Last news in Fakti

9 Януари, 2022 17:17 3 913 65

Ковачевски: Готов съм да отворим нова страница в отношенията с България

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • кирил петков-
  • членство в ес

При визитата на Петков очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори, каза той

Ковачевски: Готов съм да отворим нова страница в отношенията с България - 1
Снимка: БГНЕС

С българския премиер Кирил Петков, който ще дойде на 18 януари, очаквам да изградим конкретно приятелско отношение и общуване между двете страни, което ще бъде на всичко ниво. Това каза бъдещият премиер на РС Македония Димитър Ковачевски по повод визитата на министър-председателя Кирил Петков в Скопие следващия вторник, предаде БГНЕС.

„При визитата на Петков очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори, както и формите на сътрудничество и напредък. Но и в същото време да действаме извън историческите рамки”, каза Ковачевски пред държавната агенция. Според него това е условието, за да има напредък.

„Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области е важно условие за отстраняването и съмненията за грешните възприятия. Аз съм готов да отворим нова страница в отношенията с България, да изградим искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Трябва да снишим гласа на омразата. Реално имаме повече близости, отколкото различия като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с такъв подход ще бъдем запомнени като лидери, които са преодолели Балканските конфликти с европейски подход”, каза още Ковачевски и добави, че чрез политиката на взаимоуважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси може да се върви напред.

Бъдещият премиер добави, че потенциалът трябва да бъде използван от работните групи, както и в работата на двете правителства, на компаниите от двете държави, двете общества и всички значими фактори. Имаме намерение да навлезем по същество в този процес, за да постигнем резултати и да достигнем до логично приближаване на позициите, включително и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни подкрепа за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да направим с Гърция и съм убеден, че с добра воля и много работа ще успеем да постигнем и с България, добави той.

Двете страни имат огромен потенциал за конкретно сътрудничество в повече области като икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, помощ за европейските интеграции и сближаването на двата народа и гражданите, каза още Димитър Ковачевски и подчерта: В целия този процес не бих отстъпил от правото на самоопределение и отделната идентичност и език, което е неотменимо право за всеки един народ.

"Поради тази причина в преговорите не може да правим отстъпки по въпроса, че сме македонци от РСМ, които говорят на македонски език и имат собствена идентичност. Това е написано и в Декларацията, която бе приета от народното ни събрание от всички партии", каза бъдещият премиер на РСМ. България е страна-член на ЕС, а ние сме страна-кандидат за членство в ЕС. Това ни задължава да преговаряме на основата на европейските ценности и принципи и съгласно критериите, които всяка една страна кандидат за ЕС е изпълнявала, заключи политикът.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    43 8 Отговор
    ,, В целия този процес не бих отстъпил от правото на самоопределение и отделната идентичност и език, което е неотменимо право за всеки един народ.,, Я У ЛЕВО!!! НЕМА ДА Я БЪДЕ!

    Коментиран от #13

  • 2 Профайлър

    41 2 Отговор
    Типична балканска мутра.
  • 3 сигурно

    45 6 Отговор
    И ръка да целувате ,вашата работа няма да стане Скоро.
  • 4 Когато

    43 4 Отговор
    целта е да се прецака България хора, като автора на тази статиийка са първи слуги на Сорос и антибългарщината.
  • 5 Курд Околянов

    30 11 Отговор
    Населението на БГ територията бързо намалява и вече се говори за демографска пустиня, а вие сте се загрижили за сърбеещите се българи в северната част на област Македония, които даже не искат да са българи.
  • 6 Нашите не разбраха ли?

    43 1 Отговор
    Тези 28 години играха театър с гърците, докато накрая ги изпързаляха! Нашите да си държат на ветото докато клекнат! Вземат ли да преговарят, и нас ще изпързалят! Там хората са такива нагаждащи нагаждачи, и после ножа в гърба!Северна Северна ама навсякъде макаданци и се пишат и правят!
  • 7 Факти

    36 1 Отговор
    Ще повярвам като кажеш пред народа във Вардарско как се нарича творбата на великите Братя Миладинови. И когато децата ви почнат да учат в оригинал българските произведения на дядовците си.
  • 8 Обесен Язовец

    30 6 Отговор
    Двете Германии, може да се обединят, но двете Българии не! Крайно време е Руснаците и Американците да проумеят, защо Българите ги ненавиждат!
  • 9 Курд Околянов

    42 2 Отговор
    Имаха идентичност на древни македони, но гърците ги идентифицираха като българи. По едно време бяха даже пакистанци. А сега щели да действат извън историческите рамки и ето я уловката. Киро да внимава, че ще изгори.

    Коментиран от #59

  • 10 Що така

    15 3 Отговор
    Не е Ковачев, а Ковачевски !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Щото В България

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Що така":

    Димитър Ковачев е Фънки! А понеже тоя не разбира от рок но знае кара ски, е станал КовачевСки!
  • 12 Еразъм

    23 2 Отговор
    Тези, които са по отговорните постове в провинция Македония са сръбски мекерета, това прави всякакви преговори с тях непродуктивни и безсмислени. Необходимо е нашата позиция да бъде много добре обмислена и прецизирана и на тази база да бъде изготвена работна програма с точки, които да бъдат изпълнявани от дечицата на Коминтерна. Естествено, тази програма трябва да бъде разяснена на нашите партньори и международната общност.
  • 13 Не те разбирам!

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Но по Вардарско няма македонци! От шиптъра македонец няма да направиш! А останалите са българи дето Тито им казал че са макета! И Сичко там на български говорят!

    Коментиран от #14

  • 14 Майна

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не те разбирам!":

    Цитирал съм кво заявява този..ТИ СЪГЛАСЕН ЛИ СИ С ЦИТАТА?

    Коментиран от #26

  • 15 Топ

    22 2 Отговор
    Най важни са три думички… извън историческите рамки… Македонците знаят , че който ти идва на крака , вече се е хванал за палците. Жалка държава сме , и всички го знаят , затова където не набарат и не слагат в партер…..
  • 16 Курд Околянов

    13 10 Отговор
    Бойко и калинките му настроиха страните от Европейския съюз срещу България по македонския въпрос, поради неясните и обърканите си обяснения. Сега Президента показа как се правят нещата, като пое инициативата. Но простите герберасти не могат да го разберат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дон Санчо

    19 2 Отговор
    Извън историческата рамка.Не бих
    отстъпил от самоопределение,език
    идентичност.Ама има евроценности.
    Кире,моля те,няма смисъл,да разбиваш
    чугун с баданарка.Отложи тази
    унизителна визита,за да не ставаш за
    резил.Спри и изказвания и влез в час.
  • 19 Курд Околянов

    16 2 Отговор
    Киро няма работа в РСМ. Да се поучи от Гърция. Гърците поставиха ясните си и категорични условия, и след това спряха всякакви разговори и преговори.
  • 20 един от стадото

    19 1 Отговор
    няма човек на пост от директор на забавачка, до президент в тая македония дето не е минал инструктаж на београдски емисари. Изводите са ваши
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 От посолството

    5 2 Отговор
    Само като го видя какъв е смотан тоя ...ЕВски и си правя извода. И се прави и гледа като тарикат
  • 23 Коко

    7 0 Отговор
    Как ще пеят птиците в житата!
    Весели ще плуват във простора...
    Ще се радват на труда си хората
    и ще се обичат като братя.
    Никола Вапцаров, куплет от стихотворението "Пролет"

    Коментиран от #27, #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Старт

    0 0 Отговор
    Триещият, голям комлексар си. Много ме забавляваш.
  • 26 Е ами ако това цитира

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    То не виждам нужда Кирчо да ходи, че може и да го набият там! Сега те разбрах, да, да отиват у лево!
  • 27 Майна

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Коко":

    ,,ТИ ПОМНИШ ЛИ ,как някак много бързо
    ни вкараха в капана на Живота...
    Опомнхме се...
    Късно
    Бяхме вързани жестоко..,, ВЕЛИК Е ВАПЦАРОВ!

    Коментиран от #51

  • 28 КовачевСки

    5 1 Отговор
    Заповядай да преговаряш с Фънки!!!
  • 29 Ако е знаел поета че ще се роди Тито

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Коко":

    Нямаше да го напише стихотворението!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    14 1 Отговор
    Ако Кирето отстъпи, дните му са преброени. Барабар с него Радев и цялата комунистическа върхушка.
  • 32 Виталия

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ако е знаел поета че ще се роди Тито":

    Маршал Тито е австро-унгарец бил на служба при руснаците някога си. Идеята за република Македония се ражда в Лайпциг. Г.Димитров от Ковачевци е героят там със спечелен процес. Димитър Ковачевски ида пита Александър Вучич дали са съгласни РСМ да влезе в ЕС. А тия неграмотници в ЕС да спрат да забъркват България в каши!
  • 33 Гого

    9 1 Отговор
    Дрън дрън та пляс и така повече от 70 години все едно и също.Резултат, нула и под нула.Къде ви е магистралата до Бг. и жп. линията другарю. Иначе на приказки сте велики само дето вече никои не Ви вярва.Ай ,Вето!
  • 34 Предатели

    11 2 Отговор
    Огромно унижение на България. Защо трябва да ходим ние, защо нямаме достойнство? Повторение на това предателство, което е извършил Георги Димитров. Излъга, много ни излъга канадеца. Унижение за страната ни от фатмака и предателство.

    Коментиран от #35

  • 35 Виталия

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Предатели":

    Бая тъпи политици отглеждаме с години. Въпросът за РСМ се решава с отговор, че когато България беше Народна Република България, в СФРЮгославия имаха Народна Република Македония. След като Конституцията им включва етноси, българите там следва да са защитени. Като не са, да се сезира Съветът за сигурност на ООН и готово. Кухите гърци чрез 2 резолюции на този Съвет ги накараха да се именуват Северна Македония.
  • 36 Виталия

    3 1 Отговор
    Сътрудничество може да има чрез Балкански Политически Клуб от 2001 създаден в България. Турция също участва и ако помните Ердоган обеща помощ още на Зоран Заев 2021

    Коментиран от #37

  • 37 Виталия

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Виталия":

    Естествено Кирето не може да е в този клуб, защото е основан от Президента Ж.Желев. Така че Радев ако не искаш да си оплют играй правилно!
  • 38 Грогу

    14 0 Отговор
    Даже филми са направени точно с тази поука ...с Измамници не се преговаря , не се подписват договори , не се правят сделки ! Античните си остават с Ветото, до признание на бг. произход, това е единственото , за което Петков трябва да разговаря със Скопие . Този номер с инфраструктури и икономика не минава пред българите . Ще говорите за история и език ...тарикати такива

    Коментиран от #39

  • 39 Виталия

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Грогу":

    Кире работа в РСМакедония няма! А и в други държави. Да напомням ли, че това е от правомощията на Президентът или ще я караме през просото?

    Коментиран от #40, #61

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бизнес

    5 0 Отговор
    Прост о Кир ще ходи да ни се подиграват.Ленчето щяла да надгражда,ама няма какво!Транспортния спонсор може да отвори самолетната линия,е хубаво,но българската държава и българите ги няма,а правата на днешните македонски българи ще ги има ли в Конституцията или ще ги премълчи?Най много да пипилеят държавни пари за тоя дето духа или приятелския кръг.

    Коментиран от #45

  • 42 Нищо ново

    7 0 Отговор
    Радев да отиде и той да се запознае с новия премиер на РСМ,Киро е нищо на квадрат.Или да отиде да му суфлира при издънките.Черневата сороспрокопиевска голяма почва подготвила,пак някоя далавера и нищо по фалшификациите на българската държава.
  • 43 .......

    14 0 Отговор
    Значи извън историческите рамки? Тогава, какво остава - юоложението в света, полетите до марс, глобалното затопляне? Кирчо, ще си заминеш преди Гергьовден!
  • 44 Ами ...

    3 0 Отговор
    Дрън дрън.
  • 45 ПРИПОМНЯНЕ

    5 8 Отговор

    До коментар #41 от "Бизнес":

    Имало е Македонски Българи, ама преди един век! От тогава са се омешали със сърби, албанци, власи, хървати и т.н. Иначе до сега проблемът да е решен, защото "кръвта вода не става"...

    Коментиран от #47

  • 46 Христо от Ерусслим

    11 1 Отговор
    Едно си знае баба едно си бае.,, НИЕ,, НИЕ,, Европейски ценности,, И от къде на къде министър председателя ще ходи там.Да не би ние да искаме да ставаме европейци.Говоренето на този сърбомакедонски социалист от титовото поколение си има име и името е НАХАЛСТВО.
  • 47 Йово

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Там да не са живяли 1000 българи , че два -три смесени брака на година , да претопят българите . Дори и в днешно време смесените бракове са рядкост . Мисли преди да пишеш .
  • 48 Галина Колева,

    5 0 Отговор
    Пущането на СМ е край на България. Ако отстояваме себе си ,ще ни уважават, но навежда е ли се, ще ни унижават.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Анонимен

    8 1 Отговор
    "Македония без българи огън да я гори." - Ванче Михайлов
  • 51 Лили

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Майна":

    Вапцаров е Държавно-национален предател, ако въобще знаеш какво означава.
  • 52 Патриот

    10 0 Отговор
    "О неразумни юроде,поради що се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН."Казал го е Паисий Хилендарски,още през 1762 г.България в лицето на Македония плати най-тежкият кръвен данък.Сега се управлява от модерни еничари отказали се от майка и баща.Бог да пази България и всички братя в Македония.Ние не сме ви забравили и не ще ви предадем!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Libre comment air

    3 0 Отговор
    Сладки приказки са това но без съдържание....и изобщо Петков за какво ще ходи до Скопие...и който има зор той да дойде...и да се моли....а ЕС като не разцират сложните балкански отношения да не се месят и да не ни дават акъл...както ние не казваме на тях какво да правят с техните проблеми...

    Коментиран от #58

  • 55 Амфиполис

    1 1 Отговор
    Земите около Вардар даже не са били гръцкомакедонци от времето на Филип .След 2500 г се появиха някакви мешени пом.ри и се правят на антични македонци говорили един славянски диалект.Македония е само северната част на Гърция
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дедо Пене

    2 0 Отговор
    ОТМЕНЯ СЕ ВИЗИТАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР В С.МАКЕДИНИЯ, ЗАЩОТО ПЕТКОВ Е КАРАНТИНИРАН ОТ ВЧЕРА...ХИТЪР ХОД В ЗАПЛЕТЕНАТА СИТУАЦИЯ СЛЕД ЗАСЕДАНИЕТО НА КСНС
  • 58 Дедо Пене

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Libre comment air":

    СПОКОЙНО, ПОСЕЩЕНИЕТО СЕ ОТЛАГА, ЗАЩОТО ПРЕМИЕРЪТ-ПЕТКОВ Е КАРАНТИНИРАН ОТ ВЧЕРА!!!
  • 59 баща

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Курд Околянов":

    подкрепям те !
  • 60 Киро !!!!

    2 0 Отговор
    А сега щели да действат извън историческите рамки и ето я уловката. Киро да внимава, че ще изгори.
  • 61 Rado

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Виталия":

    Радев да отиде и той да се запознае с новия премиер на РСМ,Киро е нищо на квадрат.Или да отиде да му суфлира при издънките.
  • 62 баща

    2 0 Отговор
    Радев да отиде и той да се запознае с новия премиер на РСМ,Киро е нищо на квадрат.Или да отиде да му суфлира при издънките.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: