Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 09:16 12 118 64

Какво е съотношението на армиите на Украйна и Русия

  • украйна-
  • армия-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Украинската армия сега е по-добре обучена и екипирана, отколкото през 2014 г.

Какво е съотношението на армиите на Украйна и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на страната с още около 100 000 души през следващите три години и повишаване на възнаграждението на военнослужещите, пише агенция Ройтерс, цитирана от БТА, предаде Vesti.bg.

Украинските въоръжени сили отстъпват доста значително по численост и огнева мощ на руските, но според експерти дори и при това съотношение на силите те пак могат да окажат сериозна съпротива и да причинят тежки загуби на Русия, ако тя предприеме мащабно нахлуване, след като струпа войски по границата.

Украинската армия освен това сега е по-добре обучена и екипирана, отколкото през 2014 г., когато Москва отне на Украйна Кримския полуостров без бой; мнозина смятат се също, че сега тя ще бъде силно мотивирана да брани родната земя. Ето и някои подробности за състоянието на украинската армия.

Как изглеждат нещата в числово изражение

В жива сила и въоръжение нещата изглеждат нерадостно за Украйна.
Според оценките на повечето военни експерти руските войски по границата са около 100 000 души, макар че Москва казва, че не възнамерява да нахлува. Русия прехвърли известно количество сили и в Беларус, северната съседка на Украйна, за да участват във военни учения. Сухопътните войски на Русия наброяват около 280 000 души, общата численост на въоръжените ѝ сили е около 900 000, а по танкове тя превъзхожда Украйна в съотношение от над три към едно, показват данните на лондонския Международен институт за стратегически изследвания.

Украинският министър-председател заяви, че с подписания от Зеленски указ - за приоритетни мерки за повишаване на отбранителните способности на държавата, повишаването на привлекателността на военната служба и постепенното преминаване към професионална армия - личният състав на украинските въоръжени сили ще нарасне на 361 000 военнослужещи. Въпреки че за времето между 2010 и 2020 г. Украйна увеличи тройно бюджета си за отбрана, към 2020 г. той възлиза на едва 4,3 милиарда долара, което е само една десета от този на Русия.

Според военни анализатори противовъздушната и противоракетната отбрана на Украйна е слаба, което я прави доста уязвима за руски удари по критична инфраструктура. Пак според тях Русия ще се опита и да използва превъзходството си във воденето на електронна война, за да парализира противниковото командване и да прекъсне съобщенията му с частите на бойното поле.

Доколко опитни са украинските сили

Украинските войски придобиха боен опит в Донбас, където воюват с проруските сепаратисти от 2014 г. и са силно мотивирани. Те разполагат и със системи за противовъздушна отбрана и противотанково въоръжение с малък обсег, включително с противотанкови ракети "Джавлин", които им бяха доставени от САЩ и могат да помогнат за забавяне на руското настъпление. Освен с редовна армия Украйна разполага и с доброволчески подразделения за териториална отбрана, а също и с около 900 000 резервисти. Повечето мъже имат поне основна военна подготовка, така че Русия може да срещне упорита и продължителна съпротива, ако се опита да завладее и задържи територии. Във военно отношение предизвикателството за нея ще бъде неимоверно по-голямо в сравнение с всички останали войни, които е водила след разпада на Съветския съюз, включително в отцепилата се Чечения през 90-те години на миналия век и в Грузия през 2008 г.

Какво прави Западът, за да подпомогне украинската армия

Западните страни засилиха оръжейните доставки за Украйна, но Киев казва, че се нуждае от още. САЩ изключиха възможността да пратят войски да воюват в Украйна. От 2014 г. досега Щатите са ѝ предоставили военна помощ за над 2,5 милиарда долара, включително противотанкови ракети "Джавлин", патрулни катери за брегова охрана, джипове "Хъмви", снайперистки пушки, разузнавателни безпилотни самолети, радарни системи, прибори за нощно виждане и радиооборудване. Група американски сенатори, съставена от представители и на Демократическата, и на Републиканската партия, обеща още доставки, които може да включат зенитни ракети "Стингър", леко стрелково въоръжение и плавателни съдове.

Турция продаде на Киев няколко партиди дронове "Байрактар ТБ 2", които Украйна разположи срещу проруските сепаратисти на изток. Миналия месец Великобритания според съобщенията е доставила 2000 противотанкови ракети с малък обсег и е изпратила военни инструктори. Тя е предоставила и бойни машини на пехотата "Саксън". Естония обяви, че праща противотанкови ракети "Джавлин", а Литва и Латвия осигуряват ракети "Стингър". Чехия заяви, че възнамерява да дари 152-милиметрови артилерийски снаряди. Германия изключи възможността да изпрати оръжие на Украйна, но съфинансира военнополева болница за 6 милиона долара и предоставя обучение.

Може ли Русия да започне пълномащабна инвазия

Според повечето военни анализатори е малко вероятно, защото това би означавало да се въвлече в дълга и неприятна война, в която неизбежно ще понесе тежки загуби. Те очакват Русия да предпочете смазващи удари от въздуха и/или ограничени териториални завоевания вместо пълномащабна война и битки за големи градове.

Една от възможностите за нея е да настъпи откъм контролирания от проруските сили Донбас в западна и южна посока, за да го свърже с анексирания Крим и Черно море. Съществува и възможността при нападение войските, които са на учения в Беларус, също да преминат границата и да навлязат в Украйна от север.

Путин вероятно ще се сблъска с притесненията на собствената си общественост от това да се води война срещу друга славянска страна, както и със силни антируски настроения вътре в самата Украйна. Освен това той беше предупреден от Запада, че Русия ще бъде ударена с безпрецедентни санкции, ако нападне Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    110 18 Отговор
    Зеленски наистина ли си вярва че украинците ще воюват с руснаците!? Колкото в Крим толкова и на другите места.

    Коментиран от #8, #20, #30, #42

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сух

    64 11 Отговор
    Кой води биологична война? интервю с Биляна Гайтанджиева". YouTube - Това във българските медии го няма никъде изнесено. Защо се крие, че ще започват да се правят биологични експерименти с наши военни?

    Коментиран от #48, #55

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смешници

    111 13 Отговор
    Защо никой не пише за това какво става в Канада? Страх ли ви е всички журналисти да пишете.Срам и позор за българската журналистика да не отразява събитие от над 100 000 камиона и как Трюдо се е скрил в бункер.Защо не пишете че от днес от САЩ тръгва и се организира и друга колона.По цял ден смешни статии срещу Русия,отразявайте какво се случва и в либералните ви правителства по света.

    Коментиран от #10, #13, #31, #58

  • 6 От запаса

    44 14 Отговор
    По време на Варшавския договор имаше паритет. Сега НАТО е почти 4 пъти по-многочислен като човешки ресурс, танкове, самолети, кораби.

    Коментиран от #14, #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Деси от Пелово

    15 43 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А Путин защо е заредил банки с кръв ?

    Коментиран от #12, #17, #21, #28, #35, #47

  • 9 Българин

    66 11 Отговор
    "мнозина смятат се също, че сега тя ще бъде силно мотивирана да брани родната земя."

    И кои са тези "мнозина" които смятат така - аз освен няколко соросоида не виждам други и даже и по-голямата част от от украинската армия ще мине на страната на руснаците ако се стигне до битка.

    Много малко са тези които ще тръгнат да умират за интересите на американците и да убиват други руснаци защото и те са руснаци.
  • 10 Сух

    79 5 Отговор

    До коментар #5 от "Смешници":

    Журналистите са най-долната прослойка на обществото, по низши са от дилърите на наркотици..
  • 11 В УКРАЙНА

    62 7 Отговор
    никой не вярва, че РУСИЯ ще нахлуе просто така. Даже и Зеленски не го вярва и заяви това на главния "вярващ" Байдън. Даже и той разбра, че това е само да провокират самата Украйна да нахлуе в Донбас и да се почне братоубийствена война Пък всички тия помощи многомилиардни са всъщност заеми и заробват Украйна още повече. В това врема САЩ сплотяват съюзниците и им пробутват оръжие и техния сгъстен газ вместо евтиния руски по Северен и Турски поток
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Европеец

    51 5 Отговор

    До коментар #5 от "Смешници":

    Ами те такива авто-походи има и в Холандия и Германия но нашите мисирки мълчат като комунист на разпит.

    Коментиран от #18

  • 14 Обърнете внимание -

    59 6 Отговор

    До коментар #6 от "От запаса":

    "...макар че Москва казва, че не възнамерява да нахлува. " - не ми е известно досега Русия да е лъгала в международен план, но че САЩ са го правили многократно, вкл. и от трибуната на ООН, е всеизвестно. Стара истина - много е важно кому вярваш.
  • 15 гошо

    16 3 Отговор
    заптиетата, четете, бре! образовайте се! не, че ще стане от вас хора, след като сте се хванали с тая работа - цензурирането. но може пък и полза да има някаква.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не намесвайте

    30 5 Отговор

    До коментар #13 от "Европеец":

    комунистите на разпит. Тогава /независимо дали това днес харесва някому или не/ -са мълчали по убеждения. Днес мълчат /или лъжат/ за изгода.
  • 19 НЯКОЛКО ГОДИНИ

    49 7 Отговор
    ги насъскваха, че могат да нападнат Донбас и да прочистят етнически Източна Украйна от руснаците, които искат в Русия. Обаче не им стиска, защото Путин ги предупреди, че след това "Украйна ще загуби своята държавност". Край на цитата. Сега се мятат между желанията на нацитата в доброволните батальони да убиват безнаказано руснаци в Украйна и страха от възмездие
  • 20 Така де

    8 53 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти гледай да не би Зеленски да влезе в Москва! Тогава ще гледаш сеир!

    Коментиран от #26, #61

  • 21 Антитрол

    43 7 Отговор

    До коментар #8 от "Деси от Пелово":

    И ти от къде разбра че Путин е заредил банки с кръв - от същите които те уверяваха че със сигурност ще нападне Украйна ли?

    Когато ти е трудно мисленето приемаш пропагандата за истина.
  • 22 Досев нюз

    48 7 Отговор
    Увеличаването на армията на Украйна с 100 000 души означава увеличаване с 40%. Това са много сериозни разходи. Кой ще плати веселбата???
  • 23 ПараШут

    47 9 Отговор
    Каква съпротива бе, половината население на Украйна е руско. Всичко ще приключи за седмица! Никаква разпасана и фашизирана украинска армия не е в състояние да се противопостави на добре организираната руска мощ. Фашистите ще бъдат изчистени до крак без милост !
  • 24 Мария Атанасова! Не Занимавайте хората

    13 8 Отговор
    Само С Украйна и Русия!! Никой него интересува!!
  • 25 Но това не значи,

    39 7 Отговор

    До коментар #6 от "От запаса":

    че капацитетът на НАТО е достатъчен за победа в евентуална война. И те го знаят повече от добре. "Не знам как ще се води Третата световна война, но съм сигурен, че тази след нея ще бъде с камъни и тояги" - казал го е един от най-умните хора, живели на тази планета. И се замислете дали да слушате него - или разни псахита, пасита или байдъновци...
  • 26 КОМИКЪТ ЗЕЛЕНСКИ

    32 5 Отговор

    До коментар #20 от "Така де":

    е бил в Москва много пъти. Гледай само в колко руски комедии се е снимал
  • 27 СССРБарета

    29 7 Отговор
    Хубаво е запада да въоръжава и да дава на Украйна пари тъкмо После всичко това ще мине в ръцете на руснаците!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Цялата статия е...

    21 4 Отговор
    - едно голямо...- бла...,бла...бла...!
  • 30 Не задавай......

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    .....такъв въпрос на...КОМИК...😝🤣😂!
  • 31 толкова от БТВ

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Смешници":

    Даваха го по БТВ ама казаха че протестирали против лошите пътища !

    Коментиран от #37

  • 32 ВЪЩНОСТ

    20 9 Отговор
    Украинското правителство увеличава войските в Източна Украйна само за да не почнат едни РЕФЕРЕНДУМИ като в 2014 за присъединяване към Русия. Това са ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ - ЖАНДАРМЕРИЯ на собствена територия
  • 33 Интересува ни кога си заминават ГЕШЕВ,

    23 7 Отговор
    Цацаров и Трибуналите!! Украйна не ни интересува!!! Мария Атанасова, стига с тия "димки" Пиши за това, какво става в Съдебната система и Прокуратурата!! Този "балон" за Украйна се спука отдавна!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дедо ви

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Деси от Пелово":

    Сега ми стана ясно за какво беше акцията за събиране на кръв тия дни в Пирогов.
  • 36 ДаЗдраПерМа

    18 6 Отговор
    НАТО трябваше да плати за утилизацията на старо и с изтекъл срок на употреба оръжие и изведнъж се нарисува заплаха и сега вместо ти да плащаш на теб ти плащат за боклуците
  • 37 Display

    17 1 Отговор

    До коментар #31 от "толкова от БТВ":

    Хаххахаха в Германия лоши пътища........Тея от бТВ за м.лоумни ли ни имат.....
  • 38 mi6osp

    13 3 Отговор
    Според публикациите в специализирани западни военни списания на различни класации за сила на армиите по света, за 2021г. Русия твърдо е сред първите три най-силни армии в света, а армията на Украйна е на 27 до 34 място.
  • 39 big

    26 8 Отговор
    Не може и да става дума за сравнение между тях по-простата причина, че "духа" на украинската армия го няма! При евентуален хипотетичен сблъсък между двете армии, независимо от всичко по-добро след 2014 г., реални военни действия няма да има: украинците ще сложат оръжие така, както направиха в Крим. При тях е както при нас: върхушката и една част ограничени мозъци са за НАТО, ЕС и против Русия, но народа е на противното мнение, а войската е от народа!

    Коментиран от #53

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Любопитен

    19 1 Отговор
    Отправих една мека и критика към сайта и веднага бях изтрит
    Определено тука не се позволява свобода на мнението
  • 42 гост

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    През далечната 1980г.,бях в Украйна и още тогава се учудих защо толкова много мразят руснаците.По-късно с годините разбрах,но тогава дори не искаха да им говорим на руски,казваха "говорете на български,по-добре ви разбираме".
  • 43 Госпожо Атанасова

    9 2 Отговор
    Защо се страхувате от критика
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 един милион

    22 3 Отговор
    е само редовната армия а още 100 милиона руснаци готови да защитават родината от враговете ѝ никой не може да победи Велика Русия

    Коментиран от #51

  • 46 Taka si e

    24 3 Отговор
    Как виждам аз нещата - Русия е струпала армия за да избегне евентуална провокация от бандеровците, ръчкани от САЩ. Ако има някакви военни действия, това ще са ракетни удари по бази на САЩ и НАТО в Украйна. А Ако бандеровците и поддръжниците им решат да правят глупости, ще си навлекат голяма беля.
  • 47 Taka si e

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "Деси от Пелово":

    Дойче зеле ли ти го каза това? Вервай му, като на царя, Както и на САЩ за оръжията на Ирак, Либия, Сирия.
  • 48 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сух":

    Виж сега, това да се крие нещо и да се твърди нещо си от телевизията на БКП са две различни неща.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 hahaha

    12 4 Отговор
    Цялата истерия с Украйна е за отвличане на вниманието за случващото се в Европа и Северна Америка. Мислете хора и не вервайте на пропаганда, щото в момента пропагандата надмина фашистката и комунистическата взети заедно. Такива лъжи и пропаганда никога не е имало. Както е тръгнало скоро ще направят и Министерство на Истината, щото новговор вече има.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ннн

    3 14 Отговор

    До коментар #39 от "big":

    В момента ВСУ се командват от полеви офицери преминали през фронта при Луганск и Донбас и на практика воювали с руската армия! А който следи региона знае какво ще им коства на руснаците сериозна война там! По официалната руска телевизия Олга Скабеева се оплаква че украинците използват жени биатлониски в бойни действия, едва ли не украинските мъже за нищо не стават и затова се налага жените да стрелят! Истината е че всичките украински снайперисти са доброволци, а нека ви припомня за качествата им с пример Людмила Павлюченко!
    На 31.12.1994 год. при щурма на Грозни от 36 руски танка оцеляват 2, руснаците нарисували огромни бели кръстове върху танковете за да не ги порази щурмовата авиация, но чеченците с допотопни рпг-та ги унищожили, а сега ще е много по-зле за руските танкисти!
    Но всичко това са теоретични хипотези, защото гадните англичани спряха войната не с оръжия, а със заплаха за активите на руските господари и свързаните с тях лица вкл. и любовници от типа на Алина Кабаева, а щом британците кажат "а" краварите изреждат цялата азбука (англичаните пратиха 6 самолета оръжия в Киев и на следващата седмица краварите пратиха 27 самолета) и тогава никой руски господар не би рискувал западните си лични активи и тези на децата му, пример дъщерите на Лавров и Песков!

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Те започнаха

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сух":

    Медицински експерименти,с българи,този процес започна 2009 г.когато избраха тиква за кмет,след това,за мин.председател,масова мутризация на всички държавни институции, следва създаване на мафиотска държава от самите българи, всичко това се случи със съдействие на Путин,Меркел,Ердоган и фондация Ханс Зайдел, от ХДС и ХСС, Цялата Европейска народна партия, начело с Меркел ,Манфред Вебер и Роберта Мецола от скоро председател на Евро парламента, подкрепяни от Европейските социалисти на Сергей станишев, затегнаха примката около вратът на Българина,започна създаване на държава на мафията, която да финансира Европейските бюрократи, с цел политически чадър,дори по време на протесите,крадците построиха Турски поток с разрешение на европейските бюрократи,с български пари, това велико дело на крадците позволи на Путин да спре транзита през Украйна и му даде възможност да ги нападне свободно ,когато реши,биологически около два милиона и половина бяха моделирани,като бъдещи врагове на Украинските граждани,сега 138 хил руска армия благодарение на българите чака заповед да нападне Украйна.
  • 56 веселяк

    17 3 Отговор

    До коментар #53 от "Ннн":

    Човек, като те чете ще си помисли, че в чувала при Дебалцево цялата руска армия е била обкръжена и унищожена, Луганск и Донецк са капитулирали, а в Грозни всеки ден празнуват "день пабеда" над руснаците!
  • 57 Казват "крути мерки"

    13 2 Отговор
    Без пренос на газ, без военни диействия, без жертви и "хохолите" ще се озъбят.
  • 58 Rado

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Смешници":

    Трол напиши в google: бтв канада протест. Ще излезне видео репортаж за протест срещу задължителната ваксинация на шофьори в Канада. И интервю с шофьор от там. Вие правите дезинформация и като гледам лайковету ви се връзват и разпространяват. Ама то е просто без да съм гледал това по БТВ просто написах в google три думички и разбрах, че пишеш фалшиви новини.
  • 59 Nnnnn

    9 2 Отговор
    Много оръжие дават на Украина. Но едва ли е безвъзмездно. Какво ли искат в замяна.
  • 60 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    АБСОЛЮТНА ТЪПОТИЯ !!!! УКРАИНСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА ТЯСНО СВЪРЗАНИ С РУСКИТЕ -ОТ КОРЕН !!! ТЕЗИ ОТ ОБЛАСТИТЕ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ СА СВЪРЗАНИ С ШЛЯХТАТА ОТ ПОЛЬСКАТА КАТОЛИКО -РИЛИГИЯ !!! ТАРАС БУЛБА ЩЕ СЕ ПОЧУДИ НА КОЯ СТРАНА ЩЕ Е ВЕЛИКИЯТ ПОЕТ -КЪДЕ Е" РАЗОРАНАТА ЦЕЛИНА" И ХАРКОВ--- ЛИ Е ПО "ПЕДАГОГИЧЕСКА ПОЕМА " !?!?!!!?? АААА, РОМАНЪТ "КАК СЕ КАЛЯВАШЕ СТОМАНАТА " Е ЗА КАКВО--- ЗА ПРОПАГАНДА ИЛИ Е НАТЮРАЛЕН ????????????
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Бодак

    2 0 Отговор
    " .. сега тя ще бъде силно мотивирана да брани родната земя"
    Земята Окрайнина. Народа окрайнинци.... На кого е окрайнина / покрайнина ? Не е нужно да си много умен да проумееш. Трябва само малко здрав разум и да съпоставиш отношенията България - Македония и Русия - Окрайнина.
    И двете покрайнини -- Македония и Окрайнина са като бесни кучета срещу единонародниците си от България и Русия.

    Коментиран от #64

  • 64 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Бодак":

    И в живота е така. Когато братя се скарат, или ги скарат ..... кой не е виждал какво става .....
    И повечето пъти малкия брат се държи по-стръвно