Last news in Fakti

18 Декември, 2021 20:08 4 178 37

Рекордна бедност в Германия през 2020 година

  • германия-
  • икономика-
  • бедност-
  • пандемия

Приблизително четири пети от населението през 2020 г. е имало късмета да не загуби доходите си заради коронавируса

Рекордна бедност в Германия през 2020 година - 1
Снимка: shutterstock

Според проучване на Германския паритетен съюз за социални грижи, броят на бедните хора в Германия е достигнал рекордно ниво през 2020 г. - 13,4 милиона, което съответства на 16,1% от населението. Нивото на бедност в страната непрекъснато нараства поне от 2006 г. насам и не се очаква обрат в тази тенденция. В същото време разривът между по-богатите южни провинции и останалата част на страната стават все по-забележими, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

Ръководителят на Германския паритетен съюз за социални грижи Улрих Шнайдер коментира данните като „нов, тъжен рекорд“ за ФРГ. Според редакцията обаче те се вписват в картината от миналите години: „ако погледнете 2006 г., можете да видите устойчива тенденция на нарастване на бедността, която изглежда няма да бъде прекъсната и през 2020 г. През 2006 г. 14% от населението на Германия е било бедно“, пише изданието.

Както Шнайдер обясни, има различни причини, поради които не е имало наистина голям скок в статистиката за бедността въпреки пандемията. Приблизително четири пети от населението през 2020 г. е имало късмета да не загуби доходите си заради коронавируса. По-специално става дума за пенсионери, държавни служители, както и служители в публичния сектор. Други граждани с ниски доходи вече така или иначе са живеели под прага на бедността, така че не оказват влияние върху статистиката, предаде Фокус.

Коефициентът на бедност, който се е повишил със „само“ 0,2% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., преди всичко показва, че мерките за подкрепа, предприети от федералното правителство на Германия и регионалните власти, са помогнали да се предотврати появата на още повече бедни хора в страната. Обезщетенията на непълно работно време, както и обезщетенията за безработица, очевидно са спасили много хора от падане под линията на бедността по време на кризата, подчерта Шнайдер.

Проучването, наречено „Бедност в пандемия:, установи, че сред загубилите доходи в резултат на кризата с коронавируса са преди всичко са работещите граждани, а сред тях - и самостоятелно заетите. Ако през 2019 г. бедните са 8% сред работещите като цяло и 9% сред самонаетите, то според ново проучване броят на бедните сред работещите е 8,7%, а сред самонаетите - цели 13%.

Освен тези показатели, социално-демографската рискова група остава същата като през предходните години - това са домакинства с три и повече деца (30,9%) и самотни родители (40,5%). Те продължават да имат най-висок процент на бедност сред всички домакинства. В изключително голяма степен бедността засяга и безработните (52%) и хората с ниско ниво на образование (30,9%). Същото се отнася и за хората с миграционен произход (27,9%) и без германско гражданство (35,8%).

Ако се сравни ситуацията в различните провинции на Германия в съответствие с получените данни, може да се установи, че разликата в нивото на благосъстояние между Бавария и Баден-Вюртемберг, от една страна, и останалата част от Германия, от друга, само се е засилила.

Докато в двете посочени южни провинции на страната коефициентът на бедност е 12,2%, което е значително по-ниско от средното за Германия, в останалите общият процент на бедност е 17,7%. Разликата между Бавария с 11,6% бедни и провинцията с най-лошо представяне в тази област - Бремен с 28,4% - сега е 16,8%. Мекленбург-Предна Померания, Берлин и Саксония-Анхалт също имат изключително високи нива на бедност от около 20%, пише още Die Welt.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    28 4 Отговор
    Ами ТАЗИ ГОДИНА??? И КОЙ Е ВИНОВЕН??) Меркел и НОВИТЕ ГЛОБАЛИСТИЧНИ ПОДЛОГИ!! ДА, ГРИЖАТ СЕ ДА НИ ЛИКВИДИРАТ, И ТО ФИЗИЧЕСКО!

    Коментиран от #2

  • 2 Майна

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Грешка, физически
  • 3 Шалке 04

    13 3 Отговор
    Има много от Столипиново.По добре са

    Коментиран от #28

  • 4 ха ха хааа

    20 6 Отговор
    Живи да ги ожалиш , германците ..🤭
  • 5 Майна

    40 4 Отговор
    Долна Саксония, Източна Германия е с изглед близък до БЪЛГАРИЯ..Празни блокчета , някога са живеели хора ,работещи в унищожени вече заводи..Празни къщи по селата...УНИЩОЖЕНА, НЯКОГА ПО СОЦИАЛИЗМА РАБОТЕША ИКОНОМИКА.. Последствията от ,,ПЛАНДЕМИЯТА,,- ЗАТВОРЕНИ, ФАЛИРАЛИ МАГАЗИНИ, СЛАДКАРНИЦИ, СЕМЕЙНИ ХОТЕЛИ, РЕСТОРАНТИ...ФАЛИРАТ И ЦЕХОВЕ ЗА ПОЛУГОТОВА ЙРАНА, ЗАРЕЖДАЛИ РЕСТОРАНТИ И СТОЛОВЕ...Е, ТОВА ПОСТИГНА МЕРКЕЛ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ НОВИТЕ ИЗРОДИ
  • 6 Пич

    43 3 Отговор
    Богатството на западна Германия , приключи с края на комунизма , и обединението с източна... С края на комунизма , започна и обедняването в редица други държави , и постепенното губене на основните човешки права... Защото , бленуваният някога запад , получи добри заплати , и човешки права , не защото тамошните капиталисти искаха да ги дават , а защото трябваше да се противодейства на нарастващото желание на хората ( още от 50-е години ) , да прегърнат комунистическата идея , и да живеят по справедливо... Така започна даването на добри заплати , и човешки права , за да покажат на народите си , че се живее по добре при капитализма... Сега , конкуренцията на идеи изчезна , и западните робовладелци започват да си вземат полека това , което да дали...

    Коментиран от #9, #13, #17

  • 7 идея си нямам

    22 0 Отговор
    Ами да дойдат в България,нали търсили над 200 000 хиляди работници
  • 8 Дойчо

    32 2 Отговор
    Когато в Германия започнат да говорят за бедност , значи бг. трябва вече да е изчезнала като нация!
  • 9 ????

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Поздравления за коментара! Споделям на 100% написаното, но жалко че много от младите българи все още са жертва на фалшивата пропаганда.
  • 10 БПФ

    9 0 Отговор
    Не че нещо, ама за сравнение бедните в Русия са 13%... И то - чакайте да ги броим напролет !!! Че при тия цени на природен газ и ток, в ЕС ще е страшно... :(

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Благодарете на

    15 0 Отговор
    Меркел!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иван от немско

    8 21 Отговор
    Да, голяма мизерия е по немско. Апартаменти по половин милион и се изкупят, преди да са построени, по улиците кола над 3 години не можеш да видиш, въобще пълна мизерия.

    Коментиран от #24, #35

  • 15 Hoho Boho

    11 3 Отговор
    Къса ми се сърцето. Колко са бедни горките германци... Да дойдат в България да берат краставици или да работят в кланиците..

    Коментиран от #23

  • 16 УСА боклук

    28 12 Отговор
    Българи,
    където видите портрет на др.Т. Живков се спирайте с поклон, и целувайте. Вие имате жилище благодарение условията каито Той създаде. Вие се събуждате с 1000 евро на месец, за разлика от германци, американци които плащат наем.

    Коментиран от #18, #32, #34

  • 17 Минаващ

    6 21 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Само лозунги си написал. Нали го видяхме комунизъма, в никакво отношение не може да се сравнява с развитите общества. И знаеш ли защо - изкуствено подържане на минимален стандарт, уж за да има за всички, защото идеята е да има една класа. И наистина, не е имало крайна бедност, но не е имало и кой знае какъв прогрес. Почти всичко произвеждано е взето от запада наготово - от лошите капиталистически общества. Е, добре де, кое му е тогава справедливото и прогресивното на тоя строй.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 ха ха хааа

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "УСА боклук":

    Тия хиляда евра си ги слагай на влог , а живей с пенсията от 400 лв....
  • 19 Майна

    10 1 Отговор
    Истината е, че на ФИНАНСОВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ /ГЛОБАЛИСТИТЕ/ИЗЯЖДА ИНДУСТРИАЛНИЯ, той вече не му е нужен...Те ,,обраха,,достиженията на човечеството..,ох, много е сложно, хора... ПРОСТО, ДАНО СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ЧОВЕШКОТО, КОЕТО Е ЗАЛОЖЕНО В НАС, ДОБРОТО ТАКОВА....ВОЙНА Е ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ????

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Hoho Boho":

    Че в България батисаха кланниците, за селското стопанство да не говорим, ама нали това беше целта,
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 абе колхозници

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "БПФ":

    що не се разходите до западна европа и и после до любимата ви рашка за да проумеете веднъж завинаги как живеят в белите държави.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 За да се запознаете поне от части,

    2 0 Отговор
    с не малка част от живота на хората в Германия днес, би трябвало да проследите социалните репортажи на телевизия RTL ll под надслов.----" HARTS UND HERZLICH" всеки делничен ден от 17 ч. Не е необходимо да знаете немски език, защото мизерията и мъката на хората се виждат с очите и се чувстват със сърцето.
  • 31 Вътю Т.Панчев

    0 1 Отговор
    И ОЩЕ ПО--БЕДНИ ДА СТАНАТ КА. ПУТИТЕ , ДА ПРИБЕРАТ ЦЯЛА АФРИКА И АФГАНИСТАН О ДА ТРЪГНАТ ПО КОНТЕЙНЕРИТЕ
  • 32 напротив

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "УСА боклук":

    Абсолютно всичко ми даде "лошия" капитализъм.Запретнах ръкави, работих усилено и си купих кола, апартамент,къща ...,, милиони българи са като мен. Ти ако искаш му целувай и... портрета
  • 33 James 🇺🇸

    2 0 Отговор
    Кой каквот си го направи, ДРУГ не може да му го направи! -Божигол
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 James 🇺🇸

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иван от немско":

    Да се хубаво, имат кола на 3 год. ама няма да я карат дълго. След масовата ваксинация която им се наложи сега ще последват ракови заболявания, неизлечими сърдечно съдови заболявания, и ще се раждат изроди с Даун синдром под път и над път, you fuckin autistic kid
  • 36 Една

    3 0 Отговор
    Изкукуригала бабичка разказа играта на велика Германия
  • 37 Конник

    4 0 Отговор
    Плащай на мигрантите на Меркел помощи, а те и не искат да работят. А свойте бедни нека гладуват.
Новини по държави: