Last news in Fakti

19 Януари, 2022 16:24 3 844 7

Германия започна подмяна на всички стари шофьорски книжки

  • германия-
  • шофьор-
  • шофьорска книжка

За шофьорските книжки, издадени преди 31 декември 1998 година, определяща е годината на раждане на притежателя

Германия започна подмяна на всички стари шофьорски книжки - 1
Снимка: shutterstock

До 2033 година 43 милиона шофьорски книжки в Германия трябва да бъдат подменени. Кой и кога трябва да се сдобие с новия документ?

В началото на тази година започна задължителната подмяна на шофьорските книжки в Германия. До 2033 година всичките 43 милиона шофьорски книжки, издадени преди 2013 година, трябва да бъдат сменени с нов унифициран европейски документ за правоуправление. Първият срок за това изтича днес.

Кой трябва да подмени шофьорската си книжка?

На подмяна подлежат всички свидетелства за правоуправление, които са издадени преди 2013 година. Това включва не само най-старите сиви и розови шофьорски книжки от хартия, но и по-старите документи, които наподобяват формата на банковите карти.

Кога трябва да сменя книжката си?

Това зависи от датата на раждане и на издаване на въпросния документ. В зависимост от това сроковете за подмяна на книжките са различни. Целта е да не се претоварват оторизираните органи и да бъде избегнато струпването на много желаещи и дългите срокове за изготвянето на новия документ.

За шофьорските книжки, издадени преди 31 декември 1998 година, определяща е годината на раждане на притежателя. Първи в списъка са родените между 1953 и 1958 година. Те трябва да подменят свидетелствата си за правоуправление до 19 януари 2021. На същата дата, но година по-късно, изтича срокът за родените между 1959 и 1964, след още една година - за родените от 1965 до 1970 година. На 19.01.2025 изтича срокът за родените след 1971 година.

Смяната на по-новите документи, издадени след 1 януари 1999 година, ще зависи от датата на тяхното издаване. Тук сроковете за подмяна са от 19 януари 2026 до 19 януари 2033 година.

Шофьорите, родени преди 1953 година, трябва да подменят свидетелствата си за правоуправление до 19 януари 2033 година - независимо от това кога е издадена актуалната им шофьорска книжка.

Какви ще са последиците, ако не бъде спазен съответният срок?

Който бъде хванат със стара шофьорска книжка след изтичането на срока за нейната подмяна, ще бъде глобяван с 10 евро. Възможно е обаче да бъде прието изключение, тъй като в условията на пандемия много места за издаване на лични документи работят с намален капацитет. Обсъжда се възможността на нарушителите да им се дава 6 месеца срок, в който да представят новата си европейска шофьорска книжка преди да бъдат глобявани.

Какво налага подмяната на шофьорските книжки?

Причината е Третата директива на ЕС за шофьорските книжки, която трябва да унифицира този вид документи и да ги защити срещу фалшифициране. Освен това всички шофьорски книжки в ЕС трябва да бъдат вкарани в една обща база данни като мярка срещу злоупотреби с тях.

Ще се подменят ли също и свидетелствата за мотористи?

Да, за шофьорската книжка за правоуправление на мотоциклет (клас А) важат същите срокове за подмяна, както и при книжките за леки автомобили.

Какви документи са необходими за подмяната?

Изисква се валидна лична карта или международен паспорт, биометрична снимка и актуалното свидетелство за правоуправление. Подмяната на шофьорската книжка ще струва 25 евро.

Ако старата шофьорска книжка от хартия е издадена от друга община или област, тогава притежателят ѝ ще трябва да се набави съответния документ от мястото на издаване на книжката. Заявката за това може да се изпрати по пощата, по телефона или онлайн.

Каква ще бъде валидността на новите шофьорски книжки?

Новата шофьорска книжка няма да бъде безсрочна, както някои от сегашните, а ще е валидна 15 години. Това обаче важи само за самия документ. Няма да е необходимо ново явяване на изпит за правоуправление. Преди изтичането на срока на валидност, всеки притежател на шофьорска книжка ще може без полагането на изпит или медицинско свидетелство да подава заявление за смяната на документа с нов.

Възможно ли е по желание да си сменим книжката преди изтичане на крайния срок?

Да, доброволната подмяна на свидетелството за правоуправление с ново е възможна по всяко време.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    6 3 Отговор
    Новите ше са и със зелен сертификат, щото 30%нечипирани измряха то голям проблем няма що, сякаш там нямат например издадени до
  • 2 😷😷😷

    16 2 Отговор
    А не може ли просто дс ги впишат, към паспортите за ваксинация, все пак те нали станаха най-важния документ в ЕС ??? (ирония е това за недоразбралите)
  • 3 без възрастова граница

    15 0 Отговор
    на факсинираните сигурно ще издават книжки с доживотен срок!
  • 4 Голяма новина

    4 0 Отговор
    поредната партенка
  • 5 пешак

    15 0 Отговор
    ✔За шофьорските книжки, издадени преди 31 декември 1998 година, определяща е годината на раждане на притежателя.✔ Удивително,а нашите СУМПС са със срок само 10 години!😪
  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    14 0 Отговор
    Направи ми впечатление, че в Германия шофьжрскатаэкнижка е безсрочна. Хартиени книжки издадени преди 31 декември 1998 година, още си важат. Не ка щото нас на всеки 20 години да плащат рекет на лекари за медицинско и та държавата за нова книжка. Ето това е една от причините в Германия чиновниците да са 10 пъти по-малко. И лекарите си вършат най-важната работа да лекуват хора. А не да са бюрократи издаващи медицинско за шофьорска книжка.
  • 7 надарена кака

    0 0 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
Новини по държави: