17 Декември, 2021 11:43 2 455 25

Още нагоре! С близо 10% поскъпна природният газ в Европа само за ден

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • северен поток 2

По данни на лондонската борса това се случва, след като "Газпром" не успя да резервира капацитет за газопровода Ямал-Европа

Още нагоре! С близо 10% поскъпна природният газ в Европа само за ден - 1
Снимка: shutterstock

С близо 10% поскъпна природният газ в Европа само в рамките на деня. Цената на синьото гориво надхвърли 1 700 долара за хиляда кубически метра за първи път от началото на октомври.

По данни на лондонската борса това се случва, след като "Газпром" не успя да резервира капацитет за газопровода Ямал-Европа.

В същото време германският енергиен регулатор обяви, че одобрението на газопровода "Северен поток 2" вероятно ще се проточи до втората половина на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалността

    24 2 Отговор
    " 1700 долара за хиляда кубически метра" Египетското правителство купува газ от находище Zohr южно от Кипър на 10% от цената.
  • 2 Димов

    68 0 Отговор
    Санкции за Русия, нали?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Овце

    75 1 Отговор
    Волът рие и на гърба му пада, казва умна българска поговорка, особено прилягаща на eвpoгeйците, недoклатени.
  • 5 Аноним

    41 0 Отговор
    Решението е отваряне на мините и копане перничани са първи
  • 6 Ротшилд

    2 47 Отговор
    Важното е на Путин да му е зле. Народът му гладува.
  • 7 Дебил

    51 1 Отговор
    Абе няма ли кой да спре САЩ и Германия .До кога си траят нормалните хора ?
  • 8 ИМПЕРАТОРА

    61 1 Отговор
    Санкцийки,нали евроджендъри.И все Путин ви е виновен за всичко и най вече че сте се родили гламави като кантонерски петли.Е,сега ще видите кой кой е.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Виж

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРАТОРА":

    Човека е прав,РУСИЯ Е ПРАВА ЗА Е...НЕ СА ГЕРМАНОАМЕРИКАНЦИТЕ
  • 10 Бай Манчо

    46 3 Отговор
    Мисирки , кажете каква цена за газта плащат Сърбия , Унгария , а малко по-късно и Италия :)))) престанете с тази първобитна пропаганда , дайте мнението и на другата страна срещу която така "напоително" слово блудствате - Не разбирате ли , че всичко това е само заради това СП2 да не тръгне но по информация на Газпром при тези "справедливи и демократични" цени на които янките ви насадиха , СП2 е почти изплатен . В случая украйна е само дразнителя - бедните украинци с този клоун за президент и фа6исти в правителството ще имат много проблеми .
  • 11 Някой

    44 1 Отговор
    E, мантрата за свободният енергиен пазар е развенчана. Освен, ако още в началото не е било предвидено такова положение, но все пак ползите за точно определени лобита си баили оценени на много големи. не бих се учудил - все пак ЕС си е предимно лобистка организация.
    Отдделно от това, нека ЕС се дръви още на Русия - основният доставчик на газ за Европа.
    И да продължава със "Зелената сделка" - сигурно самоубийство на Европа.
  • 12 От висчки

    41 1 Отговор
    394 млрд.куб.м газ потребени от Европа миналата година Газпром е доставил 180 млрд. Половината! Давайте със санкциите!
  • 13 $17 лири и €19 лири

    4 12 Отговор
    Не знам как турците ще преживеят студа тази зима... 1700 долара днес за тях се равняват на 10 заплати. А с ислямисткия псевдоикономист като лидер утре може да се равняват на 20 заплати!
  • 14 ФОКС

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРАТОРА":

    Правилно! Сега ще видят кон боб яде ли.
  • 15 mi6osp

    29 0 Отговор
    Само че Газпром не че не успя да резервира , а не пожела да резервира капацитет по всички газопроводи към Европа , освен по СП1 и ТП. Разликата е същественаи хич не е дребна. Газпром иска да демонстрира на Европа до какво ще доведе липсата на дългосрочни договори за доставка на газ.
  • 16 Kcaniba

    19 0 Отговор
    То не ли е време зелените партии да поемат!? Отговорност!? То не бяха ни набучили суперскъпите ветрогенератори и сега им плащаме като луди, че и тока ги е страх да качат, явно цената ще е революционна!!
  • 17 Веселба

    33 1 Отговор
    Колко е забавно да гледаш евродебилизма. Само от инат докараха такива цени че Газпром от свръхпечалбата в последните месеци вече си изплати СП2 без изобщо да е работил, и принципно може и да не го пускат в действие вече. При това на всички е ясно че СП2 рано или късно все пак ще трябва да се пусне. Като им гледам на евроджендърите действията, тия дни и над 2000$ може да стане цената. Да се чудиш толкоз ли са тъ.пи или са агенти на Путин и работят за Русия.
  • 18 Ами

    24 0 Отговор
    Отлагайте шваби, отлагайте.......тая зима като се намръзнете заедно с другите "умници" от гейропата, и бизнеса ви каталяса заради високите цени на енергоносителите за догодина ще одобрите СП2 още през лятото, че и с 2 ръце ще гласувате "ЗА", тъпанари такива!
  • 19 не може да бъде

    24 0 Отговор
    Аз си мислех,че само ние понякога действаме по максимата ."Я не сакам на мене да ми е добре,а на Вуте да му е зле".L момента без преувеличение русофобията на Запад надделява над здравия разум до такава степен ,че там ,според мен,вече са готови да се подложат на сериозни икономически и политически състресения.. Политиката към Русия в момента е абсолютно нелогична,първо защото има обратен ефект,и второ -санциите и ограниченията имат предел...а по-нататък !?Тези които твърдят,че така руснаците ще бъдат доведени до състояние да гладуват и така ще се създаде опозиция срещу Путин явно не разбират за какво става дума.И за да не съм голословен ще приведа данни от полски анализатори ,които са разтревожени от развитието на руското селско стопанство в смисъл че има негативно влияние върху Полша.Русия според поляците се превръща в продоволствена свърхдържава и нейният експорт през 2021 г.ще надхвърли 35 млрд.USD-,като 1/3 се пада на зърно и зърнени храни,20%.-растително,масло,20%-риба и рибни продукти,10%-месни продукти ,предимно пилешко,10% .мляко млечни и шоколадови изделия.А тези цени на газа ,тока ,нефта ,въглищата просто ще убият някои производства в Европа е ще направят Русия много конкурентна!?А като добавка в руския бюджет сега ще потекат едни пари ,които ще позволят на руснаците да покриват без проблем разходите по най-различни трудни проекти и социални програми!?

    Коментиран от #23

  • 20 Вместо

    15 0 Отговор
    да се стремят към разбирателство и взаимна изгода те си мерят........... с Русия. От това страдаме всички...
  • 21 Д'мин

    17 0 Отговор
    "В същото време германският енергиен регулатор обяви, че одобрението на газопровода "Северен поток 2" вероятно ще се проточи до втората половина на следващата година." Ито го ключа за палатката!
  • 22 Костова

    12 0 Отговор
    Истината е, че цените се вдигнаха веднага след невменяемото изказване на Аналена Бербок как Северен поток 2 няма да получи нужните сертификати. После тя направила още няколко гафа в разговор по скайп с Шойгу и руснаците изявиха, че вече няма да разговарят повече с нея.
  • 23 mi6osp

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "не може да бъде":

    Допълнение: За първите 10м. на 2021 Русия е изнесла извън износа на нефт, газ и течни нефтопродукти, стоки за 179 милиарда долара. Прогнозата е до края на годината да бъдат изнесени такива стоки за още 40милиарда долара, голям дял от която са оранжерийни зеленчуци , минерални торове и други продукти, които се произвеждат в големи количества и на цени без конкуренция, благодарение на ниските цени на газа в Русия. За сравнение, за 2020г. целият руски износ на такива стоки е бил 170 милиарда долара.

    Коментиран от #25

  • 24 барчо

    13 0 Отговор
    Само разликата в цените на газа от това, че някои неграмотни и продажни политици правят така, че Северен поток 2 да не започне да работи е дала на Газпром печалба, която препокрива разходите дадени от нея за строежа му. От тук нататък тези дето са дали останалите пари, които няма как да си върнат без потока да заработи да си правят сметката кой е приятел и кой враг сам на себе си. Газпром от една седмица няма интерес Северен поток 2 изобщо да тръгне. Що се отнася за неустойки, то ще плащат тези, които задържат потока и това няма да закъснее. Ние естествено няма да знаем нищо за това, но индиректно ще го разберем като ни дойдат сметките за ток. След март месец цените на тока може да скочат до над тавана и пак ще идват сметки два пъти в месеца, защото няма да можем да си плащаме сметката наведнъж. Тия с по-дълга памет могат да си спомнят, че имаше една такава зима. Засичане на тока два пъти в месеца и разсрочено плащане.
  • 25 барчо

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "mi6osp":

    Развитието на селското стопанство на Русия в общи линии дължи голяма част на малоумннните санкции. Да не говорим и за промишлеността, като изработката на корабни двигатели и много други, които традиционно се внасяха отвън. Въпросните санкции единствено оздравяват руската икономика и правят невероятна услуга на Путин. Сега и застоя на Северен поток 2 е в руска услуга, а не на Запада и в частност на нас. Имам чувството че западните и нашите политици са си седнали на мозъците или пък просто са останали с манталитета и умствените си възможности от невръстните детски години.