Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 17:44 2 287 19

От днес Северна Македония е напълно интегрирана в НАТО

  • членство в нато-
  • нато-
  • северна македония-
  • интеграция-
  • скопие-
  • европа-
  • филип лавин-
  • стево пендаровски-
  • радмила шекеринска

Президентът каза, че пътят до пълноправно членство в НАТО не е бил лек

От днес Северна Македония е напълно интегрирана в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С подписването на съвместната декларация от страна на командващия Върховното съюзническо командване на НАТО за трансформацията генерал Филип Лавин и началника на Генералния щаб (на Северна Македония) генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски днес официално приключи процесът на военно интегриране на Република Северна Македония в командните структури на алианса, съобщи специално на БТА агенция МИА.

На церемонията за подписване на съвместната декларация във вила Водно присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Стево Пендаровски и министърът на отбраната Радмила Шекеринска. Президентът Пендаровски каза, че пътят до пълноправно членство в НАТО не е бил лек за Република Северна Македония, но с активирането на поканата за членство държавата е получила по-голяма международна видимост и дипломатически потенциал за реализиране на стратегическите си политически и икономически интереси.

"Предвидимото бъдеще, което осигурява членството в НАТО, е основа за продължаване и на демократичните реформи в страната, което пък води до икономически растеж и по-висок жизнен стандарт на гражданите. В по-тесен военен смисъл имаме полза и от споделянето на знания, генерирани от Съюзническото командване за транформация, както и от разширените възможности за изпращане на кандидати за образование и обучение в другите членки на НАТО. Експертизата, която получаваме от по-старите членки, е от съществено значение за по-нататъшно трансформиране на нашата система за сигурност и отбрана. В този контекст сме благодарни на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Турция, както и на другите членки на Алианса за двустранното сътрудничество и помощ", заяви Пендаровски.

Генерал Филип Лавин поздрави страната за бързото и успешно завършване на военното ѝ интегриране в алианса, подчертавайки, че Северна Македония може да разчита на солидарността и подкрепата на съюзниците от НАТО. "Разширяването на НАТО се доказа като ефикасен механизъм за поддържане на дългосрочна стабилност и сигурност. Днес изразяваме благодарност на Северна Македония за приноса за стабилността в Югоизточна Европа и НАТО. Подписването на съвместната декларация представлява не само значителен успех за въоръжените сили на Северна Македония, а и потвърждава укрепването на Северна Македония като сигурен и значим партньор на Алианса", заяви Лавин.

Министърът на отбраната Шекеринска каза по повод подписването на съвместната декларация, че "днес сме в края на пътя от хиляда мили, започнал преди 30 години, но и тръгваме по нов път за цялостна модернизация на армията". "Показваме, че нашето членство в НАТО не беше само политическо решение, а резултат от големи реформи. Успяхме да постигнем тази цел 19 месеца след подписването и това е най-бързата военна интеграция в алианса", заяви Шекеринска. Генерал-лейтенант Гюрчиновски подчерта на подписването, че днес успешно завършва интеграционният процес, който на практика отразява продължилата три десетилетия упорита работа на държавата и армията. Завършването на процеса на военна интеграция в НАТО е доказателство за ангажимента на министерството на отбраната и армията на Република Северна Македония към изпълнението на поставените цели чрез процесите на трансформация в министерството на отбраната и армията.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо Гацов

    22 4 Отговор
    Е ся си такова таковата. Мани.
  • 2 ЪРП

    31 3 Отговор
    ПОРЕДНАТА ТЕРИТОРИЯ ЗА "ПУШЕЧНО МЕСО" НУЖНА НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ!!!!!
    чИсТиТо !!!!!!

    Коментиран от #18

  • 3 гадно

    34 4 Отговор
    Леле сите евентуални противници на НАТО са умрели от смЕх.
  • 4 Сандро Македонскиот

    18 1 Отговор
    ке тепа Иван Грозниот,само Сандро му знае чалъмот! Де бреее!

    Коментиран от #10

  • 5 az #Контрапропаганда

    28 5 Отговор
    Сега следващата стъпка е Македония да бъде вкарана в ЕС. А препятствието пред това е позицията на България. Ето защо с неофициалната подкрепа на Вашингтон на сцената в България се появи проектът "ПП", който ще свърши тази мръсна работа... и не само нея в чуждия интерес.
  • 6 Соцагент007

    27 1 Отговор
    На НАТО му трябваше "македонската фаланга",за да се почувства непобедима организация.Само да не берат ядове,както с гърците и турците,че ние нещо не се разбираме с тези бивши българи.
  • 7 Ектор

    5 9 Отговор
    Честито на СЪРБИЯ
  • 8 Ветко

    13 2 Отговор
    Страшна сила неземна. Кучетата на село треперят от страх!
  • 9 Ойде коня у ряката

    11 1 Отговор
    Надеждата за Неутрална Конфедерация Македония Швейцария на Балканите загина Роди се Северно Турска Македонска Република от пяната в устата на политиците в ЕС и САЩ
  • 10 Македонски шоп

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандро Македонскиот":

    Не е сандро а Санде.
  • 11 Кутия на Пандора

    6 1 Отговор
    Отвори се
  • 12 баба Пена

    7 1 Отговор
    "Прeдвидимoтo бъдeщe, кoeтo ocигурявa члeнcтвoтo в НAТO, e ocнoвa зa прoдължaвaнe и нa дeмoкрaтичнитe рeфoрми в cтрaнaтa, кoeтo пък вoди дo икoнoмичecки рacтeж и пo-виcoк жизнeн cтaндaрт нa грaждaнитe. - Мъ верно лий туй дето го чета?
  • 13 БАЙ ГЪН ДЪН

    10 1 Отговор
    СЕГА КАТ СА НАКУПИЛИ ХАМЪРИ СА ПОЧТИ ИНТЕГРИРАНИ. ТРЕБЕ ДА НАКУПЯТ И 5 ЕСКАДРИЛИ ЕФ16 НА ЧЕРТЕЖИ И ЩЕ ТОТАЛ ИНТЕГРИРАНИ. ТАКА СМУЧАТ ЯНКИТЕ ОТ ВСЕКИ ВЪРТЕШЕН ПРОДУКТ НА КОЛОНИАЛНИТЕ СИ САТЕЛИТИ.

    Коментиран от #14

  • 14 Неутрал

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ ГЪН ДЪН":

    Хамърите са закупени преди 20 години, сега се пенсионират и ще бъдат заменени от L-ATV през 2022 г.
  • 15 Перо

    3 0 Отговор
    Смешно е да се говори за РСМ и НАТО,когато няма “маке” на ръководна длъжност,без да дължи всичко на УДБа!
  • 16 Номенклатурчик

    4 0 Отговор
    Лукашенко на въпрос за НАТО: „Ние я смятаме за нелегална организация. Ние договорихме със САЩ да разпуснем Варшавския пакт, а те да премахнат НАТО. Пактът изчезна. НАТО набира сили. Още по-зле, американците даже не изискват мнението на своите европейски партньори. Не е възможно да се гарантира, че това няма да бъде началото на процес на дестабилизация на нашия спокоен континент, което може да достигне до глобален конфликт.“
  • 17 Бесен Язовец

    7 2 Отговор
    Хохохо купили си говедарски джипки и били интегрирани значи и Афганистан е интегриран в НАТО хохохо смех соросоиден смех!
  • 18 Display

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    Нямам друго обяснение, освен това, че и те са българи, защо като виждат какво е положението у нас и в източен ЕС се напъват и те да си съсипят държавата..........
  • 19 ГРУХ

    4 1 Отговор
    България - вън от НАТО !
Новини по държави: