24 Ноември, 2021 18:55 4 966 39

В Северна Македония се питат как е възможно да има толкова голям внезапен пожар в автобуса

  • автобус-
  • северна македония-
  • катастрофа-
  • пожар-
  • запалими вещества-
  • жертви-
  • българия-
  • беса транс

Не е било спазено правилото всеки един автобус да бъде лицензиран поотделно

В Северна Македония се питат как е възможно да има толкова голям внезапен пожар в автобуса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на транспорта на Република Северна Македония е задействало процедура за отнемане на разрешителното на фирмата „Беса транс“, която е собственик на катастрофиралия в България автобус, при пожар в който изгоряха най-малко 45 души, предаде БНР.

Решението на министерството бе обявено след започналите действия от страна на властите в Република Северна Македония за проверка на документите на фирмата собственик на автобуса. Стана ясно, че не е било спазено правилото всеки един автобус да бъде лицензиран поотделно. За автобуса, с който стана инцидентът в България, се разбра следното: „От получените информации от министерството на вътрешните работи за изгорялото превозно средство констатирахме, че то не е било заявено от превозвача съгласно чл. 11 алинея 5 от Закона за пътническия превоз. Поради това превозното средство го няма в електронната база на министерството на транспорта и съобщенията“, каза министърът на транспорта и съобщенията на РСМ Благой Бочваровски.

Кметът на община „Студеничани“ Азем Садики, откъдето са 17 от общо 45-те загинали при тежкия инцидент, настоя за сериозно разследване на случая. Той е категоричен, че виновните трябва да понесат отговорност и наказание, а следствието да даде отговори на много въпроси. „Да се види как се стигнало до сблъсъка, за да има толкова голям внезапен пожар, какъвто е имало в автобуса. Дали са имали право да носят такъв запалителен материал“, каза той. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски вече коментира, че за възможните причини трябва да се изчака информацията от разследването

Медиите в страната и днес отразяват темата с катастрофата, като напомнят, че разследването по случая продължава от българска страна. Очакванията на хората са да има резултат и да научат кой е виновен за трагедията, каза за БНР журналистът Пресиян Лека. „Чакаме от българските институции възможно най-бързо да излязат с доклад за пътно-транспортното произшествие и да ни кажат какви са причините и да научим кои са отговорните лица, или кои са виновни за станалото“. Медиите в Северна Македония съобщиха по-рано, че трима лекари от Института за съдебна медицина в Скопие ще се включат към екипа на българска територия. По думите на външния министър Буяр Османи тримата вече са пристигнали в София и очакват одобрение от нашите власти да се присъединят към работата. В Република Северна Македония е обявен ден на траур в памет на загиналите при тежката катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едирне

    14 26 Отговор
    Турците са заложили бомба да ни скарат още повече.

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    46 14 Отговор
    Питайте главния пожарникар на републиката, Бацо шланга.

    Коментиран от #35

  • 3 Бай Джо

    11 34 Отговор

    До коментар #1 от "Едирне":

    Може и Вова покрай тубите с бензин да е сложил и някоя и друга дамаджана Новичок.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Денис

    18 12 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Джо":

    Може и Бойко да го е поръчал.
  • 5 Тоалетна хартия

    76 2 Отговор
    Катастрофи да искаш. Но такива, в които да гориш така.....Правилно питат макетата, какъв товар е имало в автобуса!!!! Но да питат първо хората в другите 3 автобуса....

    Коментиран от #27

  • 6 Буратино

    56 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Джо":

    Превозва ли са нещо лесно запалимо. Освен бензин може и фойерверки, евтини от турско и прочие и прочие. Контрабандата е чиста печалба.
  • 7 Пиле на грил

    18 7 Отговор
    Автобуса се е нанизал на мантинелата като пиле на грил.
  • 8 висок

    32 3 Отговор
    Като сложиш 40 туби по 25 л бензин в багажното.....
  • 9 Имало е заложено

    6 23 Отговор
    Взривно устройство т.е атентат

    Коментиран от #13

  • 10 pbdan

    60 1 Отговор
    Всъщност катастрофата не е голяма, автобусът е спрял почти плавно и не се е обърнал. Ако не беше тоя пожар предполагам всички щяха да са живи.
  • 11 ИМА ЛИ

    18 30 Отговор
    ИМА ЛИ ЖУРНАЛИСТИ?
    Упорито продължава да се мълчи за кариерите, които се намират на 2 км преди мястото на катастрофата и пътя от тях, който неадекватно се включва към магистралата. Замърсяването на магистралата с прах и чакъл. Щом така упорито се мълчи, значи там има нещо много гнило.

    Коментиран от #31, #34

  • 12 Варненец

    36 1 Отговор
    Сега ние ще излезем виновни, защото слагаме бомби по магистралите и защото сме татари. Наследниците на Македонски, са чистокръвни...май никой не знае какви. А пък , като погледнем фактите, в автобуса са били само етнически албанци, даже и шофьорите.
  • 13 pbdan

    27 2 Отговор

    До коментар #9 от "Имало е заложено":

    При взрив от атентат щяха да се счупят прозорците и може би щеше да има още успели да скочат и да се спасят. Това тепърва ще се установи, няма как да се скрие.
  • 14 ами

    11 6 Отговор
    България е страната на чудесата , за съжаление преобладаващо негативни .
  • 15 шопо

    4 2 Отговор
    контрабанда ваксини!?
  • 16 Ганди

    22 6 Отговор
    Не знам но всички хора свързани с катастрофата са с турски имена. И репортажите от с. Македония също. То и в България е същото. Ще ни изколят някои ден еиии.
  • 17 РЕАЛИСТ

    33 0 Отговор
    Бавно реагиране на нашите власти. Трябваше да спрат другите автобуси на фирмата на границата. Да ги проверят прецизно за всичко. Дали носят туби. Да проверят тахографите им, ако те не са правили почивки, то и изгорялият не е правил. Имали ли са по двама шофьори на автобус.
  • 18 гост

    31 0 Отговор
    Тая мантинела не може да причини такъв пожар, ако не е имало гориво в багажника и то бензин, дизел не може толкова бързо да пламне. Иначе автобуса е щял да мине безпроблемно през мантинелата и всички са щели да слязат живи и здрави.
  • 19 помним

    18 2 Отговор
    Историята помни поруганите български гробове в Македония.дано тази катастрофа не е възмездието им.

    Коментиран от #26, #37

  • 20 Амини ние се питаме

    5 1 Отговор
    Кой сложи бомбата в рейса
  • 21 Шорош

    8 1 Отговор
    Какво са няколко живота пред привмането на Мъкедония в ес.
  • 22 Варненец

    15 3 Отговор
    Не знам за вас, но аз някак си не тъгувам много за албански македонци, с арабски имена, които вече 30 години ни наричат татари и цигани, а в същото време говорят на български диалект. Да хора са, но и ние имаме такива хора, които цял живот не са пипнали работа и им плащаме сметките, защото са патладжанен електорат. Това по кой закон е редно?

    Коментиран от #23

  • 23 Тоалетна хартия

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "Варненец":

    Честно да кажа, изобщо не ми пукака за куфарни"""търговци"" , които се самовзривиха, без значение религия и етнос. Товара, който се е взривил, няма да е гориво.....Колко ще спечелишн от туба с гориво???? Нещо друго е гърмяло и горяло!!!! За този пожар, не е виновен пътя.....
  • 24 Мюмюн

    17 0 Отговор
    Тука има нещо...не може просто така-от удар в мантинелата, дори и с 120 км, да пламне автобуса за някакви си 10 секунди. По-вероятно е да се е остъргал в нея, да са се появили искри, които са запалили нещо възпламенимо в багажните отделения. Дали туби с евтино гориво от Турция, дали нещо друго- само оцелелите могат да кажат каква стока е имало там. Спомнете си летище Бургас-при взрива там, парчета от купето на автобуса бяха на 200м. Не е бомба-определено.
  • 25 Мемфис

    0 10 Отговор
    Много иди.ти в този сайт бе…. Къде ви отгледаха толкова злини изр.ди?

    Коментиран от #28

  • 26 Ууу

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "помним":

    И не само, също така и поруганата плоча на загиналите българи с корабчето на охридското езеро. А вариантите са три- бензин ако са пренасяли, метан никой не казва на какво е бил автобуса или бомба - едва ли
  • 27 Ще има и още

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тоалетна хартия":

    Поздравления за коментара !! Най-после едно разумно предложение ( за разследване на товара в другите 3 автобуса ). След легионите от covid-експерти не знаех, че в България имало и толкова пътни експерти но от никого от тях не чух нещо в тази посока - всичките те са прекалено заети в обругаването на българските пътища, вероятно с користна цел и без значение, че тези приказки може да доведат до претенции срещу България за обезщетения за десетки милиони. Явно очакват да бъдат повикани като "експерти" когато тази претенции бъдат предявени.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ал Хилми ибн Бомби

    6 0 Отговор
    Не са се сетили да сложат малко контрабандна амониева селитра до тубите с нафтата.Чак в Афганистан ще се чуе г
  • 30 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ще има и още":

    "Кмeтът нa oбщинa „Cтудeничaни“ Aзeм Caдики, oткъдeтo ca 17 oт oбщo 45-тe зaгинaли при тeжкия инцидeнт, нacтoя зa ceриoзнo рaзcлeдвaнe нa cлучaя. Тoй e кaтeгoричeн, чe винoвнитe трябвa дa пoнecaт oтгoвoрнocт и нaкaзaниe, a cлeдcтвиeтo дa дaдe oтгoвoри нa мнoгo въпрocи. „Дa ce види кaк ce cтигнaлo дo cблъcъкa, зa дa имa тoлкoвa гoлям внeзaпeн пoжaр, кaкъвтo e имaлo в aвтoбуca." Този кмет знае със 100% сигурност какво точно са карали! Следва по стария шиптърски закон "око за око, зъб за зъб" да последват най-малко 20-30 убийства на фирмаджии и роднини от тая хубава фирма "БЕСА ТРАНС"! А те там си се знаят!
  • 31 В.Г.З.

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМА ЛИ":

    Гнило ти е между ушите!
  • 32 Алфа Вълкът

    0 7 Отговор
    Бугарски атентат е верният отговор!

    Коментиран от #36

  • 33 Обичай

    5 0 Отговор
    Ами по балкански обичай уж ходили на туризъм,а всъщност на амбулантна търговия. Не ги упреквам - от беднотия е,но много е вероятно да са си купили ефтино нафта,бензин,олио и зехтин - от там и огромният пожар.
  • 34 винкел

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМА ЛИ":

    Какво гнило? Били са четири автобуса,три са минали малко преди него и не са имали проблем.Ясно е че са напълнили багажното с туби,сега в Турция горивото е по-евтино.
  • 35 Мърлячи

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Честен ционист, не питай за шланга на Бацо, и не заставай пред пожарникарския му шланг, че струята ще те понесе, ще те отнесе и ще си останеш изненадващо безчестен. Защо пък да не питаш, питай си, то с питане се постига желаната цел. Явно, ти си, от тия на които им харесва полета на пожарникарския шланг. Хей мърляче, не използвайте мъката, трагедията на едни хора, в просташка политическа полза за други...!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мне, те са албанци

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "помним":

    По скоро е заради Света София в джамия
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 незнайко

    0 0 Отговор
    В резервоара на автобуса са заредили бензин вместо нафта ! Бензина плува над нафтата докато се разтвори, но при удара в резервоара последствията са видни !!! За 10 минути не е можело да се емулсира в нафтата след зареждането на бензиностанцията !!! Тази версия защо не я проверят ???
Новини по държави: