Last news in Fakti

11 Януари, 2022 22:23 3 719 40

Германия се нуждаела от масова имиграция, за да избегне недостиг на работна ръка

  • германия-
  • мигранти-
  • икономика-
  • работна ръка

Работната сила в страната ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които ще се пенсионират, отколкото по-млади, които ще навлязат на пазара на труда

Германия се нуждаела от масова имиграция, за да избегне недостиг на работна ръка - 1
Снимка: shutterstock

Германия ще се нуждае от широкомащабна имиграция, за да предотврати сериозен недостиг на работна ръка да подкопае производителността и да застраши успешния енергиен преход. Това обяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от "Ройтерс".

"Днес имаме 300 000 вакантни работни места и очакваме те да се увеличат до един милион и повече", подчерта той на пресконференция, като добави: "Ако не запълним тази разлика, ще имаме истински проблеми с производителността."

Въпреки че подобряването на обучението и гъвкавостта по отношение на комбинирането на работата със семейството ще помогне, по-голямата имиграция би била от съществено значение "за инженери, за занаятчии, за болногледачи. Трябва да организираме това".

Германски икономически институт изчислява, че работната сила в страната ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които ще се пенсионират, отколкото по-млади, които ще навлязат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 души през 2029 г., оставяйки натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 млн. души. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 млн. души през 2021 г. въпреки пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 John Dutton 🇺🇸

    86 4 Отговор
    Е нали вкараха 5 милиона свежи здрави надървени африканци, какво стана с тях, не са ли в работна възраст???

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ром джебчия

    46 3 Отговор
    Българските роми печелят в Дойчланд а харчат в България.Парите не миришат,каза бате Борисов.
  • 4 ЕРДОГАН

    47 0 Отговор
    ЗАЩО ВЪРНАХА БЕЖАНЦИТЕ КОИТО ИДВАХА ПРЕЗ БЕЛАРУС
  • 5 ....

    61 1 Отговор
    Да очакват и много от източноевропейските роби да напуснат концлагера
  • 6 Гост

    75 3 Отговор
    Интересно. Те приеха повече от 1 милион бежанци, но явно те не работят изобщо защото са "пострадали от войните". Сега им трябват интелигентни работещи източноевропейци, които хем да хранят неработещите "бежанци", хем да работят мръсната работа вместо германците. Но докога ще се търпи това- хем да те унижават плащайки ти малко, хем да гледаш хиляди безработни забрадени хора с по 5-6 деца навън?
  • 7 Беновска пита

    65 0 Отговор
    А бе тикви!! Нали баба Меркел отвори широко вратите на Германия за имигранти?? Ама те не искат да работят,а да сучат социални помощи на гърба на работещите коректно!!

    Коментиран от #10

  • 8 ЖАЛКО

    45 3 Отговор
    българия в евро саюза, за да могат робите да пътуват свободно
  • 9 малийййййй

    13 0 Отговор
    мале
  • 10 ЕВРО НЮЗ

    57 0 Отговор

    До коментар #7 от "Беновска пита":

    Обикновено богатите и развити държави имат и тъпо население. Парадокс не е факт.. Тия се бяха заблудили че негрите са като източно европейците
  • 11 пепи

    24 0 Отговор
    За да надуят балона още . След година - още 900 000 .след две 1 500 000 .и така и така
  • 12 Националист

    38 1 Отговор
    "Германия се нуждаела от масова имиграция, за да избегне недостиг на работна ръка"

    Ами защо тогава ревахте срещу Лукашенко - ето той съвсем доброволно ви осигуряваше емигранти. Това че вие ги дундуркате на помощи и ги ползвате само за разплод си е ваш проблем. Хайде вземете се разберете вече трябват ли ви емигранти или не.

    Коментиран от #32

  • 13 безпартиен

    29 2 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!Сега там има повече джамии от колкото в някои ислямски държави!А тези дето на тълпи прииждат да стават "германци" не им се работи,а и какво ли могат да работят?Тези от емигрантите с професии и високообразовани отдавна са се "интегрирали"!Все пак на германците ще им свърши търпението да издържат милиони паразити чакащи социални помощи и не полагащи никакъв труд!Важен за тях е минималният доход даван им от държавата,но до кога!Когато нормалните германци разберат,че не може да се разрешават едни идеологии и символите им,а да се забраняват други,тогава може и да има "светлина в тунела"!Значи с Маркс,Ленин,Че,сърп и чук,червена петолъчка може,а със символите на "бившите" германци не!
  • 14 СПАСЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ Е СМЪРТ ЗА НАС

    38 0 Отговор
    НИЕ СМЕ ГО ЗАКЪРШИЛИ ДАЛЕЧ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ , ЗАЩОТО ЛИКВИДИРАХА ИЗОСНОВИ НАШАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И СЕЛСКО СТОПАНСТВО - ЩЕ НИ УБИЯТ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ ! ГРЕШКАТА НИ С ЕС Е ФАТАЛНА !
  • 15 ами баабата да се върне

    32 1 Отговор
    и да викне още няколко милиона гагамуги.
    И тогава ще имате нужда от тройно повече работници.Нали някой ще трябва да работи и заради новите германци с безкрайната им фамилия и чавета!
  • 16 Ффхйн

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "John Dutton 🇺🇸":

    Е те да не са отишли в Германия да работят.
  • 17 политиката НА ТЪПАТА МЕРКЕЛ ПРОДЪЛЖАВА

    28 2 Отговор
    ТОВА ЩЕ СКАПЕ ГЕРМАНИЯ ОКОНЧАТЕЛНО
  • 18 хъхъ

    14 0 Отговор
    Канцлеракт действа до 2099-та, но така като гледам ще приключат по-бързо.
  • 19 Мда

    14 1 Отговор
    Масова ваксинация, масова бустеризация, масова емиграция, жълти 2G гривни за ковид. Манфред и енп...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ами сега

    38 0 Отговор
    Ами сега ?! Пълно с пенсионери, пълно с мумунки, няма кой да храни първите; намушихте си го с вторите. А иначе ние от източна Европа сме лошите. Е, честито на печелившите! Германия вече не е това, което беше!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фан

    28 3 Отговор
    Германия е 83 млн. Работят 45 млн. Защо не се дава статистика колко от бежанците" работят? Европа трйабва да смени миграционната политика. Веднага да се предлага работа на мигрантите. Ако е работослособен и не иска да работи работа по квалификацийата и по знание на езика да се депортират по месторождение след 2-3 години.

    Ако са захвърлили паспортите половин социална помощ и работа или депортация. Да няма вечи социални помощи

    . НАТО да пази границите, спасявайки мигрантите към Турция и Африка, а не да се дрънка с Русия. .
  • 24 Германистан на три минарета

    19 2 Отговор
    Така, така развивайте и толерирайте джендъризма той и той, тя и тя, то и то и после чакайте устойчиво поколение!? Сега не стига, ами и ги ваксинирайте дойчовците та да ги доприключите!
  • 25 НОВИТЕ МИГРАНТИ НЕ ИСКАТ И ДА ОПЛОЖДАТ

    25 1 Отговор
    СКАПАНАТА ГРОЗНА ПРОВИСНАЛА АРИЙСКА НАЦИЯ - НАЙ ГРОЗНИТЕ ЖЕНИ СА ГЕРМАНКИТЕ - ПРЕДИ ГЪРКИНИТЕ СА !
  • 26 Пародия

    32 0 Отговор
    Четирийсет милиона инженери чакат в Афганистан билети за Германистан. Всички разбират от автоматично оръжие, бомби и наркотици. Перфектната работна ръка за Германистан.
  • 27 Гробар

    24 0 Отговор
    Причината е че на германците не им се работи, а искат само да броят парите. Да пуснат още арабели и готово. Стига източна европа ги е снабдявала с евтина работна ръка.
  • 28 Малките сиви клетки

    22 0 Отговор
    Тъй, тъй, а иначе нашето летище ще го чисти германска фирма. ......... Когато ви се казва, че ние сме доноври за запада, че ако не бяха съборили социализма, те бяха пътници, ама пуста пропаганда, много добра им е пропагандата!
  • 29 Сивата чапла

    17 1 Отговор
    Не се лъжете да отивате там със семействата си. Децата ви няма да бъдат допуснати до добри училища.
  • 30 Мда

    16 0 Отговор
    В Холандия, в центъра на Брюксел се вижда какво в станало с мароканските емигранти. Папкат и харчат от парите за многодетните семейства. Но никой не ги търси за работа...

    Коментиран от #39

  • 31 1122

    16 0 Отговор
    Изнасяйте си производствата в чужбина,за какво са ви чужденци в държавата?Така подменяте културата в Европа.Така се смесват културите и религиите и се получава предпоставки за бъдещи конфликти между различните етноси.Големи са различията и в манталитета и обичаите между изтока,запада и юга,което ще доведе до неизбежни конфликте и на верска основа.По добре изнасяне на производствата ,така и замърсяването на природата ще е по равномерно,и ресурсите и пазарите ще са разпределени по равномерно.
  • 32 Нзнц

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Националист":

    Потърсете за плана Калегри и ще видите истината защо се прави .Назначаваните политически пионки от банкерите са им нашите.
  • 33 фенче

    14 0 Отговор
    в Германия децата не са допускани до добри училища, а в България вече няма такива добри училища, всичко е онлайн, и най добрия и амбициран учител, трудно може да е ефективен онлайн, Германия има предимства, за тези, които са млади, между 20 и 30 годишни, хем ще се учат, хем ще работят за по нормална заплата, хем ще живеят в нормална държава и ще се изграждат като личности, той затова Папи Ханс се е прибрал като е станал на 30 години, тарикат е момчето, след това става трудно, и няма смисъл вече, освен ако не си някой докторант изследовател, преподавател или мениджър на голяма заплата
  • 34 Кольо

    19 0 Отговор
    Меркел , а и въобще Германците не бяха запознати с националните особености на мюсулманите от където и да са . Един работи ама най-много 4 часа ,а жените и десеттина дечурлига са на издръжка на държавата . Не предвидиха източването на социалната им система от милионите пришълци. Дори и в "смесени "бракове полза няма да видат от възпитани от мюслита деца . Само си ги отглеждат за да има кой да им пие кръвчицата през данъците. И те винаги започват от искането за повече джамии до натрапване на религията си и възможности за управление на важни финансови процеси в страните където са . Пострада цяла Европа от мюсулмански бизнес партии свързани с религията им. И все права в устите им ,сякаш някой на тях им се е натресъл в страната или нещо им е длъжен. Нагли и гнусни мързеливци .Генно обременени с еднакви физиономии по цели квартали в хубавата преди Германия. А за Франция -няма думи . Ужас .
  • 35 наблюдател

    9 0 Отговор
    лекари и инжинери от афганистан, бангладеш и арабския свят нали прииждат? да вземат!
  • 36 Бат Пешо

    12 1 Отговор
    Нещо което съм видял лично из улиците на Хамбург. Масово млади германци на по 20-25 години просят. Постелили си чержета по тротоарите, кучетата спят до тях. Държа да отбележа, не улични кучета, а ваксинирани, къпани, с паспорти. Дрънкат на китари, косите боядисани - русо, синьо, зелено. Като минеш покрай тях стават и ти танцуват танц, жонглират, да им пуснеш някой цент. Даваш им празното шише от минерална вода, за да го върнат в супера и те доволни ти се покланят. Живеят по каравани на помощи и обикалят с тях еуропата. Като питах шашнат моя приятел на който бях на гости, какво става? Той ми отговори, няма смисъл да работят, държавата им дава помощи за безработни, до 25 годишни получават детски надбавки от по 300 евро. Родителите им със старите пенсии още и те им давали поне по 500 евро на месец. Авера ми каза, че са така. Или държавна работа, че им била най-сладка или на помощи докато е възможно. Та така с недостига на работна ръка в Германия и Англия. Да сме живи и здрави унтерменшовете от изтока да им работим. Ако не вярвате на мен, все имате познати там или пък сте ходили
  • 37 Комон сенс

    9 0 Отговор
    Това е пълен абсурд.
    Да пускаш сулю и пулю без оглед на човешкия му капитал не може да реши никакви проблеми на трудовия пазар.
    Подобен подхоид може само да създаде, не да репи проблеми.
    На Германия й трябва система подобна на канадската и австралийската. И двете държави са много стабилни демографски и икономически, но имат доста десетилетия на правилен подбод на мигранти.
  • 38 Стефан

    6 0 Отговор
    Германия се нуждае от качествен емиграционен материал не от дюнерджи.
  • 39 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мда":

    Брюксел Холандия. Браво бе географ!!!

    Коментиран от #40

  • 40 ОСМАНАГИЧ

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Komapak":

    И българските мигранти не стока.😂
Новини по държави: