Last news in Fakti

18 Януари, 2022 22:40 4 704 45

"Северен поток 2" като подготовка за руска инвазия?

  • газпром-
  • газ-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

В момента Германската инфраструктурна агенция (Bundesnetzagentur) проверява правните предпоставки за влизането на газопровода в експлоатация

"Северен поток 2" като подготовка за руска инвазия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Ние сме сигурни, че "Северен поток 2" служи само на една цел - да отреже Украйна от транзита на газ", казват в Украйна. Там са убедени, че проектът е подготовка за руска инвазия. Как гледа Германия на газопровода?

Посещението на германската външна министърка Аналена Бербок в Украйна и Русия за пореден път постави в центъра на вниманието оспорвания газопровод "Северен поток 2". Украйна твърди, че проектът представлява подготовка за руска инвазия.

Шефът на украинския енергиен концерн "Нафтогаз" Юрий Витренко каза пред германския "Зюддойче Цайтунг": "Ние сме 100% сигурни, че "Северен поток 2" служи на една-единствена цел - да отреже Украйна от транзита на газ". Според него руският президент Путин подготвя инвазия и "иска да се подсигури, че от това няма да произлязат отрицателни последици за търговията с Европа".

Държавният концерн "Нафтогаз" поддържа газовата мрежа в Украйна с обща дължина от 38 000 км., през която досега тече и руският газ към Централна Европа. Целта на Москва е да прекрати този транзитен пренос, каза Витренко. Той твърди, че действащите договори за удължаване срока на досегашните транзитни доставки с Украйна също не са пречка за Русия. Те ѝ позволяват да заявява и плаща за определени обеми, но в същото време да ги пренасочва през Балтийско море. В случай на война обаче, през Украйна вече "няма да преминават никакви газопроводи", предупреждава Витренко. "Първите бомби ще са насочени именно срещу тази цел", казва той.

Шолц: "Северен поток 2" е изцяло икономически проект

Германският канцлер Олаф Шолц подчертава напоследък, че газопроводът по дъното на Балтийско море е изцяло частен икономически проект, но не и политически. Витренко отхвърли тази гледна точка: "Единствената икономическа логика е Путин вече да може да наказва Украйна заради нейния проевропейски избор". От това, според него, извлича ползи Германия, на чиято територия завършва газопровода. "От морална гледна точка аз трудно бих могъл да приема подобен факт“, заяви шефът на Нафтогаз.

Външнополитическият експерт на Зелените в Германия Омид Нурипур заяви обаче в предаване на обществено-правната телевизия АРД, че ако Русия навлезе в Украйна, газопроводът в Балтийско море не бива да влиза в експлоатация. "В момента, в който Русия предприема нова стъпка на агресия, ще стане повече от ясно, че газопроводът не бива да се пуска в действие", каза той.

Според него при посещението си в Москва германската външна министърка Аналена Бербок трябва да демонстрира, че "диалогът не бива да се прекъсва и че Германия се стреми към постигане на баланс на интересите", но същевременно и ясно да покаже, че "евентуална агресия и други нарушения на териториалната цялост на Украйна ще имат много висока цена за Русия".

Ако Русия нападне Украйна

Опозиционни политици в Германия изразяват сходни позиции. "Мисля, че "Северен поток 2" трябва да бъде спрян, ако Украйна бъде нападната. Германия ще загуби тази своя инвестиция, но пък ще инвестира в сигурността на Европа", каза външнополитическият експерт на ХДС Родерих Кизеветер пред "Дойчландфунк". Той предупреди също, че не бива предварително да се изключва възможността за санкции срещу Русия, защото това би отслабило позициите на европейците. Кизеветер подчерта, че е много важно да има единно европейско поведение спрямо Москва и единство между Европа и САЩ.

Проектът "Северен поток 2" на практика е вече завършен. В момента Германската инфраструктурна агенция (Bundesnetzagentur) проверява правните предпоставки за влизането на газопровода в експлоатация. Решението се очаква това лято.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    72 5 Отговор
    Стигнах до DW и нататък не четох.Излишно е.Репертоарът същият.
  • 2 Ми що да не

    98 10 Отговор
    ви отреже?
    Първо, на Русия и струва пари.
    Второ, вие крадете а и не плащате.
    Трето, държите се изключително зле с Русия. То не беха Майдани, то не беше плюене, забрана на руския, гражанска война срещу руско-езичното население.
    Така че или сте tъпи или сте нагли.
    За първото знам че е так, за второто, то идва от америкаците.

    Коментиран от #29

  • 3 Мишо Шамара

    10 85 Отговор
    Рашата е един кенеф.

    Коментиран от #6, #13, #25, #27

  • 4 КРАЙНО ВРЕМЕ

    59 8 Отговор
    УКРИТЕ КАКВО ИМАТ С ГАЗОПРОВОДА , ТОЙ Е НА МЛАДШИ БАЙГЪН , А УКРИТЕ САМО ТОЧАТ И ГЕПАТ ОТ ТРЪБАТА !
  • 5 Ми хубу де

    50 6 Отговор
    не го пускайте газопровода.
    Рапките шси праят парите със стария.
    Вие ще мръзнете а Китай ще получава вашият газ.
    Ама Омид зеленио експерт ще стои на топло а Ханс glупакът ще мръзне и БьенВьето ще излиза по-скъпо.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    54 6 Отговор
    Швабите си оплетоха кошницата и оттам нататък им дреме за Украйна. Ако ще и ядрени ракети да хвърля Путин там. Много наивно подходиха украинците, симпатични са ми и ми е жал за тях. Краварите и швабите ги разиграват като маша срещу Русия и ще отнесат всичко на гърба си. Вместо да се разберат директно с Русия като близки и съседи.
  • 8 Мишо Пом.Яра

    42 4 Отговор
    Обичам да чистя WC на негририте това ми е мечта от дете.
  • 9 Иванушка

    59 5 Отговор
    "....да отреже Украйна от транзита на газ..." - съвсем логично след като преди 5-6 години укрите взеха да крадат от Евроквотите и оставиха Европа без газ.
  • 10 Данъчния

    54 4 Отговор
    Скоро газта транзит през Окрайна умира ще имат нафтогаз един хубав спомен от 38 000 км!
  • 11 хъхъ

    51 5 Отговор
    И какво ни интересува мнението на някакъв украинец? Какво очаквате да каже? Като е толкова лоша Русия, бандеровците сами трябваше да спрат доставките на газ до/през нея.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Q2z

    36 2 Отговор
    Почвам да си мисля, че украйнското управление има голям дял за конфликта. Както навремето папската институция дава пари на хората който превзеха Константинопол.

    Коментиран от #23

  • 15 От страни

    46 1 Отговор
    Ей тия кравари ореваха света за тая инвазия а тя все не става.... Омръзна ми да чакам. Ако го кажат хиляда пъти дали нема да стане автоматично?
  • 16 Juden Welle

    36 2 Отговор
    Путин ще прати танкове по тръбата. Червената армия ще марширува в Берлин.
  • 17 От страни

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "Мишоците от Киев":

    А ми - днес го спират, утре са го дали на скрап. Всеки ще си вземе ъглошлайфа или горелката и на тръбата - кой колко може. След месец само белег по тревата и истъпкани поля наоколо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сивата чапла

    43 3 Отговор
    Украинците се "наскачаха".
    Хубав народ, ама политиците им жадни!
  • 20 ТИ ДА ВИДИШ

    41 2 Отговор
    Ами много е ГАДЕН тоя Путин.... колко много и от кога го молят да нападне ухлите, а той неще и неще...
  • 21 Лукашенко

    40 2 Отговор
    На укрите ,руска газ не трябва..Те са горди славяни ,.Да не си губи времето Лавров ,с тез,готованковци ,хохлите Те си мислят ,че са в Австроунгария..Ше карат на волтаици .Да режат тръбите .!
  • 22 Читател

    44 2 Отговор
    Какво да чакаш друго от Дойче залез и украински шарлатани ми да..... , Путин прекалено е толетантен но е време да им врътне кранчето. Ако искат ще получат но първо ще платят. А може Новия им господар Байдън да им докара нали са като братя ,какво търсят от врага.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1944

    7 22 Отговор
    хазарчето и ислямисчето от снимката дето не са стъпвали в казарма войни ша водат. безкрайна е мъката в тюрмата на народите. и безаналогова.
  • 25 В.В.П.

    31 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мишо Шамара":

    Може да каже ,Мишо кенефа,че Русия е кенеф ,обаче никой не може да каже ,че Мишо шамара ,е кенеф.!Чалгаря е ,мръсен кенеф,!Да се знае !
  • 26 !!!?

    3 40 Отговор
    Някой знае ли защо Путиновият Гулаг иска да нападне Украйна както Хитлер нападна Полша !!!?

    Коментиран от #44

  • 27 Смешник

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мишо Шамара":

    По голям кенеф от шамара няма.
  • 28 Украинските фашисти...

    23 1 Отговор
    С техните националестически амбиции сами си направиха страната (макар само на 1 век) военна зона.
  • 29 Чорбаджи Марко

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ми що да не":

    Дай Боже, веднъж да почне инвазията може и нас да ни освободят!

    Коментиран от #30

  • 30 оня с коня

    7 30 Отговор

    До коментар #29 от "Чорбаджи Марко":

    Със ШМУГВАНЕТО ни в НАТО всякаква възможност за руско "Освобождение" се изпари окончателно.Затова и Русофилите отчаяно тука призовават да излезем от Пакта щото Никой не ги бил питал като сме влизали/сякаш някой пък беше питал Русофобите като влизахме във Варш. договор/.Освен това искат да се проведе референдум дали БГ да остане в НАТО,но първо нямат пари да го проведат/40-50млн лв ще струва/ и Второ- Резултата от Референдумите няма НИКАКВА Полит. Стойност и просто влиза в НС като обикновено Предложение за обсъждане.А там само Възраждане със шепата си Депутати биха го подкрепили и то Евентуално,а всички останали Партии ще си избършат с него Задните части.

    Коментиран от #37, #45

  • 31 ханс

    24 2 Отговор
    НЕМСКО ЗЕЛЕ -ЖАЛЪК ПАРЦАЛ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДаЗдраПерМа

    27 3 Отговор
    същата работа и със руската ваксина, ако сертифицирането беше по медицински показатели отдавна да е на европейския пазар, но по политически и икономически показатели никога
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хахаха

    6 0 Отговор
    38000 км!? А дали са толкова, кой да ти каже...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 резервист

    20 0 Отговор
    Историческия избор на Украйна беше направен преди няколко години, когато Русия им предложи голям заем и нови инфраструктурни проекти, за да ги запази в своята сфера на влияние. Украинците отказаха, като си мислеха че като посредник ще могат да диктуват условията. После им спретнаха "майдан", загубиха Крим и руснаците са готови да ги заобиколят със "Северен поток 2". Значението на Украйна в международната политика е пред катастрофален спад. За техния "управляващ елит" не остана друго освен да направят народа си пушечно месо.
  • 39 Комон сенс

    9 0 Отговор
    Не съм голям специалист по Украйна, но от пръв поглед се вижда, че те имат подобни на нашите проблеми. Имат образовани и кадърни хора и много ресурси, добра наука, инфраструктура и много плодородна земя, жените им са красавици.... какво повече могат да искат? Но в същото време са по-бедни от повечето африкански държави.
    Дали не става дума за грабеж и корупция? Какъв друг може да им е проблемът?
    Не можете да ме убедите, че държава с такива дадености, не може да се оправи икономически без някакъв си тразит на газ.

    Дали тази корупция се бори с войни? Не мисля. Външните врагове и конфликти само отместват темата и фашизират местното население в полза на корумпетата. От хилядолетия войните са освен всичко останало и форма на контрол над местното население.
    Това последното не го казвам за Украйна конкретно, а като социален принцип, валиден по дефиниция.
  • 40 Ehaaa

    10 0 Отговор
    Това се нарича икономика и политика! Защо да печели Украйна от Русия и да я плюе. Няма логика! Кой каквото дроби си го сърба!
  • 41 МАРА

    9 0 Отговор
    СП-2 Е ИЗГОДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЗА ЕВРОПА. НО АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ИЗКОПУВАМЕ ТЯХНИЯ ПО-СКЪП. НЯМА СВОБОДЕН ПАЗАР .А ПРИНУЖДАВАН,А ГЕРМАНИЯ ГИ СЛУША АМАН ОТ АМЕРИКАНСКИ ЛЪЖИ, АМАН ОТ УКРАЙНА
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дедо

    3 0 Отговор
    Само като преброи те колко "ако" им в текста, ще ви стане ясно колко обективна е тази "новина"! Жалко за много ноското ниво!
  • 44 Езиковед

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "!!!?":

    Знаеш ли изобщо какво означава ГУЛАГ? Напълни се тук със всякакви неграмотни айдиъти.
  • 45 Ужассс

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    А като дойдат ония с колците и лопатите пред Парлиамента и направят ,,Съединението прави силата", ти ще се насереш, а коня право в ряката. Имаш нужда от здраво разтриване на гърбината, да ти се наместят чакрите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания