Last news in Fakti

5 Декември, 2021 19:35 5 129 6

Атмосферни аномалии: защо е толкова топло в Канада

  • климатични промени-
  • аномалии-
  • време-
  • канада-
  • топло време-
  • температури

Климатичните промени подсилват природните катаклизми

Атмосферни аномалии: защо е толкова топло в Канада - 1
Снимка: Shutterstock

22,5 градуса по Целзий и то в началото на декември. Канадската провинция Британска Колумбия отбеляза нов температурен рекорд. Първенец е град Пентиктън, разположен в сърцето на провинцията. Обикновено в този период от годината температурите там са около нулата. Необичайно високите температури са дължат на субтропични ветрове, идващи от юг, които междувременно утихнаха и сега се очакват минусови температури в района. През ноември канадската метеорологична служба отчете температурни рекорди в 20 града в страната. Тези екстремни климатични условия отговорят на прогнозите за настъпващите климатични промени, отбелязват още метеоролозите.

Суши, пожари, а сега и наводнения

Голяма част от Британска Колумбия претърпя исторически суши и мащабни горски пожари през лятото. Стотици загубиха живота си в поредицата от природни бедствия, които удариха страната. Горещините, горските пожари и наводненията доведоха до сериозно обезлесяване на някои райони на Канада. Според експертите, тази поредица от катаклизми е силно повлияна от климатичните промени.

В Литън, разположен на 250 километра северозападно от Пентиктън, през лятото избухнаха пожари при 49,6 градуса по Целзий - най-високата температура, регистрирана някога в Канада. Градът изгоря до основи. През средата на ноември проливните дъждове удариха провинцията, причинявайки катастрофални наводнения. Четирима души загубиха живота си, улици и мостове бяха затворени. Град Ванкувър бе откъснат от останалата част от страната, а стотици хора бяха евакуирани с военни хеликоптери.

Климатичните промени подсилват природните катаклизми

Опасенията от още проливни дъждове доведоха до затваряне на пътища миналата седмица. „Никога не сме имали такива тежки наводнения за толкова кратък период от време“, казва пред „Ню Йорк Таймс“ Рейчъл Уайт, професор в Университета на Британска Колумбия, която изучава как атмосферните модели влияят на екстремното време. „Страшната вероятност е, че климатичните промени ги прави по-вероятни и по-чести“, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 розово

    17 0 Отговор
    Дядо Господ не приема рушвет.
  • 2 mi6osp

    13 1 Отговор
    Когато в Северна Америка през зимата е топло, студеният въздух от Арктика нахлува в Сибир и в Европа. Т. е ни чака зима с арктически нахлувания.
  • 3 ха ха

    20 0 Отговор
    Ми, променя се климата, ама дали е към по-топло? И дали е от човешка дейност? Щото у Хаваите вчера имаше снежна буря... А, както казват зелените електропанелни енергетици, за година харчим енергия колкото слънцето изпраща за 2 минути на земята... Та, да вземем да спрем с пропагандата на Гретето и затоплистите и да се върнем към научния метод, който ни е извадил от тъмните векове...
  • 4 Глупости на търкалета

    13 1 Отговор
    В Албърта съм, малко така в северната част. Днес е -30. Който е посърнал заради глобалното затопляне да дойде тука да се поосвежи. High Level, AB
  • 5 Любопитен

    5 0 Отговор
    Да бе,а у нас парното работи и пак студено
  • 6 гръндж

    1 2 Отговор
    Атмосферни аномалии: защо е толкова топло в Канада? ЗАЩОТО КИРЧО КАНАДСКИ ЩЕ Е ПРЕМИЕР НА БЪЛГЕРИЯТА ОСТУДЯЛА И ОБЕДНЯЛА.
Новини по държави: