Last news in Fakti

24 Януари, 2022 09:13 8 534 26

Северна Македония: Пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент

  • северна македония-
  • българия-
  • софия-
  • скопие-
  • буяр османи

Нашите отношения не може да се основават само на политическото доверие

Северна Македония: Пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент - 1
Снимка: БГНЕС

И от Северна Македония, и от България се очакват резултати. Това каза министърът на външните работи Буяр Османи в ексклузивно интервю за bTV. Според първия македонски дипломат обществото не бяга от темата за репресираните българи по времето на югорежима.

Какъв знак е за Вас това посещение?

Мисля, че беше отлично послание, че в първия работен ден на нашето ново правителство се състоя първото посещение на вашия премиер тук, което има и символика, има и същина. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, но същината е, че в една позитивна, конструктивна атмосфера, в атмосфера на лично доверие, се създаде платформа за продължаване на разговорите.

Нашият премиер дойде в Скопие с формулата - реални резултати. Те се очакват от Вас.

В отношенията между двете държави се очакват резултати и от двете страни. Например пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е завършен, очакваме вие да го завършите от ваша страна. Аз имам една теза, че нашите отношения не може да се основават само на политическото доверие и политически договор. Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава.

Историческата комисия е блокирана от много време, това и на Вас Ви е известно. По какъв начин тя ще бъде преконструирана?

Какво съм забелязал - тяхната динамика е правопропорционална на политическата динамика. В момента, когато климатът се влоши, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да направим един анализ на опита, който е натрупан дотук, без да давам конкретен пример. Ние досега сменихме двама представители в комисията, България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка, само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна.

Как гледате на това условие на България да се запише в конституцията на Северна Македония, че българите са част от държавотворците на нашата съседка?

Република Северна Македония е известна в света със степента на колективните права на гражданите, особено след подписването на Рамковия договор, който постанови отношенията между държавата и етническите общности. Не виждаме нищо проблемно да се включи и която и да е друга етническа общност, да се интегрира, но и да покаже отговорност и лоялност към държавата. Специално аз мога да говоря за Рамковия договор, бидейки представител на етническа общност тук, която е получила придобивки от Рамковия договор, но той не беше само за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, но може и българите станат част него.

Беше анонсирано, че до 60 дни ще изпратите посланик. Така ли е, разбирам вече и името му е известно?

Съгласен съм с вас, че е пропуск през тези години нямахме посланик в София, особено когато имаме въпроси за решаване. Нашият план е още в първите седмици на дейността на новото правителство да вземем решение и да изпратим наш представител. Все още нямаме утвърдено име, но имаме идеи и размисли по темата, надявам се че в следващите дни аз като министър ще направя предложение.

Един много деликатен въпрос за България - реабилитацията на българите, които са преследвани от югославския режим. Как стои за Вас този въпрос?

През 2006 г. нашият парламент излезе с декларация извинение към семействата на жертвите на комунизма, сега сме готови да превърнем декларацията в позиция на независимата държава Северна Македония, както и други практични аспекти - достъпът до архивите и след това отварянето на индивидуалните случаи, доколкото има потребност да се разговаря за тях, а защо не и да се процесуира, доколкото има законова възможност за това. Целта е този въпрос вече да не бъде мит, този въпрос да не се използва в политическия дневен ред на когото и да било. Мисля, че македонското общество не бяга от темата и ние сме готови да започнем този процес.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    20 4 Отговор
    Маке! Директно ти пращаме долната мутра да ти строи път до Мелмак. Киро ще носи киреча и всичко е точно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай Петко

    28 3 Отговор
    През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва „македонска нация“.
    Още по време на първата си среща с британския пратеник Антъни Идън в Москва в края на 1941 г., Сталин изразява позиция, че българо-югославската граница след войната „трябва да пострада“ в ущърб на България. През 1943 г. създадената в Москва комисия „Литвинов“ за ревизия на следвоенните граници в Европа предлага създаването на „единна македонска държава“.
    Тито решава да играе вабанк: иска от Сталин и Димитров поглъщането на България от Югославия да бъде свършен факт още до 31 декември 1944 г. Кремъл обаче не желае закачената на въдицата България и нейния Пирински край да бъдат похарчени без ясен ангажимент от Белград за вярно служене на Москва.

    Коментиран от #5

  • 4 Ами ...

    6 0 Отговор
    Много добре.
  • 5 Само, чр

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "бай Петко":

    са искали да изградят Балканска федерация, и затова отровиха Георги Димитров.
  • 6 Смех

    35 4 Отговор
    Aз съм против сякаква връзка с макетата.. да си седат там в изолация аз съм не само за това но и за ембарго и визов режим.... Неблагодарни, родоотцепници и крадци на история с анти-българска политика и репресиращи българи на тяхна територия НЕ ЗАСЛЖАВАТ НИЩО...

    Коментиран от #26

  • 7 влък

    9 0 Отговор
    Ма нъли ща имати саймальот до Скопие,за какво ви е тъз кръстна връска? Ми тъй деее!!!
  • 8 завод

    14 3 Отговор
    Просто Киро им обеща въздушен коридор от София до.....Канада ли беше?
  • 9 123

    16 9 Отговор
    Пред военните гранници от 01/01/1941 на България са гарантирани от САЩ, Англия и СССР в примирието на 28/10/1944 точка 2.като Българската Армия и граждани трявба дабъдат изтеглени от Югославия и Гърция в територията на България от преди войната.Със същотот това примирие България е поставена като военна плячка на СССР и е подложена на систематичен грабеж от СССР.
  • 10 123

    10 1 Отговор
    ЧЛЕН ТРЕТИ.
    Правителството на България ще предостави на съветските сили свобода на движение в българска територия във всяка посока, съветското върховно командване във военното положение изисква от правителството на България да оказва всякаква помощ на такива движения на съветската армия със Български собствени средства за комуникация и за своя сметка по суша, вода и въздух.

    Коментиран от #17

  • 11 123

    10 0 Отговор
    ЧЛЕН ОСМИ.
    Публикуването, въвеждането и разпространението в България на периодична или непериодична литература, представянето на театрални представления или филми, работата на безжични станции, пощенски, телеграфни и телефонни услуги ще се извършват по нареждане на съветското върховно командване .
  • 12 123

    10 0 Отговор
    ЧЛЕН ДВАНАДЕСЕ.
    Правителството на България се задължава да предаде като плячка на съветското върховно командване всички военни материали на Германия,България и другите и съюзници, намиращи се на българска територия, включително корабите на флотите на Германия и съюзниците, намиращи се в български води.
  • 13 123

    10 1 Отговор
    ЧЕТИРИНАДЕСТИ.
    Правителството на България се задължава да предаде на съветското върховно командване всички кораби, принадлежащи на ООН, които се намират в българските пристанища, независимо на чие разположение могат да бъдат тези кораби, за ползване от съветското върховно командване по време на войната срещу Германия или Унгария в общ интерес на съюзниците, корабите да бъдат върнати впоследствие на собствениците им.

    Правителството на България носи пълна материална отговорност за повреда или унищожаване на горепосоченото имущество до момента на предаването му на съветското върховно командване.
  • 14 123

    11 0 Отговор
    ЧЛЕН ПЕТНАдесети.
    Правителството на България трябва да извършва редовни плащания в българска валута и трябва да доставя стоки (гориво, хранителни продукти и др.), съоръжения и услуги, каквито се изискват от съветското върховно командване за финансиране на изпълнение на неговите функции.
  • 15 123

    10 0 Отговор
    ЧЛЕН СЕДЕМНАДЕСТИ.
    Правителството на България ще организира при необходимост използването на територията на България на промишлени и транспортни предприятия, средства за комуникация, електроцентрали, комунални предприятия и инсталации, запаси от горива и други материали в съответствие с инструкции, издадени от съветското върховно командване.
  • 16 123

    9 0 Отговор
    ЧЛЕН ОСЕМНАдесети.
    За целия период на примирието в България ще бъде създадена Съюзническа контролна комисия, която ще регулира и контролира изпълнението на условията на примирието под председателството на представителя на съветското върховно командване и с участието на представители на САЩ и Обединеното кралство. През периода между влизането в сила на примирието и приключването на военните действия срещу Германия Съюзническата контролна комисия ще бъде под общото ръководство на съветското върховно командване.
  • 17 И аз да кажа

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    А хайде някой пак да закаканиже за "братята- освободители"! Баба и дядо са ни разказвали какви безумни наряди е трябвало да дават в натура- щом имаш земя, за всеки декар дължиш няколкостотин килограма жито, без значение, че имаш лозя и градини. Или как за син камък за пръскане на лозята са си дали всички медни съдове. И до днес има мерзавци, дето хвалят онова време и оправдават "Народния съд"- затова сме последни в Европа- кре.тените не могат да организират успешна икономика.

    Коментиран от #18

  • 18 123

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "И аз да кажа":

    Пиша точките по примирието за да се знае точно какво са правили Руснаците Братя ограбили България, и техните верни слуги Българските комунисти.На тях много им харесва да лъжат, България била на 27 място по икономическо развитие в света при социализма.На 27 място е Белгия ,а България е на 54 място тогава.Член 6 казва че България ще съдейства за задържането и предаването на съюзниците за съд на хора обвинени във Военни престъпления.Това е което Комунистите със стоящата зад тях червена армия като използват за избиването на всеки един политически опонент в България без съд и присъда-180 000 са изклани, изгорени живи, застрелани,убити с тояги или селско стопански инструменти българи до май 1945г.
  • 19 пешо

    6 1 Отговор
    няма северна македония има западна българия

    Коментиран от #25

  • 20 Иван Радоев

    3 1 Отговор
    Нищо от това с което ни баламосва Мошеника от Канада не се потвърждава от министъра на РСМ.Срам и позор
  • 21 УМЕН

    1 0 Отговор
    Допускането до преговори за членство в ЕС не може да е само наш ангажимент. Трябва и диснилендските хунзи да се постараят
  • 22 Пламен

    5 2 Отговор
    Нямаме нормална връзка между Северна и Южна България.За тунела под Шипка не се намериха 0,35 милиарда,а за путинския газопровод за Сърбия се намериха 3,5 милиарда.Сега,нови милиарди за Скопие.

    Коментиран от #24

  • 23 Ю.Кортес

    1 0 Отговор
    Пълно безсмислица.Също като авиолиния София Скопие.Имаше такава и поради нулевия интерес я спрях,а авиопревозвача натрупа загуби.
  • 24 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане.

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пламен":

    Не е така,тази връзка ще ти даде възможност да стигаме до Косово и Западните балкани бързо и евтино ,трябва да се развиват бизнес отношенията с Албания и Косово те са приятелски държави, там не обичат сърби руснаци и македонци. Склонни са да поддържат много добри връзки с нас.
  • 25 Справедливост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "пешо":

    Трябва да сме наясно ,макетата повече към този момент ,няма да са с българско под съзнание, ние изпуснахме 12 год.да се развиваме с бързи темпове, да настигнем централно европейските ни партньори,при една мощна икономика ,с високо заплащане те сами ще идват тук да се цанят за работа и ще се припознават за наши братя,а ние сме по зле от тях, май сме гаврошовците на Евро съюза.
  • 26 Кой та пита тебе

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Смех":

    Кой си ти,та ще пречиш на бизнеса ни със западните балкани, през Игуменица ли ще караме товарите,жепе линия конкурентна на гръцката и сръбската това ни трябва .
Новини по държави: