Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 14:10 2 491 19

В Дания свалят маските, падат почти всички ограничения

  • дания-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • заразени-
  • маски-
  • копенхаген-
  • зелен сертификат

Въпреки масовите инфекции Дания отменя почти всички ограничения

В Дания свалят маските, падат почти всички ограничения - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки рекордния брой инфекции Дания сваля почти всички ограничения срещу коронавируса. От началото на февруари остават в сила само някои малобройни правила за влизане в страната. Отпада задължението за носене на предпазни маски, а хората вече няма да са длъжни да показват сертификати, че са ваксинирани, преболедували или тествани. От началото на февруари са вече разрешени и масовите мероприятия, включително посещенията на барове и дискотеки. Дания е първата страна в ЕС, която смята да премине през вълната от Омикрон почти без ограничения.

Отмина критичната фаза

"Вече преминахме през критичната фаза“, заяви министър-председателката Мете Фредериксен. Тя смята, че в момента е по-важно да се следи колко от заразените прекарват тежки форми на COVID-19. Фредериксен твърди, че възходящата тенденция в инфекциите е вече пречупена, а по-леките форми на зараза с Омикрон, както и високият брой на ваксинираните в страната позволявали отмяната на значителна част от ограниченията. Според правителството в Копенхаген COVID-19 вече не представлява „критична заплаха за обществото“.

Датчаните предприеха сходни действия и през септември миналата година, когато те отмениха ограниченията, но силно увеличеният брой на инфекциите ги принуди по-късно отново да ги въведат. Днес шестмилионна Дания има относително голям брой нови инфекции, дължащи се на варианта Омикрон, но болниците и особено интензивните отделения не са така силно натоварени, както се очакваше първоначално. Само в болниците и старческите домове остава в сила изискването посетителите да носят предпазни маски и да показват сертификати за ваксинация - с цел да се предпазват болните и възрастни хора от инфекции.

Ограничения при влизане в страната

За период от четири седмици остават в сила някои ограничения за влизане в страна, които се отнасят предимно за неваксинираните. Ваксинирани и преболедували вече няма да показват допълнителен негативен тест, но гражданите от ЕС и Шенгенското пространство, които нямат сертификат, че са ваксинирани или преболедували, ще трябва да си правят предварителен тест или в рамките на 24 часа след влизането в страната. В ЕС също влизат нови правила от 1 февруари. Сертификатът за двукратна ваксинация срещу коронавирус вече ще важи само 9 месеца. Който не иска след това да бъде приравнен с неваксинираните, ще трябва да си постави бустерна доза.

Автор: Улрике Кваст


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Той

    42 2 Отговор
    Пак да попитам... Преди 10 дни - около 10000 заразени. Днес - около 5000 излекувани. Как става това?
  • 3 Брад Пит

    23 1 Отговор
    Блаженни са вярващите...
  • 4 Другарю

    1 9 Отговор
    Исках да кажа-комунисти....
  • 5 гост

    33 2 Отговор
    Снимката ни подготвя за велопрехода , от автомобили към колело, а после и каруца , та накрая ..пеш . С тия цени на горивата , какво да очакваме ?

    Коментиран от #7

  • 6 адаша

    35 3 Отговор
    Браво на пичовете! А тука? КОГА?
  • 7 адаша

    30 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Не ги разбираш нещата. В Дания всички карат колела. Най- високия баир е 170м. надморска височина. Равно като тепсия. И депутатите ходят до парламента с колела.
  • 8 Niknay

    44 0 Отговор
    А родината на Хитлер затяга мерките и чрез принуда ,глоби и заплахи за затвор иска да ваксинира цялото стадо там .....
  • 9 Грульо

    15 3 Отговор
    Пак има нещо гнило в Дания. :D А от снимката се разбира какво е решението за проблема с паркирането у нас, но не вервам да се хареса на повечето. :D
  • 10 Последния Софиянец

    44 6 Отговор
    Спрете с тези новини, правите Кирчо да изглежда като глупак
  • 11 най-после Разум👏

    16 6 Отговор
    " ... по-важно да се следи колко от заразените прекарват тежки форми на COVID-19" ⚠️⚠️⚠️ Т.е. важно е не числото на болните, а на ТЕЖКО БОЛНИТЕ!!!
  • 12 Васил

    8 18 Отговор
    Не сравнявайте Дания с България там там ваксинираните са над 80% а починалите са в десетки пъти по малко а и здравеопазването е на друго ниво.

    Коментиран от #15, #18

  • 13 Роко

    18 2 Отговор
    Ех какви жени има в Дания! Една брадата датчанка си вози съпруга в коша отпред. Хвала на датчаните, а у нас ако ти предложиш на жена да я возиш с колело ще ти стъжни живота. Нема да ги стигнем скоро датчаните.
  • 14 ddddddd

    6 1 Отговор
    В цивилизованите страни е така
  • 15 Niknay

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Васил":

    Колега , ти кога се върна от Дания та знаеш как стоят нещата там .....
  • 16 1111111

    11 4 Отговор
    А тук ограниченията ще си заминат заедно с това некадърно правителство, и то много скоро, защото вместо да започнат да променят изначално начина на функциониране на "здравната" система, се занимават с всякакви други второстепенни неща.
  • 17 Смех !

    3 1 Отговор
    Освен маските да си свалят и гащите,защото всички ги обругаха ционистите отзад !
  • 18 Чеп

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Васил":

    Еми ,че как да ги сравнявам като в по-малка по население Дания има по 40-50 000 заразени на ден.Това е инфо от предишната статия за Дания.
  • 19 7789

    12 0 Отговор
    Дания е уникална страна,хората са националисти в душите си,датското знаме е навсякъде,хората вилеят за дъргавата си и обратно.Държавата е навсякъде и регулира всичко.Не си продадоха държавата и секторите на частници и чужденци както тие направихме.Дания контролира всичко и всеки,но се и грижи и хората обожават държавата си,няма по-големи националисти от датчаните.И затова са добре.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания