Last news in Fakti

21 Декември, 2021 15:25 1 447 11

Шотландия може да помилва посмъртно хиляди жени, екзекутирани като вещици

  • шотландия-
  • вещици-
  • присъда

Историците твърдят, че около 3837 души са били обвинени в магьосничество по силата на шотландския Закон за магьосничеството, който е в сила близо 200 години

Шотландия може да помилва посмъртно хиляди жени, екзекутирани като вещици - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Шотландия скоро може да разгледа възможността за посмъртно помилване на хиляди хора - предимно жени - които преди векове са били съдени и екзекутирани за магьосничество. Това предаде Euronews.

Депутатът от шотландския парламент Натали Дон написа в социалните мрежи, че ще започне процедура по изготвяне на законопроект за помилване на осъдените и екзекутираните.

"Неправилното криминализиране на тези жени само засилва стереотипите за пола в съвременността и вярвам, че поправянето на тази грешка ще окаже реално въздействие за оспорване на патриархалните нагласи, които все още съществуват в обществото", заяви Дон, член на мнозинството от Шотландската национална партия.

Тя благодари на групата "Вещиците на Шотландия", ръководена от адвокат Клеър Мичъл, която се бори обвинените във вещерство между 1563 и 1736 г. да бъдат помилвани по съдебен ред, да получат официално извинение и национален паметник.

Историците твърдят, че около 3837 души са били обвинени в магьосничество по силата на шотландския Закон за магьосничеството, който е в сила близо 200 години.

По това време вещерството се смятало за смъртно престъпление и осъдените за него били удушавани, а след това и изгаряни на клада, за да не остане тяло за погребване. Две трети от заподозрените били сполетени от тази съдба - огромна цифра за малката страна.

Заподозрените също така били хвърляни в затвора и измъчвани, за да направят самопризнания, докато очаквали процеса. На жените не било позволено да говорят в своя защита. Лишаването от сън било използвано като форма на изтезание, както и намушкването на заподозрените с игли, за да се открият следи от "дяволския" знак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    7 0 Отговор
    Вещерите няма ли да ги помилват На сексизам избива тая работа с вещиците Я там европейския съд да се заеме с тия дискриминатори
  • 2 Гаргамел

    6 1 Отговор
    Абе да ви пратим Нинова преди да сте ги амнистирали посмъртно а?
  • 3 Алфа Вълкът

    2 0 Отговор
    Айде права и на вещиците ми ту!
  • 4 Nikola

    2 0 Отговор
    Сакън! Ще ги върнат от пъкъла...
  • 5 Мунчо

    5 0 Отговор
    Какво като ги помилва да не би да ги съживи... тъпотии
  • 6 Behemoth

    7 0 Отговор
    Цялата прелест на християнската секта!
  • 7 Behemoth

    5 0 Отговор
    Между другото вещица идва от вещ(знаещ)...ето това е християнството: хиляда години мрак ,невежество и суеверие,продължителност на живота 40 години а в античността хората са живели до 60...
  • 8 Очевидно

    8 0 Отговор
    Жертвите ще са доволни и ще пишат благодарствено писмо от оня свят. Обикновено за вещици по запада са били набеждавани красиви жени. Затова на западняците им окапват очите в източна Европа и Русия.

    Коментиран от #10

  • 9 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Той Императора им го каза, преди 20-на години. За какво са ни геи и лгбт, ние нашите красавици не сме ги горяли столетия на кладите!))
  • 10 ежко ибежко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Очевидно":

    А сега тия красавици от изтока чупят парата на запад.
  • 11 МакХулиган

    0 0 Отговор
    Шутланска му работа....
Новини по държави: