Last news in Fakti

2 Септември, 2022 08:30 1 156 15

Полицай получи 10 години затвор за участие в щурма на Капитолия

  • капитолия-
  • полицай-
  • затвор-
  • преврат-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • доналд тръмп-
  • съд-
  • томас уебстър

Прокурорите обвиниха Уебстър, че е опозорил демокрацията

Полицай получи 10 години затвор за участие в щурма на Капитолия - 1
Снимка: Shutterstock

Пенсиониран полицай от Нюйоркската полиция беше осъден на 10 години затвор за нападението срещу сградата на Капитолия и използване на метален прът за знаме, за да нападне служител на реда, който се опитвал да удържи тълпа привърженици на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Ефективната присъда на Томас Уебстър е най-голямата до момента за общо около 250 души, които вече са наказани за поведението си по време на бунта на 6 януари 2021 г. Предишната най-дълга присъда беше за други двама участници в бунта, осъдени на по 7 години и 3 месеца затвор. Уебстър, който е ветеран от полицията в Ню Йорк с 20-годишен стаж, е първият подсъдим по дело за щурма на Капитолия, съден за нападение, и първият, представил доводи за самозащита. Съдебното жури отхвърли твърдението на Уебстър, че се защитавал, когато на 6 януари влязъл в схватка с полицай Ноа Ратбън пред сградата на Капитолия и му свалил противогаза.

Окръжният съдия Амит Мехта осъди 56-годишния Уебстър на 10 години зад решетките и три години контролирано поведение извън затвора, като изтъкна, че „освен Ратбън, жертва е била и демокрацията“. Федералната прокуратура беше поискала присъда от 17 години и 6 месеца затвор. Прокурорите обвиняват Уебстър, че „е опозорил демокрацията, която някога почтено е защитавал и на която е служил“. Уебстър е бил начело на групата, насочила се срещу полицейските барикади на площад „Кепитъл лоуър плаза“. Прокурорите сравниха атаката със средновековна битка, в която нападателите използвали срещу полицаите самоделни гранати и влезли в ръкопашен бой с тях.

Адвокатът на Уебстър каза, че клиентът му е бил повлечен от тълпата, но не е влязъл в Капитолия. Според защитника на подсъдимия множеството е било „ръководено от безскрупулни политици“ и други лица, разпространяващи лъжата, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати от дотогавашния държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    14 1 Отговор
    "демокрация"
  • 2 Коментар

    10 2 Отговор
    Авторчето не ще да си признае, обаче и нормалните жители на сащ недолюбват глобалистическите му началници!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Някой

    10 2 Отговор
    Ловът на вещици продължава.
    Когато това е организирано в САЩ в друга държава (Украйна, Казахстан, Сирия, Либия, Ирак и т.н.), тогава няма проблеми. Просто хората се борят за свобода и демокрация.
    Когато нещо подобно се случи в САЩ, но в много по-лек и по-мек вариант, тогава изведнъж същите тези събития са квалифицират като нападение над демокрацията иа свободата.
    Двойен стандарт ли ми се привижда, или наистина е приложен такъв?
    Пожелавам им повечко такива събития на американците. Да видяк какво им е било на народите на съсипаните от тях държави. Няма да пролея и капка сълза за тях. Предполагам и 80% от света.
  • 4 Реалист

    8 3 Отговор
    Страшен щурм, няма що! Защо не видят какво значи щурм в другите държави като се демократизираха? Горяха сгради, а на Майдана даже имаше кръв. За арабските пролети няма и да говоря. Та това си беше една разходка за селфи с един счупен прозорец и нахвърляни книжа по пода. Голяма истерия. Я да видят в България как се правеха щурмовите. И пак ние бяхме от културните нации. Да видят румънците техния щурм как свърши. Много са интересни американците. За чуждите все е малко, но когато е на техен терен и малкото става грандиозно голямо.

    Коментиран от #12

  • 5 Реалист

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    Прав си. Има много американци, които са отвратени от политиката на управляващите в САЩ, не само вътрешна, но и външна. Много хора искат САЩ да спре да се бърка навсякъде, защото осъзнават колко мразена вече е държавата им и как губи позиции в света. Но не им си дава трибуна. Това обаче е котел, който ври и рано или късно ще ги помете отвътре. Има и много свестни и интелигентни хора в САЩ. И на тях вече им писва от това което се прави. Ще има големи изненади на изборите.

    Коментиран от #7

  • 6 Йоорки

    4 1 Отговор
    Демокрация в демократичната Америка, всички били равни и имали права? Глупости, тук всеки един с лилави венци има повече права от американеца, дори да изнасили полицай по време на изпълнение на служебния му дълг или да ги размаже в стената знае, че все някое НПО ще се застъпи за правата му без да вменява и помен за задълженията му.

    Коментиран от #9

  • 7 Коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Съгласен съм с Вас!

    В тази връзка си мисля, че не само в сащ не се дава трибуна на нормалните хора!
    Май в цяла Европа (с малки изключения - Орбан) е така!

    Реално обществата рано или късно ще се обърнат срещу овладените си правителства!
    И всички ще търсим политици като Орбан!!!

    Крайно време е човечеството да бъде ориентирано към мира, добротата, взаимопомощтта и срещу пребогатеенето на корпорациите!!!
    В същност точно те (чрез политическите си марионетки) стартират пЛандемии и войни! Винаги парите са в основата на бедите!!!

    Какво правят съвременните корпорации?!
    Ами казват ти, ако искаш заплата трябва всяка година да ни докарваш ръст на печалбата?!
    А възможно ли е това??? На планета с ограничени ресурси (вкл и човешки) да има безкраен финансов ръст?!

    Както комунизма, така и капитализма са мъртвородени!
    Новата система трябва да забрани печалба над определено ниво и да е ориентирана към хората и планетата!
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    2 0 Отговор
    Оставете горкото полицайче на мира, ами Факти да ни информира нас раннобудните читатели докъде стигна Великата Украинска Контраофанзива или и днес ще мълчим в "Оперативна Тишина", Мир на Прахта им на горките войничета ))
  • 9 БгТопИдиот

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Йоорки":

    Забрана на всякакви НПО-та.Пример: Унгария
  • 10 БПФ

    3 0 Отговор
    Посегнал на демокрацията, като се е опълчил на фалшифицирали изборите узурпатори?
  • 11 От страни

    2 0 Отговор
    Мокрацията както си е. Нигите дето трепаха народа са невинни а тия дето влезнаха като ексурсанти по 10 години. Това е Джастес...
  • 12 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    При това имаше и провокация - убиха една от навлезлите за да провокират останалите на погром ама не стана.
  • 13 Taka така

    0 0 Отговор
    Това е демокрацията никакви изненади иначе за Беларус, Иран, Афганистан и други независими държави нямат право да правят като фащ хм странно. Истината е една кокала горе се пуска само с бой системата е без значение никога не е било по мирен път. Само Бай Тошо реши да спести жертви, но пак не можа да спаси нацията от демографска криза
  • 14 Фактите са факти

    0 0 Отговор
    Никой няма илюзии, че коментаторите под тази история имат способността да изпитвате емпатия и да се поставят на мястото на пострадалите полицаи. Докато на вас не ви се случи същото, да получите тежка телесна повреда докато изпълнявате професионалните си задължения, няма да може да разберете. Затова и никой не ви приема насериозно.
    В Съединените Щати има по-високи присъди когато престъплението е извършено към служител на реда сравнено с обикновенни граждани. Присъдата трябва да е още по-голяма ако насилието е извършено от бивш или настоящ служител на реда. Прокурорите поискаха 17 години, таке че пак леко се отърва. Ето видеото, за да се радвате на "екскурзианта".

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.