Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 20:08 2 281 24

Колко опасна е разновидността на Омикрон BA.2

  • дания-
  • омикрон-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Според изследване от Дания, което още не е подложено на независима експертна оценка, рискът от заразяване с BA.2 е двойно по-висок, отколкото с BA.1

Колко опасна е разновидността на Омикрон BA.2 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Все повече инфекции напоследък причинява BA.2 - един нов подтип на вирусния вариант Омикрон. Някои данни говорят, че той е по-силно заразен и умее да заобикаля имунната защита на ваксинирани. По-опасен ли е?

В Германия сега доминира вариантът на Омикрон BA.1. Но във все повече страни се разпространява новият подтип BA.2. В Дания той е вече доминиращ, среща се също в Австрия и Франция, а в Германия засега има само единични случаи.

Институтът „Роберт Кох“ пише за новия подтип на вируса следното: „Наблюденията в света показват, че BA.2 се разпространява по-бързо от BA.1". Това се отнася например до Дания и Великобритания, но клинично-епидемиологичните данни за другите отличителни черти на този подтип засега са все още непълни.

Различни видове мутации

Какъв е неговият произход не е ясно. Експертите обаче знаят, че той не е съвсем нов. Този подтип е паралелна линия на BA.1 – и двата са подварианти на Омикрон, но не са произлезли един от друг. Макар BA.1 и BA.2 да са до голяма степен идентични, те демонстрират различни видове мутации. В лабораториите са в състояние да различават между BA.1, BA.2 и Делта.

Според изследване от Дания, което още не е подложено на независима експертна оценка, рискът от заразяване с BA.2 е двойно по-висок, отколкото с BA.1. Това се отнася както до неваксинираните, така и до хората с базисна имунизация и дори до тези с бустерна доза. Рискът от предаване на вируса от неваксинираните е също така много висок, това обаче не важи в същата степен за ваксинираните и тези с бустерна доза.

Ваксините намаляват риска от инфекция с BA.2, от предаване на вируса и тежко заболяване - макар и в не толкова голяма степен, както при предишните варианти, отбелязват учените. Те предполагат, че по-силната вирулентност на BA.2 сред неваксинираните ще доведе до още по-голям брой инфекции сред децата и младежите, които нямат имунизация.

Учените са анализирали инфекциите с BA.1 и BA.2 в датски домакинства в края на декември и началото на януари. За изходна база са послужили общо 8500 първоначални случая. „От тях съдим, че Омикрон BA.2 е по принцип по-прилепчив от BA.1", гласи изводът. Подтипът притежавал и качеството да заобикаля имунизационната защита. Той обаче не увеличавал честотата на предаване на заразата от ваксинирани.

Досега известните данни сочат, че инфекциите, причинени от подварианта BA.2, не протичат по-тежко от останалите, казва епидемиологът от университета в Женева Антоан Флахо. "Точни наблюдения от Дания сочат, че тежестта на заболяванията, причинени от BA.1 и BA.2, не се различава съществено“, подчертава германската вирусоложка Цизек. Това мнение споделя и британският вирусолог Том Пийкок от Imperial College в Лондон.

Може ли да се очаква бърза отмяна на ограниченията?

Засега обаче все още няма надеждни клинични данни. Едно все пак е сигурно, подчертава биофизикът Рихард Неер от университета в Базел, който се е специализирал в изследвания на вирусни варианти: „Така наречените предимства на BA.2 пред BA.1 са по-малки, отколкото тези на Омикрон пред Делта“.

Експертите смятат, че не е реалистично да се очаква бързо отпадане на ограниченията дори и при намаляващ брой инфекции. Здравният експерт на Зелените в Германия Янош Дамен предрича, че подобна мярка е малко вероятна през следващите четири седмици.

"Възможно е апогеят на сегашната вълна да закъснее с няколко седмици заради разпространението на новия вирусен подтип BA.2. Всичко, което знаем до момента за BA.2 сочи, че инфекциите навярно няма да започнат да спадат още през февруари“, казва Дамен.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандистите на сороснята

    38 1 Отговор
    Аре да не занимаватте вече с глупости А?
  • 2 Опасни са

    34 4 Отговор
    Вашите всявания на паника. Самият Омикрон е безобиден грип. Изкарахме го вече.
  • 3 факт

    11 2 Отговор
    колкото трипера
  • 4 1111

    28 1 Отговор
    Хич не ми дреме вече от глупости. Не съм чел тази боза, включих ср само за коментара. Чао!
  • 5 неискат

    27 0 Отговор
    да пуснат кокала и това е, вируси и подварианти до безкрай..

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Кунчев

    16 0 Отговор
    Ново 20 !
  • 7 DW-пропаганден машинен

    26 0 Отговор
    Няма нищо по-опасно от манипулациите и пропагандата на DW! Тази "медия" сериозно уврежда вашето здраве и психика?
  • 8 Онзи

    10 0 Отговор
    Подготовка за новия бустер.
  • 9 Хмм

    11 0 Отговор
    Поредния буламач за идиoти.
  • 10 Витанов

    7 0 Отговор
    Утре ще е последния хубав празничен ден. Аз с моя авер от Берн ще го отпразнуваме с по кило големи моркови и краставици с произход от Турция. А после до седмица всички ще се заразят с новия щам. Ще е страшно, крийте се...
  • 11 Sieg

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "неискат":

    Как ще пуснат кокала? Видяха как се правят пари на гърба на работещият човек. Какви пачки падат само , ковид ще продължи до безкрай.
  • 12 Ваксиниран3002

    13 0 Отговор
    УжасТ, пак ли ще мрем по площадките и няма да стигат чувалите за трупове? Не са виновни тези, които си изпълняват плана, а тези които им вярват. Минаха 2 години, след толкова заразен хобит, после варианти и подварианти, все по-заразни и смъртоносни, досега трябваше да няма жив човек на планетата. Хора осъзнаейте се, будалкат ви.
  • 13 бустер

    8 0 Отговор
    вай 1 вай 2 вай3
  • 14 Елефтери

    10 0 Отговор
    Като слушам какви са симптомите на Омикрон си давам сметка , че от 1971 г. насам съм изкарал към седемдесет Омикрона с всичките им мутации. И отначало ме лекуваха с аспирин, амидофен и аналгинхинин . Сега се мъчат да ма набодат, ама нема да стане.
  • 15 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    9 0 Отговор
    "Според изследване от Дания, което още не е подложено на независима експертна оценка, рискът от заразяване с BA.2 е двойно по-висок, отколкото с BA.1" - Делтата заразяваше за 10-15 секунди контакт в затворено помещение. Омикрон уж е 3 пъти по-заразен - за 3-5 секунди. Новата му разновидност била двойно по-зяразна - значи за 2 секунди заразява. Кой изобщо се връзва вече на тези глупости?
  • 16 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "неискат":

    Ама ние вече не ги слушаме и не им обръщаме внимание. От тази статия прочетох само заглавието и първото изречение над снимката...

    Коментиран от #22

  • 17 FCK F TRUDEAU

    8 0 Отговор
    Колко опасна е разновидността на Омикрон BA.2? Безопасна е, но не така мислят кантар, симид, кунч и пр. получатели на шоколадчета от американския пенкелер Rfizer. За плацебо SpFN "ваксината" и протестите в Канада естествено няма реакции от гербавите вакс сайтове...
  • 18 Рошко

    6 0 Отговор
    Понятие като независима експертна оценка, при тези милиарди печалби за фармацията и режисьорите на този ковид цирк, за мен не съществува, всичко е една голяма лъжа
  • 19 Hoho Boho

    10 0 Отговор
    А аз се чудя защо във Великобритания вчера имат 847 371 нови случая.
    А то най ми било, защото има нов вариант, а не защотото ваксините са разбили имунитета на ваксинираните...
  • 20 ВаксТЕЛЕшоп

    8 0 Отговор
    До скоро ми беше забавно да чета такива пропагандни пасквилчета, но вече ми е досадно. Сега всички станаха специалисти-ковидолози. Професори, математици, лаборанти и много други, а мисирки и баджак-журналисти им осигуряват трибуна. Пълен фалш и простотия.
  • 21 Абе мисирки

    0 0 Отговор
    Колкото кажете,аз ви Вярвам!!!
  • 22 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО":

    Пак е много..
  • 23 ФАКТ

    4 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЕДИН ПРОСТ ВЪПРОС...ИМАХМЕ СИ КОРОНА..КОВИД 20,21 22..25..АЛФА БЕТА ГАМЕ ДЕЛТА..ОМИКРОН БА ББ БЦ..,,ОК ПРИЕМАМ ЧЕ ГРИПА НЯКАК СИ МУТИРА..НО ТУК СТОИ ЕДИН МНОГО АМА МНОГО ПРИТЕСНИТЕЛЕН ВЪПРОС..ЗАЩО ТОЗИ ВИРУС КОЙТО УЖ ТРЪГНА ОТ КИТАЙ...ТАМ ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ СА ИМА НЯМА И МЕСЕЦ..И НЕ СЕ ЧУ ПОВЕЧЕ ЗА КАКВИТО И ДРУГИ МУТАЦИИ..ЗАЩО..??..ТАМ ДА НЕ СА ВАКСИНИРАНИ ПРОТИВ ВСИЧКИ БЪДЕЩИ НЕПРЕДВИДЕНИ МУТАЦИИ..ДА НЕ БИ В КИТАЙ ВЪЗДУХА ДА Е ДРУГ И ТАМ ВИРУСА ДА НЕ МОЖЕ ДА МУТИРА....ИЛИ ПРОСТО СЛЕД КАТО ОТМИНА ТОЗИ КОВИД..РЕШИХТЕ ДА НИ ПРЪСКАТЕ С НАЙ РАЗЛИЧНИ ДРУГИ ВИРУСИ..С РАЗЛИЧНИ НАИМЕНОВАНИЯ...ЗА ДА МОЖЕ ДА ВЪРВИ БИЗНЕСА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА АПТЕКИ..И ЗА ДА СИ ВЪРТИТЕ НЯКАКВА СТРАННА КОНСПИРАЦИЯ...И ДА СИ ПРАВИТЕ РАЗНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НА ГЪРБА НА НАРОДА...МОЛЯ ВИ НЕКА НЯКОЙ ПРЕЗИДЕНТ НА АМЕРИКА,РУСИЯ ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ ..ДА НИ ОБЯСНИ..,,ЗАЩО В КИТАЙ НИКОЙ ВЕЧЕ ГОДИНА И ПОЛОВИНА НЕ ГОВОРИ ЗА РАЗНИ МУТАЦИИ... КИТАЙ ДА НЕ БИ ДА Е НА ДРУГА ПЛАНЕТА....????????????????????
  • 24 селтак

    0 0 Отговор
    Ми много е опасен,най опасния,умрел до умрел,ако не ми вервате питайте докторята с по 2 бона геройски!