Last news in Fakti

22 Януари, 2022 11:03 4 651 26

Бебетата, родени в пандемията, се развиват по-бавно. Какви са причините?

  • бебета-
  • пандемия-
  • раждане

Стресът в началото на пандемията е бил особено голям за бъдещите майки - заради многото въпросителни около непознатия дотогава вирус и заради опасностите, свързани с него

Бебетата, родени в пандемията, се развиват по-бавно. Какви са причините? - 1
Снимка: shutterstock

Бебетата, родени в пандемията, се развиват в първите шест месеца по-бавно. Особено засегнати са моториката и социалните умения, твърди американско изследване. Какви са причините и може ли да се навакса изоставането?

Ню Йорк често беше наричан епицентър на пандемията. И действително: през пролетта и лятото на 2020 година коронавирусът се разпространяваше с бясна скорост из града. Системата на здравеопазването беше силно претоварена, имаше периоди, в които всеки ден умираха по 800 души с Ковид-19. Но в това време се раждаха и деца.

Разликите между децата, родени в пандемията и преди това

Какви са отраженията за плода, ако по време на бременността майката е била заразена с коронавируса? Този въпрос стана обект на проучване, за което разказва една от авторките на изследването - детската лекарка Дани Думитриу. „Известно е, че при други инфекции имунната система на бременната жена се активизира толкова силно, че това вреди на бебето“, казва тя. Изненадващо е обаче, че сегашното изследване е оборило тези очаквания. При инфекция на бременна жена с коронавируса подобни ефекти не били установени. „Що се отнася до развитието на детето, няма никаква разлика дали майката е била заразена по време на бременността или не“, обяснява още лекарката.

Заедно с Лорин Шафри от Колумбийския университет в Ню Йорк Думитриу е изследвала данни на 255 бебета, родени по време на кризата с коронавируса между март и декември 2020 година, сравнявайки ги с данни на новородени отпреди пандемията. „Установихме, че в първите шест месеца децата, родени в пандемията, изостават от връстниците си по отношение на грубата и фината моторика, както и в развитието на социални умения“, казва Думитриу. Особено големи са различията при децата, чиито майки са били в началото на бременността, когато се разрази пандемията. „Именно при тях изоставането в развитието спрямо контролната група е най-голямо“, казва педиатърката.

Изследването не дава точен отговор на въпроса защо това е така. „От изследванията на хора и животни обаче е известно, че стресът по време на бременността влияе на развитието на плода. И колкото по-рано се появи този стрес, толкова по-вероятно е да се прояви и въпросният ефект.“

Стресът в началото на пандемията е бил особено голям за бъдещите майки - заради многото въпросителни около непознатия дотогава вирус и заради опасностите, свързани с него. Но и днес, когато вече знаем как бихме могли да се предпазим от зараза, има поводи за стрес. Тази пандемия изтощи всички ни, защото продължава вече близо две години, казва изследователката. А дългосрочните последици за децата така или иначе още не могат да се предвидят.

"Няма повод за прекомерна тревога"

И двете изследователки обаче смятат, че няма повод за прекомерна тревога. От една страна отчетеното изоставане в развитието на бебетата е незначително. И второ, става дума за много ранен стадий на тяхното развитие.

„Нещата не са изсечени в камък. Има предостатъчно време да се реагира и да се наваксат изоставанията. Такава е и целта на изследването - не да плаши, а да даде възможност бързо да се намесим и да променим нещо, за да стимулираме развитието на тези деца“, казват изследователките.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балтумор

    44 1 Отговор
    Интересно кой е създател на този вирус - Америка, Китай, кой???

    Коментиран от #5

  • 2 Бебетата се развиват по-бавно?

    38 2 Отговор
    Ми вижте им родителите! 12 годишни майки с 14 годишни бащи! Да четат и да смятат не знаят, е бавни ще са, няма да се родят инжинери, берачи на железу ще са!
  • 3 Мутафчийски

    35 2 Отговор
    Пфайзер е причината?!
  • 4 И по бавни

    28 1 Отговор
    Ще стават
  • 5 Рошко

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Балтумор":

    Пи интересно е кой е разпространител, погледни чия е статията и ще разбереш, ей такива медии и мисирки трябва да се затворят и съдят за прининен стрес
  • 6 Ахаао

    39 2 Отговор
    Не знам бебетата как се развиват по мреме на пандемия и кой изобщо е правил такива изследвания на бебета, най вероятно никой. Но започват да утихват с новини за ковид и големите лидери започват един по един да напускат цирка. Лошото е, че най вероятно няма да има осъдени за целия цирк

    Коментиран от #13

  • 7 Covid

    34 3 Отговор
    Сега оредстои да се нагледаме на увредени новородени, от инжектирани майки. Трудна задача ще е дори за най-големите учени фантасти, да изопачат причината, за да не разколебаят "вярата в науката"..

    Коментиран от #10

  • 8 Шйцйщущ

    12 10 Отговор
    За 2021 имаме 50хил. бебета и 150хил. починали. Сто назад. Плюс брутално голямата емиграция и до 5г. (края на мандата на рАДЕВ) ще сме под 6 милиона.

    Коментиран от #11

  • 9 Дуко

    25 1 Отговор
    Липсва естествена селекция. Все повече хора с умствени и физически отклонения получават възможност да се размножават. А пък здравите и умните не искат.
  • 10 Верно ли

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Covid":

    Че "учените фантасти" от Зелето си я изопачават вече. Всичко било плод на въображението!
  • 11 Верно ли

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Шйцйщущ":

    Ооо, да, разбира се Радев е виновен :))) Оня Тиквеник дето направи от Държавата територия няма нищо общо!
  • 12 А бе

    14 3 Отговор
    Ваксинирайте ги тия бебета бе. Сложете им 4,5,6 бустера.😀
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 1 Отговор
    Всичко е индивидуално.При нас не е така.дори по скайп баба и дядо ... четат приказки на внучките!!! всичко зависи от родителите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Верно ли

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Под секрет":

    Къде го тоя "секрет"? В кой съд ги осъдиха, че и на доживотен? Ама всъщност всеки може да си драска каквото си иска!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бобо

    5 0 Отговор
    Доктор Димитриу от Румъния, изследвала 255 бебета и станала "изследовател" ! Това е несериозно дори за ДВ. Липсват две- три нули към цифрата. Ами да им дадем и нашите "майки с количките". Там поне отклоненията са истински.
  • 19 кислород

    18 1 Отговор
    Причината очевидно е недостигът на кислород, породен от постоянното носене на маски от майките им по време на бременността! Бременните не трябва да носят маски!

    Коментиран от #20

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "кислород":

    не само бременните.Всички хора не трябва да носят маски,като Задължение!!!Мое да се носи маска по желание,но на обществено място не Трябва да се носи!Има и приет закон за Бурките........Сега разбирате ли гаврата на тези,които измислиха "Нещото".. с френската ""Демократтция""Не става въпрос само за бг,а повече за Франсе...
  • 21 Бил Гей:

    4 0 Отговор
    Нема страшно, бацайте се. Некви си колатерални загуби
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    За Бога, не се ваксинирайте? Последствията от нежелани странични реакции на здрави , но ваксинирали се хора са ужасни!!! Да, с "ваксината" може и да не се разболееш от Ковид-19, но 3-4 МЕСЕЦА СЛЕД ВАКСИНИРАНЕТО внезапно ставаш буквално на ПАРЦАЛ!
    Проверете какво се случва в клиниката на "4-ти километър" - София...наплив от хора с тежки проблеми...записването за преглед е за след 3-4 дни...най-рано!!!
  • 24 Ковидарите

    3 1 Отговор
    Няма нищо, това е част от Плана, а Ковидарите са им приготвили по един ЧИП за да компенсират знания и интелект! Моторика, както се видя много няма да им трябва! С дистанционното цък, цък....!
  • 25 😷😷😷

    3 1 Отговор
    Много скоро дигурно, размножителен материал от неваксинирани, ще се търгува по-скъпо от злато! Държави, като Австрия, Германия, Франция, Гърция където се бодат до безпаметност са обречени да си затрият оригиналното ДНК, но какво пък, кой каквото си направи....
  • 26 Ваксинираните

    1 0 Отговор
    родители на първо място.