25 Януари, 2022 22:40 6 080 57

COVID-19: Когато лекари не вярват във ваксините

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон-
  • германия

Авторите на писмото твърдят, че краткото време и малкият брой заболявания досега не дават възможност да се каже категорично дали ваксината предотвратява тежките форми на COVID-19 и смъртните случаи

COVID-19: Когато лекари не вярват във ваксините - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия се разпространява отворено писмо на лекари, които се съмняват в ползата от ваксините срещу Ковид-19. Кои са тези лекари, какви са техните аргументи и достоверна ли е информацията? Проверка на фактите:

В свое отворено писмо инициативата "Лекари се изправят" предупреждава, че ваксината срещу коронавируса не предпазва от тежки форми на болестта, но затова пък крие рискове. В писмото се казва дословно: "В най-добрия случай защитният ефект от ваксината може да преобладава само при възрастни хора и такива с рискови фактори". Абсолютната и конкретна полза от нея обаче била "маргинална" за по-голямата част от населението. Въпросното писмо е подписано от 380 медици с различни специалности, както и от инициативата "Лекарки и лекари за индивидуалното право да решаваме дали да се ваксинираме".

Заблуди и "алтернативни факти"

Авторите на писмото твърдят също, че краткото време и малкият брой заболявания досега не дават възможност да се каже категорично дали ваксината предотвратява тежките форми на Ковид-19 и смъртните случаи. Това твърдение обаче игнорира както факта, че в Германия се ваксинира вече повече от година, така и данните на института "Роберт Кох", според които вероятността ваксинираните да са защитени от тежки форми на Ковид-19 и от постъпване в болница възлиза на 90%. Срещу симптоматични форми на болестта, пак според същите данни, ваксинираните са защитени до около 75%.

Според досегашните изследвания ваксините защитават и срещу варианта Омикрон, макар и в по-ниска степен. Поради това експерти като Кристиан Дростен препоръчват тройно ваксиниране. Бустерната доза намалява вероятността да се стигне до инфекция с Омикрон с 54%, казва Дростен. А данните на Германското интердисциплинарно сдружение по интензивна и спешна медицина (DIVI) сочат, че мнозинството от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са неваксинирани.

В подкрепа на тезата си авторите на писмото привеждат данни от едно изследване и твърдят, че вероятността ваксинираните да попаднат в болница с тежка форма на Ковид-19 възлиза на 58%. Те обаче не обясняват откъде са взели въпросния процент, а това е странно, още повече, че цитираното от тях изследване твърди нещо съвсем различно. Там се казва: "Изследването показва, че BNT162b2 (т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer – б.ред.) действа ефективно в голям брой от случаите с Ковид."

В откритото писмо се твърди също, че сред децата и младежите, които са ваксинирани, "навярно" има по-чести случаи на възпаление на миокарда. Това твърдение обаче не е подкрепено с никакви данни.

Въпреки доста съмнителните аргументи, изтъкнати в откритото писмо, то се разпространява не само в социалните мрежи, но и чрез политици. Политикът от дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" Тино Крупала изтъква инициативата като аргумент срещу евентуалното въвеждане на задължителна ваксинация и повтаря предупреждението, че децата и младежите не бива да се ваксинират.

Кои лекари са подписали писмото?

В списъка на подписалите го се срещат лица, които се съмняват в смисъла от ваксините или омаловажават коронавируса. Например лекар от Хамбург, който беше сред водещите инициатори на движението "Лекари за просвета". Повечето от неговите членове са издавали медицински бележки за вредата от носенето на предпазни маски, без обаче да са правили преди това прегледи на съответните пациенти. Сред подписалите е и лекарят Сухарит Бакди - срещу него прокуратурата води следствие, включително и заради антисемитски изявления.

Ролф Крон, който също е подписал писмото, се представя като "лекар и хомеопат". За него е известно, че поддържа свой канал в мрежата "Телеграм". И също като Бакди, Крон е бил сред ораторите на демонстрации, провеждани от противници на ваксините. Прокуратурата е водила следствие и срещу Крон. Той е подозиран за издаването на 117 фалшиви медицински удостоверения за освобождаване от задължението за носене на маски.

Клаус Райнхард, президент на Германската лекарска камара, до когото също е било изпратено Отвореното писмо, казва, че подобни писания имат една-единствена цел - да разколебават лекарите и да саботират ваксинационната кампания в Германия. Според него подобни акции са много досадни, но не могат да променят факта, че лекарите в страната участват много ангажирано във ваксинациите.

На запитване на обществено-правната телевизия АРД един от подписалите откритото писмо заяви, че категорично отхвърля обвинението за използвани в него грешни, непълни и недоказани твърдения. Освен това инициативата не била обединение на "лекари, критично настроени към ваксинациите". Ставало дума единствено за оценка на ваксинациите на базата на актуалните данни, с цел да се помогне на пациентите да вземат "информирано решение" дали ваксината е подходяща за конкретния човек.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    139 12 Отговор
    Има и истински лекари ,но са малко.Повечето са лакоми.

    Коментиран от #3, #56

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Делю Хайдутин

    133 6 Отговор
    Каква е пазарната логика за поставяне на ваксина от 10 евро да дават на лекаря 36 евро!?Явно има други цели.

    Коментиран от #19

  • 5 Fury

    59 1 Отговор
    Стратегията, направи за смях врага, разбрах ви. Местя го
  • 6 ха ха

    98 3 Отговор
    Май тук е мястото да повторим думите на Лорд Канинг от преди 200 години: "Със статистика мога да докажа всичко, освен истината." Статистиката от света показва, че в последните 4 седмици броят на бустерираните е по-висок от неваксинираните на 100000 души, т.е. честотата на заразяване е по-висока и то с над 50%. Още не е така за смъртността, но като направим още 2-3 бустерчета и ще се очертае VAIDS - СПИН причинен от ваксина. Синдром на ваксинна имунна недостатъчност :))) СВИН :Р
  • 7 DW-пропаганден машинен

    131 4 Отговор
    "журналисти" от DW опровергават и оспорват мнението на 380 медици !?!? Да се смееш ли да плачеш ли?
  • 8 ХАХАХАХАХАХА

    61 5 Отговор

    До коментар #3 от "Стига руско робство":

    Ама ти верваш ли в това дето си написал? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
    Относно вярата-Как да вярват в нещо, което носи единствено влошаване на здравето на човек или направо го убива. Все пак са призвани да лекуват хората, а не да ги затриват.
  • 9 добре ли си соросня

    36 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стига руско робство":

    ...Стига глупости - Американисимо!
  • 10 тц, тц, тц

    43 7 Отговор
    Кирчо Измамника и той бил обратен!
  • 11 Display

    47 3 Отговор
    Ай стига бе......и там имало някой с нещо между ушите........
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кики

    82 5 Отговор
    Скандала със смъртните случаи от ковид ваксини достигна Европарламента, онзи ден хърватския евродепутат Колашич директно обвини Макрон в убийство в Европарламента , също и за екзекуция на мирни хора чрез налагане на задължителна ваксинация със зелен сиртификат, къде е Кунчев и другите ковид шарлатани да обяснят това, скоро тези престъпници ще бъдат изправени до стената
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кики

    39 7 Отговор
    Ваксинацията е варварска практика и една от най-фаталните от всички заблуди, които са в наше време". – Махатма Ганди, Ръководство за здраве (публикувана през 1921 г.)
  • 16 Кики

    19 1 Отговор
    От книгата на Мартин Лутер-1543 год
    From Luther book "On the Jews and Their Lies" (fast translation from my lang):

    "The jews hold us prisoners in our country. They make us work with the sweat of the forehead to earn money and property for them, and they are next to the stove, indolent, flatulent, roasting pears, eating, drinking, making life beautiful and comfortable with our riches. They mock us, they spit on us, because we work, and we accept them as our inseparable lords, our masters and our kingdom. What should we still have to do, Christians, with this damned and infamous people of the Jews?"
  • 17 КИКИ КУКУ

    2 12 Отговор
    ТИ ЛИ СИ БЕ ”MAЙНА”💩
  • 18 Vaccine

    68 2 Отговор
    Цитат: "COVID-19: Когато лекари не вярват във ваксините". Няма ваксина за ковид, както и за грип и никога няма да има. Лекарите трябва да вярват на приказките от политиците? Това държавна религия ли е, след като "ваксините" ор Pfiizer са плтени от държавите и нямат абсолютно никакъв ефект? Принудени ли са лекарите да вярват на американските препарати с неизвестно съдържание?
  • 19 Сттт

    32 1 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Значи, че толкова струва 1 човешки живот!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Веле меле на иврит

    40 2 Отговор
    Доктор Сухарит Бакди бил лош, защото имал антисемитски изказвания и за това ни разказва дойчето?!?
  • 22 Завършват

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Антимаймуна":

    На антимаймунов
  • 23 Мисирки ООД

    63 3 Отговор
    Тези лекари са напълно прави, а "журналистиката" е стигнала абсолютното дъно. И са най-големите виновници за милионите надупчени хора.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Смех

    60 4 Отговор
    Лекарите не вярват в експериментални боклуци. НАУКАТА ПО ДЕФИНИЦИЯ НЕ ВЯРВА. Когато има противоречия когато липсва логика, какво да вярвам да не е ваксината господ? Като теглим чертата това не е ваксина а средство за контрол и генериране на капитал за тези които контролират... Зелени бембени и какви ли не сертификати репресии отнемане на права и свободи.. И КАТО ЛЕКАР ти трябва да примеш като абсолютна истина нещо което идва от твоята среда.. ТОВА НЕ Е НАУКА.. ТОВА Е ФАШИЗЪМ
  • 26 Един от многото

    57 1 Отговор
    Заспалото стадо започва да се събужда от дълбокия си сън и да излиза от летаргията. Това е важното. Малко по малко,до пълното прозрение и осъзнаване на истината.
  • 27 провинциалист от провинция Тракия

    43 1 Отговор
    Все се чудя как така в зелевия Фатерланд не са забранили да се оспорват въобще ваксините, както са забранили оспорването на холокоста.
  • 28 Талидомид

    46 1 Отговор
    Ваксините се изследват години 10 -15, като се наблюдават техните ефикасност, ефективност и БЕЗОПАСНОСТ по отношение на ранни и късни странични реакции. Към днешна дата може да са набодени милиарди хора с препаратите, наречени ваксини срещу Ковид-19, но докато не минат поне три-пет години Е АБСОЛЮТНО ПРЕСТЪПНО дори да се мисли за задължителна ваксинация с тях. Към момента и за бавноразвиващите се е ясно, че тези препарати са силно компрометирани по всеки от гореизброените показатели. Запознайте се с драмата от прибързаното прилагане на лекарствени средства в лицето на талидомида.

    Коментиран от #43

  • 29 Hoho Boho

    42 1 Отговор
    Малко ИНФО:
    Нови случаи в Израел за 24.01.2022 - 212 234 новозаразени.
    Ваксинирани с ТРЕТА ДОЗА в Израел - 54,6%
    Население на Израел - 9,217 милиона

    (справка - ние сме 6,5 милиона; новозаразени /24.01.2022/ - 11 000)

    А ПЪК ВИЕ СИ ВЯРВАЙТЕ В КАКВОТО ИСКАТЕ..

    Коментиран от #46

  • 30 КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ 💀

    32 1 Отговор
    Да бориш бързопроменящи се болести като грип и ковид с ваксина е като да бориш вирус с антибиотик.
  • 31 Миналогодишно зеле

    40 1 Отговор
    Цялата работа със "Световната пандемия от коронавирус" намирисва от самото начало, докато икономическите щети са съвсем реални, за провала в здравеопазването, да не говорим. Ваксините не са религия, за да вярва или да не вярва някой в тях, а точно лекарите имат преки наблюдения върху нещата.
  • 32 💉=⚰️

    29 2 Отговор
    Поредната порция лъжи от Дойче Веле.
  • 33 Pesho

    28 1 Отговор
    Не е трябвало да пишат писмо а да вземат по един Калашник - и всекиму според делата...
  • 34 ЗАТВОР

    2 49 Отговор
    ЗА ОТКАЧЕНИЯ МАНГЪР , ЧОРБАНОВ и шайката им едноклетъчни!!! 8 ОТРЯД ви зове БЪЛГАРОУБИЙЦИ !!! БЪЛГАРИЯ Е БЯЛА

    Коментиран от #57

  • 35 Еееее

    30 2 Отговор
    Ееее, крайно време е да се дистанцираме от тази ковид измама с криминална финансова далавера. Хората не умират от грип... Поне до сега не е имало такъв случай. Умират от не лекуване на пневмонията, която е следствие от нелекуването на грипа, а двете са следствие на забраната да се лекуват хората и това доведе до смешна пандемия. Но със сплашването и рекламата на пандемията някои си напълниха банковите сметки, а други обедняха, а трети се гътнаха, защото няма желаещи да ги лекуват.
    Вече хората се осъзнаха, за тъпата маниполация, но богатите няма да върнат парите от далаверата.
    И понеже с грип не умориха , кой знае колко хорица, то поне с една локална евро война може и да наваксат. Най добре е да се пазим, носим маските, защото няма да ни лекуват, а ще ни обгазяват с кислород или и аз не знам с какво... Освен това е добре да си купим и каски, щото до небо до скиф и докапло до руски ракети... Тази пандемия от начало до сега се развива по бизнес план както при компютърните вируси... Не си плащаш антивируса, няма да ти работи компа. Писна ми да ме бодалкат..
  • 36 АУУУУУ

    27 2 Отговор
    КАКВОТО И ДА КОМЕНТИРАТЕ ......В МОМЕНТА В ГЕРМАНИЯ АКО СИ АНТИВАКСЪР ТИ СЕ СЛУЧВАТ СЛЕДНИТЕ НЕПРИЯТНИ СЪБИТИЯ : НЕ МОЖЕШ ДА ПОСЕТИШ АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ МАГАЗИН ОСВЕН ХРАНИТЕЛЕН , АКО СИ НЕ СИ ВАКСИНИРАН И РАБОТИШ В ОБЩЕСТВЕН СЕКТОР ИЛИ НЯКЪДЕ КЪДЕТО СИ С ДРУГИ ХОРА ......ДО КРАЯ НА ЯНУАРИ СИ УВОЛНЕН .....А ФЕВРУАРИ ТЕ ЧАКА ПЪРВОНАЧАЛНА ГЛОБА ОТ 3000 ЕВРО ........КАКТО СЕ КАЗВА НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ....ЧЕСТИТО !!!

    Коментиран от #53

  • 37 Интензивното

    30 1 Отговор
    Не е нужно да сте лекари,но когато лекар не вярва в нещо с което техни колеги искат да ви уморят би трябвало и невежите да се събудят
  • 38 Еееее

    11 9 Отговор
    Чета и не мога да повярвам, какви хора има... Грип не се лекува с антибиотик... Това е мантрата на световната лобистка здр орг. А с какво се лекува ? С кислород ли? Та нали кислорода под или над 18 % във въздуха е убийствен... да сте чували за кислородно натравяне? Четете! В СССР космонавт изгаря в тренировъчна капсола пълна изцяло с кислород - натровен се само запалва по невнимание. През WW2 цяла немска подводница изплувала край Англия. Екипажът бил в почивка и легнали на дъното да спят, а единствениея моряк на вахта трябвало да пуска по малко кислород, за опресняване на въздуха. Резултатът -морякът заспива от кислородно отравяне, а след него и целият екипаж. Така ги открили англичаните -мъртви. При толкова химици, биолози, пък и от къде се взеха и някакви математици гадатели, никой не каза колко е опасно да се диша чест кислород продължително време... Писна ми неграмотни да ми казват, какво да правя. Аз не съм лекар, но като дете грипът всяка зима си правеше пандемия, много по-обемиста от тази, а лекарите лекуваха със сироп за кашлица и антибиотици. Защото високата температура спомага грипът да изчезне от тялото, но се развива бактериална пневмония, а тя може да бъде смъртоносна , ако не се лекува. И сега малко статистика: преди 40 г. грип се лекуваше за 3 дни, а пневмонията до 5 дни. Сега те гледат три месеца полу жив и се чудят, как не си се гътнал с двустранна пневмония и кислородна маска на фейса... Ееее българинът е жилав, оцелявал е и при по
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Hoho Boho

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Еееее":

    А пробвал си вместо 20 изречения, да напишеш 1-2 изречения?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мда

    15 0 Отговор
    Напълно им вярвам, но... на днешно време вече дори медицината служи на парите, а не на хората !
  • 45 1234

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Антимаймуна":

    Абе пич, дупчи се колкото си искаш, има вакс.
  • 46 Пиши

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Hoho Boho":

    И колко са в интензивно и в ковчег.
  • 47 За овце

    7 0 Отговор
    Пак елементарни манипулации ала Дойче зеле.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дойче Веле

    22 0 Отговор
    Абсолютна пропаганда от страна на ДВ. Абсолютно тенденциозна , политкоректна , платена публикация, при която изкарват пред строя и потупват по рамото! 380 лекари в Германия, виждат проблем с действието на ваксините и никой не иска да направи сериозни изследвания по темата! Само се повтарят едни и същи изтъркани клишета!

    Коментиран от #54

  • 51 Пфайзер

    15 0 Отговор
    Въпреки че имаме гарантирани печалби, защото държим всички правителства, такива лекарчета ни дразнят. Затова ще отделим с удоволствие няколко милиона по медиите да ги стигнем и това е само началото. Много сме злобни и нагли
  • 52 Питанка

    15 0 Отговор
    Вчера Факти публикува данните, че "ваксината" на Pfizer утроява! риска от миокардит. Това нещо да говори на призоваващи към безконечно набоцкване?
  • 53 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    16 0 Отговор

    До коментар #36 от "АУУУУУ":

    А ни ЛЪЖЕХА, че няма да има ваксПаспорти и дискриминация на ЗДРАВИ хора.
  • 54 ЛЪЖИ, ЛЪЖИ, ЛЪЖИ 😉🤐

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "Дойче Веле":

    ДВ да си припомнят какво стана с Шарли Ебдо. Или там беше политически атентат, за да започнат нови нападения западняците...?
  • 55 прост шоп

    10 0 Отговор
    Зеле, вече тотално изтрещяхте, докторите са "заподозрени" за издаване удостоверения против маски, видиш ли, имали и наглостта да протестират, че и да искат информация, ма то теа докторя направо за разстрел, бе зелета, що така ги жалите ? Това ли са ви аргументите ? Срам!
  • 56 волен сидеров

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    КАТО НАШИТЕ УЖ ЛЕКАРИ В УПРАВЛЕНИЕТО ,АЛЧНИ ЗА ПАРИ И МЕДИЙНА СЛАВА
  • 57 Теодоро

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "ЗАТВОР":

    Селско изказване