Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 15:05 2 605 17

Напрежение между Париж и Лондон: Франция отказа разговори след писмо на Борис Джонсън

  • великобритания-
  • франция-
  • ламанш-
  • мигранти-
  • брекзит

Броят на мигрантите, които са достигнали Великобритания с лодки тази година, вече е над три пъти по-голям от общия за 2020 година

Напрежение между Париж и Лондон: Франция отказа разговори след писмо на Борис Джонсън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен отмени планираните разговорите с британската си колега Прити Пател, след като премиерът Борис Джонсън призова Франция да приеме обратно мигрантите, които са преминали през Ламанша. Това предаде BBC.

В писмото си до президента Еманюел Макрон Джонсън изложи пет стъпки, за да се избегне повторение на трагедията от сряда, при която в канала загинаха 27 мигранти.

В ескалация на политическата криза след инцидента Дарманен заяви, че Франция е разочарована от плана.

"Смятаме, че публичното писмо на британския министър-председател е неприемливо и противоречи на дискусиите между партньорите ни. В резултат на това Прити Пател вече не е поканена на срещата", заяви френският министър.

При инцидента в сряда загинаха най-много хора за ден откакто се води подобна статистика - общо 27 души, от които 17 мъже, 7 жени, една от които бременна, и 3 деца.

Освен споразумение за връщане на хора във Франция, сред останалите стъпки на премиера Джонсън са още: съвместни патрули за възпиране на лодките да тръгват от френските плажове; използване на повече технологии като сензори и радари; реципрочни морски патрули в съответните териториалните води и въздушно наблюдение; задълбочаване на съвместната разузнавателна дейност.

"Споразумение с Франция за връщане на мигрантите, които прекосяват Ламанша по този опасен маршрут, би имало незабавен и значителен ефект", подчертава Джонсън.

"Великобритания се надява, че Франция ще преразгледа отмяната на поканата към министъра на вътрешните работи Прити Пател да участва в насрочената за този уикенд", коментира в петък министърът на транспорта Грант Шапс.

"Никоя нация не може да се справи сама с този проблем и затова се надявам, че французите ще преразгледат въпроса", каза той пред BBC.

На срещата в Кале в неделя ще присъстват представители на Белгия, Нидерландия, Германия и Европейската комисия.

Броят на мигрантите, които са достигнали Великобритания с лодки тази година, вече е над три пъти по-голям от общия за 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    4 0 Отговор
    "В резултат на това Прити Пател вече не е поканена"

    Хахахаахахахахахаха! "вече не е поканена"
    нОйс!
  • 2 вижда се

    4 1 Отговор
    Франция загуби всички войни с островяните ,но сега те вече са-живи-умрели !!!!

    Коментиран от #10

  • 3 двуличници

    10 3 Отговор
    Франция - Великобритания, Турция - Гърция... англичаните казват на франсетата да си вземат мигрантите обратно (тук франсетата се сърдят, не искат обратно мигранти)..., гърците казват, турците да си вземат мигрантите обратно в Турция (тук франсетата са съгласни с гърците ). Това е двуличието
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кочеб

    8 2 Отговор
    Леле мале опасали са със сензори лодки и дронове страх страх страх. Откога индийка министърка на външните работи на Англия?
  • 6 случаен

    8 0 Отговор
    Мигрантите да отиват в страната на необятните възможности .Те са основната причина за тази напаст.Ако някои не искат,да отиват при Меркел на гости......................
  • 7 Диктаторът

    3 6 Отговор
    М акрон тероризира Албиона с Лука шенко са си дружки, албионците давайте санкции
  • 8 Хахаха

    10 10 Отговор
    Откак им биха дузпа австралийците за подводниците, французите вече чуят ли английска реч не могат да си намерят място... Беше много звучен шамар, американците добре им го нанизаха, ама французина пак като малко паленце върти опашка пред американците, защото без американците французите ще бъдат наритани отвсякъде, най вече от Африка
  • 9 Джаф-Джаф

    6 4 Отговор
    Франция все още не знае, че вече не съществува.
  • 10 Е да де ама

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "вижда се":

    три века ги е владяла и господа лордовете за снаели по- добре френски, от колкото английски.
  • 11 Глей ти

    6 1 Отговор
    Англетата нали искаха да си управляват сами държавата и границите. Ето сега им е дадена тази възможност.
  • 12 Механик

    11 1 Отговор
    Западните хиени опоскаха световните ресурси и сега се сдавиха гуша за гуша, понеже няма какво да се краде. Путин не дава, китаеца и той !
  • 13 emo

    3 2 Отговор
    решат ли франсетата ще им спрат тока на джърси боли ги оная работа за тоя пропаднал остров .
  • 14 Минувач

    3 0 Отговор
    Още не са разбрали смисъла от Държавна граница и как се пази. За това още дълго ще имат проблеми включително и с мигриращи вирусоносители. Въпроса е колко народ трябва да измре за да го разберат....
  • 15 Браво

    4 0 Отговор
    От лодките направо на кораба и обратно. Това вече не са мигранти а война. До кога и колко народ от цял свят ще се изсипва в Европа.
  • 16 бай

    2 0 Отговор
    по какво се различава Макрон от Лукашенко и двамата пускат емигранти единия е диктатор другия не ,единия ди пуска в ЕУ другия в Англия
  • 17 бай

    4 0 Отговор
    великия вожд на Либия Муамар Кадафи беше казал ,махнете ли ме европа сте бъде залята от имигранти и той излезе прав ,незабавно да му се издигне паметник в центъра на Париж
Новини по държави: