5 Януари, 2022 23:00 3 275 22

Германия е заплашена не от безработица, а от липса на работници

  • германия-
  • икономика-
  • работна ръка-
  • мигранти

От днешна гледна точка изгледите за германския пазар на труда изглеждат много положителни - и то въпреки предупрежденията, че дигитализацията може да доведе до отпадане на работни места

Германия е заплашена не от безработица, а от липса на работници - 1
Снимка: DW

Германското население застарява, а според експерти професиите на бъдещето могат да компенсират загубените работни места заради дигитализацията. Проблемът вече ще е липсата на работна ръка, а не безработицата.

Дълго време Германия се смяташе за болния човек на Европа заради високата безработица. Но според последни данни на Федералната агенция по труда през 2021-а броят на безработните е намалял с 82 000 души и възлиза на 2,61 милиона. През ноември процентът на безработните отново е достигнал стойностите от март 2020 година - 5,1, съобщава "Нойе Цюрхер Цайтунг".

"Като цяло развитието на пазара на труда през 2021-а година бе благоприятно", обобщава шефът на агенцията Детлеф Шеле. "В началото все още всичко бе под знака на пандемията и мерките за борба с нея, докато през лятото не започна възстановяване." Има ли основания за оптимизъм?

Подемът започва през 2005-а година

Изходната точка за трайното положително развитие на германския трудов пазар са реформите, започнати от правителството на Герхард Шрьодер през 2005-а година, пише по този повод НЦЦ. Подемът в заетостта продължи дори и по време на глобалната икономическа и финансова криза през 2008/2009. 2020-а беше първата година от 14 насам, в която се стигна до срив на заетостта с 0,8% или около 370 хиляди по-малко заети на пазара на труда.

Математиците от Федералната статистическа служба обаче пресмятат, че започналият през 2006-а година траен ръст в заетостта най-вероятно би приключил и без Ковид кризата, тъй като потенциалът на трудоспособните в Германия продължава да спада по демографски причини. До момента това се компенсираше чрез по-високото заетост на местното население, както и пристигането на работници от чужбина. Но и двете тенденции намаляват.

Проблемът с кадрите

Демографската промяна се изразява наред с другото и в това, че всеки втори човек в Германия вече е над 44 години, а всеки пети е над 66 години - т.е. в края на трудовия си живот. Поради това много наблюдатели смятат, че в бъдеще ще се говори не толкова за безработица, колкото за липсата на работна ръка. Много браншове отсега се оплакват от недостиг на персонал.

Експертите от Федералната статистическа служба прогнозират, че в следващите 40 години броят на трудоспособните ще намалее от 41,5 милиона на максимум 33,3 милиона. Предполага се, че без нетна миграция през 2060-а година броят на трудоспособните дори би могъл да падне под 30 милиона.

Но трябва да се погледнат и други тенденции. Например през 2030 година се очаква в Германия да има доста повече работоспособни хора на възраст между 65 и 74 години. Това е в резултат от тенденцията, наблюдавана в последните 20 години, както и планираното покачване на възрастта за пенсиониране до 67 години през 2031-а.

Повече сигурност в несигурните времена

От днешна гледна точка изгледите за германския пазар на труда изглеждат много положителни - и то въпреки предупрежденията, че дигитализацията може да доведе до отпадане на работни места.

От консултантската фирма Deloitte очакват дори обратен ефект - те смятат, че до 2035-а година може дори да се стигне до увеличаване на заетостта. Все пак трябва да се има предвид, че различните професии са засегнати по различен начин. Решаващи за професиите на бъдещето са фактори като емпатията, интеракцията и специализацията, тъй като дейностите, изискващи подобни способности, трудно биха могли да бъдат автоматизирани.

Експертите смятат, че увеличаването на професиите на бъдещето ще успее да компенсира загубата на работни места заради дигитализацията. Ръст на работните места се очаква най-вече в здравеопазването, образованието и мениджмънта - в сфери, които изискват по-малко рутина, но повече аналитично мислене и човешко взаимодействие. За дейностите, изискващи рутинните действия обаче, автоматизацията е напълно реална заплаха.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    66 1 Отговор
    Вече все по-малко хора от източния блок искат да им работят за без пари и да живеят сред всичката гмеж с която е пълно там. Приматите висят на социала и никой не може да ги накара да работят.
  • 2 коста

    43 9 Отговор
    Аз пък се бях притеснил как ще се справят с вълната от бежанци а те виждате ли се захванали веднага да подпълнят свободните длъжности.Няма да се учудя ако скоро пак призоват за още бежанци.Щом като са толкова добри с интеграцията на тези хора защо не помолят нашите братя роми да се преместят колективно в Германия.

    Коментиран от #12

  • 3 ПСИХО ЛИНЕЙКА 👨‍⚕️🚨🚑

    7 8 Отговор
    А сега разбрах нашият германец от Факти, болен на тема протести и антиваксъри що така нещо не е добре ,безработица, стрес .Како си М@йна протести има ли в Германия?
  • 4 MGewehr

    46 0 Отговор
    Не от липса на работници, а от липсата на квалифицирана Работна ръка!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 James 😎

    38 1 Отговор
    Да държат попарата си. Нали уж вкараха милиони инженери, лекари и архитекти от Африка и Близкия Изток - да работят те! Оп, да, верно. Те не искаха да работят
  • 7 Само да питам

    37 1 Отговор
    Камиларите и козарите що не работят ?

    Коментиран от #8

  • 8 Американец 🏈

    31 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само да питам":

    Щото са мързелива раса. Паразити
  • 9 Превод в Ефира

    34 2 Отговор
    Липсват им роби от Източна Европа да им работят за минимална заплата и да живеят по 5 в стая.
  • 10 Грульо

    13 4 Отговор
    То не че ще има работни места, като пак ги залупят с ковти мерки и бизнесите им затворят кепенци.
  • 11 Ти си

    24 0 Отговор
    Как бе? Какво стана с инженерите , експертите и специалистите на Меркел?
  • 12 "Бежанци"?

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "коста":

    И ти ли живееш с илюзията, че въпросните нагли навлеци са "бежанци/мигранти"?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уса

    14 2 Отговор
    Що така,нали си внесоха сума ти чалми?
  • 15 Илюстрацията

    10 0 Отговор
    към статията е политНЕкоректна: липсва жена , опакована в чаршаф от глава до пети, никой от мъжете не е с тюрбан или поне църен...Що тъй🤔?
  • 16 Нощен Наблюдател

    13 1 Отговор
    Ами как да има работници , като истинските германци се изнасят масово , Южна Америка , Нова Зеландия , дори и в България.

    Коментиран от #17

  • 17 В Нова Зеландия?

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нощен Наблюдател":

    Демек - от трън, та на глог. Нали там Тенант прати 50-ина "инженери", "ядрени физици" и "неврохирурзи" с еднопосочен билет при девиците в една джамия, и то в града със символичното име Крайстчърч? Нова Зеландия се движи към същото дередже, в каквото е страната, от която божем бягат...

    Коментиран от #18

  • 18 Нощен Наблюдател

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "В Нова Зеландия?":

    Познавам лично германско семейство , което се пресели в Нова Зеландия заради политиката на Меркел .

    Коментиран от #19

  • 19 В Нова Зеландия?

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нощен Наблюдател":

    Това НЕ го отричам. Но работата върви натам да се пишманят един ден зарсди необмисления си избор. Да бяха отишли поне в Унгария - тя им е под носа...
  • 20 Така е

    5 0 Отговор
    Добре де, нали взеха толкова много тесни специалисти от Сирия. Лекари, професори, заварчици, IT специалисти..... да не ги изброявам.
  • 21 Те тоя номер много

    4 0 Отговор
    го обичат: Няма кадри.
    Напротив, има, само че не искате да плащате.
    И понеже не искате да плащате, отивате при правителството да отпусне визи на разни вносни "инженери" щото нема кой да работи в транжорните.
  • 22 Запознат

    2 0 Отговор
    Моят дядо мразеше комунистите ,воювал е на Драва .....Но все си повтаряше че Германия няма да е държава докато не издигнат паметник на........те си го знаят но още се срамуват.
Новини по държави: