Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 19:07 2 181 12

Летящо такси с нулеви емисии ще превозва пътници в Рим

  • италия-
  • рим-
  • такси

Местни медии съобщават, че цената на планираното 20 минутно пътуване от "Фиумичино" до центъра на града е 140 евро, в сравнение с такси, което струва 48 евро, или пътуващ 32 минути влак за 14 евро

Летящо такси с нулеви емисии ще превозва пътници в Рим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Идеята за летящи таксита - евентуално без пилоти - се разпространява по целия свят, като част от стремежа за намаляване на задръстванията по пътищата и ограничаване на замърсяването.

В четвъртък в Рим беше представено блестящо бяло летящо такси - Volocopter. То беше паркирано на площад близо до фонтана "ди Треви", където на любопитните зрители беше позволено да се качат.

Проектът, наречен VoloCity, който е планиран и за Париж и Сингапур, обещава да отвежда хората от летището до града за 20 минути, без задръствания и с нулеви емисии, като се движи с максимална скорост от 110 километра в час.

Първоначално таксито ще превозва пилота и един пътник, "докато не започне да лети напълно автономно", когато ще може да поеме двама пътници, се казва в съвместното прессъобщение, в което се обявяват плановете.

За проекта в Рим на "Фиумичино" е необходимо да се разработят "вертикални летища", които да позволят на такситата да излитат и кацат вертикално.

Местните медии съобщават, че цената на планираното 20-минутно пътуване от "Фиумичино" до центъра на града е 140 евро, в сравнение с такси, което струва 48 евро, или пътуващ 32 минути влак за 14 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    5 3 Отговор
    Здравей, нова епоха!
  • 2 Къде

    3 2 Отговор
    се продават, и аз искам един такъв дрон.
  • 3 пешо

    10 3 Отговор
    "като част от стремежа за намаляване на задръстванията по пътищата и ограничаване на замърсяването"
    "е необходимо да се разработят "вертикални летища"

    матреалчета за калинки и за 80-процентници!
    някой дава ли си сметка какъв ще бъде т.н. въглероден отпечатък от производството на тези таксита, на тези инфраструктури и пр.?
    такива неща, и да станат, ще бъдат за каймака на най-свободния и демократичен социален слой. за д.е.билите ще останат ахканията и охканията. докато чорбаджиите ги свалят от трошките им, било чрез ограничаване на производството, било чрез налагане на непосилни за тях изисквания.
    но иначе - ах, колко сме ах! ох, колко сме куул!

    Коментиран от #5

  • 4 Ивелин Михайлов

    4 0 Отговор
    Аз си купих акции на други такива компании - лилиум, джоби и еханг.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смех

    8 1 Отговор
    Няма такова животно с 0-ви емисии нали се произвежда и ползва консумативи и евентуално ще бъде извеждано от екслоатация... Това са също емисии.. Вложената енергия от къде идва?

    Коментиран от #8

  • 7 Глюпости

    2 1 Отговор
    Препаратаджиите откога сделаха летяща брадва ..
  • 8 Hoho Boho

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Смех":

    Това, което си написал, важи почти за всеки предмет произведен от хората.
    Защо си се вторачил точно в тези дрончета...
    А енергията може да бъде добита и без въглеродни емисии
  • 9 факт

    4 0 Отговор
    А колко багаж мое носи щото до летището само пътник нема стане
  • 10 Наркос

    3 0 Отговор
    Производството на това такси, тока и батериите също ли са 0 емисии? За един-два пътника на курс няма ли да изхарчи повече енергия от автобус , метро ? Батерията като започне да се разрежда, електрониката се развали или метеорологичните условия са лоши какво правим? Проекта на Мъск за капсули задвижвани чрез индукция и въздушно налягане прави повече логика откъм екологичност и безопасност...ако не обръщаме внимание на цената/емисиите при производство!
  • 11 Карлсон

    3 0 Отговор
    Да не видят нещо, само копират.
  • 12 От страни

    1 0 Отговор
    И кой им е казал че тока зареден в тия батерии е с нулева емисия?
Новини по държави: