19 Декември, 2021 20:00 1 558 7

По-скъпа празнична трапеза за Коледа

  • кипър-
  • пандемия-
  • икономика-
  • коледа

Кипърското законодателство позволява правителството да наложи тавани на цените на основни стоки като мляко, хляб и вода, но въпреки исканията от синдикатите такива мерки не бяха предприети

По-скъпа празнична трапеза за Коледа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С по-скъпа празнична трапеза посрещат Коледа в Кипър тази година в сравнение с миналата, показват резултатите от Коледната обсерватория на цените, проведена от Службата за защита на потребителите към търговското министерство в страната.

С до 10% по-високи са средните продажни цени на дребно на всички видове месо и типичните кипърски коледни сладкарски изделия, сочи проучването.

Обхванати са 90 търговски обекта за продажба на месо - големи и малки супермаркети, и квартални месарници, като са взети цените на 15 месни продукта.

Най-много – с 10%, е увеличението при пуйките. До 7% повече ще платят избралите за трапезата си свинско месо, с по-малко разходи ще се справят предпочелите телешко, което поскъпва само с 3%.

Цените на коледните сладкиши са проверени в 49 пекарни и супермаркети.

С 6% повече струват традиционните коледни медени бисквити меломакарона.

Според Обсерваторията по цените изследваните продукти са с до 30% по-скъпи в малките квартални магазини и пекарни в сравнение със супермаркетите.

Пик на цените по Коледа с до 20% ръст на основни хранителни стоки прогнозираха в средата на октомври Асоциацията за търговия на дребно и Асоциацията на супермаркетите.

Кипърското законодателство позволява правителството да наложи тавани на цените на основни стоки като мляко, хляб и вода, но въпреки исканията от синдикатите такива мерки не бяха предприети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    2 0 Отговор
    Между две обикновени бисквити лъжица мед и ето ти медени бисквити!
  • 2 James 🇺🇲

    4 3 Отговор
    Да си клекат майките, боклоци. Кипър ите първи наложиха задължително ваксане ако не се лъжа, преди Австрия дори. Никаква жал към такива страхливци. COWARDS
  • 3 ГЕРБ

    0 2 Отговор
    ХАК ВИ Е ТЪ...И.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Оня

    3 1 Отговор
    Абе ей мизерник ниско платен,ние сме в България
  • 6 Неутрал

    2 2 Отговор
    Не е свързано с темата: В Кипър им е лесно, слънцето им е нон-стоп, а ние се тресем от студ. :(
  • 7 Тутуруту

    0 1 Отговор
    В България какво ни интересува Кипър?