Last news in Fakti

31 Декември, 2021 17:53 4 645 32

Край на евтиното месо в Германия?

  • месо-
  • германия

Не случайно вече се чуват призиви държавата да изплаща на най-бедните и допълнителни компенсации заради увеличените цени на храните

Край на евтиното месо в Германия? - 1
Снимка: shutterstock

Новият земеделски министър от Зелените в Германия иска да повиши качеството на храните, дори и това да доведе до поскъпването им. Джем Йоздемир смята, че цените на храните трябва да отразяват "екологичната истина".

Месото и млечните продукти да поскъпнат 3-4 пъти? Разбира се, това звучи като кошмар за потребителите. Не случайно в момента в Германия се води разгорещена дискусия около идеите на министъра на селското стопанство Джем Йоздемир. Както е добре известно, големите кланици и големите търговски вериги съумяват да поддържат ниски цени на месото главно благодарение на евтината и непретенциозна работна ръка от Източна Европа, както и защото не обръщат голямо внимание на правата на животните и опазването на околната среда.

Германците се хранят нездравословно?

„Понякога имам чувството, че едно добро смазочно масло за германците е по-важно от доброто олио за салатата“, пошегува се пред „Билдцайтунг“ министър Йоздемир, който, впрочем, сам е вегетарианец. А иначе той съвсем сериозно смята, че средният германец се храни нездравословно. Повече от половината хора в страната са с наднормено тегло, припомни Йоздемир и обясни, че това се дължи на прекалената консумация на захар, мазнини и сол. Министърът възнамерява да наложи задължителни ограничения върху тези продукти.

Джем Йоздемир си е поставил и друга важна цел: да повиши качеството на храните и да се пребори срещу некачествените и поради това евтини хранителни стоки. Според него ниските цени, които налагат големите търговски вериги, разоряват фермерите, увреждат добруването на животните и съсипват климата и разнообразието на видовете. Йоздемир е категоричен: цената на храните трябва да отразява „екологичната истина“.

Кристоф Минхоф, президент на германската Федерация по храните, казва пред ДВ, че хранително-вкусовата промишленост в страната отдавна полага усилия нейните продукти да бъдат устойчиви и климатично неутрални. „Никой не желае да произвеждаме още повече месо от изтезавани животни“, заявява той. И недвусмислено посочва проблема: Всичко това струва пари, а не е ясно кой ще ги плаща: производителите, клиентите или всички данъкоплатци?

5-6 пъти по-скъпо месо?

През лятото една специална правителствена комисия вече формулира целите, които сега си поставя и министър Йоздемир: да се намали консумацията на месо и да се засилят мерките за опазване на климата и за добруването на животните. Като начало това означава, че един килограм телешко месо трябва да струва 5-6 пъти повече, тоест – германците да плащат по 80 евро за килограм вместо сегашните около 13 евро. Според същото изчисление на споменатата комисия, млечните продукти трябва да поскъпнат 2-4 пъти.

Комисията констатира освен това, че индустриалното селско стопанство всяка година нанася екологични щети за около 90 милиона евро и предложи годишно да се инвестират между 7 и 11 милиарда евро за преминаване от индустриално към екологично селско стопанство.

А какво мислят самите фермери? Райнхард Юнг, ръководител на независимото сдружение „Свободни фермери“, казва в интервю за ДВ: „Ако потребителите трайно търсят повече регионални храни и такива, произведени по устойчив начин, това ще увеличи не само общото удовлетворение, но и парите, които изкарват фермерите.“

По най-болезнения въпрос – за увеличението на цените, той смята, че има смислено решение: „Ако успеем вместо към големите търговски вериги, големите кланици и големите млекопреработватели да пренасочим част от парите към производителите, потребителят няма да бъде принуден да плаща чак толкова високи цени.“

Промените няма да са лесна работа

Германската Асоциация на фермерите, която е доста по-голяма и по-влиятелна лобистка организация, не вярва, че толкова лесно може да се прокарат закони срещу големите монополи. „Фермерите са поставени под силен натиск, защото търговските вериги им извиват ръцете“, казва в интервю за ДВ заместник-председателят на Асоциацията Удо Хемерлинг. „А международният опит показва, че органите по защита на конкуренцията много рядко успяват да прекършат волята на големите компании“, добавя той. Тъкмо поради това Хемерлинг предлага някои не толкова амбициозни, малки стъпки. Например: държавата да дава бонуси на онези фермери, които повече се грижат за правата на животните и защита на околната среда. Като имаме предвид целите, които си поставя Джем Йоздемир, такава мярка изглежда неизбежна. В същото време обаче третият коалиционен партньор в правителство, либералната СвДП, не гледа с добро око на подобни извънпазарни инструменти.

А пък социалдемократите, които са най-силната партия в правителството, излъчила и новия канцлер Олаф Шолц, съвсем естествено се тревожат от опасността, че увеличаването на цените на месото и млечните продукти най-тежко ще засегне хората с ниски доходи. Не случайно вече се чуват призиви държавата да изплаща на най-бедните и допълнителни компенсации заради увеличените цени на храните.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Маркс

    73 7 Отговор
    Ще вдигнат цените на месото само господарите ще могат да си позволяват редовно на трапезата за плебеите витабел и работа по 12 часа!

    Коментиран от #22

  • 2 Ректумос

    51 4 Отговор
    Правилно и нови закони за бедни и за богати отделно. Богатите ще се ползват с привилегии при извършване на престъпления за бедните строга каторга и при най малкото провинение!
  • 3 Boxer EZ 30

    75 6 Отговор
    Европа ще се храни с червеи. Вече са одобрена храна!
    Паржолките ще ги хапват само богатите, понеже не са еко!
    На ви еврогейски съюз и европейски ценности!

    Коментиран от #4

  • 4 💩С💩О💩Р💩С

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "Boxer EZ 30":

    Ми да, те мислят за благото на населението кучета ги яли богатите важно е работягите да са добре!
  • 5 Веган

    7 21 Отговор
    Да ! За правата на зивотните! Не! На месоядците!

    Коментиран от #9, #21

  • 6 От Германия

    38 16 Отговор
    Така или иначе евтиното им месо е шрот. Никакъв вкус. Хубаво месо има само от малките ферми и производители и цената му е висока. Въпрос на избор е дали ще консумираш евтино месо в големи количества или качествено два, три пъти седмично. Като се замисля, умерената консумация на скъпо и качествено месо излиза по-евтино от колкото "евтиното".

    Коментиран от #18

  • 7 📌🇧🇬

    30 4 Отговор
    📌🇧🇬 :) Зелените/вегетарианци и подобна сган в Германия не са Ок, най “известният/неизвестен, infamous/mass murder”, вегетарианец в Германия е “австрийският/германски ефрейтор 1933/1945 г.”, в това число е българският вегитарианец, Б. Сандов с неговите небивалици и забрани за Фойерверк за Новата Година.📌:) 🥩 Яжте повече “read meat”, червено вино и whiskey с мярка и бъдете щастливи.
  • 8 Мдаааа

    23 2 Отговор
    Ще ядат картофен.
  • 9 Друг Веган

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Веган":

    Да живее месото!
  • 10 Град Борован

    42 3 Отговор
    Това е добре! Аз и така ям само хляб, качамак, боб и туршия и се радвам, че сме в НАТО и в ЕС!

    Коментиран от #24

  • 11 гост

    44 2 Отговор
    Новите гости на меркелица , не обичат свинско , а другото ще поскъпва , така че ....да са оправят !
  • 12 В.В.П.

    39 3 Отговор
    В неделя в Германистан,само дюнеркебапи,отворени.Отврат.!
  • 13 ИЗЯДОХА

    22 1 Отговор
    ИЗЯДОХМЕ ДЪРЖАВНИТЕ РЕЗЕРВИ
    НА СУАЩ И СВЕТА СЕГА НЕМА ВЕЧЕ СТАРО МЕСО. ГЛАД.
  • 14 Несофиянец

    35 0 Отговор
    А не е ли по добре да се намалят цените на плодовете,зеленчуците,морските дарове?Как мислите зелени хрантутници?
  • 15 Бесен- Язовец

    39 3 Отговор
    Сороснята ще яде скоро шпагата на президента Владимир Владимирович Путин
  • 16 Българско зеле

    26 1 Отговор
    и фасул за дойчовците. Един вид, здравословно хранене и нисък въглероден отпечатък. Сероводородния засега не се брои.
  • 17 Арто

    41 1 Отговор
    Германия си е надут балон,на който му държат иглата близо.
    Вижте името на министъра и ще стигнете до извода ,че Германия не е това,което беше преди 25 години.
  • 18 Баш майстора

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "От Германия":

    Дебил
  • 19 Вуте

    40 2 Отговор
    Jozdemir е изконно немско име. Верно-Турция е неговата родина, а Германия е неговата земя. Германийо бедна, срам ме е да те погледна! И му е на рязаната пушка за цената н асвинското.
  • 20 Анонимен

    29 0 Отговор
    Публикувано във ФАКТИ : "Новият земеделски министър от Зелените в Германия иска да повиши качеството на храните, дори и това да доведе до поскъпването им. Джем Йоздемир смята, че цените на храните трябва да отразяват "екологичната истина".
    Да ли от Дойче Зеле осъзнават, че с този министър това значи край на свинското със/без зеле в Германия?! Няма вурст, няма и Кончита Вурст!
  • 21 Защо

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Веган":

    веганките не правят секс. Защото не искат да приемат, че едно парче месо може да им достави удоволствие.
  • 22 Мордехай Леви

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Карл Маркс":

    Редовно да ядеш месо не е добре.Богатите или господарите не купуват месо от веригите.Те поддържат натурални и екологични стопанства за лични нужди.500/600 грама на седмица за червено месо,това е разумната граница.По добре риба от колкото месо.Говоря за див улов а не за аквакултури,които са коктейл от токсини!Труден е въпроса с здравословната храна,дори и в Германия.А за България не ми се говори какво чудо е тук.

    Коментиран от #27

  • 23 Йоджалан

    32 1 Отговор
    Щом министъра е Йоздемир. свинското ще бъде забранено като нездравословно. Само мазни кочове и бараненное.
  • 24 дааа

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Град Борован":

    Ще живееш дълго не се оплаквай/
  • 25 а де

    17 0 Отговор
    Правата на животните?!....А хората?!....
  • 26 мюмюнчо

    14 0 Отговор
    министъра се казва "стъкло" и "истинско желязо" два строителни материала,но както се вижда от името германия не е това,което беше
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Месояден

    14 1 Отговор
    Тези европейци съвсем изперкаха. От ден на ден им идват все по-откачени идеи. Не върви на добре тази Европа. Защо се самоунищожава тази цивилизация, не ми е ясно. Циркът е пълен.
  • 29 hahaha

    7 0 Отговор
    а за хуманно отношение към растенията кога? знаете ли че ги боли като им късаме листата.....
  • 30 Нане

    4 0 Отговор
    дюнержийниците умреа! Тоя требе е кюрд
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: