Last news in Fakti

27 Януари, 2022 20:17 2 402 27

Две години пандемия: шест поуки за Германия

  • германия-
  • поуки-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • здраве-
  • мерки-
  • берлин

През последното денонощие Германия отбеляза рекорден брой новозаразени с коронавирус

Две години пандемия: шест поуки за Германия - 1
Снимка: Shutterstock

На 27 януари 2020 година в Германия беше открит първият доказан случай на зараза с коронавирус. Точно две години по-късно броят на новите инфекции в страната достигна рекордно ниво. За последните 24 часа за първи път от началото на пандемията досега са регистрирани над 200 000 нови инфекции. Институт "Роберт Кох" съобщи за 203 136 случая.

Какви поуки си извлече Германия от тези две години на пандемия? Тук обобщаваме шестте най-важни от тях:

1. Пандемията предизвиква спорове, но не разединява страната

Пандемията предизвиква множество дискусии и спорове между хората, но за истинско разцепление в обществото не може да се говори в никакъв случай, казва политоложката Паула Кьолер. Тя припомня факта, че голямото мнозинство от хората в Германия са ваксинирани и застават зад противопандемичните мерки. "Не може обаче да се отрече, че има и такива, които по време на пандемията се радикализираха и съзнателно насъскват срещу политици, учени, журналисти - с цел да дестабилизират демокрацията", казва тя. Тази опасност, според нея, не бива да се подценява, защото тя няма да се изпари току-така и след края на пандемията.

2. Пандемията ясно показа острия недостиг на болногледачи

В началото на пандемията се говореше предимно за недостига на интензивни легла. Бързо обаче стана ясно, че липсват не толкова материали и уреди, колкото хора, които да ги обслужват. Именно затова над 20% от интензивните легла в германските болници остават неизползвани. А тази тенденция може да се задълбочи допълнително - има данни, че над 70% от заетите в старческите домове и над 30% от болногледачите в болниците редовно обмислят варианта да напуснат професията си. Много от тези хора дават от себе си всичко, но след смяната все пак си остават с усещането, че не са успели да се погрижат добре за болните, просто защото не са разполагали с нужното време.

3. Пандемията разкри слабостите в образователната система

Таблети и дистанционно обучение: в много училища пандемията даде тласък на дигитализацията, но и разкри от какво боледува германското образование. Стана ясно, че образователното равнище, финансовите възможности и ангажиментът на родителите в повечето случаи си остават решаващи за успеха на децата и младежите. Това не е нов проблем, но по време на дистанционното обучение заради пандемията пролича още по-ясно. Положителното в случая бе, че много от учителите се видяха принудени да навлязат в света на техническите нововъведения и да изоставят някои остарели и утвърдени схеми на преподаване.

4. Пандемията промени трудовия живот

Празни офиси и бум на работата от вкъщи - пандемията промени радикално трудовия живот. Според експерти, тази тенденция вероятно ще се окаже по-дълготрайна - трудовият живот и след пандемията ще е вече по-хибриден.

5. Пандемията показа и това: ролята на науката е важна

Друго следствие от пандемията е, че обществото вече съвсем естествено борави с множество научни понятия като заболеваемост, репродукционна стойност, РНК-ваксини и други, които доскоро се използваха предимно от професионалистите.

И не само това. Стана ясно, че политиците в бъдеще ще трябва все по-засилено да бъдат съветвани от експертни екипи с различна професионална насоченост. В пандемията например това са не само медиците от различни специалности, но и експерти от сферата на комуникационните науки, от логистиката, икономиката и критичната инфраструктура. Тези екипи би трябвало заедно да обсъждат плюсовете и минусите на различните мерки и да представят на политиката своите предложения. Подобен подход несъмнено увеличава шансовете за това населението да приема по-добре и да следва предлаганите мерки.

6. Пандемията обремени психиката ни

Все нови и нови съобщения, изводи, разпореждания, изолация, самота, страх от болест или опасения за работното място - изследванията показват, че всичко това е оставило дълбоки следи в психиката на много хора. По данни на Обединението на германските психотерапевти (DptV), само в първата пандемична година търсенето на терапии се е увеличило с 40%.

Медицинският персонал също беше подложен на значително психическо натоварване, както и децата, които трябваше да учат дистанционно.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Соросоидна марионетка

    20 0 Отговор
    Спонсорите са това!
  • 3 Ауу

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Абе като гледам всички държави с над 70 процента, ваксинирани с по нам колко си дози, се пукат по шевовете от болни. Като се чувстваш дискриминиран, заминавай там.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Изперкел

    38 0 Отговор
    каза преди 2 години, че при 70% имунизирани, вируса ще изчезне. Да, ама не!
  • 6 КРА

    41 0 Отговор
    Ковид истерията в Германия е особено силна, тъй като е водена от психопатите Кристиан Дорстен /негов е компрометирания и ненадежден ПСР тест / Лаутербах - сегашен здравен министър. А иначе всичките мерки бяха напълно безполезни и целяха единствено тормоз и контрол над населението. Всичко това се случваше пред очите ми.
  • 7 Радослав

    34 0 Отговор
    Поуките са че хората там са се вързали на акъла на едни дето си ги трепат здраво и нема пускане. Полицията ги мачка яко и който надигне глава бива премахван. Фашизъм е действие.
  • 8 Цели

    22 0 Отговор
    две години........ Една военна служба през соца !
  • 9 Алфа херинга

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Дискриминация е, че на такива индивиди като тебе се дава достъп до интернет.
  • 10 Рошко

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Усилена грамотизация ти трябва на тебе, и апчета, ама то пък глупостта и идиотизма не се лекувала, демек си безнадежден случай
  • 11 Ауу

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Ами съди държавата, дано си млад че иначе няма да доживееш края на делото.
  • 12 bullneck

    19 0 Отговор
    абе разбрахте ли тези "снимки" на вируса какви били. никакви електронни микроспоки. Просто някои поръчал да го нарисуват във фотошоп и дебилите кълват ли кълват
  • 13 Хайл

    23 0 Отговор
    ТЪ П ,ГЛОПАФ НАРОД Е НЕМСКИЯ,НЕ НАРОД А СТАДО...ПРОМИТИ МОЗЪЦИ....ПО РАДИОТО НА ВСЕКИ 30 МИН СЕ ПОЧВА-КОРОНАВИРУС,ИНСТИТУТ РОБЪРТ КОХ....ИЗМЕТ...ЩЕ НАПАДАТ ТИЯ УРОТИ БЪЛГАРИЯ ЧЕ НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАМЕ НА АКЪЛА...ДА ИМ ЗАШИЯТ МАСКИТЕ ЗА ЗУРЛИТЕ ИМ Е МАЛКО
  • 14 Хайл

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Ти като нямаш акъл се ваксинирай ежедневно...от негрите по големи РАСИСТИ СА САМО ВАКСИНИРАНИТЕ...НИКОЙ НА ЗОР НЕ ТЕ Е ВАКСИНИРАЛ-САМ СИ СИ ВИНОВЕН
  • 15 Хайл

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Ти сам си се дискриминирал,защо търсиш виновни???
  • 16 Миро

    20 0 Отговор
    Всеки който следи немските медии знае добре какви глупости са написани по темата. Германците не бих могъл да кажа за нищо че са за пример за нас. Държавата е съсипала тези овце и не знаят нито кои са нито нищо.
  • 17 IVAN

    10 0 Отговор
    НИЕ НЕ СМЕ ОПИТНИ МИШКИ. НИКАКВА ВАКСИНА,А ВАКСИНИРАНИТЕ СЕЯТ ЗАРАЗА
  • 18 7. Пандемията разкри престъпниците

    15 0 Отговор
    Истинските прстъпници са политиците, медиите, фармата и тяхните соросоидни гейтсове, помагачи и служители.
    Видяхме, че можете да лъжете и през трупове за пари от ваксини да минавате. Няма да го забравим и при следващите мутанти и пландемии!
  • 19 Hoho Boho

    16 0 Отговор
    Две години ни правят на маймуни с тези мерки,
    а резултатът е:
    "През последното денонощие Германия отбеляза рекорден брой новозаразени с коронавирус"

    Поуката е, че отдавна трябваше да изметем тази мафия.
  • 20 Ман-гал

    9 0 Отговор
    Поуката не е ли една? Социалното инжинерство не облече ли софтуерното си тяло в законови рамки отвъд реализма на научните фондаменти? Не следва ли 2-ри рунд? Който оцелее ще разказва?
  • 21 Хайл

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Те за ваксина са те излъгали а какво остава да те употреби някой сексуално и да ти каже че ти прави масаж...САМ СИ СИ ВИНОВЕН
  • 22 плевен

    3 0 Отговор
    Е, поне се посмях. Трябва да си с радиоактивен мозък за да вкараш политиката в медецината. Нещо с което ДВ се спавя отлично. Значи ако си против ваксините, си враг на Демокрацията? А аз какъв съм, след като съм ЗА ваксините и виждам колко гнила е Демокрацията? Това изкривяване на нещата ми прилича на лов на вещици.
    Има и друго. Прави впечатление, че много германци когато говорят за Ковид, цитират американска статистика. Но не правят своя. Само че в САЩ се лъже така безобразно, че и собствените им хора не им вярват.
  • 23 9999

    6 0 Отговор
    Мечо,бил си овца-ваксинирал си се!Какво са ти виновни неваксинираните?Помисли малко,разбира се,ако имаш нещо на втория етаж.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Делтакрон

    3 0 Отговор
    Решението е Бундестага,да приеме закон,че на всеки десет дни трябва да ходиш да си биеш бустера,в допълнение да стане задължително на всеки четири часа,да се прави ПСР + бърз антигенен тест,за да може да си купиш хляб и цигари от магазина.Следователно на 24 часа(сиреч едно денонощие),по шест теста и маски FFP-3,дори когато се къпеш.Ако числата с новозаразени не тръгнат на долу,да разиграват ТВ тираж, накратко да се разреши на тези които им започват имената а буквата А,да имат право да излизат в понеделник,тези с буква Б във вторник и т.н.За да се ограничат контактите.
  • 27 селтак

    3 0 Отговор
    ,,След работно време,оставали разочаровани че не са се погрижили добре за болните щото не им стигнало времето "!!! И това ако не е върхът на наглотията нема кво друго да е!
Новини по държави: