Last news in Fakti

16 Декември, 2021 19:30 3 244 53

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на следващата година

  • северен поток 2-
  • газ-
  • газпром-
  • русия

Критиците казват, че проектът ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, а Украйна го определи като геополитическо оръжие

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на следващата година - 1
Снимка: shutterstock

Процесът на одобрение на газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г. Това обяви германският енергиен регулатор BNetzA, съобщава "Франс прес".

Германските власти чакат базираната в Швейцария компания оператор на газопровода Nord Stream 2 AG да представи документи за рестартиране на процеса на сертифициране, посочи ръководителят на BNetzA Йохен Хоман на пресконференция.

След това газопроводът също така трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, допълни той, "което означава, че решенията за това няма да бъдат взети през първата половина на годината".

"Северен поток 2" беше завършен през септември, но BNetzA спря процеса на одобрение от Германия през ноември, заявявайки, че трябва да се съобрази с германското законодателство, преди да може да бъде сертифициран.

Газопроводът по дъното на Балтийско море ще удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС бил необходим, за да ѝ помогне да се откаже от въглищата и ядрената енергия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро от години е преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Критиците казват, че проектът ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, а Украйна го определи като "геополитическо оръжие".

Тази седмица новото германско правителство заплаши да блокира работата на газопровода, ако Русия нахлуе в Украйна, на фона на нарастващата тревога за придвижванията на руски войски на границата.

"В случай на по-нататъшна ескалация този газопровод не би могъл да влезе в експлоатация", предупреди германският външен министър Аналена Бербок.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    79 2 Отговор
    явно 1700 еврака е изгодно за Германия!! окраина ще мре от студ, а Германия ще печели!!

    Коментиран от #8

  • 2 другарят

    110 5 Отговор
    Това е прекрасна новина за Газпром! За последните месеци печалбите им са космически заради високите цени на газа! Продължавайте все така болни джендъри!

    Коментиран от #43

  • 3 САЩ И ЕВРЕИТЕ не разрешават

    47 9 Отговор
    Русия да прави бизнес с Европа. Тя трябва да се изолира. И обгради от нато..😇
  • 4 ХАХАХАХАХААХАХ

    90 2 Отговор
    ПОредните неолиберастки бербоково соросоидни простотии. А КАКЪВ ДРУГ ГАЗ ПОЛЗВА ЕВРОПА ОСВЕН РУСКИ БЕ ДЕБИЛИ?

    Коментиран от #9

  • 5 ХАХАХАХАХА

    75 1 Отговор
    НАГЛЕТАТА понеже са много отворени, вече не получават газ отникъде и затвориха сума ти химически производства. Сега малоумните германски зелени ще накарат немския еврей също да затвори химическите производства, поради липса на газ и ще видат кон боб яде ли и....?!
  • 6 Юрий

    71 1 Отговор
    От новата година 1000 евро за 1000 куб метра газ ако им отърва Китай ще го вземе иначе!
  • 7 Антимаймуна

    9 82 Отговор
    И какво ще ядат маймуните в Русия сега?!

    Коментиран от #14, #22, #24, #30

  • 8 другарят

    69 2 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Ще плащат обикновените германци при цена от 1700 евро за газ! Иначе Германия получава по-голямата част от руският газ по договорени цени от 230 долара, а немските компании пълнят гуши като го продават по пазарни цени на свободният пазар.
  • 9 Ами ...

    12 41 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХАХАХААХАХ":

    Този от южния газов коридор например. Той си е пак от Азербайджан, на без руска надценка. И ние в България отдавна можехме да го ползваме, но ББ загроби милиарди за да строи руски газопровод.

    Коментиран от #15, #34

  • 10 3.14К

    68 1 Отговор
    Всяка изцепка на Усула и Бербог от Бедрог, качва цената с 10-12% и празният Северан поток на запад, пълни Силата на Сибир към Китай, които си плащат без пазарлък. А Путин увеличи бонусите на медицинския персонал два пъти за нова година. Двете моми нека си цвилят. Само че, европейските газови хранилища са полупразни.
  • 11 От страни

    53 1 Отговор
    Всичките партньори на СП2 са си получили печалбата от високите цени за една година. Газпром до края на годината излиза с печалба над 1,55 трилион рубли. Миналата година е била много по малка 135 милиарда рубли.
    Това ще е номера - СП2 носи пари не когато работи а когато стои. Цената на спота 1400 доллара и вече се молят да не стане 2000, а тя ще стане. Идете при горския да търсите дърва и си слагайте кюмбета на балкона. Или с два климатика и 700-800 лева за ток.
  • 12 Гестапо

    2 11 Отговор
    Всичко зависи от Буда
  • 13 Киро Факиро

    59 1 Отговор
    То беше ясно, затова е целият цирк в украйна, за да имат основание. Сега еврогеиския съюз, ще купива скъп втечнен шистов газ от краварите, и бербок ще се похвали, че това е "дизерфикация и енергийна независимост". Ще сложат и соларни боклуци, за да залъжат данокъплатците, да им откраднат парите. Евреите не почиват, няма време, че скоро няма да могат да спрат Китай.

    Коментиран от #18

  • 14 От страни

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Антимаймуна":

    Антимилиционера стана на антимаймуна? Мания на величие. Ей антимаймуната си е маймуна в опозиция. Добре си, само не квичи повече че ни плашиш.
  • 15 ХАХАХАХАХАХ

    42 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами ...":

    А ДА ТИ Е ИЗВЕСТНО ЧЕ ПРАВАТА СА НА ГАЗПРОМ, ЪМ? Щото откачилият султан подскача на лево на десно, но оня ден азербайджанският и арменският бяха на килимчето пред императора.

    Коментиран от #25

  • 16 mi6osp

    56 2 Отговор
    Повече от година Русия усилено строи втори мощен газопровод през Монголия, който ще ѝ даде възможност да прехвърля газа от направлението към Европа в Китай. Китайците не отказват руски газ, Европа да се оправя както може и ако може..

    Коментиран от #26

  • 17 От страни

    40 2 Отговор
    Факти писа: "В случай на по-нататъшна ескалация този газопровод не би могъл да влезе в експлоатация", предупреди германският външен министър Аналена Бербок."

    Те това беше най важното в цялата лудница. Остава само провокацията - кво ли ще бъде?
  • 18 ХАХАХАХАХАХА

    39 1 Отговор

    До коментар #13 от "Киро Факиро":

    АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ!
    Европа няма да купи и грам американски газ, защото продукцията скача до небето и няма кой да я купи. Освен това има уговорка между САЩ и Китай, относно търговските салда и няма никакви количества за европа, всичко е за китаеца.
  • 19 пешо

    38 0 Отговор
    на пролет ще ги преброим колко са останали след зимата
  • 20 УУУУУУУУУУУУУ

    49 0 Отговор
    Прекрасно. Зелените талибани вече безчинстват и в Германия. Крах за индустрията и свръхпечалби за Газпром. Евала!
  • 21 Въпросче

    46 1 Отговор
    Каква е цената на щатския втечнен газ, който би трябвало да получаваме от газовия терминал в Гърция, за който България плати за да е съсобственик ? 🤔

    Какво количество сме получили досега ?
    И на каква цена ? 🤔

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тихомир

    20 3 Отговор
    Хайде сега да видим, кой използва газопровода, като "геополитическо оръжие"!?
    Единственото, което се набива на очи е, че Русия до момента не са хванали ръка от политическите упражненията на САЩ и приятели.
  • 24 Хйл бер

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Антимаймуна":

    На.май.... п..к..а
  • 25 Ами ...

    1 14 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХАХАХАХ":

    Какви права, симпатяго? 😀 Права над какво? Над Шах Дениз-2? 😀 Виж вестник "Дума" от 03.07.2018 г. Предполагам, че за теб този източник е достатъчно надежден. Правата са на БП. 😀
  • 26 Ами ...

    0 22 Отговор

    До коментар #16 от "mi6osp":

    Напротив. Китайците не желаят руски газ. Пък и нямат нужда от него. Виж данните за състоянието на "Силата на Сибир". 😀

    Коментиран от #33

  • 27 Ами ...

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Въпросче":

    Ами сравни я с руската цена. Хайде де. 😀
  • 28 ДаЗдраПерМа

    14 8 Отговор
    те една руска ваксина вече цяла година не могат да сертифицират а камо ли такова сложно съоръжение
  • 29 И така

    35 0 Отговор
    А защо САЩ не дават на никого да прави бизнес с Русия и подлагат на санкции всеки решил да купи нещо руско.САЩ купуват милиони барели руски нефт защото без него техните рафинерии не могат да работят.Купуват с танкери бензин и нафта, руски куршуми за стотици милиони долара,като 97% от производството са били за САЩ и руски боеприпаси и др.Значи това е демокрацията като си силния демократично налагаш забрани и закони като самия ти ги нарушаваш.

    Коментиран от #31

  • 30 не ги мисли

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антимаймуна":

    мачкай кисело зеле и бобена салата с лук и не се грижи за тях, че ще ти вземат бананите. Грижи се за себе си...
  • 31 ДаЗдраПерМа

    13 0 Отговор

    До коментар #29 от "И така":

    и със зърното за Китай е така, въвеждат забрана, изкупуват го и го препродават
  • 32 Иван

    12 0 Отговор
    От което яко печели Газпром.Газ по 1600
  • 33 mi6osp

    17 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ами ...":

    Ъхъ. Затова Силата на Сибир работи на 100% натоварване.
  • 34 Kcaniba

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ами ...":

    амооо .. капацитето му е колкото на възъбновяемите... 4-5% . 2 МиЛИАРДА му е цената, та сл 10 години, може би ще излезе на 0?
  • 35 УСА боклук

    25 0 Отговор
    При мен нещата са ясни.Зареден съм от март 2021- 15 м3 дърва Х 75 лв. Пиролизният котел сега работи на 40-50%. Топла вода- неограничено. По тениска съм. Около 3,5 м3 дърва на месец за 100м2 площ. Вино - 140л каберне. Ракия 45л мускатова. Ваксиниран съм . Обичам Русия и псувам всичко от УСА. Наздраве на душманите!

    Коментиран от #53

  • 36 Седесарят.

    11 0 Отговор
    Потокът си върви,т..е ,се пълни с газ.До февруари ,ще е на 60%.Успиват ,хунтата от Киев.,Направо я лъжат .!

    Коментиран от #37

  • 37 УСА боклук

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Седесарят.":

    Украйна да живее! Да живее Украйна!
    ПУТИН - ЕВАЛЛА !
  • 38 ха ха ха

    1 6 Отговор
    И на Захарова и се стричи л@..то.
  • 39 Същия

    17 0 Отговор
    Тия малоумници живеят в техен си паралелен откачен свят!!! Днес 1000 куб.м. газ вече е 1700 долара-нима искат да си закрият и икономиката и да замръзнат?!!!!! Газпром вече е на печалба повече от когато и да е било-и то без да се пусне Северен поток 2.....
  • 40 Нямат край джуджешките неволи

    1 11 Отговор
    Явно няма да доживее да види как протича газ по тези тръби 🤣🤣🤣🤣
  • 41 чико

    10 0 Отговор
    А КАКВО ще стане с ЕВРОПА , ако някой от газопроводите по суша се повреди сериозно посред зимата .
  • 42 Като замръзнат

    9 0 Отговор
    задните части на западните критици през студената зима, ще запеят друга песен.
  • 43 Костова

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "другарят":

    Енергийни експерти казват, че Газпром вече си е върнал парите, похарчени за Северен поток 2 заради високите цени на газ. Нека не умната, но емоционална Аналена продължи в същия дух.

    Коментиран от #52

  • 44 Очаквано

    2 4 Отговор
    Путя ще си събира тръбите май както е тръгнало

    Коментиран от #45

  • 45 Дядя

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "Очаквано":

    Ами не! Вовата със сегашната цена на газа си избива СП2 и му дреме на шнорхела дали той ще тръгне или не!

    Коментиран от #46

  • 46 Заключение

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "Дядя":

    В играта на шах има едно положение , когато си принуден да играеш , и всеки ход да ти е грешен , да го виждаш с очите си и да не можеш да направиш нищо пред неизбежното, защото преди това не си мислил достатъчно. До това положение се докара и ЕС .
  • 47 88888888

    7 0 Отговор
    Аааа, ЕС е горд и независим, ще устои на всичко. Ако нещата с газа тръгнат на зле, ще се откаже от ползването на природен газ. Както се отказаха от въглищата и ядрената енергия. Сега се оказва, че фотоволтаиците замърсяват много природата при производството им, пък и ефективността им пада всяка година заради нещо с полупроводниците в тях. Не е проблем да се откаже и от тях. Само вятърни мелници, мечти, чист въздух и доста студ. Стоките щели да поскъпнат особено газовите фенери и свещите. Това е добре защото сега много се разхищава. Ще има романтика.
  • 48 Димитров

    4 0 Отговор
    Нека,нека така да бъде,цената ще удари 10 000долара,но дамумислим ние!
  • 49 СЕВЕРЕН РУСКИ ГАЗ

    4 0 Отговор
    ЕЙ ТОЯ СЕВЕРЕН ПАТОК 2 ЯКО ПОВИШИ ЦЕНИТЕ НА ГАЗТА ОТ 300 ДОЛАРА СТАНАХА 1700 ДОЛАРА. ДО КРАЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН ЩЕ ИЗБИЕМ ЦЕНАТА НА ПАТОКА 2 . ГА ЗАДУХАТ ОТ СЕВЕР ОЩЕ КЕ СЕ ДИГНЕ 2500 ,3500 - ДОБРА ТЕНДЕНЦИЯ!!!! ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ИМ ДАВА НА ТИЯ ЕВРОГЕЙЦИ- 4000 ДОЛАРА ЩЕ Е ДОРБА ПОНОСИМА ЦЕНА И ОЩЕ МОЖЕ!!!
  • 50 ЧЕТЕТЕ ПРОГНОЗИТЕ НА БЛУМБЪРГ!!!!!

    5 0 Отговор
    БЛУМБЪРГ АНАЛИЗИРА ,ЧЕ ГАЗПРОМ ЩЕ ИЗБИЕ ЦЕНАТА НА СЕВЕРЕН ПОТОК 2 ДО КРАЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН. БЛУМБЪРГ ПРОГНОЗИРА 2700 ДОЛАРА ЦЕНА НА ГАЗА ЗА ЕВРОПА. 500% ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОРОВЕТЕ ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ГАЗ. ЩЕ ИМА ПОВСЕМЕСТЕН ГЛАД ОТ НИСКИТЕ ДОБИВИ НА ЗЪРНО ИЛИ ОТ ВИСОКАТА ЦЕНА.
  • 51 СТАТИЯТА ПО-ГОРЕ ОТ ДНЕС 17.12.21

    4 0 Отговор
    С близо 10% поскъпна природният газ в Европа само в рамките на деня. Цената на синьото гориво надхвърли 1 700 долара за хиляда кубически метра за първи път от началото на октомври. ГАЗ ПРОМ Е С ОГРОМНА ПЕЧАЛБА , КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО НЕ ПУСКАТЕ СЕВЕРЕН ПАТОК2 ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ГАЗПРОМ- БОЙЧО ОТ ЗАЙЧАРНИКА.
  • 52 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Костова":

    Исплати го за 6 месеци. Печалбата на 6 месеци е била 915 милиарда рубли. В СП" са вложени 400 милиарда рубли.
  • 53 топурдаков

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "УСА боклук":

    С Руска ваксина ли се боцна?
Новини по държави: