Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 21:00 4 402 35

Подземия за изтезания: предшествениците на концлагерите

  • нацисти-
  • подземия-
  • германия-
  • концлагери-
  • евреи-
  • изтезания-
  • история-
  • берлин-
  • лагери-
  • концлагер-
  • холокост

Следи от десетки подобни ранни концлагери се намират в Берлин и до днес

Подземия за изтезания: предшествениците на концлагерите - 1
Снимка: Shutterstock

Когато през 1933-а година нацистите идват на власт, те заливат Германия с вълна от терор. Политическите им врагове изчезват без съдебни процеси в подземията за изтезания - предшественици на концентрационните лагери. В семействата на жертвите спомените и до днес са живи. Така например бащата на Роланд Херинг е бил просто изхвърлен от нацистите на гробището, след като преди това е бил изтезаван до смърт в концентрационния лагер Хонщайн в Саксонска Швейцария. Семейството трябвало да погребе своя обезобразен до неузнаваемост роднина. Херинг никога не забравя това - до последния си дъх. "То се загнездва в душата", казва дъщеря му Гизела.

Предшественици на концлагерите

Нацистите изпълват цялата страна с подземия за изтезания, които - в зависимост от това за какъв период са били използвани - са всъщност предшествениците на концентрационните лагери. Нерядко те са били насред жилищни райони. Нацистите превръщат в места за изтезания на политическите си врагове училищни и синдикални сгради, но също така - барокови замъци, фабрики, пивоварни и бивши казарми. Именно там отвеждат комунисти и социалдемократи, журналисти, депутати от Райхстага, членове на "Свидетелите на Йехова", работници - мъже, както и жени.

Много от тези подземия са разрушени по време на войната, но не всички. Само в Берлин историчката Ирене фон Гьоц е открила 220 места за изтезания, които са били използвани по-краткотрайно, и 11 ранни концентрационни лагера. Единият от тях се намирал в квартал "Пренцлауер Берг", който и по онова време е бил гъсто населен - и жителите често можели да чуят писъците на изтезаваните. Халето, в което се вършели изтезанията, било точно пред очите им. "Това също е било част от тогавашната стратегия и тактика, съгласно която ранният националсоциалистически терор е трябва да се разиграва пред очите на хората", казва историчката фон Гьоц.

Пречупени кръстове, дати, имена

Берлинският художник Ролф Шолц открива в дома си под своето ателие някогашен концентрационен лагер - единствения запазен в Берлин. Когато отмества етажерките в мазето, той открива следи от мъчителите и жертвите, сред които пречупени кръстове. На това място са били изтезавани най-малко 500 души, вероятно са били много повече. Домът на Ролф Шолц навремето е бил казарма. В тези ранни концентрационни лагери са били изпращани политическите врагове. Тогава евреите са били арестувани, защото са били комунисти или социалдемократи, а не просто защото са били евреи. Но именно те са били подложени на особени издевателства - депутатът от Райхстага Ернст Хайлман например, който е бил социалдемократ, е трябвало да живее в кучешки колиби и да се качва на пилон, от който да кукурига като петел. Хайлман преминава през няколко концентрационни лагера, докато накрая е убит в Бухенвалд през 1940-а година.

Съществувала е и съпротива - не всички са били готови да приемат безучастно погазването на правото и издевателствата. През 1934 година в Оснабрюк двама прокурори завеждат дело срещу есесовеца Хайнрих Ремерт, тъй като той изтезавал арестанти от концентрационния лагер Естервеген. Лично Хитлер е трябвало да се намесва, за да предотврати делата срещу коменданти и служители на концентрационните лагери из целия Райх.

Предвестниците на Холокоста

"Ранните концентрационни лагери са били лагери на отмъщението", обяснява Гюнтер Морш, дългогодишен ръководител на мемориала Заксенхаузен в Берлин. Извършителите и жертвите често са се познавали от по-рано - от политическите противоборства по време на Ваймарската република.

Ранни концентрационни лагери е имало по цялата територия на тогавашния Райх. Но най-късно до 1936-а година съществуването на повечето от тях е прекратено - когато вече са създадени големите лагери извън градовете. Съпротивата на политическите противници на нацистите бързо рухва. Техните атаки обаче се насочват към други групи от хора: хомосексуални, т.нар. асоциални, професионални престъпници и в крайна сметка - евреите. Бързото завземане на властта и ранният терор показват колко крехки са демокрациите, смята Морш. Именно в ранните лагери са били поставени основите за по-късните престъпления - Холокоста.

Автор Сузане Брамс


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 47 Отговор
    Те и опонентите на Путин изчезват незнайно.

    Коментиран от #14, #21

  • 2 що пък

    11 35 Отговор
    не написахте един път нещо лошо за комунистите и прекрасния комунизъм 100 минаха от както няма нацисти

    Коментиран от #8

  • 3 Рузвелд

    13 44 Отговор
    Голяма грешка беше, че помогнах на ватниците да победим Германия.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 истината боли за евреите

    6 24 Отговор

    До коментар #3 от "Рузвелд":

    това е истината,БРАВО!
  • 5 Телман

    21 3 Отговор
    Жестоко без съмнение ,но прелиствайки хрониките от онова време никъде не може да се прочете не за изнасилена германска девойка а само за това ,че някой извън арийската раса я докачил някак си ,а ако я зарита по стълбите в метрото им -изобщо няма да види повече белия свят! Ами това си е времена и нрави. Затова Германците били студени е как да са топли в такива случаи.
  • 6 Жуков

    37 6 Отговор

    До коментар #3 от "Рузвелд":

    Кога помогна при Сталинградската битка или при големия разгром на хитлеристите при Курската дъга , и накрая при забиването на знамето на ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ НАД РАЙХСТАГА кога 28 милиона съветски герои няма как да бъдат забравени!

    Коментиран от #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 USA

    41 4 Отговор

    До коментар #2 от "що пък":

    Ами те нищо не пишат и концентрационните лагери в САЩ (за американски японци), за нацистките паради в Ню Йорк, за помощта на американците за Хитлер преди войната, никъде не пишат че Хенри Форд е бил нацист и е бил член на американската национал социалистическа партия (даже и за нея не споменават) - идол му е бил Хитлер и неколкократно се е срещал с него. Никъде не пишат за хилядите нацисти от СС които са спасени от американците в края на войната.

    Такива работи не се казват - противоречат на официалната соросоидна пропаганда.

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Христо Комарджията кошмара на фашистите

    21 3 Отговор
    Не спорете важното е,че ваичко е било ЗАКОННО.Точно както сега било ЗАКОННО да те държат здрав и затворен и да те тровят съвсем ЗАКОННО.
  • 11 Първите концлагери

    7 2 Отговор
    Са от края на 19 век. Сами потърсете къде.
  • 12 боже

    22 2 Отговор
    да не започваме. Ами милите англичани какви чудесии са вьршели в Африка.Хитлер та Хитлер. Сега да не е цьфнало

    ла завьрзало.Хитлер се вьрти в гроба си като разбира какви достойни наследници е оставил.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Интересно

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Да, ама нещо Путин не го обявяват за фашист, въпреки, че е.. Странна работа

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стефан Петров

    18 1 Отговор
    Това, което прави Хитлер не е негово изобретение. Има една великолепна книга- "Английските корени на немския фашизъм" от Мануел Саркисян. Има я в интернет на руски и английски. Хитлер просто е копирал жестокостите на Англия в нейната империя. Що се касае до концлагерите у нас се крие,че те са американско изобретение.В книгата на документалиста Давид Дорадо Ромо "Как Америка вдъхннови Третия райх" се говори за расовите преследвания на мексиканците, преценявани по расови и умствени признаци.
    Първите концлагери за мексикански емигранти са открити в САЩ през 1863 и 1864г. Най-известния от тях е в Андерсонвил, в който от 45 000 затворника са починали 13 000 Негов комендант е бил Хенри Вирц-доказан садист. В лагера в Макона вместо 10 000 имало 35 000 човека. Хората живеели почти в блато,без храна и приличали ни живи скелети в дрипи Жителите на града обаче им устройвали екскурзии да видят "тържеството на справедливостта" За концлагерите за японци В САЩ през -та световна няма да говоря. Като изключим газовите камери на Хитлер всичко друго го е имало вече в САЩ.

    Коментиран от #18, #28, #31, #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Браво

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Петров":

    Един умен и начетен човек, браво г-н Петров
  • 19 Гост от Силистра

    10 4 Отговор
    Вой/ната е жес/тока... да, и комунистите не са цвете, изб/иха интелигенцията на половин европа, вкл. Бг... , но фаш/истите на третия рай/х задминаха и стъпкаха всичко човешко... 6 г. сяха гро/зна и страшна см/ърт по земята.... Германия и сега не е дужелюбна страна... просто маска... Дано не се случва повече

    Коментиран от #22

  • 20 Display

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "боже":

    Паметник трябва за фюрера, на всеки площад в Европа, замислете се защо и как е било всичко, тогава и сега.........
  • 21 съвет

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Доста ти е отворена устата та и ти може да исчезнеш безследно...
  • 22 Display

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гост от Силистра":

    Хаххахаха, коя интелигенция избиха фашистите????.......И пак моля англосаксонски ми братко, чети, фашисти е имало само в Италия...........

    Коментиран от #24

  • 23 В ЦАРСКА БЪЛГАРИЯ

    12 3 Отговор
    да не би да е било различно. Колко комунисти, земеделци или просто поличически противници са били избити без съд и присъда. Мъченията са били част от терора на фашистите, които след 9.9.44 са били осъдени от Народния съд. Сега са на почит като жертви на комунизма...
  • 24 Първо прочети

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Display":

    И осмисли ,После пиши
  • 25 КАКТО КАЗА ДИМИТРОВ

    9 0 Отговор
    на скалъпения Лайпцигски процес: В България диваци и варвари са само фашистите
  • 26 Терора го има във всички времена и епохи

    10 2 Отговор
    Преди е било камшик окови после концлагери сега са банки пари частни съдебни изпълнители нап и така се само в бг ами и по света
  • 27 Display

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "USA":

    Съжалявам, ама или си лел грешна литература или си прекалил с гледането на разни англо-хамерски филми......Форд е бил пацифист и преди нападението на японците над Пърл Харбър, той упорито е казвал НЕ на включването на уса във войната.........бил нацист и пращал фордове на Хитлер.....хахаахахаха.........по добре, че не пращал, че фокус щеше да е стар модел(запалил зимата)..............
  • 28 мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Петров":

    Ще оправдаете престъпниците, защото видели престъпленията от другаде...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Интересно":

    Има време. То и нацистите по тяхното време не са ги онявявали
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 МunJo

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гошо":

    Руските комунисти дори създали автономна област за еврейте в някогъшния СССР е друго е че те не харесали тсйгата.

    Коментиран от #33

  • 33 МunJo

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "МunJo":

    Еврейската автономна област е образувана 1928 г. и обявена за автономна през 1938г. така че германците доста са закъсняли
  • 34 Ники

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Жуков":

    Исторически точно заради помощта от САЩ СССР успя да спре и да обърне хода на войната. Разбира се не само щатите имат пръст, самите руснаци също, както и куп неадекватни политически решения от германския фюрер, като атаката на Сталинград. Та пак ръкопляскай на другарите от Кремъл които правят точно това което навремето нацистите с немската армия, само че този път тях няма кой да ги налива с провизии.
  • 35 Ники

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Петров":

    Навремето е било така, нацизма и холокоста обаче са толкова зли, че след техните действия човечеството тотално е обърнало хода си на мислене и империите спряха да съществуват. Всичко това стана, не защото нацистите бяха най големите изверги, ами защото те бяха най добре документирани. Същото се получава и сега, всичко каквото става в Украйна се документира, няма как да скриеш нищо, няма как и да го оправдаеш защото руснаците винаги са си били такива, комунистите са избили и изселили милиони, ама не виждам да си чел книгите и за техните "изпълнения"
Новини по държави: