Last news in Fakti

29 Декември, 2021 16:38 3 861 59

На Германия ѝ трябват спешно половин милион болногледачи и детски възпитатели

  • германия-
  • икономика-
  • болногледачи-
  • пандемия

Правителството трябва бързо да предприеме конкретни стъпки и да наеме квалифицирани работници от други държави от ЕС и от трети страни, както и да подкрепи обучението на такива

На Германия ѝ трябват спешно половин милион болногледачи и детски възпитатели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В детските градини, болниците и в социалните грижи: стотици хиляди работни места могат да останат незаети в Германия. Експерти призовават политиците да направят нещо за привличането на кадри от чужбина.

Съюзът на германските общини предупреди за драматичен недостиг на квалифициран персонал в болниците, както и в сферата на грижите за възрастни хора и деца. „Изчисленията ни сочат, че в идните години ще липсват около 230 хиляди възпитатели в детските градини и около 300 хиляди болногледачи“, заяви директорът на организацията Хелмут Деди.

Германия има нужда от повече имигранти

Федералното правителство трябва да предприеме конкретни стъпки за привличане на повече квалифицирани работници в социалната сфера. „Имаме нужда от много работна ръка, която в Германия нито можем да намерим, нито бързо да обучим“, казва Деди. Когато бейби бум-поколението (родените в периода между края на Втората световна война и средата на шейсетте години – б.р.) се пенсионира, проблемът драматично ще се задълбочи. Тези хора не само трябва да бъдат заменени от по-млади кадри, но трябва също така да „помислим за факта, че много от тях самите ще се нуждаят от грижи“.

От 2026 г. в сила ще влезе и законното право на целодневна грижа в началните училища. Тогава до един милион деца ще трябва да бъдат допълнително обгрижвани. Липсват квалифицирани кадри и за това, обяснява Деди. Следователно е правилно новото правителство да улесни привличането на работници от Германия.

По-малко бюрокрация, повече кадри от чужбина

За това правителството трябва бързо да предприеме конкретни стъпки и да наеме квалифицирани работници от други държави от ЕС и от трети страни, както и да подкрепи обучението на такива, казва Деди. За да направят това, управляващите трябва да елиминират препятствията, които затрудняват имигрантите да започнат работа в Германия. Образователните и професионалните квалификации, както и трудовият опит ще трябва да бъдат признавани без цялата сегашна бюрокрация.

„Важното е нашата социална мрежа да остане сигурна и да не се отворят пропасти“, каза още Деди. „Ако няма възпитатели, които да се грижат за малките през деня, детските градини трябва да останат затворени. А възрастните хора, нуждаещите се от грижи и техните семейства ще трябва да се справят сами, ако няма кой да им окаже професионална подкрепа. Имаме нужда от помощ от чужбина“, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    91 0 Отговор
    Я що брадати лекари и инДженери им дойдоха на крака що сакат още.
  • 2 Еко Гластност

    56 1 Отговор
    И да се занимавам да им обучавам погейчените и узкривявани деца заради техните фалшиви безполови американски ценности. М, не! Не подкрепям извращаването и превръщането на момченцата в слаби лигльовци.

    Коментиран от #26

  • 3 Зззз

    81 0 Отговор
    При над 2 милиона паразити те търсят половин милион работяги?
  • 4 Soros

    66 0 Отговор
    Сега ще им пратя 1 милион брадати болногледачи и възпитатели.
  • 5 призив

    84 2 Отговор
    Не работете в Германия! Те също захранваха корупцията в България. Кой създаде ГЕРБ и ги поддържаше?
  • 6 Тити

    68 0 Отговор
    Нали си внесоха бежанци къде да те сега??? А забравих те само могат да живеят на помощи.
  • 7 ТаУмВзе

    45 0 Отговор
    Яко зависи от кой пол са и дали са запознати с постулатите на шериата, щото един германистан не може без халифат бейби! Пак се търсят Роби от източна европа де.
  • 8 геноцид

    27 2 Отговор
    Но да са мариновани ( ваксинирани ) нали :))))))))))))))))))))
  • 9 ха ха

    46 1 Отговор
    Шорошката пропаганда пак играе на страховете на хоата. Американците вече казват: "Да си бяхме брали памука сами!" ... Германците още не са прогледнали. Има време.

    Коментиран от #23, #27

  • 10 Б.Х

    58 4 Отговор
    А на България какво и трябва???
    Мисля , че вече е време за референдум за напускане на ЕС и НАТО. Писна ми от Дойче зеле , атлантици и други бок....ци. Дошло е време да вземем нещата в свои ръце.
  • 11 МАРА

    31 2 Отговор
    да си взима емигрантите ,да не ни натиска нас ,нали това искаше,а сега ги неиска. ези тура,та разсипа европа
  • 12 Майна

    29 1 Отговор
    Искат да са ,,ВАКСАНИ,, , тогава да си търсят...ГЕРМАНИЯ СЕ СЪБУЖДА , ЧОВЕЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ СРЕЩУ ТОЗИ ГЕНОЦИД .
  • 13 Хахаха..

    33 0 Отговор
    Да ви сменят нас.....е памперси на дъртите арийци,що нямате подготвени кадри за подобни ситуации? Кадрите решават всичко,със "зелени енергии" губиш всякаква енергия!
  • 14 на нас ни

    25 0 Отговор
    трябват норвежки заплати пък а не подаяния
  • 15 Мдааа....

    47 1 Отговор
    Германците все търсят някой да им гледа мръсната работа.Факт е ,че немците работят само по офиси .Видяхме и чухме как германците сами казват,че не могат да работят във заводите и кланиците.Не могат да сменят памперсите на болни и стари хора.

    Коментиран от #48

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Само питам

    29 0 Отговор
    Ами нали сумати мигранти натикаха там . Не стават ли за болногледачи и възпитатели в детсите градини ? Ако не стигат да внесат още от Афганистан , Ирак , Либия или някъде другаде.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Американец 🏈

    37 0 Отговор
    На Германия им трябват? Е да си намерят...80 милиона население!!! Мързеливци, чакат на нас да им работим за без пари
  • 21 не може да бъде

    24 1 Отговор
    Това не е нещо ново -и в Анлия,и в Италия и във Франция се търсят болногледачки и детски възпитатели.а в скоро време ще започнат да търсят възпитатели и за по-възрастни -за новите анличани,французи,германци и т.н.Но не се изключва и възможността новите европейски граждани в западните държави да започнат да превъзпитатват по-старите!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 It’s James 🇺🇸

    35 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    В Америка поне мръсната работа се върши от американци. Имам приятели, единия бачка на онея камиони които изпомпват фашкии от септичните. Другия работи мие чинии, а третия работи на ферма, рине фашкии и той. Само германеца и англичанина търси друг да си цапа ръцете а той да стои в офис и да дебелее. Вижте само телосложението на германеца и англичанина - дебел корем и тънки краченца, пълна атрофия на мускулите. По принцип дебелите хора имат мускулни здрави големи крака, а германеца и англичанина крачета клепка с корем толум
  • 24 Абе

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Тия ги бутат по заводите да бъхтят.Специално за болногледачи изрично искат европейци Страх ги е от ислямистите.Нещат ги за гледачи.Само по заводите работят джихатите.
  • 25 Вижте статистиките

    36 0 Отговор
    Германия е по-стара и от нас.Пенсионер,арабче,пенсионер,арабче.Младежта им пък,доколкото я има си мери роклите и подскача по "парадите-просто няма кой да бачка!
  • 26 James 🇺🇸

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Еко Гластност":

    Поредния несериозен коментар. Американеца няма нищо с германеца като нация. Нито като стил на обличане. Нито като работна култура. Личи си че не контактуваш с хора от Америка. Германците са мързеливи, нежни цветя които нямат оръжие. Във почти всяко домакинство в САЩ децата дори знаят как да боравят с оръжие, както и сина ми. Германците обаче насилват им жените в Кьолн и те бягат вместо да помогнат. Това ако беше в Щатите станало щеше да има застреляни бради, гарантирам ти

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абе

    22 1 Отговор
    Един мой познат много години живее в Германия и от него знам,че най - богатите били гейовете и траверсите.Пък най престижното било така наречените гей фризьорски салони.Били повече и от нормалните Вътре в тях било като мол .със ресторанти кафета магазини и др.гей глезорийки.Пред паркинга на подобни гей салони били паркирани само скъпи коли.По неговите думи едно 50 процента от мъжете там били обратни

    Коментиран от #31

  • 29 Няма страшно

    14 0 Отговор
    Чалмите идват.
  • 30 Тракиец

    16 0 Отговор
    Ами те внесака 7÷8 милиона мигранти явно още толкова да си внесат та поне няколко от тях хванат работа.
  • 31 Ммммм.....да

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Абе":

    Сигурно Руснаците са ги ваксинирали с нещо навремето.
  • 32 Ние вече нямаме

    25 2 Отговор
    Те ни взеха всичко. Нали за това ни приеха в ЕС и ни унищожиха икономиката?!! Сега сме им пазарът за боклуци и треторазрядна храна.
  • 33 Грульо

    23 1 Отговор
    Значи искат да точат дефицитни кадри от по-бедните, голяма ЕС солидарност и съюзна политика - бедните кучета ги яли като нямат болногледачи и други кадри. Чист вампир, а не съюз.
  • 34 Селяк

    28 0 Отговор
    Да си ги вземат от Ирак, Афганистан и Сирия!! УПС, ама те вече имат такива там, защо не ги интегрират?! Ахх, забравих, защото те не искат да се интегрират, само създават техни си кафета, квартали и строят джамий и се множат като зайците на гърба на данъкоплатците...защото целта им е да превърнат Европа в мюсюлманска територия... като гледам се справят отлично с тази цел...
  • 35 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "James 🇺🇸":

    И в двете страни броят на неработещите имигранти е огромен и стават все по-нагли по отношение на смученето на социални помощи. Не съм сигурен дали оръжието помага да се защитиш добре. Последните простотии с полицаите и черните, me too, безправните хора с цветовете на дъгата и много други подобни, тръгнаха точно от Щатите и поне за мен са неприемливи в желанието си да наложат своите права почти насилствено. Явно и въоръжените амриканци са безсилни срещу тези проблеми. Що се касае до начина на работа..американците се оплакват много повече и са доста по-дебели от европейците. Да не говорим за техните цветнокожи. Да са живи и здрави мигрантите да работят

    Коментиран от #38, #39, #40, #41, #42

  • 36 Минувач

    19 0 Отговор
    Сериозно доказателство че има нещо много сбъркано в Германия, щом опират до най-лесния начин внос на черноработници! Това всъщност вещае големи проблеми в бъдеще....
  • 37 КОВИД ИДИОТ

    8 0 Отговор
    В АВГАНИСТАН ИМА ,АМА НИКОЙ НИ ИСКА ДА ГО БОЦКАТ И ДА РАБОТИ,АИДЕ УСПЕХ
  • 38 James 🇺🇸

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Оръжието помага, за справка Kyle Rittenhouse. В големите градове обаче е опасно. Най добре в малък град. Там все още се спазва закона. Иначе за дебелите хора има истина, защото порциите в Америка за огромни и са евтини, и хората предимно карат коли заради дългите разстояния. В Ню Йорк не са дебели щото вървят по цял ден, там няма смисъл да се кара. Но пак е по добре от Германия където ги е срам да си изцапат ръцете, било “унизително”

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 James 🇺🇸 🇧🇬

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    В Щатите проблемите са либ. щатите където постоянно подкрепят нелегалните мексиканци (в това число и картелите), а Тексас отскоро се напълни с испаноговорящи, поне Южен Тексас, човек вече не може да чуе кънтри или рок музика, чува се само мексикански рап, онези с лилавите коси също са голям трън в очите, също проблем са мюсюманите които налазват здраво Minnesota и съседните щати. Все още има щати дето не се дават но в следващите 100 години не знам дали ще е същото. Ще има гражданска война и тя ще е между либералите и нас нормалните. Между другото не съм ти дал аз дислайк, пълно е и тук с либерали

    Коментиран от #45

  • 43 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "James 🇺🇸":

    Това, за което говориш е съдебен спор с поредица от лъжи и адвокатски ходове да се оправдае човек, отишъл уж да прави нещо добро и доброволно, но с пушка в ръка. Не съм против оръжията по принцип, но те трябва да се дават на хора със здрав разум. В такива случаи американската демокрация пречи, и то много.

    Коментиран от #56

  • 44 dsбил

    16 2 Отговор
    Работих ниско квалифицирана в Германия. Всичките колеги германци и шефовете се държаха лошо , надменно, презрително и лицемерно към мен. Мразят чужденците ,особено от България и Румъния и въобще не им пука за нас. Никой не говореше и не знаеше друг език освен родния им немски. Ако ги питаш нещо английски или руски ,вдигат рамене. Злобни и интриганти са.Другото лошо е , безумно скъпите наеми, трудното намиране на квартира, хазяите те дебнат за всичко. Подписваш договор за наем с 100 страници. Плащаш данък телевизия, голяма част от заплата ти отива по щоер данък. Всички навсякъде ти правят забележки на висок глас, просто са такива кофти студени и нервни хора. Смятат че са центъра на света,най богатата държава, най великите като народ и господари на света. Защо е така нямам никаква идея, та те са толкова безличен и нечистоплътен народ живеещ в мрачен,дъждовен и студен климат.

    Коментиран от #50

  • 45 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #42 от "James 🇺🇸 🇧🇬":

    Знаеш ли кога си заминават африканските големи скакалци? Когат изядат всяко листенце по пътя си. Америка ги прие, сега остава само да я опоскат. И Германия между впрочем. Никакви политически сили няма да помогнат. Те са там и смучат колкото е останало. Защо да работят когато демокрацията им осигурява всичко? Затова Китай е напред- защото не прие принципите на демокрацията в американския й вариант.
  • 46 Tito

    9 0 Отговор
    Не се плаща в Германия направо се работи за без пари.
  • 47 От страни

    5 0 Отговор
    Айдиииии, подлогите!!! Шурррррр през границата. Немски дупета, на избор и малки и стари.
  • 48 мдаа

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа....":

    Така е. Германците отказват да работят тежък и непривлекателен труд. Предпочитат да стоят на трудовата борса и да вземат "Харц 4", така държавата да ги изхранва и да им плаща наема за жилище, а бедните емигранти да ги издържат.
  • 49 Начо Крика

    4 0 Отговор
    Ами плащайте повече, пък ще видим
  • 50 истината

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "dsбил":

    Учи немски и се информирай за правата си! Аз така им свих сърмите на немските работодатели, казах им, че съм Гражданин на ЕС и като такъв имам същите права като германците в Германия! Така промениха отношението си. Извоювай правата си, никой няма да те уважава, ако ти не се уважаваш!
  • 51 Факт

    4 0 Отговор
    Аз в "Аушвиц-Биркенау няма да ида да живея колкото и пари да дават швабите!
  • 52 Конник

    6 0 Отговор
    Имат си 200 хиляди мигранти. Ама ре не искат да работят! Само 5% от тях работят!
    А сега им трябват нископлатени роби.
  • 53 Гост

    4 0 Отговор
    Европа има нужда от мизерстващи българи, готови да работят гадна работа за центове.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай Грозю

    1 0 Отговор
    Дали го духат
  • 56 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Швейцария е най-въоражената държава.Единични случаи на стрелби по улиците.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Боли ме шнура

    2 0 Отговор
    Е нали довлякоха 1 000 000 амуджи, а и Меркел се лиза с някакъв брадат орк пред камерите, а имат и милиони турци, що не работят, а сетих се те са на помощи.
  • 59 Tomito

    0 0 Отговор
    А на другите държави не им ли трябват такива специалисти
Новини по държави: