Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 18:30 4 454 19

Разпадането на Босна може да засегне целия регион

  • босна и херцеговина-
  • кристиан шмит-
  • позиция

Позицията е на върховния представител на международната общност в Босна германецът Кристиан Шмит

Разпадането на Босна може да засегне целия регион - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ако мултиетническа Босна бъде тласната към разпадане, това неизбежно ще даде отражение върху други нерешени конфликти в Западните Балкани като този между Сърбия и Косово, заяви днес в интервю за Ройтерс върховният представител на международната общност в Босна германецът Кристиан Шмит.

Шмит каза тази седмица, че мирното споразумение, сложило край на войната в Босна през 90-те години, е изложено на риск да бъде разрушено, ако международната общност не вземе мерки да спре сръбските сепаратисти, пише БТА. Върховният представител визираше действия от страна на босненското сръбско ръководство, целящи разрушаване на ключови държавни институции на Босна и Херцеговина като обединените въоръжени сили, висшия съдебен и прокурорски съвет и данъчната администрация.

"Дестабилизацията в този район ще засегне също въпроса за трудните отношения между Сърбия и Косово по същия или подобен начин", посочи Шмит. "Сърбия би имала интерес от запазване на целостта на Босна и Херцеговина", изтъкна върховният представител, като добави, че пътят на Белград към членство в ЕС може да бъде сериозно засегнат от нестабилност в Босна.

На въпрос дали има реална възможност за разпадане на Босна, Шмит посочи, че няма непосредствена опасност за това. "Но ако подкопаването на Дейтънското споразумение продлъжиЕ, има риск страната да се разпадне", добави той.

С Дейтънското мирно споразумение от 1995 г. бе сложен край на продължилата над три години война между сърби, хървати и босненски мюсюлмани. Със споразумението бяха съставени две големи автономни части на страната - Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, и бяха създадени редица държавни институции, за да се гарантира нормалното функциониране на държавата Босна и Херцеговина.

Шмит каза, че все още се надява, че международният натиск ще насочи развитията в "разумна посока", като червена линия би било изтегляне на Република Сръбска от обединените въоръжени сили на Босна и създаване на нейна собствена армия, както бе обявил лидерът на босненските сърби Милорад Додик.

"Ако това се окаже истина, ние в международната общност ще трябва да помислим много, много, много сериозно за това как можем да вървим напред", посочи Шмит. Той отбеляза, че използване на широките му пълномощия за отстраняване на длъжностни лица и за налагане на закони ще бъде последната възможност.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще делим наред всички

    40 8 Отговор
    Западните покрайнини и вардарска македония на България както е било
  • 2 Няма я югославията

    31 16 Отговор
    Титовистите да връщат заграбеното
  • 3 КОТарАК

    33 12 Отговор
    всичко , което е лошо за Сърбия и Германия е добро за БГ
  • 4 ПетровMr Петров

    18 16 Отговор
    Сърбите са реалните -"Троянски кон" в ЕС.Не ги разбирам - що се не присъединат към Раша или ОНД ? Техният човек , това е целта им , предава Левски.Алчността им е по-голяма от тази на футболера от Банкя.А дано се задавят !
  • 5 Балканите няма да се успокоят

    29 16 Отговор
    Докато всички сърби не се съберат под една върба
  • 6 Мдааа

    29 6 Отговор
    Европейските джендита и американската соростия така и не могат вденаха, че олио и вода не се смесват, получава се блудкава субстанция с постоянно свойство да се разделя!
  • 7 Балканджия

    15 15 Отговор
    Само нова кървавя война на Балканите ще осуети немвките планове за нов Райх ще разпадне съюза и ще спре разширяването на Нато и ако българите бяха малко умни каквито не са въпреки бакалските сметки на клоуна Витанов щяха да насърчават една такавя война да захлебят с огромни поръчки към Сопот и Каззънлък а после да си вземат Македония ма птде толкоз акъл в кухарските глави на масата ракиджии
  • 8 КАКВО ПО-НОРМАЛНО ОТ ТОВА

    26 7 Отговор
    След като можеше за Косово, трябва да може и са Реоублика Сръбска в Босна и Херцеговина.
  • 9 Иван

    29 7 Отговор
    Дано се разпадне това гнусно муслемско турско-американо-израелско създание.
  • 10 любопитен

    26 4 Отговор
    Ам тоя представител на международната общност Кристианчо Шматчо къде беше, когато откъснаха Косово от Сърбия?
  • 11 Войната иде

    20 2 Отговор
    Няма значение дали я искаме или я отхвърляме, тя пълзи - има 2 линии на сблъсък, едната е Украйна, другата е Балканите. Руснаците бяха притиснати докрай и повече няма да отстъпят. За тях тава е последен рубеж, да му мисли НАТО…
  • 12 Краси

    15 2 Отговор
    Сърбия не я мислете ще се оправи в бг гледайте че няма хора всичко е унищожено сега и народа подкараха като животните ни ефтаназия
  • 13 az #Контрапропаганда

    13 1 Отговор
    БиХ е изкуствен проект на Демократическата партия на САЩ. Нормално е да изчезне от политическия хоризонт, след като САЩ вече нямат сили да го поддържат!
  • 14 бай Тошо

    7 4 Отговор
    всички балкански чалми на екскурзия до анадола и готово

    Коментиран от #16

  • 15 Агата 01

    6 13 Отговор
    Ако Босна се разпадне и Сърбия нападне тогава Туция ще унищожи Сърбия за 1 седмица. Вече не сме 1995г. Сръбските пе деррунгели ще бягат към дели орман и там ще бъдат унищожени.
  • 16 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "бай Тошо":

    Ще има още по глям глад а не като преди само празни фабрики и полета.
  • 17 Гост

    1 0 Отговор
    Това показва ,че въпросното Дейтънско споразумение не е добро за тази страна.На него под принуда се наложи волята на някои западни държави над местното население.Тогава трябваше да се остави бошнаците сами да определят докъде ще е границата на държавата им като се включат всички населени с бошнаци територии,а тези със сърби си остават под сръбска власт.Така се прави винаги от великите сили,трябва да има постоянно язва ,която да създава проблеми.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мостът на Дрина

    0 0 Отговор
    Босна оцеля благодарение на финансовата и военната помощ на босненската диаспора в Турция и на самата турска държава. Турските граждани с босненски корени са милиони и май надвишават по брой тези, които живеят в самата Босна. На смъртния си одър, Алия Изетбегович неслучайно посочва Турция като защитник и покровител на новопоявилата се държава. С подобни симпатии и надежди пристъпват към Турция и Косово и Северна Македония . Всъщност, парчетосаните Балкани са мана небесна за имперските амбиции не само на Турция, но и на Русия, че и на останалите световни играчи. В този стратегически район, те никога няма да позволят на някой местен балканджии да стане "Велик". Е, могат да си помечтаят, но толкова. В противен случай, язък за боя, дето ще отнесат. Съдбата на Югославия е нагледен пример - стотици хиляди убити, милиони бежанци.