Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 16:23 2 526 13

Мигрантски поток залива Кипър

  • кипър-
  • африка-
  • мигранти-
  • бежанци

Никозия призовава ЕС да включи гранично-пропускателна и брегова охрана ФРОНТЕКС, за да се контролира мигрантският поток към страната по-ефективно

Мигрантски поток залива Кипър - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипър иска ЕС да наложи санкции на турски авиолинии, които транспортират мигранти до северната окупирана част на острова. Кипърският вътрешен министър Никос Нурис е направил конкретното предложение пред колегите си от държавите членки на съюза във Франция, съобщава БНР.

Мигрантският поток е от африкански произход и тръгват от летището на Истанбул, от където незаконно биват транспортирани до летище "Ерджан" в Северен Кипър. След това трафиканти помагат на нелегалните мигранти да преминат разделителната линия на острова.

Кипър призовава ЕС да включи гранично-пропускателна и брегова охрана ФРОНТЕКС, за да се контролира мигрантският поток към страната по-ефективно. Властите на Кипър искат и помощ от френската имиграционна служба за връщането на пристигащите мигранти с преобладаващ африкански произход. Никозия иска осъществяване на разговори между ЕК и Турция по въпросите за имиграцията, допълва БНР.

Припомняме, че на острова има "зелена разделителна линия" между официално признатия Кипър и северната окупирана територия, самоопределяща се като " Република Северен Кипър", призната само от Турция.

Историческият кипърски въпрос се проследява от 1960 година с подписването на гаранционен договор, фундамент за последвалото анексиране на северен Кипър през 1974 година от Турция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоан

    2 5 Отговор
    се учи от Путин на мурафети.
  • 2 pbdan

    14 3 Отговор
    Не оставяйте мигрантите да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.

    Коментиран от #9

  • 3 но пък

    5 2 Отговор
    Но пък сигурно са в а кси нирани.
  • 4 Въпроcче

    6 7 Отговор
    ЕС няма ли да въведе санкции срещу Турция , каквито въведе срещу Беларус ?
  • 5 Алоооу, мисирчо

    4 2 Отговор
    Кажи в кой документ или резолюция на ООН се говори за анексия на СКТР. Като драскате поне си правете справки
  • 6 А къде остана принципът на ЕС

    6 3 Отговор
    За свободното движение на хора, стоки и капитали?

    Коментиран от #8

  • 7 Българина

    6 2 Отговор
    никозия да вика гръцката армия и стрелба на месо. Европа бавно се превзема от черните, докато белите стоят като препарирани

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Матка Куродръвова

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    То нема бели бе пед алите не раждат

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Еми тя я викаше през 1974

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Ама гърците се направиха на много заети, кърпеха поличките 😂😂😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Матка Куродръвова":

    Раждат раждат ама от мъже, и ще е най добре да ги пращат в обора нали те им разсипаха и ограбиха и ограбват държавите
  • 13 евала

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Матка Куродръвова":

    за името