи по своя дневен ред и няма време да се занимава с лъжите на предишния президент Тръмп. От новите управляващи се очаква да решават ежедневните проблеми на гражданите. И затова тук е ролята на журналистите, интелектуалците и съдиите, които упорито търсят истината, за която няма давност и е ценна сама по себе си.

До ден-днешен неуморният CNN упорито работи по разкриването на голямата лъжа, че президентските избори в Америка са фалшифицирани. Всеки ден, една година след края на изборите, журналистите разговарят с отговорните лица в отделните избирателни райони, най-често републиканци от партията на Тръмп. Защо това е толкова важно? Защото в тази голяма лъжа вярва почти половината от американските граждани. В дебатите участват политици, съдии и добре образовани журналисти, които анализират фактите пред лицето на обществеността с пълното съзнание за своята важна роля за разкриването на истината. Те знаят, че ако нещата останат недоизказани, Тръмп може да се случи на американците повторно. Затова продължават битката за истината, за да не могат лъжите да застрашат отново тяхната демокрация.

Едно сравнение с Македония.

У нас никой не се замисля над твърдението, че партията на македонските националисти е имала твърди като камък 300 000 гласоподаватели през всички тези години на независимост. Дали някой си задава въпроса защо? Защото никой не си дава труд да разкрие истината на тази част от гласоподавателите. Тези гласоподаватели, които вярват в лъжата за Охрид, Преспа, България и албанския език, са оставени в мрак и на милостта на тяхната партия, която изцежда и последната капка патриотизъм с цел печелене на избори.

По принцип нашите политици се интересуват от истината, само ако тя им помага да дойдат на власт. След това ги очакват същите отговорности, както и в Америка: решаване на ежедневните проблеми на гражданите на Македония. Лъжата, която се разпространява, не интересува вече никого. Никой не се връща към истината. Защо? Защото тя, истината, не е ценност в нашето общество. Хората определено не са готови да се сблъскат с усилията и неприятностите, с които се сблъсква всеки, който се опитва да я намери. Не съществува един просветен елит, който е готов да се бори за истината до нейното пълно признаване, както е на Запад. Да продължи дебата за Охридския, за Преспанския, за Договора с България или за езиковите права на малцинствените общности и да се противопостави на лъжите. Истината, че без лоялността на всички по-големи етнически общности и без равноправие няма македонска държава. Че без Преспа няма НАТО, - нашата скъпоценна гаранция за сигурност. Че без договор с България няма ЕС – нашето бъдеще за просперитет.

Ако обобщим, македонската интелигенция, журналистите и съдиите не са готови да ровят упорито, докато не се докоснат до истината, без значение, колко усилия и време е необходимо и независимо от дневния ред на онези, които са на власт или в опозиция. Лъжата и истината имат еднакъв статут в Македония. Никой не обяви война на лъжата, защото всичко, което е от политическа полза, бива защитавано на принципа: заедно с приятели и когато лъжат, срещу врагове и когато казват истината. Именно истината не е ценност сама по себе си, затова са малко онези, които се борят тя да достигне до онази част от гражданите, които упорито вярват на лъжата. Що се отнася до съдбата на този, който все пак отказва да лъже и говори истината, за него все още са в сила думите на Марко Цепенков: Този, който говори истината, рядко остава жив.

Денко Малески е първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Коментарът е публикуван в Плусинфо.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македония

    16 0 Отговор
    се оформя като диагноза
  • 2 честито

    16 0 Отговор
    Прецедент: Научихме от чужда държава (Македония) кой ще ни е външен министър

    Това ще бъде Даниел Лорер - евреин, завършил в Тел Авив.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Платен трол ПП

    9 1 Отговор
    На кой му пука за тия гризачи ?
  • 4 Kcaniba

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "честито":

    А монито паси, сигур е тракиец!!! Относно маке, те са твърде незначителни за световната история, но фащ, са точното им копие!!! Само че глобално такова.
  • 5 Джема Грозданова

    0 0 Отговор
    Въпросът е решен! Стига говорене, съсредоточе се на президенските избори!
  • 6 пациент

    1 0 Отговор
    "Лъжата и истината имат еднакъв статут в Македония"

    на територията е обратното.
  • 7 Перо

    11 0 Отговор
    Денко Малески е прав,но не отчита,че македонистките правителства,политици и партии ще се сгромолясат,ако истината излезе на яве! Историята,националните герои,етноса,културата и т.н.,всичко се крепи на лъжата и бившата и още действаща там УДБа! На база на лъжата са взели научни титли,генералски пагони,дипломатически рангове,министерски,премиерски и президентски постове.Всичко е на пясъчна основа и на глинени крака. Ако се извади само една тухла,камък от стената,постройката може да се срути и това се брани с цената на всичко! Ще хвръкнат кариери и пари на местните феодали! Излизането на истината се отлага,но винаги идва и не може да се избегне,само се губи много ценно време!
  • 8 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "честито":

    Пази боже! Чрез международните договори става поробването!
  • 9 Малко слонче

    0 0 Отговор
    Матката ще чакат още много за ЕС.
Новини по държави: