Last news in Fakti

20 Януари, 2022 07:17 7 281 12

Още едно извънредно положение в енергийния сектор

  • молдова-
  • газ-
  • газпром

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину заяви, че страната може да плати 38 милиона долара от общата сума, възлизаща на 63 милиона долара

Още едно извънредно положение в енергийния сектор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Молдова се кани да обяви извънредно положение в енергийния сектор след като руският газов гигант "Газпром" отхвърли молбата на Молдова за разсрочване на плащането за доставките на синьо гориво за януари, пише Ройтерс.

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину заяви, че страната може да плати 38 милиона долара от общата сума, възлизаща на 63 милиона долара. Утре правителството се поиска от парламента да обяви извънредно положение, което ще даде на управляващите повече правомощия за справяне с кризата, като пренасочване на газовите доставки от индустрията към домакинствата и използването на бюджетни средства за плащане за горивото.

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица съобщи, че "Газпром" е предупредил, че ако не се плати до 20 януари, газовите доставки ще спрат.

Молдова и руската компания сключиха 5-годишен договор, който започна да тече на 1 ноември миналата година и според който трябва да се плаща авансово до 20-то число на всеки месец.

Молдова въведе извънредното положение в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври, след като "Газпром" обяви готовност да спре доставките през ноември заради забавено предплащане.

За да реши кризата, молдовският парламент въведе поправки в бюджета, за да осигури средства за плащането.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    22 6 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 2 Ес защо не помага сега?

    36 1 Отговор
    Малко ойру да дадат на техните хора!

    Коментиран от #7

  • 3 гадно

    45 1 Отговор
    Сиренето е с пари.
  • 4 От факултето

    36 0 Отговор
    Нали има гуми и дървета?

    Коментиран от #12

  • 5 kkk

    31 1 Отговор
    Не схващам защо трябва да ми пука за нечии търговски отношения? Имаш договор който или спазваш и плащаш, или ти затварят кранчето- какво нередно има в случая, та от 1 седмица ни занимавате с това?

    Мои търговски партньори през 2017г. изпаднаха в затруднение поради лоши бизнес решения, седнахме и се разбрахме 6 месеца да им предоставям каквото е нужно и те ще заплащат 30% от дължимото като останалите 70% ще изплатят за 3 години без лихви и на 6-ят месец ще обсъждаме пак нещата. Не успяха за 6 месеца да изплуват, прекратихме отношения културно и те още по-културно си плащаха онези дължими 70%... В разгара на сегашната криза, през юни 2021г. ми звънят с оферта да подновим бизнеса и сами предложиха да оставят депозит покриващ доставките за 3-4 месеца. В общи линии това са нормалните бизнес отношения и като плащаш - получаваш, като не плащаш - не получаваш.

    Ама онуй било държава и ще измрат от глад и студ- проблемът си е техен, никой не е длъжен да им подарява каквото и да е. И разбира се мисирките много удобно пропускат друго- в текущият договор Молдова-Газпром изрично е записано, че Молдова ПРИЗНАВА и съответно ДЪЛЖИ едни "дребни" суми от порядъка на $700+млн. стари задължения. Затова и условията им са "предварително плащаш или затваряме кранчето"
  • 6 НАТО ВЕЦ

    31 1 Отговор
    Ползваш - плащаш. СССР умре. Може да внесат "демократичен" газ от Щатите.
  • 7 НРБ

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ес защо не помага сега?":

    Заети са . Трупат оръжие в Украйна
  • 8 Сандо

    20 3 Отговор
    Газпром и Русия проявиха разбиране и добра воля,направиха доста добри компромиси,но явно тия засилили се към Европа пейзани си мислят,че ще могат като техните идоли да лъжат и мажат.Е,не - твърде са дребни и незначителни,за да им минават номерата.Същото важи и за нас между другото.

    Коментиран от #10

  • 9 Казан

    5 2 Отговор
    ТОА, ИВАН ИВАНОВ, ДА НЕ Е ОГЛАВИЛ МЕСТНИЯ КЕВР ?
  • 10 Русия ви очаква

    2 13 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Всеки,който докаже 25000,тролски писания и пряка роднинска връзка с известни и не толкова,всеки който е гласувал за Възраждане,начело с Костя Копейкин, всеки който е подкрепял Герб Обединени патриоти,Атака, да построят руски фирми Турски поток,директен през България,ива право да кандидатства по оппостена процедура за руско гражданство и работа в Сибирския регион

    Коментиран от #11

  • 11 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русия ви очаква":

    Оправи си първо правописа.Толкова си бързал да изпревариш другите,че съвсем си се оплескал.
  • 12 Константин Величков

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "От факултето":

    Нема дървета бе бате. Орезахме вече западниа парк от юг.