Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 14:23 2 694 24

Бруталното насилие в руските затвори е част от системата

  • затвори-
  • русия-
  • насилие-
  • затвор-
  • затворници-
  • система-
  • мъчения-
  • фсб

В Русия скандалът с насилието в затворите няма край

Бруталното насилие в руските затвори е част от системата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Фьодор Крашенинников:

Над 400 затворници от Саратовската изправителна колония №3 и областната затворническа болница оповестиха, че са станали жертва на мъчения и издевателства. Сега тези хора силно се надяват, че нещо може да се промени, опитват се да подадат жалби и да получат справедливост. Адвокатите и правозащитниците обаче смятат, че това няма да е лесно - системата се съпротивява активно, а и съвсем не всички заявления се приемат официално.

Проблемът не е само в Саратов

Саратов изобщо не е изключение. Преди няколко седици оттам дойдоха първите публикации за мъчения в затворите, но има данни за това, че подобен подход се прилага в цяла Русия, включително в Москва - макар до момента да е разгласена само част от материалите, попаднали в ръцете на правозащитниците.

В началото руските власти реагираха на скандала - последваха оставки и завеждането на дела по някои от обнародваните факти. Но няма никакви основания да се говори за сериозни усилия, насочени към промяна в ситуацията. Опитът на комунистите да организират парламентарно разследване по въпроса бе блокиран от мнозинството в Думата - макар говорителят Вячеслав Володин да бе обещал да внесе яснота. Днес Федералната служба по изпълнение на наказанията (ФСИН) продължава да работи както преди. Доказват го новите съобщения за протести в затворите и в наказателните колонии в Русия, предизвикани от жестокостите спрямо арестантите. За ръководител на управлението на ФСИН в Саратов бе назначен полковник Антон Ефаркин, работил дотогава като заместник-началник на главното оперативно управление на службата.

На 22-и октомври на сайта gulagu.net бяха публикувани сведения за неговата роля в мъченията в затворите в Красноярска област, където е работил преди да бъде преместен в Москва. На този фон има основания за съмнения в способностите и желанието на Ефаркин да сложи край на мъченията. В по-демократична страна от Русия подобна шумна история би довела до оставки, а може би дори и до политическа криза. Оставката на шефа на ФСИН дори в Русия теоретично е напълно възможна. Но има едно важно обстоятелство, което прави този сценарий невъзможен през 2021 година.

Властта на чекистите

От октомври 2019 година начело на ФСИН е генерал-лейтенантът от ФСБ Александър Калашников. През 2020 година той е включен в санкционните списъци на ЕС, САЩ и Канада - като отговорен за незаконното задържане на Алексей Навални. За съжаление, в създадената от Путин властова система дори и само това обстоятелство гарантира на Калашников високо ниво на неприкосновеност, каквото и да става в неговата структура. Изданието The Insider публикува разследване за мъченията в затворите в Красноярска област, включително в периода, в който Калашников е бил началник на управлението на ФСБ там. Трудно е да се предположи, че той не е знаел нищо за мъченията в местните затвори.

За съжаление, връзката на настоящия шеф на ФСИН с насилието в затворите може да се окаже много по-тясна, отколкото изглежда на пръв поглед. Именно тази е позицията на правозащитниците: те смятат, че прословутите центрове за мъчения функционират не само в интерес на администрацията на конкретните затвори и колонии, но и в интерес на всички силови ведомства в Русия. Така че най-вероятно генерал-лейтенантът от ФСБ Александър Калашников най-добре от всички знае къде, как и кого измъчват в Русия. И именно поради това може да се предположи, че ще направи всичко възможно, за да не настъпи промяна в системата на ФСИН дори и след последния скандал. Както на него, така и на колегите му от другите силови ведомства тази система е нужна и удобна точно в този си вид - с мъченията и издевателствата, чрез които човек, попаднал зад решетките, може да бъде сплашен, жестоко наказан или дори убит. Така стана със Сергей Магнитски, същото може да се случи и на всеки гражданин на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    20 3 Отговор
    В говедарските само се е.... Бат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Примати

    10 32 Отговор
    Да си европеец е избор на цивилизация. Да се мислиш за русофил при положение че ти самия не знаеш нищо за самата Русия е българска прос......Подхвърляйки миража за национално обединение в САН стефано , граф игнатиев успява да заблуди българите, че короната е на тяхна страна. Резултата е че 143 години по късно неграмотни млади българи бранят путинова Русия...осъзнайте се

    Коментиран от #6, #7, #11, #15, #20

  • 4 3.14К

    27 2 Отговор
    Защо ли в Русия всички опозиционери започват своята дейност с финансови измами или корупция?
  • 5 Kcaniba

    10 1 Отговор
    динизчо ходи при навалника, и е явно много го е болялоу....
  • 6 Примат е

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    баща ти, защото не е познавал контрацептивите!
  • 7 Летописец

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    Всъщност европеец е културна и историческа обусловеност . А българите са имали Европейска държава когато повечето западни племена са скитосвали по континента. За съжаление, мюсюлманите са прекъснали държавната ни традиция. Но благодарение на Русия тя е възстановена. Въпреки опитите на Запада на Берлинския конгрес отново да ни разкъсат.
  • 8 грух

    15 0 Отговор
    дОЙЧЕ ВЕЛЕ ! ХАХАХАХА много сте зле, Джамбаза е по лют и злобен от вас ! кикики
  • 9 Механик

    15 0 Отговор
    Толкова голямо насилие, че чак ги карат да ползват интернет и да постват изявления уронващи престижа на управляващите. Справка НАвални и постоянните му статийки,дето ги пише в затвора.
    Предполагам, в Губатанамо затворниците им водят мадами и има правят спапроцедури?!
    Мекерета такива!
  • 10 ДаЗдраПерМа

    1 0 Отговор
    това че няма нито едно оплакване срещу много гигабайти тормоз означава скъпо платен бизнес ай си гъкнал омирисваш бъзито
  • 11 грух

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    Човече, а не допускаш ли, че може би бъркаш ти, а не ние ? Или ти си Велик и Всезнаещ.Ако е така, само потвърди и спираме приказките.
  • 12 Въпросче

    10 1 Отговор
    Как е в световноизвестните турски затвори ? Какво се случва с белите в щатските затвори ? Все
    " северноатланъически" затвори . 🤔
  • 13 Иван

    7 1 Отговор
    Когато знаят, че има неправителствени организации, които натискат Русия за правата на изнасилвачите, убийците и другите престъпници, колко му е да подадат молба, че са издевателстувавали над тях . Доказателства? Ами цялата световна общественост знае, че в Русия правата на затворниците не се спазват. Без извинения, Дойче Веле, но повече жал имам към африканските деца, някои от които работят като роби. Направил си престъпление - изкарай си наказанието с достойнство без хленч. Дори и да са ти ударили някой шамар. Затворите не са СПА центрове и хотели. И престъпниците вече се разкиснаха, само плачат и подсмърчат. А едно време лишените от свобода са имали свой кодекс на честта. Дойче Веле да помисли да правата на Асандж. Или той по скалата им не е човек?

    Коментиран от #18

  • 14 Ежко Бежко

    6 2 Отговор
    На снимката един либераст се опитва да вземе информация от друг либераст за да може джамбазчето и дв да спишат нещо за обща консумация.
  • 15 Случаен пешеходец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    Да си европеец в повечето случаи е даденост поради място на рождение. Никакъв избор тук няма. Избора е при азиатските и африкански емигранти. Те избират дали да дойдат в Европа. Но живеещи , те, емигрантите,интегрирани европейци ли са?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Манчо

    8 1 Отговор
    а как е в Гуантанамо ? или DW не знае къде е това . Щом си в панделата имаш крайно ограничени права и всяко движение извън тях или претенция бива санкционирано .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Костова

    9 1 Отговор
    В Русия властите преди да задържат някого трябва да се посъветват със САЩ, ЕС и Канада?
  • 20 Галфоне

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    Нещо за гуантамо бей няма ли да пишеш или не ти изнася а говедар соросоиден
  • 21 Галфоне

    6 1 Отговор
    Нещо за гуантамо бей няма ли да пишеш или не ти изнася а говедар соросоиден
  • 22 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    ДУТШЕ -ДОЙЧЕ ШВАБЕН -ШВАЙНЕ - ГУТЕН -ЦРУ ,,, В ЗАТВОРИТЕ НА РАЗВИТИТЕ ЗАПАДНИ " ДЕМОКРАЦИО-ЦИВИЛИЗАЦИИ" НЯМА БРУТАЛНО НАСИЛИЕ , А САМО "ЛЕКО И КОЗМЕТИЧНО ТАКОВА " !?!?!?!?!?!?
  • 23 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ФРАНЦУЗИТЕ СА СЪТВОРИЛИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГАДОСТИ В ЗАТВОРИТЕ СИ ВЪВ ВИЕТНАМ ---ПРЕМЕР : " ЗАТВАРЯНЕ В КЛЕТКА -СВИТ НА ЧЕКРЪГ - БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДВИЖЕНИЕ " - НАРЕЧЕНА -"ТИГРОВА КЛЕТКА " - С МЕСЕЦИ И ДО СМЪРТ !!! -ПОСЛЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ХВЪРЛЯХА НАПАЛМ ВЪРХУ ДЕЦА !!!!!!!!!!!!!!
  • 24 Рамбо Силек

    0 0 Отговор
    Само в Норвежките затвори няма извращения.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания