Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 10:45 1 517 29

Борел: Срещу ЕС се води хибридна война, дори хората се използват като оръжие

  • жосеп борел-
  • русия-
  • европа-
  • мигранти-
  • хибридна война

По думите му, в съвременния свят "класическата" граница между войната и мира е размита и не е "черно-бяла"

Борел: Срещу ЕС се води хибридна война, дори хората се използват като оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус е класическа проява на хибридна агресия от страна на режима на Александър Лукашенко и Европейският съюз трябва да реагира на това. Такава позиция изрази на пресконференция в Брюксел върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от агенция Укринформ.

"Свидетели сме на нестабилност, конфликти, транснационални заплахи, които накърняват нашата сигурност. Виждаме също използване на хибридни тактики, както днес се случва на границата с Беларус. Само преди няколко месеца беше трудно дори да си представим такова нещо." - заяви Борел след заседанието на министрите на отбраната от държавите в общността.

По думите му, в съвременния свят "класическата" граница между войната и мира е размита и не е "черно-бяла".

"Светът е пълен с хибридни ситуации, чиято динамика се характеризира с конкуренция, сплашване и причиняване на вреда. Това, което днес виждаме по границите на Полша и Литва с Беларус, е типичен пример. То показва много добре, че се сблъскваме с хибридна война, в която има много оттенъци между черното и бялото, между мира и войната. И в нея буквално всичко, дори хората може да се превърнат в оръжие." - посочи първият дипломат на ЕС.

Напомняме, след като ЕС прие санкции срещу Беларус заради нарушаването на човешките права от страна на Минск, режимът на Лукашенко провокира миграционна криза на границите на Литва, Латвия и Полша. Мигрантите, идващи от Ирак, Сирия и редица африкански страни масово пристигат в Беларус, а беларуската гранична служба ги насочва към ЕС. Край границите на Полша и Литва са струпани хиляди хора, ас наближаването на зимата ситуацията става все по-критична и може да прерасне в хуманитарна катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    46 3 Отговор
    ВИЕ водите хибридна война срещу гражданите на Европа с налагане на здравна сегрегация! Хич не си мийте ръцете с Лукашенко и с Путин!

    Коментиран от #10

  • 2 ТаУмВзе

    45 2 Отговор
    Аз ли поканих ислямистите в Европа, бре палавник. Каква хибридна война, когато тия режат глави, газят и изнасилват. И за хубавина ги покривате!
  • 3 Ехса

    36 2 Отговор
    Хайде стига с този измислен съюз. Англичаните се усетих навреме колко струва тоз съюз. Долни лицимери
  • 4 Борльо, що ревеш

    34 0 Отговор
    Нали Шмъркелица ги докара мигрантите в Гейропа с "Велкомен" мечета, зайчета, конфети, балони и захарни пръчици... Айде у лево... опа, то ти си си у лево,сори!
  • 5 лицемер нещастен

    33 1 Отговор
    а лодките от 5,г към испания, франция, Италия, Гърция и границата с България мирно нашествие ли му викаме или как!? щото не се споменава. значи маймуната влизаща от Изток в скапания ес е хибридна а тази от е чостокръвен талибан? а 5 млр Евро годишно за Турция за какво ги плаща скапания ЕС? НЕ Е ЛО ЗА ХИБРИДНАТА ВОЙНА НА ТУРЦИЯ И САЩ СРЕЩУ ЕС?
  • 6 тикви

    29 0 Отговор
    Войната е вътре в ЕС а не отвън. От кражби не можете нищо съществено да измислите като оправдание. Най корумпираната система сте ЕС!
  • 7 SH BG

    18 0 Отговор
    Ма нали в еврогейско ги очаквате с отворени обятия тия инженери, лекари, програмисти... :::)))

    Приемайте си ги бе... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 8 Анонимус

    25 0 Отговор
    Дъртьооо,дъртьо.Вземай си Съюза и си бъркайте дружно по ефрегейските дупки!Пожелавам ви по-бързо да се разпаднете и самосиндикално да се оправяте а.ално!Вие сте срам и позор за Европа!Оставете държавите и хората да живеят,както искат!
  • 9 ХАХАХАХАХА

    17 0 Отговор
    Айде организирайте 5 хил евроджендера и нападайте!!! ХАХАХАХАХА
  • 10 Ал Тъпоне

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Единствено браво викам на Холандците и дано те като Великобритания не напуснат Евросъюза, защото след напускането на британците само в тях според мен е здравият разум на Европа. Войната в Европа е на Европейската администрация срещу трудоспособното население в полза на мошенически организации. Трябва да се прекратят не пазарното подкрепяне на практически фалирали държави и бизнеси за сметка на печелившите с разни грантови схеми за уж възстановяване от икономически и корона кризи. Това е войната в Европа и тя идва от самата Европейска администрация. За по-малко от месец еврото се срина с повече от 4 цента спрямо долара, а след очакваното повдигане на лихвите от ФЕД вероятно този тренд ще се задълбочи, подкрепян от неадекватната разсипническа европейска политика!
  • 11 koko

    21 0 Отговор
    ето така си изкарват заплатите еврочиновниците по цял ден ръсят само лъжи и лъжи надпреварват се кои ще излъже най много,по цял ден продават едно и също русофобия е на нормалните хора им омръзна да слушат едно и също
  • 12 Перо

    19 0 Отговор
    Точно ЕС създава критичните ситуации с джендърското си и неуравновесено геополитическо мислене,на слугинаж,на една вредна за човечеството религия. Кой покани световната измет да дойдат в ЕС, като мигранти, лично Меркел! Сега Беларус да ги депортира в Германия и да се приключи с “критическата ситуация”. От къде на къде всички ще плащаме безумията на определени хора!
  • 13 доган

    16 0 Отговор
    Въпроса е кога ще се разпаднете?
  • 14 Privat Spase

    19 0 Отговор
    Точно хибридна атака е да не признаваш законно избран президент и да го наричаш диктатор само защото не ти отърва! Хибридна атака е цялото му изказване на това плаш.ило от Брюксел.

    Коментиран от #22

  • 15 Деймос

    14 0 Отговор
    Горко на ЕВРОПА , ако една Беларус може да води хибридна война срещу всички :))
  • 16 Faradei

    17 0 Отговор
    Диктаторa не ограничи населението си нито един ден докато,, демократите" 2 години троризират населението на Европа и го прнуждава да се боде със съмнителни ваксини! Диктатурата е в Брюксел не е в Беларус.
  • 17 Ернесто Гевара

    15 0 Отговор
    ЕС е един агресивен съюз заедно с приятелите им от Обоските щати!
  • 18 Мурзилажа изпуши

    1 16 Отговор
    Нали ревете срещу мигрантите бре ватници, сега защо виете като Европа не ги иска?

    Коментиран от #24

  • 19 ген Столти

    14 0 Отговор
    Абе Бореле, тебе те видяхме колко си умен и най-вече храбър при посещението ти в Москва.Сигурно е, че това посещение още е част от нощните ти кошмари.При това положение сменяй памперса и да не ти пука, друга управия за тебе няма, а и не се прави на мъж.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Максим

    10 0 Отговор
    Борел посети Белорус началото на 2020 година . Тогава.,по думите на Лукашенко му е предложил 60 милиона евро, за да въведе в страната Локдаун и да отмени Парадът на Победата. Ние не трябва сляпо да вярваме на думите на Лукашенко, но факт е че Борел наистина разговаря с Лукашенко и също така по-голяма част от страните по света по едно и също време въведоха локдауни,които съсипаха не един и два малки и средни бизнеси. Вратите за емигранти в Европа са все още широко отворени. Какво толкова, ако минават през Белорус? Вероятно намаляват доходите на другите официални канали за бизнес с транспортиране на емигранти.
  • 22 Да помолят

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Privat Spase":

    от Брюксел Тихановская да разреши проблема с емигрантите, тъй като я признаха за президент на Белорус.
  • 23 Костова

    10 0 Отговор
    ,, Хибридна война " е вече доста изтъркано словосъчетание, което не значи нищо. А си е чисто лицемерие от страна на Борел и всичките там полузаспали, некадърни евро чиновници.
  • 24 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мурзилажа изпуши":

    Май и ти не разбра какво каза,но явно толкова си можеш

    Коментиран от #25

  • 25 Грета Тунберг

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Скъпи,ти да не симпатизираш на тези навлеци,наречени мигранти?
  • 26 Бай Манчо

    5 0 Отговор
    Този не е наред - нима Лукашенко разби Близкият изток и Северна Африка и се измъкна като джебчия от Афганистан ? Да не са му спрели или сменили хапчетата . Поляците са длъжни да осигурят коридор по който да се транспортират мигрантите до дестинацията която те желаят (в случая Германия) - за съжаление така е записано в хартата за правата на човека , а не да ги пръскат със студена вода при -3 градуса и да им мятат светлинно звукови бомби - длъжни са ако дори и на 1 см са в Полска територия да спазват тези закони и правила , а не да постъпват по този нехуманен начин . Как е възможно Италия , Франция , Испания , Гърция да спазват правилата а поляците да се дървят ?
  • 27 Човек с памет

    3 0 Отговор
    Борел е загрял с няколко годни закъснение.
  • 28 Борелчоо,Борелчо

    3 0 Отговор
    Ващта работа ЕС ти ли ме бутна или аз паднах сам
  • 29 Павел пенев

    2 0 Отговор
    А бе Борел, ти си жив празен варел.
Новини по държави: