Last news in Fakti

21 Декември, 2021 16:10 3 062 37

Умора, задух, проблеми с паметта: 40% от заразените развиват пост-COVID синдром

  • неваксинирани-
  • коронавирус-
  • пост ковид-
  • умора-
  • задух-
  • памет-
  • заразени-
  • майнц

35% дори не знаят, че са били заразени

Умора, задух, проблеми с паметта: 40% от заразените развиват пост-COVID синдром - 1
Снимка: Shutterstock

През лятото Университетската клиника в Майнц излезе с изследване за разпространението на коронавируса, което получи широко признание. Сега учените от Майнц публикуваха още едно изследване, посветено на дългосрочните последствия от COVID-19, т.нар. пост-COVIDсиндром. Учените поставят и въпроса дали оплакванията, появяващи се след инфекцията, винаги са свързани с вируса.

37-годишната Карла Бьом разказва например, че след като преболедувала, едно по едно започнали да се появяват нови оплаквания: косопад, задух, главоболие, изтощение, лош цвят на кожата. Карла Бьом е сред онези 10 250 души, които са участвали в изследването на учените от Майнц под ръководството на епидемиолога проф. д-р Филип Вилд. Проучването е представително - участниците са подбрани в съзвучие с демографската структура на населението. Повечето от тях са изкарали болестта у дома, под карантина и без интензивна медицинска терапия - точно така е било и при мнозинството преболедували в Германия.

35% дори не знаят, че са били заразени

Около 40% от всички участници, прекарали COVID-19, независимо дали със силни симптоми, или асимптоматично, са развили и пост-COVID синдром. Най-малко шест месеца след инфекцията те са страдали от умора, проблеми с паметта и задух. 35% от участниците в изследването изобщо не знаели, че са прекарали болестта. Почти една трета от хората се оплаквали, че след прекаран COVID-19 не съумели да възстановят предишната си работоспособност. Около 15 на сто от преболедувалите усещали трайно последствията във всекидневието си, а над 6% имали трудности и в трудовия си живот.

Оказва се още, че при жените дълготрайните последствия след заболяване от COVID-19 са по-често явление, отколкото при мъжете (46% при жените и 36% при мъжете). Професор Вилд смята този факт за изненадващ, защото иначе мъжете по-лесно прихващат вируса, а според статистиката протичането на заболяването при тях видимо е по-тежко. "Обменът на веществата при жените и при мъжете е различен, хормоналният баланс също. Навярно всичко това дава своето отражение, но ние трябва да го проучим по-внимателно", казва професорът. Според него резултатите от изследването показват, че здравеопазването бързо трябва да се нагоди към тенденцията и да се подготви за борба срещу дълготрайните последствия. Епидемиологът си задава и редица други въпроси. "Дали преболедувалите хора не носят още нещо в организма си? И дали пък след пет години няма да се натъкнем на заболявания, които никой вече няма да свързва с коронавируса", пита се медикът.

Една добра новина

Въпреки тревожните изводи, изследването стига и до оптимистични резултати. Например, че в хода на времето оплакванията постепенно изчезват. "Колкото по-назад във времето остава болестта, толкова по-малко оплаквания има. Такива остават само в някои изолирани случаи", обяснява професор Вилд. Близо 7 милиона души са се заразили с коронавируса в Германия от началото на пандемията досега. Професор д-р Норберт Пфайфер от управата на Университетската клиника в Майнц казва, че това число е гигантско и трудно може да се прави сравнение с обичайните грипове или с други инфекциозни заболявания. Ето защо отсега трябва внимателно да се наблюдават дълготрайните последствия, за да не се допусне те да станат хронични. "В дългосрочна перспектива COVID-19 предизвиква много по-сериозни последствия, отколкото другите познати ни вируси. Тъкмо над това трябва да работим", обяснява професор Пфайфер.

Автор: Аксел Джон


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    33 2 Отговор
    "35% дори не знаят, че са били заразени"

    Коментиран от #3

  • 2 Наркос

    24 2 Отговор
    Дали не съм го минал без да усетя , защото не помня в кой крачол го преместих
  • 3 ваксинирай се

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    има и още много пост ковид синдроми като инсулт или безплодие

    Коментиран от #9, #11, #34

  • 4 Последния Софиянец

    35 1 Отговор
    Всички познати които са ваксинирани имат такива симптоми.Братовчед ми беше мъж като скала,а откак се ваксинира е като стара баба.Едва се влачи.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    35 1 Отговор
    Да изкараш заразата със смъртоносен вирус БЕЗСИМПТОМНО ! При това не само ти , а всеки трети ‼️
  • 6 Ако става

    25 1 Отговор
    дума за натровените от развалено дойчевско зеле, може и да е така.
  • 7 Майна

    39 2 Отговор
    Що не пишете, че над сто хиляди бяха на протести в почивните дни в Хамбург, че и Саксония гори от факлите и пламъка на СВОБОДОЛЮБИВИТЕ...ЩО НЕ ПОМИСЛИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО СЕ ОПИТАТ НОВИТЕ ГЛОБАЛИСТИЧНИ ПОДЛОГИ ДА ВЪВЕДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,,ВАКСАНЕ,,.....ТОВА ЛИ Е МИСЪЛТА ЗА ,,ЗДРАВЕТО,,....!!!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 8 Пост Грипав

    24 2 Отговор
    Порязах се преди 40 години и още имам белег. Нормални неща са това - някои белези остават за цял живот. Дали ще е ковид или друга пневмония - риск има.
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "ваксинирай се":

    Изкарах го , при това УСЕТИХ ‼️ Ще се ваксинирам , когато експериментът завърши и покажат ваксината‼️
  • 10 Умора, задух, проблеми с паметта

    15 4 Отговор
    Ами вземете отслабнете!
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "ваксинирай се":

    А за инсулта, има доста ваксинирани които го получават- бонус‼️

    Коментиран от #14

  • 12 Ковид зомби

    12 2 Отговор
    Мани - мани сите болежки са от Ковидо
  • 13 промиват ти мозъка

    2 24 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    щом са ти казали 100 000 значи са 1000 , там неваксинираните балъци са срамно малцинство :)

    Коментиран от #15, #32

  • 14 за инсулта

    1 24 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ Х@Й‼":

    една жена ли ти каза ? :)

    Коментиран от #20

  • 15 Майна

    15 3 Отговор

    До коментар #13 от "промиват ти мозъка":

    Аз съм в Германия, но твоят мозък явно е инжектиран вече...

    Коментиран от #22, #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грульо

    23 0 Отговор
    Еми две години с маски, обездвижени с локдауни, и стрес от ковит агитация, нормално да имат задух и да не се чувстват, както преди.
  • 18 Майна

    16 0 Отговор
    Това се казва убийство с печалба, без преследване...,,Осемте най-добри акционери на Pfizer и Moderna отбелязаха, че общото им богатство нарасна с 10 милиарда долара за седемдневен непредвиден доход, след като вариантът на Omicron беше открит, според доклад в Daily Mail .,,
  • 19 Тома

    11 0 Отговор
    Бате бойко и преди да се зарази с ковид имаше проблеми с памета на 99%
  • 20 БАЙ Х@Й‼

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "за инсулта":

    Не‼️ Гледах директно по телевизията, когато щастливият ваксиниран Коритаров получи в ефир инсулт и Жоро Тръбата пое предаването‼️ Можеш да направиш справка ‼️

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мдаааа

    0 6 Отговор
    Явно нашите ошанки са го преболедували , щото имат проблеми с паметта ...
  • 24 00014

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Приятелче":

    Виждам от правописа ти, защо баща ти има пари, а ти си му бачкатор. Умен и способен баща имаш.

    Коментиран от #27

  • 25 някой

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й‼":

    Коритаров,светла му памет,страхотен журналист,се зарази с ковид след първата доза и преди втората , което е възможно най - лошия вариант , много по зле от това просто да го хванеш .
  • 26 kkk

    14 0 Отговор
    Поредната помия на вкисналото дойче зеле...

    Готов съм да уредя проверка, изследвания и каквото още кажете на минимум 2000 човека които ОФИЦИАЛНО са прекарали туй мижаво грипче (вкл. аз и цялата ми рода) и когато се окаже, че такива "последици" фактически НЯМА или са в рамките на статистическата грешка (която е 3%) очаквам лично собственикът на дойче зеле да излезе, да се извини за тиражираните с месеци ЛЪЖИ и да плати на всеки изследван от тези 2000+ човека (БЕЗ мен и родата ми- ние пари не щем) по минимум €10 000 за причиненото неудобство.

    ПС: Все четем как ваксинираните се заразяват, пренасят вируса и си измират като всички останали- защо НЯМА данни това да важи и за хората които са го преболедували, а? Ами няма данни щото от ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИМУНИТЕТ ПО-ДОБРА ЗАЩИТА НЯМА.

    ПС2: 2 месеца след преболедуване братовчедка ми влезе като доброволец за 3 МЕСЕЦА в Ковид-отделението на голяма софийска болница и "странно" как ама НЕ СЕ ЗАРАЗИ повторно и всичките и тестове по това време бяха ОТРИЦАТЕЛНИ.
  • 27 Хваща ме яд вълнувам се

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "00014":

    Много когато пишех за това,не е умен нито талантлив.От дядо получи парите и бизнеса наследство,всичко е получил даром на тази земя. Твърде егоист и злобен майка от години почина дава луди пари по млади момичета дори и детето не иска да поглежда вече.Надеждата за наследник все още ме задържа има и такива случки извинявам се за споделеното Бог ми е свидетел та и ваксините не ми помогнаха
  • 28 Иван

    4 0 Отговор
    А също и косопад, късогледство и ритнати в чЕлото от кон!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дон Каронте

    3 0 Отговор
    Да бе получават диариа, напишват се ходят вечер по парапета на терасата по токчета и пият бензин
  • 32 То на това момче

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "промиват ти мозъка":

    Нещо не му е добре малка халтаво
  • 33 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Стига сте копирали глупостите на ДВ,
  • 34 Д-р Радева

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ваксинирай се":

    А на мен ми се увеличи либидото след ковида. Страшна работа, само черни патки сънувам
  • 35 Ами ...

    2 1 Отговор
    Ясно, ясно. Юруш на ваксините, щото иначе ... 😀 Познавам доста хора прекарали болестта. Нищо такова не съм забелязал. Може би е характерно само за германците. 😀 Самия аз разбрах, че съм я прекарал някога, след изследване на клетъчен имунитет. Инче по време на "пандемията" дори хрема не хванах. 😀

    Коментиран от #37

  • 36 Хаджи Генчо

    4 0 Отговор
    Всичко е ковид! Тази епоха ще влее в историята като ковид период.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ами ...":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
Новини по държави: