18 Януари, 2022 16:04 4 371 16

Защо участниците в Олимпиадата не бива да носят мобилните си телефони в Китай

  • олимпийски игри-
  • олимпиада-
  • китай-
  • мобилни телефони-
  • телефони-
  • таблети-
  • техника-
  • спортисти-
  • шпионаж-
  • сащ

Съществува риск от шпионаж, предупреждават западни страни

Защо участниците в Олимпиадата не бива да носят мобилните си телефони в Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всички участници в Олимпийските игри в Пекин трябва да инсталират на мобилните си устройства официалното приложение на Олимпиадата, което се казва "My 2022". Една от причините за това изискване: мерките за борба срещу пандемията.

Без благонадеждна защита на данните

Само че това приложение не осигурява благонадеждна защита на личните данни, установява доклад на канадската организация "Citizen Lab", до който ДВ получи ексклузивен достъп. Компютърните експерти от Торонто установяват, че спортистите, журналистите и функционерите, които инсталират приложението, са изложени на сериозна опасност от хакерски прониквания. Съществува възможността те да станат жертва на кражба на лични данни и да попаднат под електронно наблюдение. И още нещо важно: авторите на доклада са открили в приложението и цензуриращ списък със забранени думи и понятия.

Поради опасения за сигурността на личните данни Германия, Австралия, Великобритания и САЩ вече призоваха своите граждани, участващи в Олимпиадата, да оставят у дома собствените си мобилни устройства, а в Пекин да вземат нови. Олимпийският комитет на Нидерландия дори изрично забрани на своите спортисти да взимат в Китай лични мобилни устройства - телефони, таблети, лаптопи и други.

Защо трябва да се инсталира приложението "My 2022"? На пръв поглед - заради пандемията. Всички, които се подвизават в Олимпийското село - атлети, треньори, репортери, спортни функционери и хилядите местни сътрудници - ще бъдат наблюдавани от медицинска гледна точка за зараза с коронавируса и за опасни контакти. Официално това се прави за опазването на здравето на участниците, които могат да нанасят съответните данни в приложението или директно в компютъра. Става дума обаче включително и за много деликатни медицински данни. Например: дали съответният участник наскоро е страдал от типичните синдроми на COVID-19: висока температура, умора, главоболие, суха кашлица, разстройство, болки в гърлото.

Пробойните в сигурността на мобилното приложение бяха открити от експертите на "Citizen Lab" - правозащитна организация, която даде принос и за разкриването на шпионския софтуер Pegasus. Специалистите от Торонто се опасяват, че от приложението може да бъдат незаконно изтеглени лични данни на потребителя или пък в него да се въведат вредни програми. Джефри Нокъл от "Citizen Lab" установява още, че определени трафици на информация през приложението изобщо не са криптирани. "Нашите проучвания показват, че мерките за сигурност на "My 2022" са напълно неефективни и не предпазват потребителя от източване на деликатна информация", пише експертът в доклада.

Има ли забранени думи?

В приложението авторите на доклада са открили и един малък файл със списък на забранените думи - името му е illegalwords.txt, което означава "незаконни думи". Там са изброени 2442 понятия или изрази, главно на официалния писмен език, който се използва в Китайската народна република. Има обаче и думи на английски, уйгурски, тибетски и на писмения китайски, който се използва в Тайван и Хонконг. Сред забранените думи се намират не само ругатни, но и политически понятия, които в Китай са теми-табу. Например, критиката срещу Китайската комунистическа партия и нейните ръководители, споменаване на кръвопролитията на площад "Тянанмън" през 1989 година, на Далай Лама или на мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синцзян. Нокъл уточнява, че в последната версия на приложението не са открили доказателства, че този файл се използва или ще бъде активиран. Джефри Нокъл обаче уточнява: "Дори и този файл illegalwords.txt в момента да не се използва, приложението My2022 е съдържа кодови функции, които разчитат този файл. А това означава, че активирането на цензурата може да се случи с полагането на много малко усилия."

Всеки може да докладва съмнителни съобщения

Това, което приложението обаче съдържа още отсега, е функция за докладване на други потребители - например такива, които изпращат опасни или съмнителни съобщения. Сред причините за докладване е и тази - "политически чувствително съдържание". От "Citizen Lab" още в началото на декември м.г. са уведомили китайските власти за своите съмнения относно приложението. Организационният комитет на Олимпийските игри едва вчера излезе със становище, че приложението е било "успешно проверено" от Google, Apple и Samsung. Пред агенция Синхуа представители на комитета заявиха още, че са взети мерки са опазване на личните данни.

Автор Инго Мантойфел


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    17 2 Отговор
    Сигурен съм, че приложението е по-опасно дори от Джоката

    Коментиран от #3

  • 2 Грух

    28 4 Отговор
    Дойче веле - световната либерастка помия, за който не знае.

    Коментиран от #4

  • 3 Някой

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Шпиономанията явно яко е замъглила нечии мозъци!
  • 4 Комуниста

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Грух":

    DW е една черна дезинформационна станция на чичо Сам, не случайно преди 1989г ги заглушаваха на територията на целия СИВ!
  • 5 Gucci x Balenciaga

    7 16 Отговор
    😁🤣крадлива пасмина, всичко копират шпиони навсякъде още колекцията на даден дизайнер не е излязла на дефиле китаеца вече продава реплики.Ами Самсунг .....изобщо китаеца си вре носовете във всичко, една голяма пръчка за китайците Тръмп ги беше подгонил много яко

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Лонг Зи

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "Gucci x Balenciaga":

    Ако не са китайците ще ходите голи и боси!

    Коментиран от #7

  • 7 Gucci x Balenciaga

    5 18 Отговор

    До коментар #6 от "Лонг Зи":

    Не купувам китайски боклуци, трябва света да ги сложи където им мястото и както бяха едно време яде ориз и прилепи и ходи босо

    Коментиран от #12

  • 8 Госあ

    14 5 Отговор
    😂 неземни олигофрени са тия западни калинки. Нали целата ви цивилизация лежи на Китай ве. Включително и голяма част от днешната наука.
  • 9 гошо

    11 0 Отговор
    "Съществува риск от шпионаж, предупреждават западни страни" и това ако не е параноя! много му д.р.еме на тов. си за разговорите и обмена на информация от страна на олимпийци и зрители. но нищо, така ще си плащате благоденствието, постигнато след векове експлоатация на други народи. страх и ужас, това е!
  • 10 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Gucci x Balenciaga":

    англичанина имаш предвид. Кажи ми нещо измислено у Англия, а аз ще ти кажа от кой е откраднато или от кой изхвърлено от историята.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Gucci x Balenciaga

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    има много предавания в които ни съветват китайски стоки да не си пазарувме. Например много хора има с алергия по кожата от китайски вредни химикали с които третират ниското качество на стоките си.Дизайнерите и хилядите дела към Китай за шпионаж и конрафасон,да не говорим за вредни козметични продукти китайски ботокс обезобразени хора,вредни играчки за деца.....И ни съветват да купуваме родното доста по скъпо но с качество
  • 12 Учуден

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Gucci x Balenciaga":

    На какъв компютър цъкаш в момента?

    Коментиран от #14

  • 13 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Ами думата джендър например.

    Коментиран от #16

  • 14 Gucci x Balenciaga

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Учуден":

    На samsung s21 ultra 5g защо ?
  • 15 гражданин

    0 2 Отговор
    Интересно защо просто не ги бойкотират? Или да направят паралелни Олимпийски игри.. Твърде дълго ги търпяха и хунтата се самозабрави.
  • 16 Civis

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Тя е латинска.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания