Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 07:46 1 569 2

Върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина - да или не

  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • република сръбска

Като най-сериозен източник на заплаха Западът смята лидера на босненските сърби Милорад Додик

Върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина - да или не - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно удължаване с 1 година на мандата на военната мисия на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

Под натиск от Русия обаче статутът на върховния представител на международната общност, който следи за спазването на Дейтънското мирно споразумение, остана спорен.

Москва - чрез посланика си в ООН Василий Небензя - декларира, че не признава назначаването през август на поста на германеца Кристиан Шмит. И че в името на суверенитета на тази балканска държава върховен представител повече не бива да има:

„Абсолютно ясно е, че върховният представител се е превърнал в източник на колосални проблеми, които застрашават цялата Дейтънска конструкция на Босна и Херцеговина. Иска ми се да попитам колегите, които прокарват нелегитимни схеми за съхраняване на този пост и на диктаторските му функции - какво целите? Защо искате да погребете крехкия мир в тази страна?“

Съединените щати обаче отстояват противоположната позиция:

„Трябва да запазим ролята на върховния представител. Той е в основата на стабилността на Босна и Херцеговина. Върховният представител Шмит има пълната ни подкрепа като последна инстанция, натоварена с прилагането на гражданските аспекти на Дейтън. Това ще е така, докато бъдат изпълнени всички условия страната да излезе от международно наблюдение“.

Кристиан Шмит така и не беше изслушан в Съвета за сигурност - въпреки че е изготвил доклад, според който Босна е изправена пред най-голямата заплаха за съществуването си откакто преди 26 години свърши войната там.

Като най-сериозен източник на тази заплаха Западът смята лидера на босненските сърби Милорад Додик, който възнамерява още този месец да изтегли Република Сръбска от участие във федералната данъчна администрация, съдебната власт и въоръжените сили.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галфоне

    4 3 Отговор
    В република Сръбска живеят сърби които естествено искат да са заедно с майка Сърбия, все едно в с. Македония хората да се чустваха българи и да искаха да се присъединят към България щяхме ли да търпим някакви западни търтеи да ни дават акъл за мира и спокойствието и целоста на незнам си каква измислена държава само и само да си постигнат долните намерения на лицемерните западняци и в частност краварите за разделай и врадей кое не им е ясно
  • 2 5иция

    0 0 Отговор
    Още една локация за Турця.