Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 22:40 5 128 51

В Украйна обявиха провал на борбата срещу... руския език

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • крим-
  • донбас

Силният човек в Кремъл Владимир Путин наскоро отбеляза, че е невъзможно да се раздели общото културно наследство на Русия и Украйна, а и няма причина за подобно действие

В Украйна обявиха провал на борбата срещу... руския език - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Украйна почти не е останал руски език, но суржикът присъства навсякъде - така нареченият "украински руски". Това изявление направи езиковият омбудсман Тарас Кремин в ефира на украинското интернет радио "Глас ФМ".

Според него рускоезичното население на страната са "русифицирани украинци". "Ако говорим за украински руски, тогава това е суржик. Това е суржик, който се използва включително от русифицирани граждани на Украйна", отбеляза той.

В Украйна от 2019 г. е в сила законът "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен", който предвижда използването изключително на националния език в практически всички сфери на живота. В страната редовно възникват битови конфликти по този въпрос.

Конституционният съд констатира, че законът нарушава езиковите права на националните малцинства, а всяко посегателство върху правния им статут застрашава националната сигурност на страната.

Руският президент Владимир Путин от своя страна отбеляза, че е невъзможно да се раздели общото културно наследство на Русия и Украйна и няма причина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    83 5 Отговор
    Как е суджук на суржик. Клоуни.

    Коментиран от #3

  • 2 Ботокса

    13 55 Отговор
    Пак е надрусан...
  • 3 ха ха хаааа

    21 11 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Поне да беше го написал на кирилица ...🤭
  • 4 хахаха

    50 3 Отговор
    Умници! Продължавайте борбата, Джамбазов ще помага!

    Коментиран от #33

  • 5 Ланс Линк

    75 10 Отговор
    Тя цялата Украйна е провал
  • 6 ПараШут

    86 8 Отговор
    Русифицирани граждани на Украйна??...WTF...аз по-скоро виждам украинизирани и фашизирани граждани на Русия или по-скоро на СССР.
  • 7 Студопор

    92 8 Отговор
    Украйна - руската Македония.
  • 8 Голям Слон

    86 6 Отговор
    Напишете в тубата “дизель шоу” и ще чуете на какъв език приказват в сърцето на Киев :-) Типичният украински е само по новините и в западните покрайнини. Сори, но друга истина няма.

    Коментиран от #9

  • 9 НасилсВенЕзик

    69 6 Отговор

    До коментар #8 от "Голям Слон":

    3 пъти съм бил в Киев и да - единственото място в което се чува "местен език" беше телевизията. На улицата нито един човек не го ползваше... странна Македония се опитват тепърва да строят там. Знам че за университетите още тогава им искаха изпит и по "местен" език за да те приемат - явно насилествено налагане в сила си има.

    Коментиран от #11

  • 10 Чичо Тони

    48 3 Отговор
    Пълни глупости. Неотдавна бях на почивка където имаше много украинци и руснаци. Имаше по няколко руски и украински ТВ канала. На украинските редовно водещия/водещата говореха на украински, а интервюираните, много често отговаряха на чист руски и се разбираха прекрасно и безпроблемно.
  • 11 да питам

    34 9 Отговор

    До коментар #9 от "НасилсВенЕзик":

    Аз , като говоря и пиша руски , означава ли , че съм руснак ?

    Коментиран от #15

  • 12 От страни

    46 7 Отговор
    То даже не приказват на сурджик ми си приказват на руски. Смешно е да гледаш в техната телевизия как големите политици когато им се наложи да говорят само украински не могат да намерят думи и постояно минават на руски. Базикат ги русняците - как е по украински коте - кит, а как е кит.....
    Иначе е мелодичен - "ничь яка мисячна, зорана ясная видно хоть голки сбирай, выйди коханая працею зморена, хочь на хвилиночку в гай"....
  • 13 От страни

    39 4 Отговор
    Анатоли трябва да иде поне веднъж до Киев и да потърси тоя украински език, тогава ще види как е "почти не останал" руския. Колко пъти съм ходел на Киев толкова пъти не съм срещал некой да го говори техния език, та се налагаше да ги моля, да кажат нещо или да ми испеят песен на украински. Но това е за бита а за производство или наука - майко мила, ако почна на украински ще трябва да минат към страни на третия свят а може би и четвъртия, щото няма да има нито образование нито наука.
  • 14 Владимир славянина

    37 5 Отговор
    Езика на всички славянски народи е славянски, наименованията руски,украйнски, полски, български,чешки, сръбски и пр. нямат никакво значение, езика е един славянски и вси славяни сме.

    Коментиран от #17, #23, #26, #30

  • 15 Костова

    3 13 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Има понятие руско езични украинци. В къщи семейството говори само на руски.Самосъзнание украинско, майчин език руски. Такива са били преди 1991 година към 90 процента украинци.Причини, в големите градове, с изключение на Западна Украйна се е говорило само на руски. Не сте само Вие тук ,който знае руски език. Но навярно единстнен, който си задава въпроса дали е руснак.

    Коментиран от #18, #21, #24

  • 16 Еразъм

    33 4 Отговор
    Руският е много богат и красив език. Това е езикът на Пушкин, Достоевски, Лермонтов, Толстой и много много други световноизвестни писатели, поети, философи, учени. Да се забранява такъв език си е чиста проба глупост! А и владеенето на един език си е богатство, което никой не може да ти отнеме.
    В Швейцария имат 4 официални езика и нищо не губят от това, напротив - печелят!
  • 17 Костова

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "Владимир славянина":

    Човек, ако се концентрира може спокойно да се разбере за основни неща с всички носители на славянски езици. Зная от опит. Много привидно различни думи имат един и същи корен и еднакво значение.
  • 18 Виденов

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "Костова":

    Да обясните по време на голодомора какъв е бил основния състав на градското население в Крайна, ако е възможно? Питам за един приятел. Благодаря предварително!

    Коментиран от #42

  • 19 Професора

    17 3 Отговор
    И къв е точно измисления Украiнски език?
  • 20 Димитър

    39 2 Отговор
    Горките хора, гледат си националата телевизия и НИЩО не разбират. Тия са по-зле и от македонците.
  • 21 да питам

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Костова":

    А дали има шанс , да съм единственият тук , работил няколко месеца след аварията , в Чернобил , на 20 км. от реактора ?!
  • 22 Crsed: F.O.A.D.

    1 2 Отговор
    На македонски
  • 23 Бодак

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Владимир славянина":

    Точно. Имаме общ праезик, от който с времето са се нароили разни говори - български, полски, руски, чешки, словашки, сръбски, хърватски, словенски. Отделно си има десетки местни подговори.

    Сега този общ език е наричан славянски, да го наречем, по точно, праславянски общ език. ((В древността вероятно са го наричали тракийски. Тогава траките са били "най-многобройния народ след индусите" = и сега славяните сме си най-многобройния народ след индусите (Китай е сборка от множество народи))
    Някои говорят че не си приличаме. Естествено. Едно е да граничиш със Швеция и Германия, друго е да граничиш с данайците (баш гърците), дошли от Африка или столетия да отбиваш атаки откъм Мала Азия. В самата Русия е същото. Руснаците от север са по-различни от руснаците от юг.
  • 24 Бодак

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "Костова":

    " Самосъзнание украинско" ...
    Трябва да се преведем на български за да се види нелепостта която си писала.
    В превод на български - самосъзнание - окрайнинско, от окрайнините... От кои окрайнини ? От марсианските ли ?
    Този фокус е сходен на фокуса с Македония и македонския език. С тая разлика, че македонския се налагаше с бой и трепане, десетилетия, и пусна корени... (Това е най-страшната национална катастрофа в най-новата ни история. Другата, не по-малко страшна е офейкването на около 2 милиона сънародници на Запад - истинска катастрофа, писана на сметката на т.н. "демократични времена".)
  • 25 Рошко

    10 2 Отговор
    Украинците искали да сменят майчиния си език с английски
  • 26 Ами ...

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "Владимир славянина":

    Владе, ще ти цитирам wikipedia: "Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език." Значи преди българския няма доказано нищо друго. Нищо. Няма документиран "славянски". Има документиран български. Но по някаква причина, вместо българска, цялата група езици, произхождаща от най-ранно документирания български, е кръстена "славянска". Пък според една друга политлегенда, даже Борис-Мехаил премахнал БЪЛГАРСКИЯ и наложил СЛАВЯНСКИ език. И на него говорели до днес българите. Така де, то всъщност българския не бил български, а славянски. Та да питам, ако си българин де, не ти ли е малко обидно за предците ни? Македонците ни били откраднали езика. Ами не са първите.

    Коментиран от #29, #45

  • 27 Ами ...

    5 0 Отговор
    Борис-Мехаил=Борис-Михаил. Св. княз Борѝс I Михаѝл имам предвид.
  • 28 Ами ...

    3 1 Отговор
    Нищо не разбрах от статията.
  • 29 Д'мин

    16 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ами ...":

    Да не спомнаваме руснаците, по презумция те са виновни за всичко! Но как ще обясниш на чехи, словенци, поляци, сърби, черногорци, хървати и още мн.др. че са откраднали българския език и се правят, че говорят на някакъв славянски? До 16 в. поляци и българи са се разбирали без преводач. Документирано е от една полска (тогава Жечпосполита) делегация пътуваща за Истанбул през българските земи, покрай Черноморието. Та списвача им, някакъв благородник е забелязал, че неговите слуги спокойно си комуникирали с местното население при отсядането им за почивка по време на прехода.

    Коментиран от #34

  • 30 Хан Ко Брат

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Владимир славянина":

    Българите никога не са били славяни. Прабългарите са се поомешали с малко славяни, но това не ни прави такива. Много народи и племена по света щирок през вековете, къде много, къде малко са се сливали с други народности, което е довело до тяхното претопяване и изчезване. За това днес вече няма славянски племена, траки и прочие а има много държави с различен език и граници произлезли от някогашните славяни. Ние сме били прабългари и сме станали просто българи. Баш славяни в този смисъл на думата не сме били ама никогиш.

    Коментиран от #40, #46

  • 31 РУСНАЦИ-УКРАЙНЦИ

    9 0 Отговор
    СЕ БОРЯТ СРЕЩУ УКРАЙНЦИ-РУСНАЦИ ПРОТИВ РУСКАТА КУЛТУРА..😅🤣😂...ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ?ИЛИ ДА ПЛАЧЕШ?😜🤪😝
  • 32 Kcaniba

    15 0 Отговор
    да светна само пропагандстите на нацизъма!!! Суржик се говори като в Караснадарски крайй, така и в Киев!! Суржик, то е вид диалект между руски и малоруски наречия. Суржик го има от столетия, а украински език е създаден след 1991.
  • 33 Хехехе

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "хахаха":

    Верно бе!На Джсмбазина-Русия му е любимата тема...
  • 34 Ами ...

    4 7 Отговор

    До коментар #29 от "Д'мин":

    Да обясня какво? Че групата "славянски" езици е всъщност група български езици? Ти обясни защо не са, след като преди българския няма документирано нищо. Когато унгарците искат да кажат, че нещо е много старо, казват "От времето на българите". Но как така някакви си българи ще имат исторически принос. 😀 Слависти са не само руснаци.

    Коментиран от #36

  • 35 не може да бъде

    12 0 Отговор
    Ако бяха попитали радио Скопие,щяха да им разяснят че украинците говорат предимно на македонски език!
  • 36 Д'мин

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ами ...":

    Публикувано във факти.бг: "Че групата "славянски" езици е всъщност група български езици?"
    С хора, които се приравняват на нивото на македонските историчари не влизам в полемика! Иска ни се да сме древни-като шумерите, иска ни се да сме велики-като римляните, иска ни се да сме дали и ние нещо на света! Били сме древни, е не колкото шумерите! Били сме велики, може би по-малко от римляните! Дали сме, не толкова, колкото ни се иска, но сме дали! Няма нужда да сме дали и езика на половината Европа!

    Коментиран от #37

  • 37 Ами ...

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "Д'мин":

    Публикувано в wikipedia: "Но още в средата на 19 век Аугуст Шлайхер, Мартин Хатала6 и Леополд Гайтлер7 виждат, че езиковите особености на първите славянски книжовни произведения са еднакви с чертите на българския език. " Предполагам, че горните са видни македонски историчари. 😀

    Коментиран от #38

  • 38 Дядя

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ами ...":

    Младеж, с цитати от Укито показваш, че си много ниска топка! 19 век, книжовни произведения...човече, говориш за езика след въвеждане и разпространение на кирилицата (книжовни произведения нали това ще рече)!? Ако вдяваш поне малко от лингвистика ще знаеш, че българския е малко по-особен в граматическо отношение спрямо другите "български езици" на славяните! Само един пример-падежите! Няма да влизам в подробности защото и на мен не ми се занимава с лаици! А за кирилицата, отвори с в Уикито-коптска азбука и сравни нещо от 2-4век!
  • 39 Езика

    3 0 Отговор
    на полските ц.и.г.а.н.и. го направиха "украйнски"
  • 40 От страни

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хан Ко Брат":

    И защо лъжеш - на територията на България к имало съюз на славянски племена Съюз на седемте рода. И прабъдгарите дошли с хан Аспарух са били малцинство което беше бързо асимилирано, но са дали името на държавата. Думичката "хан" за кво ти говори? И нее КОбрат а КУбрат.

    Коментиран от #49

  • 41 ДжафДжаф

    4 1 Отговор
    Дори и да приемем, че в Западна Украйна, вследствие на полско и австроунгарско влиание се е формирал украински етнос, а впоследствие през 19-ти век, подобно на Есперанто, чрез вкарване на чужди думи и украински език, то какво да кажем за източните и южните области на днешна Украйна!? До 18-ти век тази територия е била част от Кримско-татарското ханство. След присъединяването на тази територия към Руската империя, първо по-голяма част от запорожките казаци се преселват в Кубан, мюсюлманското население практически е прогонено, а от вътрешността на Русия са докарани руснаци, които вероятно са говорели същият руски, както и в Москва. Така, че за какви украинци и за какъв украински език иде реч не е никак ясно. В края на 14-ти век за митрополит Киевски е назначен Киприян, брата на последният български патриарх Евтимий! Няколко години по-късно Киприян е назначен за Митрополит Киевски, Москжвски и на цяла Русия. От какъв зор Вселенският Патриарх поставя Киев и Москво под обща религиозна шапка! Очевидно, че и за българите и за византийците в Киев и Москва е живял един и същ народ! Те това е положението другари. Няма Украйна, няма украински език. Всичко е една голяма католическа уйдурма!!! За съжаление кръстоносните походи на изток все още продължават!!!

    Коментиран от #47

  • 42 5гтт

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Виденов":

    Бил е основно руски.
  • 43 Руснак

    3 0 Отговор
    В Украйна с тези езици-проблем, тъй като все още никой не знае какво е украински език. Като цяло, това, което се опитват да говорят в Украйна сега - това е силно развален руски език, разреден с полски думи. Например, на руски се казва "дома" (бълг. - в къщи), а в Украйна се добавя" в", се оказа"вдома". Украински език-един от разновидностите на руския език. Такива сортове са били във всяка Западна област на Русия, в Поволжието, във Воронежка и Тамбовска област, в Краснодарския край. Но сега в Русия се говори един език, според едни правила, а Украйна, поради покрайнините си-остава с това, което има сега. Те страдат щото не разбират как да говорят.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ами ...":

    По неодобрението на коментари ти се вижда че на този сайт има предимно отродени българи - русофили , който за своя кауза са приели измислените славянски булшити на рашките и са сритали всичко българско в канавката... тежко и на България с тия "българи".
  • 46 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хан Ко Брат":

    Генетическите изследвания кават просто и чсно че българите сме най малко славяни от вси1ки такива. До толкова че унгарции румънци имат повече славянски гени от нас българите. Друго Българите генетически сме най близо до унгарци , румънци , северна Гърция, после малко по далеч но все пак родствени с чехи, словаци , населението на днешна южна Франция , Северна Италия ( Тоскана, Ломбардия), Бавария и Швейцария ... кой от тия са славяни!? С поляци и руснаци сме доста доста далеч генетически, изобщо руснаците са далеч от всички е Европа ... Та колко сме славяни ние българите?
  • 47 Kcaniba

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "ДжафДжаф":

    Абсодютно правилна и логична
    тсторическа последователност!!!
    Адмирации
  • 48 Рашън траш

    1 2 Отговор
    Руснаците и нас бая са ни клатили и ни клатят още,пияни мръсни отепки
  • 49 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "От страни":

    В голямо заблуждение си. Пра... никой народ не се нарича пра ... забележи и помисли. Българите никога не са били малцинство никъде, нито траките някъде са изчезнали ... Никой никъде не е споменавал понятията хан и Тангра, освен наште академични историчари. Т.н. Тангра беше съчинен по един изтъркан надпис на който личат едва 25 % от буквите. Останалите бяха натаманени, за да се получи Тангра.
    " Минахме през земите на българите, които в по-стари времена наричаха траки" Това го пише кръстоноец , през 12 век, но такива неща не се пишат, зере академици, професори и доктори историчари, които делиха наарода си на прабългари, славяни и траки, трябва да си изядат титлите. НИе сме един народ живял си тука от преди гърците да довтасат от Африка, сварвайки тука местните пеласги ... Белези има достатъчно, в т.ч. старите наименования из Гръцко. В Историята на поп Йовчо ( същия е имал недостъпни за нас източници, из книгите, горени в последствие от гърци) пише, че "българите били прогонени на север най-напред от военната сила на Александър Македонски, а сетне от римляните. Но след това се върнали с голяма сила и заели землището си." ... И ред други неща из историята ни, които се крият и не са за ширпотреба, ако не отговарят на разбиранията на старата историчарската гилдия, голяма чат от които са масониария.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: