11 Януари, 2022 10:00 9 447 240

Държава, която живее от плячкосване: що за страна е Русия

  • крим-
  • плячкосване-
  • русия-
  • украйна-
  • европа-
  • иван грозни-
  • история-
  • владимир путин

В България отново се надигат гласове, че нашето бъдеще било с Русия. Но ние нямаме работа в тази месомелачка. Там всички пътища водят до катастрофа.

Държава, която живее от плячкосване: що за страна е Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Покрай поредното изостряне на руското присъствие на международната сцена в България отново се надигнаха гласове, според които нашето бъдеще било с Русия и Евразия. Тази позиция е неадекватна от всякаква гледна точка - политическа, социална, икономическа и т.н. Тези неща са изобилно разгледани от различни тесни специалисти, но основният, екзистенциалният проблем е другаде - в самата дума „бъдеще”, приложена към Русия.

Русия никому не предлага бъдеще, тъй като тя самата не разполага с такова. От половин хилядолетие тя живее извън времето и историята, в онзи постоянно повтарящ се кръговрат, в който са живели аграрните цивилизации преди появата на християнството. В този кръговрат всичко, което се е случвало, ще се случи отново. И всичко, което предстои да се случи, вече се е случвало.

Всичко започва с Иван Грозни

Това въртене започва с Иван Грозни в средата на 16-и век. Тогава големите европейски кралства устремно излизат от Средновековието и започват да ликвидират негови основни белези като крепостното право, властовия произвол и религиозния обскурантизъм. Подсилват се независимата частна собственост, местното самоуправление и закрилата на хората от страна на закона.

В Московска Рус, както тогава е била известна държавата, Иван решава да направи точно обратното. Ликвидира, доколкото му стига времето, свободните съсловия, като ги прави крепостни. Изкоренява аристокрацията, като ѝ отнема земите, закрива всички видове събрания, както на благородниците, така и на обикновените хора, чрез които дотогава се е развивало самоуправлението. Обявява цялата собственост в държавата за своя лична бащиния и превръща собствените си прищевки в закон. Отмъква, разбира се, и държавната хазна - и тя му е бащиния.

По-важното обаче е, че Иван започва гонения срещу онези, които са искали Московска Рус да поеме по европейския път на развитие. Символ на тези гонения е боляринът, философ, писател и военачалник Андрей Курбский, а последвалата между двамата кореспонденция очертава вечния разлом в Русия. От едната страна са онези, които като Курбский искат ограничаване на централната власт чрез разделянето ѝ между различни клонове и съсловия, настояват за права, свободи и законност, както и за независима от короната собственост. Това е пътят, водещ в крайна сметка до европейската цивилизация, в която отделният човек е по-важен от държавата.

От другата страна стоят Иван и неговите следовници. Проклинайки противниците си с най-вулгарни азиатски изрази (според Иван, Курбский е „чакал”, от чиято „зловонна уста се носи смрадта на самия Сатана” и пр.), те твърдят, че държавата е всичко, а отделните хора - нищо. И най-важното - че държавата е тяхна и че те не я държат поради нечие (например на народа) благоволение, а сами. „Самодържат” се - самодръжци. Никой друг няма никакви права - като например да е закрилян от закона, да има неприкосновена собственост или форуми за самоуправление. Държавата е всичко, а самодържецът е държавата. Неговата дума е закон, не някакви неща, писани на хартия. А всички проевропейски руснаци са чакали, измет или агенти на враждебни чужди сили.

Това е политическата закваска на Русия. И пак при Иван е забъркана онази попара, която е руската икономика.

След закрепостяването на народа, ликвидирането на аристокрацията и изгонването на такива като Курбский, Иван пристъпва към следващата крачка: да третира държавата-бащиния като легитимен обект на плячкосване. Той вече е плячкосал половината от съседните му руски княжества, но започва да удря на камък с останалите и особено със съседните му на запад литовци. Но режимът му живее от плячка и инак не умее. Затова стартира плячкосването на имотите на аристократите и на по-имотните редови поданици - режимът на „Опричнината”. Експанзията на изток му дава достъп и до ресурсите на Сибир, които изнася към Европа.

Иван Грозни е дефолт програмата на Русия, от която тя никога не е излизала. Отиваме няколко поколения напред и виждаме първото повторение. В разгара на модерната епоха, когато в Европа се полагат основите на Просвещението и на хуманистичния държавен ред, Петър Велики успява да закрепости и онези съсловия, които Иван не е успял. Успява да подчини и дотогава автономните казаци, разширили Русия чак до Далечния изток без помощта на държавата. След него в Русия няма нито един човек, включително в аристокрацията, който да не е по някакъв начин закрепостен за държавата. В момента, в който в Европа преоткриват равенството между гражданите и създават обществени договори, Петър публикува „Таблицата на ранговете”, описваща позицията на всяка професия и на всяко съсловие в тази система на пълно и всеобхватно неравенство.

В икономиката „модернизаторът” Петър прави типичната руска грешка, която допускат и до днес руските самодръжци: решава, че е разбрал как да настигне индустриалния Запад - чрез внос на западна техника. Но няма никаква представа, че Западът е технически и индустриално развит, тъй като в него има все повече свободни индивиди, които могат да правят индустрия, защото имат неприкосновена частна собственост и права. Петър вкарва западни заводи, но всичките бързо фалират. Причината: вместо да освободи някакви хора, които да работят в заводите за заплата, той подкарва натам крепостни селяни, които да работят без пари. Русия си остава аграрна страна и става жертва на подобни последващи опити за бърза индустриализация - най-видимо при Сталин, чиито заводи, внесени от САЩ и Германия, също накрая фалират.

През цялото време, разбира се, продължават гоненията на всички руснаци, които искат Русия да тръгне по европейски път - тоест, да има бъдеще. Всичките тези вълни на отнемане на права и собственост, както и постоянните гонения срещу прозападни руснаци, са съпътствани от смъртта на огромни количества хора, изтребвани от собствената си държавна власт. И при Грозни, и при Петър, и при Сталин, и при Путин руското население намалява, тъй като от терора бягат милиони.

Има, разбира се, периодически опити за поевропейчване на Русия. Това е периодът на изборните царе с ограничена власт, последвал Иван (този период, показателно, в Русия е известен като „Смутата”). След Петър също има определено „размразяване”, както и след Павел и Александър през 19-и век, след болшевишката революция, след Сталин и след Брежнев през 20-и век. През всичките тези периоди на отслабване на самодържието икономиката дръпва напред, а населението расте поради простата причина, че хората очакват по-нататъшно отслабване на самодържието и, следователно, по-голямо пространство за собственото си развитие.

Всеки път обаче тези реформи се провалят по една и съща причина. Разхлабването на диктата върху икономиката и народа рано или късно се натъква на противодействие от страна на управляващата клика, която не иска да се лиши от самодържието си. Така в Русия никога не се появява онзи автономен и закрилян от закона индивид, който осигурява бързото развитие на Запада. Тъй като само този индивид може да създаде развитие, след края на всеки период на реформи следва икономически спад и намаляване на населението. А по-важното е, че при първите симптоми на подобни проблеми властта минава в ръцете на нов самодържец, който твърди, че проблемите са следствие на предхождащите го „либерали” (както ги наричат днес).

Русия половин хилядолетие след Иван Грозни

Това е „бъдещето”, което Русия предлага. Терор-разруха-реформи. Терор-разруха-реформи. И така до безкрай. Половин хилядолетие след Иван Грозни Русия продължава да живее от плячкосване - на ресурсите на Сибир, на собствеността на хората си, на покорени съседни държави.

Отсега е ясно, че този цикъл отново ще се повтори, защото в Русия всичко, което предстои да се случи, вече се е случвало. След Путин ще има опит за реформи и страната за малко ще живне. Реформите ще се провалят, тъй като там няма нито автономни индивиди, нито частна собственост, нито законов ред. След края на реформите ще настъпи стопански срив и хората ще хукнат да бягат. Ще дойде следващият самодържец, който ще обвини предшествалите го „либерали” за проблемите и ще предложи решение чрез възстановяване на пълното самодържие. За себе си, разбира се. И ще гони и ругае на „чакали” онези, които искат европейско бъдеще за Русия. Нямаме работа в тази месомелачка. Там „всички пътища водят до катастрофа”, както е написал руският поет Осип Манделщам, преди да угасне в сталински концлагер.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 165 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самуил

    381 70 Отговор
    Мисля, че са объркали името на държавата в загшавието, когато става въпрос за плячкосване. Америка е правилното

    Коментиран от #19, #38, #126, #175

  • 2 3121

    362 61 Отговор
    Толкова глупости на едно място не бях чел АМА НИКОГА .

    Коментиран от #165, #213

  • 3 Когато видях

    272 38 Отговор
    че автора е зелето, въобще не четох статията
  • 4 БОРУНА ЛОМ

    283 33 Отговор
    РАЗВАЛЕНО КРАВАРСКО МЕСО! БЕШЕ ПЪРВИ КОМУНИСТ, СЕГА ПЪРВИ СОРОСОИД! М. ГЛАААД!
  • 5 Сибирь

    282 35 Отговор
    Тоя е толкова лъжлив,че няма на къде! Лайнов,поне веднъж в животът си казал ли си истината?!! И Дойче Зеле - точно вие ,потомците на пощадените нацисти ли квичите срещу Русия!!! Вие,които крадяхте дори от черноземът в Украйна?!! А робите,които отвлякахте?!! Пфу!! Жалки нещастници!!!

    Коментиран от #187, #229

  • 6 Верно ли

    267 35 Отговор
    Държава, която живее от плячкосване (на собствените си ресурси) :)))) Браво, бе, Дайнов! Друго е да си ненамсикойси щат на държава, която живее от плячкосване на чужди ресурси, а? Толкова нелепа е тази омраза към Русия, дето я леете, ма поне си препрочитайте какви сте ги низали.
  • 7 Гоцев

    63 218 Отговор
    Дайнов е прав. Би трябвало да го знаем по собствените си гърбове.
  • 8 Японеца

    231 34 Отговор
    Дойнов е типичен манипулатор. Взима няколко истини, съшива ги с лъжи и манипулира! Текста изобилства от неверни тълкувания!

    Коментиран от #130

  • 9 Пич

    213 27 Отговор
    Егати наглеците !!! Два пъти разпалваха световни войни , ама за Русия говорят ! Ама , те руснаците може да се върнат !!! Мемед и Асан от бундесвера ли ще ги спрат ...!!!???
  • 10 flipp

    198 27 Отговор
    Абе викам кой може да напише подобна глупост, пък то щатските подлоги, няма кой друг да е
  • 11 Коко

    196 35 Отговор
    Без да съм професор като господина мисля че България може да се запази като държава само в съюз с Русия.

    Коментиран от #74

  • 12 русенец

    185 16 Отговор
    Каквито ни професорите, такава и държавата - надупена...
  • 13 Факти

    39 142 Отговор
    Русия страда от проклятието на ресурсите. Паразитирането върху тях е нещото, което я прави да бъде толкова изостанала и да е просто суровинен придатък на Европа.

    Коментиран от #27, #239

  • 14 реалист

    152 31 Отговор
    Русия и руският народ са най-великите на света !!!!!!Що за народа са джендърските държави и населението им

    Коментиран от #60

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Активист на БКП

    135 20 Отговор
    Само със САЩ !!! Те ни дадоха кораб с мухлясала царевица ! Вива САЩ !!!

    Коментиран от #84

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 6969

    157 16 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Авторът е син на член на БКП, кореспондент на "Разбойнически дело" в Лондон, а вероятно и агент на ДС. Докато тукашните граждани на "народната" република не можеха да посетят дори социалистическа Румъния, Дайнов живя и учи в сърцето на упадъчния капитализъм, благодарение на баща си комунист.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 !!!?

    42 129 Отговор
    Империята на Злото Русия е сурогат на Златната монголска Орда - две трети от съществуването си води грабителски войни и една трета в подготовка за война. И сага путиновия Гулаг е в състояние на необявена война в Украйна, Сирия, Казахстан,...! За справка: виж Историята на Московския Улус !!!?

    Коментиран от #30

  • 22 ДАЙНОВ ДАЙНОВ...

    106 19 Отговор
    ВСИЧКИ СА ИСКАЛИ ДА ПЛЯЧКОСВАТ ОТ РУСИЯ. БОГАТА
    СТРАНА НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ.
    ДВА ПЪТИ НАПАДАНА ЗВЕРСКИ (НАПОЛЕОН ХИТЛЕР) ЗА КАКВО Е БИЛО?!??.ЗА БОГАТСТВАТА ИМ.
    ТЕ КОЙ СА ОКУПИРАЛИ???!.ДОРИ СА ДАВАЛИ КРИМ НА УКРАЙНА. ОСВОБОДИ ХА ДЪРЖАВИТЕ КОИТО ЩЪТ ОТ СССР. ПОМАГАТ НА ДРУГИ
    ДОРИ И НА НАС ОТ ТУРЦИТЕ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дън Бай

    105 13 Отговор
    Дайнов пак прекалява в Миндя с некачествени продукти и калпаво зеле!
  • 25 ФОРЕСТ ГЪМП ОТ ГЪРМЕН

    30 123 Отговор
    .....ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЕДНА 103% ВЯРНА ТОЧНА БОЛЕЗНЕНА ЗА РУСОФИЛИТЕ СТАТИЯ ОТ ПО ПРИНЦИП „ ЛУТАЩИЯ ”СЕ ЕВ.ДАЙНОВ,НО ЗА РУСИЯ ИСТИНАТА Е ТАКАВА КАКВАТО Е👍

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И какво бе

    110 13 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    драги, Русия е "плячкосала" от теб? Може би територия -да си спомним ли онова "коригиране на границата", извършено от новите ти братя? Или днешното Ново село, където българската юрисдикция не действа2 Или влаковете със суровини, пътуващи за преработка чак към Намибия? Или национален суверенитет, изрично записан в документите на ЕС и НАТО като подчинен на техните закони? Или... Този "ярък интелектуалец" Дайнов /странно позната фамилия - отгледан и възпитан къде?/ е закъсал финансово... Русия нямала нито минало, нито бъдеще - е, това дори не подлежи на коментар.
  • 28 Да бе да

    103 15 Отговор
    Страна ,която има собствено електричество и е независима .А не като нас....роби,които се дупят на НАТО и ЕС да просим пари,като им играем по гайдата.
  • 29 пламен

    27 101 Отговор
    най бедни сме в ес защото имаме най много предатели русофили
  • 30 !!!?

    24 49 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    Е кой плячкосва Русия !?...Путин и кликата му !!!?
  • 31 В Гърмен

    40 5 Отговор

    До коментар #25 от "ФОРЕСТ ГЪМП ОТ ГЪРМЕН":

    такива простаци няма.
  • 32 Объркано Атлантиче

    99 14 Отговор
    Ай стига бе, знаех от западните историци, че Английската империя е най-кървавата империя в света - сееща терор и разруха из завзетите колонии и, че САЩ от ВСВ насам имат най-много военни интервенции в света с над десетки милиона жертви, а то според нашите грантаджии се оказа, че не било баш тъй,ами иначе. Уникално чудо на чудесата е това....
  • 33 „ЯЗДИШ” ЛИ

    7 25 Отговор

    До коментар #18 от "Екатерина Велика":

    МЛАДИ КАЗАЦИ,А!?
  • 34 даката

    27 72 Отговор
    в ютуб гледах клип за град разделен от река нарва.половината в естония и половината в русия.
    от естонска страна е рай,а от руската е ад разруха мизерия
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пропагандьори

    70 11 Отговор
    ФАЩ ЖИВЕЕ ОТ ПЛЯЧКОСВАНЕ , АЙДЕ МАЛКО ДА МИСЛИМЕ
  • 38 Ами ...

    17 47 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Трупат ли се копейките? 😀

    Коментиран от #146, #195

  • 39 Ото

    4 4 Отговор
    99 % де
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1100

    78 11 Отговор
    Евгений Дайнов,с опашката.Къде е завършил.Няма да се учудя ако е следвал в Русия или по-точно в бившия Съветски Съюз,като другаря Иво Инджев.И двамата,като прошляци,пишат,бришат и ни поднасят неверни факти,без нито капка истина.Нещастници!Първо,да проверят коя е Русия,кой е Петър I Велики,коя е Екатерина Велика, кой е Ленин/разбира се причинил ВОСР,и платил за това с основание/,кой е Сталин/завършил Духовна Семинария, православен ,военолюбец ,но с едно голяма заслуга сам с руските генерали Жуков, Рокосовски, Конев ,Толбухин, победи във ВСВ без помощ от тъпите сащ,които се включиха във ВСВ,накрая,когато Червената Армия превземаше Берлин/.Другарят ,Евгений Дайнов бивш комунист и настоящ социалист,членуващ последователно в БКП/БСП, СДС,СДС/ДП, Герб ,а сега отпява на мошеническата ПП.Та, и с глупостите които публикува,без да е посетил Русия през последните 32 години.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КОВИД ИДИОТ

    33 8 Отговор
    ДОИЧЕ ЕВРЕИСКАТА ПАПЛАЧ КАКВО ДА КАЖАТ ,НЕ СТИГНА ДО БУСТЕРА НАЧАЛНИКА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА ,ОТИДЕ СИ ОТ УСЛОЖНЕНИЕ,АМА НЕ КАЗВАТ КОЛКО КОМПОТ СА МУ БИЛИ,
  • 44 Варненец

    58 6 Отговор
    След Виетнам, Афганистан, Казахстан соросоидите плачат в ъгъла на килера, а грантът на Дайнов за тази статия е 0,000000000001 % от цената на чертежа за Ф-15.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 МАРА

    67 12 Отговор
    КОЛКО ТИ ПЛАТИХА ЗА ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ.МИСЛИШ НИ ЗА МАЛОУМНИЦИ. СКРИЙСЕ НЯКАДЕ В ДЖУНГЛАТА.СРАМ
  • 47 Хххх

    18 2 Отговор
    Ало Факти защо премахнахте 36 , истината боли ,много жалко за Вас !!!
  • 48 Този вмирисаният въшлю, защо не погледне

    61 10 Отговор
    себе си, що за примат е, а ръси тъпотии за Русия? Русия не броди по света да прави майдани и да цоца от чужди държави, както това е присъщо само на САЩ. Нали е лизач( от това живее), след това лизане САЩ ще го облажи.
  • 49 учЕн

    69 12 Отговор
    Този бил професор в Нов български - университетът от който тръгна натовската опорка, че сме си живеели добре, когато турците са ни колили и изнасилвали.
    Дали в този университет се учи, или просто се продават дипломи... Всички сме чували . 😜

    Коментиран от #216

  • 50 Ами ...

    23 79 Отговор
    Изчетах с интерес русофилските коментари. Интересно русофилите вярват ли, че с мантри и плитки разсъждения ще променят нещо. Мъка! 😀 Поздравления за автора. Много точен анализ.

    Коментиран от #58, #240

  • 51 Мнение

    58 10 Отговор
    Дойче веле е очевадно платена пропагандаторска медия, която вижда грешките само в чуждите страни?!
    Как ще коментира автора фактът, че сащ опустошиха страните от близкия изток, окрадоха им златото и нефта и накрая подариха оръжия за милиарди на талибаните срещу които се "бореха" 20 години?!
    Как ще коментира анексирането на Косово от Сърбия?!
    Айде да не ни занимавате с вашите спуснати глупости, става ли?!
  • 52 До Дайнов

    26 65 Отговор
    Дайнов, всичко правилно си написал, само, че би трябвало да знаеш, че в тази територия живеят предимно болни русофили и няма да ти повярват.

    Коментиран от #59

  • 53 Ана

    47 11 Отговор
    Дойче Зеле и Дойнов са манипулатори , нека професора коментира събитията в Казахстан , предполагам е учил руски език ,да не заблуждава хората със западните лъжи.Свири на китара ,друго не му се отдава !!!
  • 54 Факт

    42 9 Отговор
    Няма парици а!?Лай по-силно може и да ти подхвърлят няколко сребърника!
  • 55 Русофил

    22 51 Отговор
    В България има около 4000 тотема на руският окупатор подобни на този Альоша в Пловдив и нито един не е премахнат. А в Пловдив и България не е загинал нито един руски войник. За какво са тези "паметници" ? От тук се вижда колко сме адекватни като народ и държава.
  • 56 00001

    49 12 Отговор
    Америка по-точно САЩ. Това е държавата която плячкосва. Мислех че си по умен но зомбитата са глупаци. Политолога на крадеца Костов. Костов плячкоса България.
  • 57 сори сорос

    51 10 Отговор
    Интересно, защо всички знайни соросоиди на хранилка като троцкистът и любимец на Секретариата на ЦК на БКП Евгений Дайнов, И.Василев, К.Янакиев,В. Шаламанов, Л Аламанов, Х.Иванив и др., от 30 г. плюят тоталитаризма на комунизма, рерора , липса на права, демакрация и свобода в СССР/Русия и тук, а днес за терора на противоконституционния "Зелен сертификат" дума не обелват??
  • 58 Коментар

    48 8 Отговор

    До коментар #50 от "Ами ...":

    За това ли бай Пън се жалваше кат ощипана ученичка, когато Путин му скръцна със зъби за разполагане на натовски (на сащ еднолично) бази в Украйна?!
    СВЕТОВНОТО ЗЛО КЪМ МОМЕНТА СЕ КАЗВА Т.НАР. "ЕЛИТ", КОИТО ДЪРПАТ КОНЦИТЕ ОТ САЩ, ЗАЕДНО С ИЗРАЕЛ И МАРИОНЕТКИТЕ ИМ ОТ ЕС И УСЛОЖНЯВАТ ЖИВОТЪТ НА ВСИЧКИ ОБИКНОВЕНИ ХОРА!!!
    ДЪРЖАВАТА С НАЙ-МНОГО ВОЕННИ БАЗИ ПО СВЕТА, И ВОДИЛА НАЙ-МНОГО ВОЙНИ СЛЕД ВСВ, СЕ НАРИЧА САЩ!!! ЗАПОМНИ ГО ТРОЛЕ!!!

    Коментиран от #63

  • 59 Ами ...

    15 48 Отговор

    До коментар #52 от "До Дайнов":

    Грешиш. Русофилите ги преброихме на юлските избори. Точно 10 309. 😀 Обаче са гласовите и с много свободно време. Чудя им се на акъла. Вместо да си гледат пенсиите, тръгнали света да оправят. 😀

    Коментиран от #131

  • 60 Факти

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "реалист":

    Ха ха ха ха — кажи честно
  • 61 !!!?

    8 14 Отговор
    Ето как Запада "оплячкосва" Путинова Русия !!!?

    Коментиран от #148

  • 62 някой

    46 6 Отговор
    Евгени Данов или както и да се нарича този нещастник е съвсем изперкал!Съвсем услужливо не споменава нищо за Колониалните системи на Европеците!
  • 63 Ами ...

    8 22 Отговор

    До коментар #58 от "Коментар":

    Успокой се, че я захарта ще вдигнеш, я кръвното. 😀

    Коментиран от #65

  • 64 !!!?

    13 10 Отговор
    Ето как Запада "оплячкосва" Русия !!!?
  • 65 Коментар

    33 4 Отговор

    До коментар #63 от "Ами ...":

    Ти за мен не се тревожи!
    Притеснявай се за деня в който всички дето си продавате мнението срещу заплащане ще бъдете обявени за национални предатели и ще започнат да ви дирят един по един! Тогава и впн няма да ви спаси!

    Коментиран от #127

  • 66 САТЪРА НА ХАНА

    40 7 Отговор
    КЪВ ПРОФЕСОР Е МИЗАНТРОПА КОЙТО ЗАБРАВЯ ЧЕ ИВАН АСЕН ВТОРИ СИ ВРЪЩА 1217 ГОДИНА ПРЕСТОЛА ИТ УБИЕЦА ЧУЧО СИ БОРИЛ С ПОМОЩТА НА 20 000 РУСКИ БОГАТИРИ ДАДЕНИ ОТ РУСКИЯ МУ ДЯДО ... .. ВТОРО ЗАБРАВЯ ЧЕ
    ОСВЕН ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ ИМА И ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ А МАЙКАТА НА ПЕТЪР ВЕЛИКИ Е ВОЛЙЖКАТА БЪЛГАРКА НАТАЛИЯ НАРИШКИНА

    Коментиран от #121

  • 67 Мангъра

    6 35 Отговор
    алкашите ше умрат само САЩ да живее Украина слава Бандера
  • 68 САТЪРА НА ХАНА

    28 4 Отговор
    НИКОЙ НЕ Е КАЗАЛ ЧЕ НЯМА ТЪПИ ПРОФЕСОРИ ....
    ..... РАЗБРАХ ГО КОГАТО В АМЕРИКА СЕ СБЛЪСКАХ С НЕГРИ И МЕКСИКАНЦИ РАСИСТИ
  • 69 Диамантената ръка

    9 22 Отговор
    Тъй и ще си продължат, като имаш газ и петрол, много акъл и демокрация не им трябват...
  • 70 Бамби

    33 4 Отговор
    Сбъркал си държавата, драги! Да не би да имаш предвид англо-саксите или САЩ? Това е техният манталитет и жажда за унищожаване на държави. Пример от България? Нали все още живееш тук?
  • 71 ганя ганяяя никога няма да се опрайш

    12 30 Отговор
    Какво не му стана ясно на бай ганьо , иска си диктатура копейки и изостаналост , това е
  • 72 SOS

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Екатерина Велика":

    Какъв е произхода на Екатерин?????

    Коментиран от #113

  • 73 Карл Маркс

    35 7 Отговор
    Сороснята плячкосва златото на България от 20 години!
  • 74 Българин

    15 33 Отговор

    До коментар #11 от "Коко":

    Коко, дорогой, нали вече бяхме в съюз с Рассия цели 45 години ,и как завърши? С фалит на държавата, режим на тока и опашки за всичко!

    Коментиран от #78, #83, #177

  • 75 бай Тошо

    15 34 Отговор
    Половината от българския народ- главно простолюдието, лумпените, ниско квалифицираните , селяните, представители на старата номенклатура и техните отрочета, десари- са за прикрепване към Русия. Ние нямаме работа с тая държава, по-далеч от нея, само лошо сме видели от тях.Даже бай Тошо най-много мразел да ходи в Москва, защото знаел, че оттам ще искат нещо или ще му заповядват.
  • 76 Евгени Дайнов

    32 9 Отговор
    Много съм гладен затова съм на хранилка при сороснята.
  • 77 Кочо

    44 6 Отговор
    Държавата- износител на демокрация, страж за правата на поробените и угнетените по света!! Тази мантра бълвана неспирно от рупорите на "свободното слово", жалки слуги на лъжата!
    Империята причинила разрухата на много държави, смъртта на милиони хора, деградацията, моралното разложение и оскотяванет на човеците по целия свят! Държавата водена от избран елит, за който има две свети думи - власт и пари, власт простираща се и над душите ни и за който в политиката са позволени всички прийоми използвани от убийците, грабителите, крадците, измамниците и лъжците! Подменяща изконните човешки ценности с измислените и лукави либерални ценности! Чуете ли някой да ги пропагандира, знайте, че той е продал душата си ! Държава и елит - архитекти на Майданския преврат в Украйна, инсталирали правителство от марионетки, създатели на провокации, изправили два братски народа един срещу друг, чакащи жадно да потекат реки от славянска кръв! Всичко това в името на повтаряните неспирно човешки права! Но истината може да остане скрита само за слепци! А тя е неистова омраза към Русия и народа и, стремеж за нейното ликвидиране и изсмукване на природните и ресурси! А нашата бедна родина, мъдро ръководена от новите си приятели, вече 30 години смело върви към своя летален изход!
  • 78 Българин

    34 4 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    За върши с 9. 5 милиона населени и 4000 работещи предприятия и само 8 милиарда външен дълг!

    Коментиран от #86, #91

  • 79 Deutsche Welle

    31 6 Отговор
    Пропагандна машина
  • 80 Митака

    38 6 Отговор
    Боже, боже намери се кой да прави срички срещу Русия - един нечистоплътен по душа и тяло професор от НБУ. Тоя пак иска да се докара пред краварите за някой и друг долар. Единственото хубаво нещо от "демокрацията" е, че се видя кой колко струва в действителност в България. Продажници, предатели, подлоги и псевдо патриоти.
  • 81 !!!?

    9 16 Отговор
    Ето как Запада "оплячкосва" Путинова Русия !!!?

  • 82 Да, обаче

    34 7 Отговор
    Е факт, че Западният свят е живял винаги от плячкосване. И то не на цели държави, а на цели континенти!
    Така, че не Русия плячкосва, а Западният свят. Това са фактите. А съчинения.... всеки може да си пише срещу заплащане или лични интереси! Интересите са едно, а фактите съвсем друго!
  • 83 Комуниста

    33 6 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    Държавата я фалирахте шпионите на чичо Сам и подписахте план,, Ран - Ът " който предвижда приватизация ма 100 % и намаляване на населението на 5 000 000 души! Седерастите един АЕЦ не сте пистроили обаче пидарихте 2 ТЕЦа на говедарника да ни дере кожата с цени на тока!

    Коментиран от #89

  • 84 Христо Христов

    11 15 Отговор

    До коментар #17 от "Активист на БКП":

    Другарю цоциалист, а какво накара САЩ да ни дарят кораб с царевица? М? Случайно да имаш спомен? 😉
  • 85 Joro

    8 1 Отговор
    В съвременното обществено развитие са се откроили две гледни точки към зависимостта между държавата и гражданина по отношение на мироглед, политика, права, задължения, законност, ред, сигурност. Едното е, че държавата е всичко, а отделният индивид – общо взето нищо. Държавата е длъжна да се грижи, доколкото може за сигурността, правата и живота на личността, и нейните права се простират толково, колкото може или иска държавата.
    Другата концепция е, че общественото развитие, обществено-икономическите отошения, зависят от свободата и правата, и задълженията на отделната личност. Правомощията на държавата, която тя упражнява в областта на регулирането на реда, законността , които са основна необходимост за икономическо и всякакво развитие на обществото, зависят от правомощията на отделния гражданин в същата тази сфера на реда, законността и сигурността. Сигурността на държавата например зависи от сигурността на отделният гражданин. Затова същият има право да се грижи за сигурността си и с оръжие, когато е нежобходимо. В първия случай обаче, държавата решава от каква и колко сигурност се нуждае отделната личност, и гражданинът, ако да речем реши да защити живота си, сигурността си, бива наказван.
    Горе долу това е разликата в двете концепции. Нека всеки реши за себе си според коя концепция се развива България и според коя иска да живее.
    Не намесвам плячкосване, държави и пр. Давам пример, който обаче е свързан с такива. Който разбере, разбере.
  • 86 Българин

    6 17 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Яж си лукчетата, товарищ 😀
  • 87 Ф акт

    23 6 Отговор
    Историческите размишления надраскани по горе могат да бъдат задълбочени и с примери от други народи като викингите,готите,вестготите,галите,келтите и доста други....например тюркските орди които незнайно защо никога не занимават мозъците на бетонните русофобски глави.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Българин

    7 16 Отговор

    До коментар #83 от "Комуниста":

    Значи казваш, че службите и ДС са проспали проникването на шпионите на чичо Сам в НРБ и баш шпионина съветски гражданин Андрей Карлович, който поръча, прие и започна да изпълнява плана "Ран-Ът " ,така ли, товарищ? Ми тогава седесарите са били прави да искат лустрация за тези некадърници 😀
  • 90 Pilot

    30 5 Отговор
    До кога ще дават думата на боклуци като този ?
  • 91 Така е но

    19 5 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Реално дългът ни тогава бе около 3 милиарда, защото имахме вземания от др. страни
  • 92 Дайнов объркал си се много

    38 4 Отговор
    Как подмина Англия, Франция, най-големите любители на чужди неща. Още имат колонии от поробени хора, като ограбват земята им. Много професори станахте.....
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Серж

    27 6 Отговор
    Дайнов не е професор ,а обикновен озлобен олигофрен ,който манипулира хората с измислени историй.Русия 300 години е успешна световна империя ,която с много интелигентност управлява собствената си страна и Европа!!!!!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Професора от село

    25 5 Отговор
    Га пасе кравите, га стана професор
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Тоя е застинал

    27 3 Отговор
    Във времето на Битълс и войната във виетнам. Дайнов влез във времето. САЩ не са това, което бяха
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Няма гранти

    22 4 Отговор
    Няма бира. И тоя е от същата тайфа хрантутници като Кръпката
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 ПСР

    31 2 Отговор
    Не познавам"Велика сила",която в исторически план,да не е плячкосвала.
    САЩ,Британия,Франция,Испания,Португалия,Белгия,Нидерландия....някои го вършат и с днешна дата.Примери много-на какво прилича Пара и Латинска Америка,а за Африка-не ми се коментира.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Сандо

    24 4 Отговор
    Грантаджията с усърдие,лъжи и невежество заработва поредния си грант.Де да беше само той ...
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Ами ...

    16 2 Отговор

    До коментар #72 от "SOS":

    Ха сега де! 😀 "Екатерина II (на руски: Екатерина II), родена София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст (на немски: Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst-Dornburg), с православно име Екатерина Алексеевна1 (на руски: Екатерина Алексе́евна), още приживе известна като Екатерина II Велика е императрица и самодържица на Русия от 1762 г. до смъртта си."
  • 114 ЕВГЕНИ ДАЙНОВ Е ПОТОМСТВЕН КАМУНИСТ

    22 2 Отговор
    ПРОФЕСОР СТАНА ПАК ПОКРАЙ КОМУНИСТИТЕ - НАПИСАНОТО Е ЗА ПАРИ , УТРЕ ЩЕ НАПИШЕ ОБРАТНОТО !
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 ДаЗдраПерМа

    14 2 Отговор
    Терор-разруха-реформи по вярно отговаря за времето когато Елцин беше на власт и всички важни стратегически сфери на икономиката се управляваха от американски икономически съветници. В този период от глад, недостиг на лекарства и тотален дефицит си заминаха безвреме над 20млн души приблизително колкото по времето на Втората световна. Русия никога не е била демократична държава но гледайки как се развива гражданското общество в Щатите и в Европа търси друг по социален път.
  • 118 Марков

    12 1 Отговор
    Като изключа това поръчково изложение, бих задал въпроса:
    Защо трябва да сме с Русия или с Европа (против Русия), защо не с всички. Защо туризъм, търговия, съвместно производство не са с всички страни - на изток и на запад. Защо са необходими визи за пътуване в други страни.
    Мисля че, този етап от световното развитие ще приключи не след дълго. Ще е жалко, ако се премине през война.

    Коментиран от #134

  • 119 21 век

    3 12 Отговор
    Много е чувал редовия български фатмак за абсолютна монархия..ако искате в Азия ще стоите гладни това е положението
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Не богатири ами витязи направо

    9 3 Отговор

    До коментар #66 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ти знаеш ли колко струва наемна армия в средновековието и какви са били числата изобщо
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Човек с памет

    21 3 Отговор
    За краткото си съществуване САЩ са започвали стотици войни или военни операции. Нито една не е била за идеи, всичко е било за ресурс. DW свенливо "забравя" фактите.
  • 124 ген Столти

    22 4 Отговор
    Обяснението за тъпотите написани от Дайнов е просто - човечето е гладно и верноподанически пише свенливо, наведен на колене.Какво ли не прави безчестието съчетано с глад.С една дума п.л.а.з.м.о.д.и.й.
  • 125 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    ДАЙНОВ, БИТКАТА ПРИ ПОЛТАВА ... 65 000 ВОЙНИЦИ .... БИТКАТА ПРИ АХЕЛОЙ 130 000 ВОЙНИЦИ .... 2622
  • 126 гошо

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    така е. но когато си имал руска тъща, емоциите замъгляват мисленето. дори да приемем, че го има.
  • 127 Ами ...

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Коментар":

    Понеже не си продавам мнението срещу заплащане, излиза, че няма от какво да се притеснявам. 😀
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 наблюдател

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Японеца":

    предполагам, мурафетите ги е учил в лондона града. където татю му е бил кореспондент... на "работническо дело". или на бта? все тая.
  • 131 Така е

    4 18 Отговор

    До коментар #59 от "Ами ...":

    Повечето от тези "русофили" са руски тролове, живеещи в България отдавна, знаят езика и драскат тука.

    Коментиран от #137

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 и ти ли

    18 3 Отговор
    мазник!Проф.?!Слаб лаладжия....
  • 134 Ами ...

    3 2 Отговор

    До коментар #118 от "Марков":

    Не трябва, г-н Марков. Просто някой хора считат, че ако не се кланяш на кумир им, значи си враг. "ВТОРА БОЖИЯ ЗАПОВЕД – НЕ СИ ПРАВИ КУМИР И НИКАКВО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ОНОВА, ЩО Е ГОРЕ НА НЕБЕТО, ЩО Е ДОЛУ НА ЗЕМЯТА, И ЩО Е ВЪВ ВОДАТА, ПОД ЗЕМЯТА, НЕ ИМ СЕ КЛАНЯЙ И НЕ ИМ СЛУЖИ." Извинявам се за главните букви, но така е написано в оригинала. Нещастни хора, с отровени от омраза души. Жертви. Учеха ги да мразят. Не може да им се помогне, обаче. Само времето може да поправи всичко.
  • 135 ТИ ДА ВИДИШ

    14 4 Отговор
    Еееее... а пък ние цъфнахме и вързахме .... и пак на Иван ще се надяваме!!!!
  • 136 Кинжал

    21 5 Отговор
    Нищожества като дайнов явно няма как да разберат, че с манипулативното си празнословие постигат точно обратен ефект. Българите винаги ще обичаме и ще сме признателни на братята руси, които са наши съвсем естествени съюзници, както впрочем и братята сърби! НАТО и англосаксонците определено се държат нагло като нашите от герб - крадат и убиват държави, а мисирки като дайнов ги възхваляват.

    Коментиран от #138

  • 137 Ами ...

    3 5 Отговор

    До коментар #131 от "Така е":

    Според мен, доста от тях въобще не са виждали България, а езика познават доста повърхностно.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Хаахо

    7 20 Отговор
    Надяваме се, от тук нататък ФАКТИ и останалите медии да публикуват редовно тази истина, която казва Дайнов, когато става въпрос за Русия, за да не се налага да четем диващините на хора от 17-ти век по форумите, от които Българските възрожденци Захари Стоянов, Раковски и останалите, биха брали срам.
  • 140 Error

    22 2 Отговор
    Дайнов, кой плячкосва нашето злато пред очите ни , не са ли твоите хора????

    Коментиран от #144

  • 141 tomito

    18 3 Отговор
    Абе тия са много нагли ,две световни войни правят и всички знаем какъв е резултата .Седнали за Русия да говорят.
  • 142 Ха ха ха

    19 3 Отговор
    Е на това се вика на бялото да викаш черно:) Само, че само с плюнки не става. Като оставим на страна, че въпросния даже тока,с който плюе по космическа нация е от руски реактори и нац му празник е всъщност руска победа, всеки мислещ нормално човек вижда какво се случва с бившите робовладелски държави, децата на някогашните роби сменят генофонда на колонизаторите си, т. е. Всичко се връща:)), а в напредъка си в сделките с дявола извратените на запад стигнаха до 32 пола:)) и за капак господина се прави на пророк:)), нямала бъдеще Русия,сигурно щото само 2 пола още:)) нищо, че баш пророците начело с американския Едгар Кейси точно обратното казват:))
  • 143 Олга

    25 5 Отговор
    “Държава, която живее от плячкосване”, тя е “месомелачка” . Арогантно, безпардонно, просташко, което няма нищо общо с сериозен обективен анализ на учен. Изблик на психопатия. Нужно ли е да се обръща внимание на бълнуването на патологичен русофоб стигнал до психическо отклонение в своята ненавист към всичко руско. Лъха на познатото от 30-те и последващите години в Германия.

    Коментиран от #149

  • 144 Христо Христов

    7 17 Отговор

    До коментар #140 от "Error":

    Имаш предвид златото, което плячкосаха пияните орди на крепостните от Царсво България ли?
  • 145 ТИ ДА ВИДИШ

    11 1 Отговор
    Генчо.... ОБЪРКАЛ СИ РЕЙСА ПИЧ!!!!
  • 146 Jacques Yves Moineau

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ами ...":

    Надали е толкова умен, че да получава пари за простотията си.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Абе ,

    14 4 Отговор

    До коментар #61 от "!!!?":

    Я покажи нещо за американските клошари , които за разлика от този човек , нямат нищо и живеят под мостовете
  • 149 Безпардонно, но абсолютната истина

    6 14 Отговор

    До коментар #143 от "Олга":

    Може да не ти се ще, но е така.

    Коментиран от #155, #211

  • 150 9689

    16 5 Отговор
    Дайнов,кой ти плати?
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 ха ха ха

    16 3 Отговор
    натиснаха бутоните на лакеите и те почнаха един по един да изпълзяват от дупките си, нали трябва да си оправдаят парите които получават за вредителството си.

    Коментиран от #208

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Айде, бе

    16 3 Отговор

    До коментар #149 от "Безпардонно, но абсолютната истина":

    Кое е истина, без Русия балканите щяха да са османски и кирилицата нямаше да просъществува, няма христянска държава, за чиято независимост или освобождаване от османците да няма основен принос Русия. И ако сравним робите в САЩ, или от колониите или правото на първа брачна нощ на господарите от Англия с простолюдието, май крепостните най добре:) Да не говорим за нашата история и кръвен данък и кой ни освободи или кой спаси евреите и затова 9 май и там официален празникаА колкото до постиженията на Русия технически, 1 космонавт, 1 спътник, 1 станция в космоса мир, та допреди 2 г наса летяха само с руски двигатели в космоса, ами ядрената енергетика, само не са се извратели като на запад да налагат ненормалното за норма

    Коментиран от #209

  • 156 Дядо Гъдю

    18 2 Отговор
    Ами,хайде да бутнем така вредната за България Атомна централа,построена от лошите руснаци и да разширим,така полезните военни бази на нашите нови покровители,които направиха за българския народ( за тридесет години) един тунел под една магистрала,за да минават някакви лисици,нахлуха в едно предприятие (по официални данни)погрешка,щъкаха по плажната ивижа посред летния сезон и отрекоха да са сваляли български боен самолет.Така следващата зима ще разберем колко е прав великият ,,професор" и още по- велик рокаджия Дайнов.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Европеец

    17 3 Отговор
    Задава ли сте си въпроса защо ли всички днешни соросоиди са "бивши" партийни величия свързани с БКП и ДС.

    Просто и тогава и сега вършат едно и също - продават родината на текущите ни господари за пари и власт. Такива хора нямат морал и достойнство и тяхното верую е "ние сме със вас които сте на власт". Как може да вярваш на човек до 1989 година възхвалявал комунизма (писал е дисертации) а днес най-безогледно плюе по него и възхвалява новите ни господари.

    Това са днешните евроатлантици и соросоиди - всички са свързани с БКП и ДС.
  • 159 Филипов

    15 3 Отговор
    Заглавието е много добро, само че, вместо Русия трябва да бъде САЩ.
  • 160 Хъш

    12 5 Отговор
    "европейската цивилизация, в която отделният човек е по-важен от държавата". Това е пълно безумие. В медицината се нарича рак.
  • 161 стоян

    15 4 Отговор
    Абсолютни глупости е натворил този гений от Еленския Балкан , явно му трябват като на всички пари и хоп съшил е този пасквил . И разбира се това писание , като прикритие на най големите крадци и бандити на света англосаксите управлявани от еврейте които и до ден днешен колонизират света - черпят чужд труд и блага чрез това че подържат определен световен ред изгоден за тях , като в тази система се включват и такива писачи като Дайнов . Само Русия и е в устата защото е различна , мъти и водата и има ресурси които трудно могат да докопат .
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Дайнов, ти разкажи

    14 2 Отговор
    как при теб е започнало всичко.
    Как през 1986 си бил студент в Англия (Оксфорд), когато ние тук и до Сърбия не можехме да отидем.
    Какъв шеф на БКП-то точно беше татко ти в Пловдив, че забравих.
    Как още в Англия си се запознал със Сорос.
  • 164 ДжафДжаф

    15 1 Отговор
    Този е толкова професор, колкото отдавна покойната ми баба е капитан на националният отбор по футбол! Поне половината държавици в изт.Европа дължат своето съществуване на руското "плячкосване"! Нека да почнем от север на юг! Финландия! До началото на 19-ти век такава държава просто никога не е съществувала. Ако не бяха руснаците, сега финландците да се броят за шведи! Литва, Латвия, Естония. Същата работа като Финландия, само дето нямаше да са шведи, а германци. Полша! Руската зона има политическа и културна автономия. Аристокрацията си запазва привилегиите. В зоната контролирана от Прусия, поляците са тотално асимилирани. В края на ВСВ, в Померания и Силезия практически няма поляци. Ако не беше Русия, днес поляците нямаше да съществуват дори като демогравско понятие. Балканските държавици. Практически всички до една се явяват функция на войните между Русия и Османската империя. Ако не беше Русия сега щехме да сме по-зле и от кюрдите. Онези поне имат раждаемост. Ние щехме да сме изчезнали като демографско понятие. Разбира се, какво му дреме на това номенклатурно чедо. Важното е да плющи, за да може да си прибере трохите от DW.
  • 165 Браво

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "3121":

    Явно имаш здрави нерви, аз като видях името на автора на статията и директно прескочих на коментарите, че ще прочета в тях нещо по-смислено със сигурност.
  • 166 5697

    8 1 Отговор
    Генчо, говориш за 16-ти век и как "европейците" се просвещавали, а Иван Грозни върнал крепостничество. Ми не четеш, Генчо. Ако беше попрочел щеше да знаеш, че Британската империя премахва робовладелчеството през 1833 г., но в Западните Индии остава десетилетия след това. Не казваш нищо и за САЩ, е те не са в Европа или са в Европа, колкото Московската Рус е в Европа, та в САЩ робството е основна причина за Гражданската война и е забранено едва през 1865 г.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 професор????

    8 2 Отговор
    та кога стана професор и по какво ??????
    професори и генерали под път и над път
  • 169 Айде сега.

    7 1 Отговор
    да кажем истината, та да не се чудят хората какви и защо ги плещи този прувесур по нам кво си дайнов. Когато някой моше ти казва нещо, първо си дръж ръцете в джоба и въобще не го слушай какво ти говори. Така ще запазиш да не ти пребърка джобовете и да не те излъже. Защото те само това умеят и правят.
  • 170 стоян георгиев

    4 10 Отговор
    даинов е доста точен в руската ситуация.особено добре е хванал проблема на жителите на русия ,които не получават нужнотот ниво на благоденствие ,ограбвани от кликата управляващи и това е цикличен процес.именно това ограбване ,което е материално ,но и не само води до ситуацията една богата и велика страна да има бедно и смачкано население!именно за това и местните соцносталгици и любители на диктатурите реват в полза на путин ,но никои от тях няма намерение да се заселва в русия.възприемат русия като футболен отбор на които са фенове.жалка и примитивна история остатък именно от модела които ни натрапиха руснаците.
  • 171 Започвам да мисля, че авторът

    8 4 Отговор
    е на нечия къса верижка. И въобще такова падение на мисълта. Русия е приказна страна, притежава фина и изискана култура, архитектурата е монолитна, църквите са самото съвършенство, невероятни образци са дали и в балет, кино и музика.
    Много впечатлява, че за разлика от едни наши общи европейски познати, заграбили от 16 в. та до днес земята на хората си, руснаците дигат 1917 г. Революция и връщат земята на народа си. Уродливият капитализъм, за съжаление сега навлезе и при тях и ги направи по-бедни. В икономически план може и да не са първи, но поне не живеят за сметка на огромни дългове. И никого не са тръгнали да плячкосват, както вашите американски приятели, които именно за тази цел поддържат бази в Украйна, у нас, в Румъния, Полша и половината свят.
    Проблемът ви с Русия е следният: тя е приятелска и добра с тези, които не ѝ вредят и уважават истински и страшна и жестока за предателите.
    И никакво равенство не преоткриват в Европа, а мислят само как едни приятелчета в политиката да обслужат други богати приятелчета с поръчки и каквото друго могат.
    Относно самодържеца, освен глупости и нагли лъжи, друго не пишете, никога не е решавал еднолично, а с екип умни и добре възпитани хора и винаги в интерес на обикновените руснаци.
  • 172 $%^

    6 8 Отговор
    Самата Истина.Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е терористична държава,която няма икономика и поради тази причина съществува само благодарение на кражби,продажба на оръжие и суровини.Никой нормален човек не иска да живее там.Дори ненормалните русофилистици не искат.Пари да им даваш,да ги биеш-твърдо не.Предпочитат да русофилстват от Западна Европа или САЩ.
  • 173 Behemoth

    5 1 Отговор
    Ми такава държава се нарича империя...сещам се за много такива държави...
  • 174 SDEЧЕВ

    6 2 Отговор
    БЛЯ БЛЯ ЗАПЛАТИТЕ В РУСИЯ СА ДВОЙНО НА НАШИТЕ. МРАЗЯ КОМУНЯГИТЕ НО ФАКТ

    Коментиран от #176

  • 175 Льотчик на F-16, модел 2024 год.

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Да, професорчето говори глупости.. ЗАЩОТО, ПИШЕ"цитирам. ИЗКОРЕНИЛ СЪСЛОВИЯТА, ОТНЕЛ ЗЕМЯТА НА АРИСТОКРАЦИЯТА.. И Т. Н И Т. Н. Отишъл е да дава примери чак орт времето на Иван Грозни? А, че аристокрацията е имала дворци и крепостни селяни, КОИТО НЕ СА ОТНЕТИ, А ЕДВА ПРЕЗ 19 ВЕК Е ПРЕМАХНАТО КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО И, ЧЕ ОСВОБОДЕНИТЕ СЕЛЯНИ БИЛИ ОЗЕМЛЕНИ, И ЧЕ ЦАРЯТ РЕШИЛ ДА ВЪЗМЕЗДИ ПОМЕЩИЦИ И АРИСТОКРАЦИЯ С ПАРИ, ЗАРАДИ ОТНЕТИТЕ ЗЕМИ?? А, ВПРОЧЕМ, ЗАТОВА Е ПРОДАЛ АЛЯСКА НА АМЕРИКАНЦИТЕ, НО НЕ ПОЛУЧИЛ ЗЛАТОТО, КОЕТО АНГЛИЧАНИТЕ ЗАДЪРЖАЛИ В ЛОНДОН И МУ ПРАТИЛИ ПРАЗЕН ПАРАХОД, КОЙТО ПОТОПИЛИ С АДСКА МАШИНА?? /за да не се разбере, че е празен-няма злато?? Това се знае, след като през 1986 г. съвместно руско - шведско проучване откри кораба и не намери злато в него!! Същите примери аз мога да давам за американците, например, ЧЕ СА ИЗБИЛИ ИНДИАНЦИТЕ И ИМ ОТНЕЛИ ЗЕМИТЕ, ИЛИ, ЧЕ БРИТАНЦИТЕ СА ИМАЛИ НАД 39 КОЛОНИИ, КАТО ИНДИЯ И ГИ ОГРАБВАЛИ 250 ГОДИНИ!! Аман от измислени "професори" и подбрани примери ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ НА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ! СЧИТАЙТЕ, ЧЕ СЪМ ГО НАПСУВАЛ МИСЛЕНО - дайнов!!! 😜😃😜
  • 176 стоян георгиев

    6 13 Отговор

    До коментар #174 от "SDEЧЕВ":

    даже троино!ти що не идеш там да поработиш дрогар?и защо ни един от вас любителите на путинландия не го стори?ни един комбаинер,лекар или стругар не замина за челябинск ,чита или магадан заради справедливия путин и високите заплати!ни един!бая обаче от вас кандидатстват за зелени карти всяка година или се изселват в лондон или берлин заедно с целите си семеиства!интересна работа ,а заплатите в русия големи,режима справедлив,но вие уж ги знаете работите и точно в обратната посока!хахахаххахаха!

    Коментиран от #178, #179

  • 177 Ломчанин

    11 2 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    Ако действително си българин би трябвало да помниш. Ето ти няколко примера:
    1. Днешния МОНБАТ - Монтана. С идването на СДС на власт се налага забрана за продажба на продукцията. Целия завод бе затрупан с палета готова за експедиране продукция. Без продажби цената на завода се срина и бе ПРИВАТИЗИРАН. За месец се разпродадоха всички акумулатори и братята излязоха на огромна печалба.
    2. Военния завод - Лом. Преси на световно ниво изнесени като скрап в Италия. След няколко години СЪЩИТЕ преси се връщат (като нови) и монтират на тяхните си фундаменти. Сега това е СИЛПА - Лом.
    3. Захарния завод - Лом. Затворен. Назначен "Ликвидатор". Унищожен. Сега цената на захарта стигна 2,20 и е ликвидирано селското стопанство в цялата околия.
    4. Електрокарния завод - Лом. Ликвидиран - сега на част от него свиват тръби.

    Всичко това е от Вашата велика демокрация. И от вашите господари САЩ и ЕС. И така вече 32 год. Още краднете и се биете за соц. заводите и се стремите да достигнете до техните постижения.

    Коментиран от #186

  • 178 Ломчанин

    13 2 Отговор

    До коментар #176 от "стоян георгиев":

    Помниш ли Дянков - министърчето. А познай къде отиде да работи след като се заканваше да "напляска руснаците". Не съм проверявал дали още е там, но май му се е харесало да лиже ....
    Впрочем това (лизането) е отличителна черта на евро джендърите и на гражданите на държавата чиято армия финансира смяната на пола на войниците си.

    Коментиран от #181

  • 179 Активист на БКП

    11 2 Отговор

    До коментар #176 от "стоян георгиев":

    Половин България си направи къщи като българите работеха в СССР ! Венсеремос КПСС !!!

    Коментиран от #182

  • 180 Въпроси

    9 1 Отговор
    Колко пари се дават от въпросното DW на различни медии, за да се публикуват техните манипулативни статии ?Каква е целта и кой има интерес от всичко това?Кой финансира всичко това в сянка ,защото едва ли са те ?
  • 181 стоян георгиев

    4 10 Отговор

    До коментар #178 от "Ломчанин":

    ломски ,дянков работи в русия преди дадоиде в българия.и кво от това?нормално ли е страна болна от ресурси да държи народа си беден и в ъгъла?за чии ти са самолети и ракети,като нямаш една читава кола или едни читави панталони бе дрогар?от кои се пазиш като нямаш право у дома да си кажеш мнението ,различно от това на местния диктатор?дано си ме разбрал ломски ама се съмнявам.в северозапада чипа ви остана в 60 година,затова там и камък върху камък не остана!

    Коментиран от #183

  • 182 стоян георгиев

    5 12 Отговор

    До коментар #179 от "Активист на БКП":

    тва е наи-новия виц!сега цяла българия си прави къщи от гурбета в англия и европа.може ли да сравниш коми с лондон дрогар?дали по взети пари дали по условия за живот.и ако предпочиташ коми еи къдее.няма нужда да ходиш на запад.интересно що обаче ни един от вас извън венсеремуса не пое ангажимент и да го стори?що кака ви кури нинова прати дитето в сащ в банката на родшилд?що още внука на живков замина за швеицария?що бе дрогари?дали вождовете ви бяха по-малко познаващи русия от вас,а?то децата на сталин и на хрусчов избягаха от русия щото било много убаво.
  • 183 Някой

    10 2 Отговор

    До коментар #181 от "стоян георгиев":

    Драги ми смехурко нямали една читава кола викаш а ????Да се беше поинтересувал първо, преди да пишеш глупости.BMW от години имат производство там .При същите тия "лоши и бедни" руснаци.Да не говорим,колко други произвеждат там.Mercedes-Benz също стартира свое производство там.И какво стана същите тези дето ни карат да ги мразим и хулят, тихомълком си търгуват и заемат пазара им.Явно когато парите отиват в техните джобове е ок всичко.За нас газ не може, но Северен поток за Германия няма проблем.Та така.Продължавай да плещиш глупости сега...

    Коментиран от #185

  • 184 ха ха хааа

    3 2 Отговор
    Крепостнята са разлюти ...🤭
  • 185 стоян георгиев

    5 10 Отговор

    До коментар #183 от "Някой":

    ти си смехуркото дрогар.тва че има по един завод на някоя западна марка не значи нищо.в русия има задължително камери в колите.отвори саит на подобни камери и им гледаи парка.тва че кадиров има 200 нови г класи не значи че в чечня карат такива.няма да ти казвам по кви пътища ги карат.та в русия карат таратаики по зле от нашите тук.пълно е с лади и уазки дето дори и ти няма да караш!същото е с дрехи,обувки жилища!както ти казах няма зор дори да ходиш стига само да отвориш руски саит с реални камери.да гледаш и да се ненагледаш.тази година публикува данни за брутен вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателните възможности и о чудо,българия е пред тях!отвори руското вики и чети като си такъв фен!после ще ми ги даваш за пример.

    Коментиран от #188

  • 186 Град Лом

    2 0 Отговор

    До коментар #177 от "Ломчанин":

    Не бъркай Силпа с Аркус .. Ломчанин бил .

    Коментиран от #189

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Ломчанин

    6 1 Отговор

    До коментар #186 от "Град Лом":

    Я ми кажи Краси дългия на кое е шеф? На Силпа или на Аркус? Вярно, не зная дали баща му, с оная дето може да му е внучка, още е там, ама това е без значение.

    И ако и в Аркус е имало същото движение - износ - внос, то това само потвърждава думите ми за разтурянето и разграбването на една държава с процъфтяваща икономика - НРБ.
  • 190 Kcaniba

    15 1 Отговор
    За фащ ли писа драскача, че съвсем ни опетла в русофобската си недодяланност!! Да не говорим, че стола му за продесор е твърде слабичък, по вероятно скалъпеното е от повтарящ студент-задочник от амриканския свободния.
  • 191 БгТопИдиот

    11 4 Отговор
    ДАЙНОВ,АГОВ И СИЕ ще са първи с цветя и китки на Дунав !!
    Палячовци "специалисти мисири"
  • 192 БгТопИдиот

    9 3 Отговор
    Та в кой ПУЦ е "професор" ??? да не търся в НЕТ-а

    Коментиран от #218

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Ток и жици

    12 3 Отговор
    Как човек с фамилия на скъсан прeзepватив (дай нов), си позволява да плюе по цяла страна?
  • 195 Бе те са трупат, ама рублата пада

    2 10 Отговор

    До коментар #38 от "Ами ...":

    Ще искам увеличвние или минавам в другия отбор и почвам да ареждам русофилите. При нас русовилите, предателството е най-висша добродетел.
  • 196 Тодор Правешки

    5 5 Отговор

    До коментар #188 от "Хахаха":

    Точно така! Такива пътища имат в Рассия, че това китайци, американци, германци, араби и т.н. ходят да им изучават ноухауто на ватенките как да строят пътища... Най старият и престижен кръг от Формула 1 се провежда на Волоколамское шосе... Намали парцуцата, товарищ!

    Коментиран от #201

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Бат Баян

    10 7 Отговор
    Браво. Много точно.Империята тръгна надолу. Удушиха опозицията и почват да търсят врага с партиен билет, Гулаг, разстрелни списъци, тройки...... Население 2%от планетата и 40% от ресурсите и такава мизерия

    Коментиран от #202

  • 199 ира

    11 3 Отговор
    Плячкосване? Има някакво недоразумение. Тази страна не е имала колонии, Не е владяла територии на другия край на света като Испания, Англия, Холандия и Франция. Не е водила войни на другия край на света като Америка. Доста обидна статия. А Автора, щипка истерия ли долавям?
  • 200 Подло

    10 3 Отговор
    Ненормална статия, има и нещо психарско в изказа. Много съм разочарована, а и по какъв повод е написана? Минал е цял час без да се подмажем на нашите водители от ес, харвард и холивуд? Жалко за всичко...

    Коментиран от #206

  • 201 Хахаха

    10 3 Отговор

    До коментар #196 от "Тодор Правешки":

    Не можеш , явно, да отидеш до Русия и да видиш. Затова задоволявай се с промиването на мозъка от русофобите. Ставаш за опростачвате идеално.

    Коментиран от #204

  • 202 ран

    4 2 Отговор

    До коментар #198 от "Бат Баян":

    Тебе какво те вълнува? Нали си имаш ес, пес, гранд плас и овален кабинет. Радваш се на истерична статия, чи е злобна. Ненужно.
  • 203 злобна пропаганда

    12 1 Отговор
    Отгоре пише: "Факти публикува мнения с широк спектър от гледни точки." Глупости. Публикува се само угодното. Подлизурското. Да се харесаш на запада, но кой ли запад обаче. Да бъдеш в крак с правилните идеи. Да изтриеш и памет и логика ако трябва. И само пропаганда, редовно, в определен час, като антибиотик.
  • 204 Тодор Правешки

    4 13 Отговор

    До коментар #201 от "Хахаха":

    Ходил съм по времето на СССР и не мисля да повтарям! Явно тебе трябва да те пратят там, за да се излекуваш от русофилството! Само да те предупредя, че ще бъде болезнено !

    Коментиран от #210

  • 205 незнайко

    8 2 Отговор
    Що за държава е САЩ която се меси във вътрешните работи на всички страни ? Ще има ли статия за това питане ?
  • 206 Цола Драгойчева

    6 12 Отговор

    До коментар #200 от "Подло":

    Моме, 45 години се подмазвахме на ватенките и как свършихме? Бяхме им най-верните и какво? Не ние, а те ни наритаха! Ограмоти се малко!
  • 207 Ото

    4 0 Отговор
    А къде да отидем, при мускетарите, при Инквизи
    цията, при Робин Хут, при чичо Том, при Изаура,
    при Буфало Бил, при Жана Дарк!????
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #155 от "Айде, бе":

    Само да не се спускат от надувки. 😀
  • 210 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #204 от "Тодор Правешки":

    По време на СССР? Ти сериозно ли?
  • 211 Хахаха

    10 4 Отговор

    До коментар #149 от "Безпардонно, но абсолютната истина":

    Истината, която се ражда само русофобския мозък. За каква истина можеш ти да говориш? Кой си ти? Какво знаеш въобще за днешна Русия? Нямаш достъп до нея. Нито физически, нито ментално. Вие сте разрушители. И последните 30 години го доказахте.
  • 212 сороснерес

    9 2 Отговор
    За такива есета сигурно плащат на килограм.. а "пруфесура" можеше просто да напише..Мразя Русия...Няма смисъл от много думи...Нещо да каже за американски тецове и канадска фирма за добив на злато как грабят България...Няма да чуете...за такива неща не плащат.. Не че на Русия пука когато някой соросоид се гърчи от злоба..
  • 213 ле ле

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "3121":

    Дойнов в това творение минал през руската история с лека ръка...не знам по какво е професор .Съдбата на такива пропагандатори на сорос е една..Скоро напусна ни агент Албърт /каритаров/ който също раздаваше щедро хвалби в адрес на сащ и "омразните капиталисти" а по-рано при социализма правеше обратното..Със стари ку-ви нов бардак направихме..Вижте социолози,политолози,куртуролози..все бивши от номенклатурата..подкупни на идеи..за пари готови на всичко..
  • 214 Мхм

    10 1 Отговор
    Германия трябва да бъде озаптена адски гнусен пасквил е това.

    Коментиран от #217

  • 215 ПовръщаМиСе

    10 3 Отговор
    от ДВ.Абе факти.Колко ви паща тази гнусна медия да исипва помията си в български сайтове.Забравихте ли статията от ДВ за Бълагария и Македония пусната в Германия.Там в прав текст казват,че ако македонската нация и държава е измислена както твърдят българите,то какви са българите и България.Сигурно са паднали от небето с божията благословия.И вие пускате на тази гнусна медия да се опуитва да манипуклира с лъжите си по простото население.На цял свят е известно,че единствената държава в света,която живее от плячкосване е САЩ и не е спирала триста години.Кой има 800 бази в 180 държави САЩ или Русия.Хайде у лево гнусна медия
  • 216 Инфо за

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "учЕн":

    професор Богдан Богданов, основател на седесарския НБУ(18.09.1991г.) :
    Комисията по досиетата обявява за първи път името му сред сътрудниците на Шесто управление на бившата Държавна сигурност през периода 1978 – 1988 година с псевдоним „основателя на седесарсарския НБУНиколов“ с Решение № 175/14.12.2010 г. и Решение № 230/16 юни 2011 г.

    През 1990 г. Богданов е съучредител на Фондация „Отворено общество“ и Председател на нейния Управителен съвет (до 1997).

    Като посланик в Гърция за периода 1991-1993 г. стана известен и с педалските си изпълнения и злоупотреби..
  • 217 ДаАма другПът

    15 2 Отговор

    До коментар #214 от "Мхм":

    Абе момче!Разберете един път за винаги че Дойче Веле е американска пропагандна медия,създадена след втората световна война за пропаганда сред държавите от източна европа.Гласът на Америка и Дойче веле и свободна европа са една и съща гнусна медия предаваща от германия радиопропаганда а сега по интернет но е собственост на САЩ.Събираха всички предатели от източния блок и ги правеха говорители на радиото да бълват лъжи и жупел срешу нас.Антон Тодоров,бившия гербаджия е един от тях.Сега се подвизава по ТВЕвропа,която е американска собственост.
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 6A13TT

    12 1 Отговор
    Яко глупости. :D Горе-долу по това време, супер цивилизования запад започва изродското клане, геноцида на милиони хора, населяващи двете америки. Щото не са християни, а и между другото, златото им принадлежи на краля/кралицата и на тия, дето колят. И така до днес.
  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 най лошото на Русията е ,

    5 1 Отговор
    че не иска да плячкоса България

    Коментиран от #226

  • 223 авото

    7 0 Отговор
    Колко заблуден трябва да бъдеш, за да пишеш такива пасквили! Или купен!
  • 224 БСП

    5 1 Отговор
    Планираният по украински сценарий преврат от ЦРУ не успя и платените по мияри лаят бясно...
  • 225 хахаха

    3 1 Отговор
    свободни съчинения на един бивш възпитаник на АОНСУ...
  • 226 Дедовия

    0 4 Отговор

    До коментар #222 от "най лошото на Русията е ,":

    Явно си изпуснал 45 години от българската история таваришЧ!
  • 227 Дедовия

    0 6 Отговор
    Империята на злото, беше силна защото доеше цяла источна Европа!
  • 228 дойно дойнов

    2 1 Отговор
    а защо винаги трябва да сме с някого,трябва ли винаги да се присламчваме към някоя велика сила аз мисля че правилната стратегия за нас е обединение на християнските народи на балканите и приятелски отношения с Русия без задълбочаване на връзките
  • 229 адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сибирь":

    в ДВ са само евреи
  • 230 камуфлаж

    7 0 Отговор
    Внук на активни борци. Изучен на народни пари и върл комунист. САЩ май много ти харесват или Англия, заради която загубихме Беломоска Тракия.
    Сега е модно да плюеш по Русия. По добре пиши за нашто бъдеще без САЩ и Русия. И без НАТО!
  • 231 Афоня

    6 1 Отговор
    "Граф Миндя" или както се именуваше преди време, по категоричен начин показа, че и той е на хранилката на Сорос. Злокобният "филантроп" е с некролог в джоба и " цели камабаната". След него, Миндя, на кой друг антихрист ще служиш нестретнико?
  • 232 Borislav Popov

    6 0 Отговор
    хаха,по голямо свободно съчинение не бях чел,абе авторче от къде ти идват тия глупости........първо....безспорно Иан е бил безмилостен и жесток владетел,не случайно му лепват псевдонима Грозни,второ ,авторче нег--мотно как може да ни даваш за пример Андрей Курбский,това е равносилно в българската история да даваш за пример поп Кръстьо ,въпросният Курбский е национален предател.........през януари 1563 г. Курбски установява предателски връзки с литовското разузнаване. На 13 януари 1563 г. Сигизмунд II в писмо до Радата на Великото херцогство Литовско благодари на витебския губернатор Н. Ю. Радзивил „за усилията му по отношение на Курбски“. Според Скринников става дума за предаване на информация на Курбски за движението на руската армия, което допринесе за поражението на руските войски в битката на 25 януари 1564 г. при Ула .
    През пролетта на 1564 г., придружен от 12 верни слуги, Курбски избяга във Волмар , където са базирани литовците.......безспорно към такива Грозни е бил крайно жесток,ликвидация и конфинскуване на имотите........да продължим нататък...Русия плячкосвала Сибир,хаха,от глупост,по голяма глупост,значи в момента ОАЕ плячкосва пустинята,а кво да кажем за ония които в продължение на векове плячкосваха цели континенти,то Австралия,Азия,АФРИКА,Северна и Южна АМЕРИКА и изтребиха милиони местни и най накрая ......авторче в повечето европеиски държави крепостничеството е премахнато в средата на 19 век,така че и тая опорка отпада
  • 233 ПАТКОПАСЕЦ

    2 0 Отговор
    О ПРОФЕСУУУУУРЕ ВЕРНО Е НАЙ МНОГО СА ОТКРАДНАЛИ ОТ РУСКО КОНГО РУСКА ИНДИЯ И РУСКА ЛАТИНСКА АМЕРИКА И ОТ МНОГО ДРУГИ РУСКИ КОЛОНИИ
  • 234 ира

    2 0 Отговор
    Истерична статия. Злобна. Едностранчива. Глупав мъж я написал, с пяна на уста. Отгворете, по какъв случай я публикувате? Кое наложи да пишете за Русия, а не за избиването на индианците, например! Чакам следващ текст на тема за лошите виетнамци и благородните американци по време на виенамската война. Вие можете. Но ние сме отвратени.
  • 235 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Радвам се , че другаря Е.Дайнов оправи Република България и е метнал Русия. И като цяло нашите велики мъже оправят всяка една друга държава -- не и РБ.
    Дайнов, мятай Китай - той е още по-лесен за оправяне. Да не забравиш и една друга огромна държава с огромен военен бюджет някъде към 750 милиарда, която нищо не плячкосва : що за държава са САЩ ?!?
  • 236 Бодак

    1 0 Отговор
    Евалла -- русоМарзещ нумбар уан. Тоя, Дайнов изкърти сички мифки.
    Сякаш не е съществувала Британска империя, която разори, корумпира, колонизира и и плячкоса почти целия свят. И чрез частна армия завладя дори Индия. Англия води с Китай две Опиумни войни, тъй като Китай отряза канала на наркотици държан от .Агентите на .... Короната. Дали тези канали са спрени ? А в Южна Африка при войната с бурите (холандски заселници) измисли концлагерите -- Хитлер ги зае от англичаните -- редовни хора такова не могат да измислят. Милиони избити по света, грабежи и корупция -- това остави Англия за човечеството.
    Ами САЩ - страната, която за около 250 години история е използвала войските си срещу други народи около 270 пъти. (отчета го има и в Мрежата., официално) И която използва атома срещу мирни хора -- жени, деца и старци, вместо срещу военни японски бази. Във Виетнам масово използваше химическо оръжие. В Ирак и Югославия -- обеднен уран. Италиански адвокат вече спечели дело в полза на италиански военни. Сага дело срещу последиците от обеднения уран се водят и от сърбите. САЩ са страна, която има над 800 бази по света и у нас, а парите за военщина са повече от следващите я десет в класацията заедно.... САЩ - световния полицай - страната средство на Глобалния елит за мачкане на света....
    И Дойнов, вместо с истинското Зло ни занимава с ..... руснаците, Путин и ...Иван Грозни... за който самата руска история спори и не знае точно какво е ставало.... А експе

    Коментиран от #237

  • 237 Бодак

    0 1 Отговор

    До коментар #236 от "Бодак":

    ....А експертните му икономически проблясъци, според които всичко в Русия фалирало.... Мъка ... половин хилядолетие се мъчат и не могат да я фалират.... на всичко отгоре не ще и не ще да напада Окрайнината си. Та, затова са тези бесове....
  • 238 аненербе

    0 1 Отговор
    "Държава, която живее от плячкосване: що за страна е Русия" ?!?
    Първо това не е държава професоре...
    Ако автора на текста не знае ще му кажа какво е днес Русия - РФ е Колония на САЩ по конституция! Победителите в Студената война превърнаха всички съветски републики и неговите сателити във васално-колониални територии, включително и нас в Бандустан-БГ. Марионетните правителства на тези колонии бяха оставени да плячкосват ресурсите на тези нови формирования при условията и под контрола на Метрополията. Но както казват старите мъдри хора - Парите развалят човека! В някои от тези колонии на Колаборационистите започнаха да не им харесват условията на Окупатора и си въобразиха, че те могат да поставят такива.
    За тяхно съжаление обаче Метрополията им напомня, че не трябва да забравят за своя статут и от къде духа вятъра... Нали така г-син професоре?!?
  • 239 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.