Last news in Fakti

24 Декември, 2021 14:50 2 934 15

Германският президент: “Държавата не може да се ваксинира вместо нас“

  • неваксинирани-
  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • франк валтер щайнмайер

В коледното си обръщение германският президент призовава сънародниците си към повече отговорност

Германският президент: “Държавата не може да се ваксинира вместо нас“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„В условията на демокрация не сме длъжни да се придържаме към единно мнение. Но нека помним, че сме една страна! Трябва да сме в състояние да се гледаме в очите и след пандемията. И искаме да живеем заедно и след пандемията", се казва в коледното обръщение на германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер. То по традиция се излъчва по телевизията вечерта на 25-и декември.

За благоразумие и отговорност в условията на пандемия

Както се подчертава в текста - в сегашната ситуация има място и за конфликти, и за несигурност, и за страх, за които не е забранено да се говори. „Решаващото е как говорим за това - в семейството, с приятелите, пред обществеността. Разочарованието, раздразнението, отчуждението и дори откритата агресия се ширят вече две години - усещаме го", признава Щайнмайер.

Той благодари на хората, които през всички отминали месеци са проявили благоразумие и отговорност и призовава към отговорност всеки отделен човек. „Държавата не може да си сложи защитна маска вместо нас, нито може вместо нас да се ваксинира. Не - това зависи от нас, от всекиго!", подчертава президентът. По-нататък държавният глава отбелязва, че в обществото трябва да се установи ново разбиране за това какво е доверие, свобода и отговорност. „Да не би свободата да е в шумния протест срещу всяко правило? И дали понякога свободата не означава, че трябва да се ограничаваш заради защитата на свободата на другите?", пита Щайнмайер.

За солидарност и подкрепа на нуждаещите се

С поглед към изтичащата 2021-а година Щайнмайер припомня за трагичните катаклизми, причинили мъка и огромни щети: разрушителните летни наводнения в Германия. Същевременно той отбелязва, че мислите му са насочени към военнослужащите, завърнали се по домовете си от Афганистан, и към хората, останали в тази държава, принудени да живеят там в много тежки условия. Президентът на Германия изразява безпокойство и по отношение на ситуацията в други кризисни регион, включително във връзка със сегашната обстановка в Източна Европа. По думите на Щайнмайер, неговите мисли са насочени и към германските избиратели, гласували на последните парламентарни избори. „Сега много хора с любопитство, но и с надежда гледат към новото федерално правителство, което възнамерява да направи много за благото на страната", отбелязва в края на коледното си обръщение германският държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По Коледа стават чудеса

    52 2 Отговор
    Господи, пази ме от приятели, от враговете си ще се пазя сам
  • 2 киноман

    43 3 Отговор
    Явно по-често трябва да пускат филма "Заразно зло" . Незаразѐните са бъдещето на човечеството.

    Коментиран от #4

  • 3 Ротшилд

    42 2 Отговор
    Браво, мои слуги. Браво!
  • 4 Рошко

    44 1 Отговор

    До коментар #2 от "киноман":

    Майтапа настрана, но и във филмите има много психология имаше там и един със брад пит дето го играеше някакъв от оон, па се сещам и за червената планета арнолдчо, и тази" пандемия" е режисирана да си нормален вече е престъпно
  • 5 .......

    55 0 Отговор
    Факти, повечето хора, които познавам няма да се ваксинират, следователно слабо ги вълнува фашистката юолитика на шолц в германия. Хубав сайт сте, но намалете агитацията от DW - безмислена е и дразни много хора!
  • 6 Hoho Boho

    42 0 Отговор
    Тоя къде ги видя тия кризисни райони в Източна Европа? Тук вирусът намалява, а те, в Западна Европа, поставят рекорди по заразявания. Тоя разпространява фалшиви новини.
  • 7 Верно ли

    31 0 Отговор
    Ха, тея германците имАли и президент... За пръв път го чувам тоя, сигурно е като нашата Плюнка.
  • 8 Верно ли

    34 1 Отговор
    "Президентът на Германия изразява безпокойство и по отношение на ситуацията в други кризисни регион, включително във връзка със сегашната обстановка в Източна Европа." Я си гледай в твойте ясли, бе! Спешната обстановка в Източна Европа явно е само във вашите глави, майцепродавци такива! Ние тука "спешна обстановка" немаме!
  • 9 .......

    32 0 Отговор
    Евала на сърните от вишеградската четворка. Как само се опъват на бюрократите от ес... Браво! А нашите само се кланят. Мишки сме.
  • 10 ГХЧ

    43 0 Отговор
    Очаквам всеки момент , неваксинираните да ни качат на ешелоните и да ни приберат в Бухенвалд . Кажете защо някой така эверски напъва да ни ваксинира всичките по няколко пъти . И причината едва ли е мисълта за нашето здраве.
  • 11 Красавичаря

    17 0 Отговор
    Идиократи сър!
  • 12 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    22 1 Отговор
    Да бе дядовата ваксините са валидни до 9 месеца след това нова манджа и така докато се открие смъртоносна със закъснение 9 месеца та да порасчистят човечеството ПОЛОВИНАТА ОТ ВАКСИНИТЕ НЕВАКСАНИТЕ ОТ ГЛАД И ЗАДАЧКА ТА Е ИЗПЪЛНЕНА ЕХ БОЖЕ КЪДЕ ХОДИШ ТА НЕ СЛЕЗЕШ ДА СИ СЪБЕРЕШ ВЕРЕСИИТЕ
  • 13 1520

    21 0 Отговор
    това не са никакви ваксини това е голяма измама и не може повече да се търпи
  • 14 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    7 0 Отговор
    ОНЯ С МУСТАЧКИТЕ АКО СТАНЕ КОМИНИТЕ ЩЕ ПУШАТ НОНСТОП, СОРОС ЩЕ Е ПЪРВИ
  • 15 Der Ausländer

    0 0 Отговор
    Точно преди няколко дена имаше документален филм "корона истината" по Servus Tv корона пропагандата в германия е гигантска та бях доста учуден че такова предаване върви по официална телевизия, та там бяха осветлени доста факти които не се казват официално и все повече немци взеха да си отварят очите, така че съжалявам за щанмайер и изтърканите лафове за отговорност. Приоритет номер едно е личното здраве и тогава идва всичко останало
Новини по държави: