16 Ноември, 2021 18:05 2 156 33

Скок на цените на газа в Европа

  • северен поток 2-
  • европа-
  • газпром-
  • газ-
  • природен газ-
  • русия-
  • германия-
  • цени-
  • пари-
  • газопровод

Цените на газа в Европа се повишиха с 11%

Цените на газа в Европа се повишиха с 11%, след като германският регулатор спря сертификацията на Nord Stream 2 AG, съобщи Ройтерс, предаде БГНЕС. Германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur спря днес сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода "Северен поток 2".

"Днес Bundesnetzagentur спря процедурата по сертифициране на Nord Stream 2 AG като независим преносен оператор. След задълбочено разглеждане на документацията Bundesnetzagentur стигна до заключението, че сертифицирането на оператора на газопровода "Северен поток 2" би било възможно само ако този оператор е организиран в правна форма съгласно германското законодателство", заяви регулаторът. Регулаторът добави, че процесът на сертифициране ще бъде възобновен, когато дружеството майка прехвърли капитала и персонала си на германско дъщерно дружество.

"Процедурата по сертифициране ще остане спряна, докато основните активи и човешки ресурси не бъдат прехвърлени на дъщерното дружество и Bundesnetzagentur не успее да провери дали документацията, подадена отново от дъщерното дружество, като нов заявител, е пълна. Когато тези изисквания бъдат изпълнени, Bundesnetzagentur ще може да възобнови проверката си в оставащия четиримесечен срок, предвиден в закона, да изготви проекторешение и да го предаде на Европейската комисия за становище, както е предвидено в законодателството на ЕС за вътрешния пазар", добави регулаторът.

"Процесът на сертифициране ще бъде възобновен, когато операторът със седалище в Цуг, Швейцария, прехвърли основния капитал, свързан с тръбопровода, на германско дъщерно дружество", заяви регулаторът. Bundesnetzagentur също така заяви, че германското министерство на енергетиката и Европейската комисия "са били предварително информирани" за спирането. Веднага след това цените на газовите фючърси в Европа се повишиха с 11%. Търговията с декемврийски фючърси на газ на холандския индекс TTF, ключов европейски енергиен търговски хъб, достигна 1 042,6 долара за 1 000 куб. м газ в 09:45 ч. по Гринуич.

"Северен поток 2" минава от руския бряг през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно. Изграждането му е завършено в началото на септември. По-рано германското министерство на икономиката съобщи на РИА Новости, че е завършило анализа на сигурността на доставките в рамките на процедурата за сертифициране на "Северен поток 2" и го е представило на Федералната мрежова агенция. В анализа се казва, че издаването на сертификата не застрашава сигурността на доставките на газ за Германия и Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    12 1 Отговор
    Да не би да е станал 35ст.
  • 2 Аа,не става така!

    31 5 Отговор
    Събудете Заспалия Джоузеф и да стартира танкерите през Атлантика! Атлантическо братство са все пак!
  • 3 Рошко

    47 2 Отговор
    Няма страшно, да по застуди още малко и ще го пуснат
  • 4 Йеронимус БОШ

    6 26 Отговор
    А по времето на Бойко цените бяха по-ниски. Върнете го на власт и ще ви ги свали. Както и за ваксинацията - поне 80 % гаранция !
  • 5 гост

    7 67 Отговор
    Абе вие цените на газа не ги мислете , тепърва газпромовци ще си върнат всичките "печалби" със лихвите , вече тече новото антимонополно разследване на ЕК !! Главното е , че гнома пак си направи сметката без кръчмаря и пак стана за смях !! Сега СП 2 ще стане немска компания , която ще работи по законите на ЕС и ще провежда търгове за транзит на пазарни цени , тоест Газпром ще си плаща като поп за тръбите , които сам си плати и ще трябва да освободи 50% от капацитета за други доставчици !! Което скоро ще важи и за СП 1 !! А честито на русопитеците !

    Коментиран от #7, #8, #13, #16, #31

  • 6 Патето Яки

    45 2 Отговор
    кoгaтo oпeрaтoрът.................. прeхвърли ocнoвния кaпитaл, cвързaн c тръбoпрoвoдa, нa гeрмaнcкo дъщeрнo дружecтвo", зaяви рeгулaтoрът...................Германски шмекерии, Вова затвори кранчетата

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    8 40 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    И това е само началото , щото следващата стъпка е , че Раша ще трябва да отмени монопола на Газпром и в самата Раша и да го раздели на добиващи и преносни компании , които да бъдат независими , тоест с участие на неруски компании , които също да работят на пазарен принцип и да се конкурират на независима борса !!! Което значи край на "междудържавните" договори , където гнома си пазаруваше политици !!

    Коментиран от #21

  • 8 Дядо Петко

    33 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Верваш ли си?
  • 9 Соцагент007

    11 24 Отговор
    Американският натиск си каза думата.Принудиха корумпетата в Германия да предприемат необходимите действия.За тези,които не разбират за какво иде реч,накратко-потока става германски,подчинен на европейското законодателство по отношение на цени,договори,управление,транзит и т.н. С една дума,дръпват килимчето под краката на Газпром.
  • 10 гост

    4 21 Отговор

    До коментар #6 от "Патето Яки":

    Айде де , какво чака ??? Още утре да ги затвори , хахах !! Ама после трябва да затвори и вратата на Кремъл , на излизане и то за последно !!
  • 11 3.14К

    33 3 Отговор
    Дреме му на Путин през коя тръба ще им вкарва по-скъпия газ. А през декември сами ще сертифицират СП 2.
  • 12 Севън сииз Гази

    21 1 Отговор
    Жаден за Газ ходи Газ глава затрива
  • 13 2 МЕТРА СНЯГ

    32 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВАЛА. И ЕВРОГЕЙТЕ ГЕЗ ЩЕ СЪНУВАТ ЗИМЪСКА. ДАНО ДА ИМА ДЕБЕЛ СНЯГ И ГОЛЕМИ СТУДОВЕ И ЩЕ РАЗБЕРАТ ОТ КЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО И ОТ КЪДЕ ИДВА ЖИВИТЕЛНАТА ТОПЛИНА КАТО ГАЗ И ВЪГЛИЩА. РУСИЯ СЕГА ТРУПА ЗАПАСИ И ГАЗТА КАТО СТАНЕ 2500 ДОЛАРА ЩЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ КОЙ ДА ХОДИ НА КИЛИМЧЕТО В КРЕМЪЛ.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    4 30 Отговор

    До коментар #13 от "2 МЕТРА СНЯГ":

    Супер , мечтай си на воля , тъкмо след нова година като стане пак 150 долара газа още повече ще плачкаш , хахах !!! И следващата година даже няма да има шанс и сегашните простоии да повторят гнома и газпромовци , щото ако не са напълнили хранилишата още юли месец такива глоби ще им натресат , че ще подаряват газа само за тях !!
  • 15 ЕС ще се мре от тъпотия и инат

    23 3 Отговор
    Кат нещете вражеска руска газ си духайте на пръстите.
  • 16 Ще стане

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    ГАЗПРОМ Ще стане немска на 9 МАЙ 45 година...

    Коментиран от #20

  • 17 Новите реалности

    23 3 Отговор
    Векове наред Русия се е стремяла към Европа като научен, индустриален и културен център. Защото във всички други посоки е граничела с диви племена. Сега светът е коренно различен, дивите племена все повече се превръщат в индустриален и технологичен лидер. Опитите за сближаване и партньорство с днешна Европа са безполезни и безсмислени.
  • 18 Ира

    22 3 Отговор
    Едно и също. Газпром няма да построи, Газпром ще плаща като поп.... ама плащам аз , при това 50% повече.

    Коментиран от #24

  • 19 Конник

    18 3 Отговор
    прехвърли основния капитал, свързан с тръбопровода, на германско дъщерно дружество. Да им го подари, това искат фашистите от Германия.
  • 20 гост

    4 19 Отговор

    До коментар #16 от "Ще стане":

    Ми че тя вече си е немска бе , "историко" , хахах !!! В момента Германия и Австрия , дето са дупе и гащи държат основния дял от руския газ !! Полша и Украйна и Прибалтика се отказват от него , Балканите и Италия ще намалят със 75% покупките , а Испания , Франция и Англия отдавна купуват от Газпром колкото да не е без хич !! Така че Германия е главния клиент в ЕС и газпромовци трябва мноооого да му угаждат , ако искат да не настъпят мотиката и да се появят набързо десетина терминала за втечнен газ ! Щото само Катар догодина пуска още толкова колкото сегашните мощности , САЩ , Австралия и половин Африка отделно !
  • 21 стоян

    1 16 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    До 7 ком -Браво за компетентния коментар който много разочарова русконадупените
  • 22 Байдън ще ви спаси

    12 1 Отговор
    Споко бе Бидоня кат пръд неи ще видаде газ
  • 23 барчо

    10 2 Отговор
    Се съм чувал простотии, ма подобни, за пръв път. Все едно да започнеш да строиш сграда, без да имаш одобрени планове, обособена собственост и т.н. Почнаха да прокарват тръбопровода и опаааа, оказа се, че някоя си държава се чуди дали да и даде да мине от там или не. После и с друга, сега пък документите не били по изрядни. Нееее, и този път се убеждавам, че на ръководни постове се слагат от глупак нагоре!!!!
  • 24 гост

    2 17 Отговор

    До коментар #18 от "Ира":

    Плащаш ти дръжки !! Газпром е загубил НАД 70 милиарда по собствените му признания от 2009 насам след развалянето на дългосрочните договори и преминаването на борсови цени !!! И сегашното "повишение" , което ще свърши още след 2-3 месеца не може да компенсира и една стотна от тия загуби . Обаче най-важното гнома загуби окончателно възможността да пазарува продажни политици и зависимости за десетки години напред , а скоро ще загуби и съвсем реални ресурси , щото дълговете на Газпром вече са на границата на банкрута и кредиторите ще си потърсят вересиите , а той вместо приходи трупа нови задължения !
  • 25 mi6osp

    20 2 Отговор
    Автогол. В момента почти цяла Европа спира всички заводи за химични торове , всички парници за зеленчуци, всички производства, ползващи газ, защото при тези цени на газа продукцията им става непродаваема. А без торове няма реколта от есенници и пролетници, от плодове, от парникови зеленчуци. Идва зима, без газ няма отопление. Напразни са надеждите, че Русия ще отстъпи, а за газ отникъде взорът надежда не види. ЕС взриви икономиката си и много вероятно социалния мир.
  • 26 Ира

    11 2 Отговор
    До 24
    Да ти пратя ли месечните си фактури от Овъргаз? Къде Ви копат такива неграмотници?

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    2 15 Отговор

    До коментар #26 от "Ира":

    Ма то се вижда кой е неграмотника , хахах !!! Ами поне прочети колко от тая фактура е за Газпром и колко за Булгаргаз , Булгартрансгаз , Овергаз и накрая НАП !!!! И после обяснявай колко бил "спечелили" любимите ти ушанки !! И не ми показвай фактури за последните 2-3 месеца , ами дай фактурите за последните 10-15 години и тогава да смятаме , "грамотнико" наакан !! То затова от 560 млд 2008 година Газпром стана на 80 млд и скоро и за долар може да го "приватизират" !!

    Коментиран от #28

  • 28 Аз тамън

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    мислех да купя 20% от акциите на ГАзрптом ама сега няма да купувам.
    Велик анализатор си, велик.
    Ще ти взема постовете и ще ги издам като книга, да знайш.

    Коментиран от #30

  • 29 ЕС сам си го слага

    19 1 Отговор
    Просто е:Има газопровод има газ, няма газопровод няма газ и цената рипа като Стефка Костадинова
  • 30 Не бързай

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Аз тамън":

    Този каквото е писал винаги е ставало обратното!
  • 31 Ланс Линк

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Преди време беше писал, че СП2 няма да бъде завършен заради санкциите-е завършиха го. Виж какво значи дъщерно дружество и от кой се контролира. Сега Газпром ще може да напълни тръбата на 100%
  • 32 грух

    2 0 Отговор
    шфабите не заслужават газ, а армати в синята зона.

    Коментиран от #33

  • 33 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "грух":

    Швабите и всички евроатлантически пудели ще си го получат каквото заслужават.......само гледайте!