Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 10:52 1 571 10

В НАТО няма консенсус по въпроса за приемането на Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • членство в нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг

Това заяви генералният секретар на НАТО

В НАТО няма консенсус по въпроса за приемането на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Страните от НАТО все още не са постигнали консенсус дали Украйна трябва да бъде част от организацията. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю в неделя пред телевизионния канал HBO.

„За да станете член на НАТО, трябва да отговаряте на стандартите. Ние им помагаме [на Украйна] да се бори с корупцията, но 30 членове [на организацията] трябва да стигнат до общо мнение, а в НАТО все още няма консенсус“, каза той. Столтенберг отбеляза, че Северноатлантическият алианс е заздравил отношенията с Украйна, но уточни, че тази страна не е обект на пети член от устава на организацията, който предвижда колективна отбрана, предаде агенция "Фокус".

На срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. Северноатлантическият алианс прие политическо изявление, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО, но отказа да предостави Плана за действие за членство (MAP) на двете страни, което представлява първата стъпка в правната процедура за присъединяване към организацията.... Според експерти от Брюксел през последните 12 години Киев и Тбилиси по-скоро са се отдалечили от перспективата за присъединяване към Алианса. НАТО не приема държави с нерешени териториални проблеми, тъй като членството им може да въвлече целия алианс във военен конфликт.

През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в конституцията, закрепващи стремежите на Украйна към НАТО, с формулировката за „необратимостта на евроатлантическия курс“. Осигуряването до 2020 г. на пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна с армиите на страните от НАТО е заложено във военната доктрина, приета през 2015 г. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, коментирайки в края на септември срещата на президента Владимир Зеленски с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, призна, че няма разбиране за сроковете, в които Украйна да получи ПДЧ в Алианса досега.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гагауз

    22 0 Отговор
    Приемете ги, но след като подготвите базите на Марс.
  • 2 Kcaniba

    27 1 Отговор
    ако окраина влезе в нато, това означава 2 неща.
    1. нато нарушава собствените принципи (за неприемане на държави снеясни граници и в състояние на война).
    2.Война между Русия и окраина и фащ, де факто трета световна!!!

    Коментиран от #3

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    След многократно проведените "износ на революция" , "държавен преврат" и "гражданска война" май сега ще опитат и ИЗНОС НА СВЕТОВНА ВОЙНА ‼️

    Коментиран от #8

  • 4 Няма

    17 1 Отговор
    Щото после Русия ще приеме Европейската част на натю в СССР
  • 5 Някой

    20 2 Отговор
    А попитахте ли Русия?
  • 6 МАРА

    17 2 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА Е УКРАЙНА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО В БЛИЗОСТ ДО РУСИЯ= НА РАКЕТИ В КУБА И ПОДВОДНИЦИ ДО ГРАНИЦАТА НА САЩ= ЗАБРАВИХА ЛИ ЦИКРОН И ПОСЕЙДОН Е ЩЕ СИ ПРИПОМНЯТ,НО РУСИЯ НЕ Е АГРЕСОРА,А Е ДЛЪЖНА ДА СЕ ЗАЩИТИ
  • 7 От страни

    10 0 Отговор
    Ми то е разбираемо - в нато има и свестни държави - кой луд ще приеме УкраДинците та след няколко дена след приемането да се наложи да се задейства 5 точка от устава на НАТО - а луди да воюват с Русия заради Украйна няма.
  • 8 От страни

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    То капитализъма е така - износ на капиталите, после износ на производства, после износ на инфлация, и най накрая износ на отбрана и износ на първи удар. Така се надяват де. Ама той им каза човека - ударите ще се нанасят по центровете на приемане на решенията.
  • 9 Сивата чапла

    0 0 Отговор
    Морковчето, морковчето!

    Така правят, че украинците сами да им се набутат.
    И те се бутат.
    Преди дни,
    когато на една среща украински политик пита американски,
    ще помагате ли, ако стане нещо с Русия,
    американецът му казва в прав текст, че ние вече ви платихме.

    За американските интереси ще се бият братя, братя по кръв.
    Щото Зеленски ги излъга,
    по същия начин с едно филмче, с подходящ хумор,
    беше душата на украинците.
    Избраха го и не можеш да го познаеш.
    Такива небивалици, такива постановки!

    Целта на НАТО/ американската върхушка
    е всички съседи на Русия да са под напрежение.
    И Украйна е маша.

    И затова съм против Триморието на Радев, и против мениджърството на Петков. Слушах преди с какъв плам Асен Василев защитаваше Магнитски, а отчита ли всъщност огромната постановка с тоя закон?

    Преклонението пред американците е повече от унищожително.
  • 10 7825

    0 0 Отговор
    Ако Украйна влезе в НАТО, това ще е краят на тази организация.
Новини по държави: