Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 11:16 9 423 53

Плевнелиев вбеси арменците в България

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • росен плевнелиев-
  • декларация-
  • антраник шакариян-
  • арменци

Остра декларация на арменците заради изказване на Плевнелиев

Плевнелиев вбеси арменците в България - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на България Росен Плевнелиев се замеси в неприятна ситуация, след като си позволи да заеме страна в конфликта между Армения и Азербайджан. Плевнелиев поздрави Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, което вбеси арменската общност в България. Епархийският съвет излезе с нарочна декларация, която ФАКТИ представя без редакторска намеса:

Декларация на Епархийски Съвет на Арменска Апостолическа Православна Света Църква (ЕС на ААПСЦ) в Република България

По повод изказване на Росен Плевнелиев президент на България (2012—2017 г) на 11-ти ноември 2021г., в рамките на Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема “Светът след COVID-19", съдържащо квалификации и оценки, касаещи отношенията между суверенните държави Армения и Азербайджан, Епархийският Съвет на Арменската Църква в Република България изразява своето категорично неодобрение и възмущение от меко казано неуместното поведение на държавния глава.

Статутът на гост на фондация (макар и близка до правителството на Азърбайджан) нито за миг не отменя отговорностите, които позицията на държавен глава и активен политически деятел вменяват. В тази връзка от свое име и от името на Арменската православна общност в Република България намираме за крайно укоримо поведението на г-н Росен Плевнелиев, който на официален форум си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата Световна Война, да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ .

Изказването му провокира и въпроса: В качеството си на какъв г-н Плевнелиев си позволява да се самообявява за изразител на мнението на балканските народи и да им вменява ролята на аплодиращи един военен конфликт със сепаратистки корени. Плевнелиев се явява възхвалител на военни действия, нарушаване на човешки права, неспазване на Женевската конвенция за отношението към военноплениците, подписана на 12.08.1949 и влязла в сила на 21.10.1950, забраната за употреба на определени оръжия и боеприпаси срещу цивилни и военни лица, както и умишленото унищожаване на исторически културни цености от световно значение. Твърдим отговорно, че арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България, която от поколения демонстрира родолюбие и патриотизъм към втората родина на дедите си в пъти по-автентична от тези на много политически деятели. И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах. В качеството си на държавен глава-обединител на европейска България или на симпатизант на азерските военни части той укорява ЕС за пасивно поведение към конфликта между Армения и Азърбайджан?

Смятаме, че един отговорен държавник е недопустимо да губи мярка в публичното си говорене, още повече, когато става дума за отношения между трети страни. Г-н Плевнелиев многократно е декларирал и подчертвал непоколебимите си пронатовски и проевропейски убеждения, а в същото време на форума в Баку удобно забравя, че веруюто на ЕС е съюз на нациите и националните интереси са над всичко и се опитва да вмени на ЕС ролята на световен полицай. Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите.

Аплодирането на военна агресия и легитимирането на езика на омразата спрямо Армения от страна на азърбайджанските домакини на г-н Плевнелиев намираме за крайно несъвместими с отговорното държавническо поведение. Призоваваме г-н Росен Плевнелиев да проявява отговорност в говоренето си в публични форуми, без значение за чия сметка и под каква фасада се организират и провеждат те. Защото, зачитайки, без условия и уговорки, действащото правило, че няма бивш президент, напомняме, че негов дълг е да се придържа към отговорно поведение, което приляга на държавен глава. Всичко друго би било не просто срам за политическата класа, но и дебела и тъмна сянка върху България.

Антраник Шакариян

Председател на ЕС на ААПСЦ в България


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър Македонски

    41 19 Отговор
    Тия двама млади нека ги нарека нови юпита много ми харесват. Много се О П А С Я В А М обаче че ще предадат българските интереси в Македония. Дори съм убеден в това и всички други които ще се съюзяват с тях трябва много да внимават. Всеки който следи внимателно какво казват по въпроса за отношенията ни с Македония може да подразбере от витиеватите им изявления че се канят да предадат нашите интереси
  • 2 тадам

    138 8 Отговор
    Понякога се чудя- откъде се пръкват подобни малоумници като този и Боко тиквата в България.Не само глупави,алчни и безсрамни,но и толкова вредни за цялата ни страна.Изумително постижение на човешката еволюция!
  • 3 Тиквата

    112 6 Отговор
    В качеството си на подлога на тиквата
  • 4 9689

    101 5 Отговор
    Мекотело......
  • 5 Алфа Вълкът

    34 38 Отговор
    Аз пък съм за арменците🇦🇲, ама като се за Хекимян, Халваджиян, Хампарцумян - СЛАВА НА АЗЕРБАЙДЖАН 🇦🇿
  • 6 ку ку

    112 4 Отговор
    Какво му се връзват на тоя кукумицин! В Украйна беше обещал, че ще освободи Крим.
  • 7 XYZ

    123 7 Отговор
    Росен Плевнелиев никога не е бил държавен ГЛАВА, а нещо друго, винаги в услуга на мафията!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Скъпа Марче

    70 5 Отговор
    Деня започна прекрасно! Обаче с Плевню като го видях, довечера ще сънувам КОШМАРИ! Пази аудиторията, не го пускай повече!
  • 10 ЪРП

    63 2 Отговор
    ПЛЮНКАлИЕВ Е ТАКОВА ПРОСТО "нИщо"....ЩЯХ ДА СЕ ОБЪРКАМ ДА КАЖА "НЕЩО"..........., ЧЕ ПРОСТО Е ТРУДНО ЗА КОМЕНТИРАНЕ ТОВА КОЛОСАЛНО "НИЩО"!!!!!!!!!!!
  • 11 Цеко сифоня

    70 5 Отговор
    Нищо ново. Плазмодия вбесява и всички българи.
  • 12 pay ak

    13 32 Отговор
    Te koсматите Араейци са виаги бесни Турци ги клали,, Азерит ги натиили, Руснаците ги ш...., Еврвите им отнели Йеросалим....Сета им е крив защо не отворет стаите архиви педи 1900 колко Албани извиха...в Кавказ а да се заселя в техните земи....
  • 13 Моряка

    52 3 Отговор

    До коментар #7 от "XYZ":

    Каква Глава,бе колега,медузите имат ли глави?Това,че продължава да ни излага по света,показва остра нужда от намордник.Но докато не свалим каскета от главата на Каскета,това няма да се случи.
  • 14 Просто човек

    38 2 Отговор
    Не и се сърдете, тя толкова си може... домакиня
  • 15 Тома

    39 3 Отговор
    Веднага да го сложат в поза партер или на трудовашка количка
  • 16 ????

    48 2 Отговор
    Ама тоя мъж под чехъл си вярва, че е някакъв капацитет в политиката, а дори и у тях е никой! Що му обръщате внимание! Имаме спомен как щеше да пляска Путин смешник!
  • 17 Този......

    45 2 Отговор
    Е мека китка. ПЛАВНА ПОХОДКА. 😜🤪
  • 18 Перо

    45 4 Отговор
    Крайно време е помачора Плевнелиев да бъде привикан в НСлС за анти-българската му дейност от години. Оръфляк и боклук!

    Коментиран от #21

  • 19 Реалистът

    43 4 Отговор
    Няма ли кой да му забрани на тоя малоумник да ходи да се излага.
  • 20 Механик

    33 4 Отговор
    Ерейската марионетка плевнелиев (умишлено с малка буква) е имала глупоста да засегне арменците (планински евреи).
    Явно никога не е чувал, че единственото невъзможно нещо на тоя свят е да видиш как арменец върви и разхвърля пари, а зад него един евреин ги събира и ги връща на арменеца.
    Сега ше му дърпат ушенцата и ще му скрият стpaпона за наказание.
  • 21 Керо

    9 10 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Крайно време е да се стопират платените тролове на факти.
  • 22 Истина е

    40 2 Отговор
    Прецидента Плевню ,известен още като мистър Бийн е най-жалкото човече -меко казано. Най-пропадналия дебил е той .
  • 23 Да им го пратим Плювню

    22 1 Отговор
    за постоянно, а те да си го накажат, както решат!

    Коментиран от #40

  • 24 ФЕН

    29 3 Отговор
    Плевлио толкова си може ....от него смислени думи или дела нечаканите ! Като държавник си беше поло..га като човек не знам..факт е че където е работи не щат и да го чуят ! Антипатията към арменската нация не са от днес....Като действаш президент- за срам на България застана до Ердоган по въпроса за Арменското клане през миналия век ... та сега ли ще изпъкне с ИНТЕЛЕКТ...или феса клати интереса.....
  • 25 www

    23 4 Отговор
    Арменците не го познават като нас. Той и като президент говореше в лично качество, а на въпросите на журналисти не отговаряше. Сигурно се е учил от Петър Стоянов, който каза, че да слушаш хората било примитивно разбиране за демокрация.
  • 26 092786

    29 10 Отговор
    Арменците са един изстрадал народ,древен народ и ние сме им протегнали ръка преди много години,защото и те като нас са преживели ГЕНОЦИД от турците! Азербайджан и Турция действат заедно да вземат земите им,а също си мечтаят и за още българска земя.ДПС също се застъпват за Азербайджан в Европа и лобират за тях и турците.
  • 27 Арменците

    15 20 Отговор
    са много долно племе, може би най-долното от всички на планетата. Който не е имал някаква работа с арменци, не знае за какво става въпрос и не пожелавам на никого да си има работа с такива. Страшно лъжливи, нагли, крадливи и самохвалковци, особено щом се отнася до пари, обаче като опре да дадат за някаква кауза, от която няма да имат печалба, почват да бЕгат с 200, иначе по обещанията много си падат. Претендират да са християни, но влезеш ли им в капана, особено ако задлъжнееш, всякакви християнски ценности и милосърдие престават да съществуват - ще ти изядат душата докато не ти вземат и трохите от масата като лихва. Не знам имало ли е арменски геноцид и не ме интересува, но като знам природата им каква е да налазват и оплячкосват всичко като скакалци и колко са нагли и как извъртат нещата, вероятно са си го заслужили съвсем основателно и беше огромна грешка да се признава нещо, случило се преди 100 години.
  • 28 Кукуригу

    25 2 Отговор
    Резил след резил...Плужека няма спирка!
  • 29 ара ара чачача

    10 2 Отговор
    ормянбараните на шашльiк
  • 30 Тодоров

    18 2 Отговор
    Прост...ът си е про...к. Какво политичечско лице е този най-вял президент в историята на българия, та да дава оценки за междудържавни отношения. И кой го е упълномощил ? И от чие име участва на подобен форум ? И каква тежест има за България неговото участие ? Ако това е форум, подобен на проведения в Манхатън през октомври 2019 г. "ЕVENT 201", то Плевналием е за моментален арест и съд за дейност против България. Масонът първо мисли за Ложата, после за България. Тия от Атлантическия съвет за какви се мислят.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ПЕНКО

    11 7 Отговор
    ПРОСТО НА РОСИЦА ПЛЕВЕНЛИЕВА СА И ОБЕЩАЛИ МАЛКО СЕКС /РЕЗАН / ЗА ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #33, #47

  • 33 е ти нале веке

    1 6 Отговор

    До коментар #32 от "ПЕНКО":

    та мандрасаа.кфо рИвеш
  • 34 Салах эл-дин

    3 6 Отговор
    до повторим 1915 ?
  • 35 грух

    7 1 Отговор
    медузата винаги си е амеба..
  • 36 Ама какво му

    12 2 Отговор
    Обръщате внимание на Плевню, тоя човек и майка си ще продаде!
  • 37 Ссср

    12 1 Отговор
    Така е когато на поста президент са били нац. предатели като тоя.
  • 38 не го брои

    10 1 Отговор
    тоя мухльо....
  • 39 Посетител

    11 1 Отговор
    Към арменската общност: - А нима сте очаквали нещо различно от това... недоразумение?! Мистър Гаф, след гаф, след гаф...
  • 40 Жожо

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Да им го пратим Плювню":

    Това за него няма да е наказание....

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Десният Плевньо

    8 2 Отговор
    На бас че някой мустакат азер е приклещил някъде нашия зюмбюл и го е любил страстно !
  • 43 Мустафа

    6 0 Отговор
    И коя е вашата родина,господа арменци
  • 44 Някой

    5 1 Отговор
    Безхарактерен плужек
  • 45 Минка

    1 5 Отговор
    Много ви бива по тази част.Отприши се бентът на ругатните,плюването,злобата.Разбрали недоразбрали,давай ,д а не пропуснеш да се изкажеш и ти! Нещастници тъпи.Вашият любимец Путин и той е на страната на Азербайджан .За това какво ще кажете? Ще му препратите ли същите ,,бисери,, ? Казаци пишат писмо на султана ? Такъв ли е случаят? Или не знаете?
  • 46 Лила

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Жожо":

    Теб ще пратим,да ги ,,оправиш,, всичките.
  • 47 Минка

    0 4 Отговор

    До коментар #32 от "ПЕНКО":

    Интересното е на теб какво са обещали.
  • 48 Нещо

    3 0 Отговор
    Скоро не бях чел нещо по абсурдно ха!
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    "арменски уста" (българска народна хрумка)
  • 50 Анонинен

    2 0 Отговор
    Нали знаете от къде е Плевнелиев и майчиният му език
  • 51 Епидавър

    0 0 Отговор
    Знаете КОЙ сложи Плевньо на поста президент ! Знаете чия функция е този човечец. С времето бе моделиран в карикатура и мекотело , което дори неговите хора го подиграваха и му се присмиваха. Жалка карикатура на един представител на бойковата Шайка !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Симеон

    0 0 Отговор
    Първо той Росен Плевнелиев никога не е бил Президент на всички българи, второ азерите са по бял народ от арменския, и трето ако сте се интегрирали означава че имате една родина и това е България, защо още тачите първа трета десета родина