Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 10:05 6 173 24

Как нацистите изобличиха сами себе си в Нюрнберг

  • нацисти-
  • германия-
  • втора световна война-
  • нюрнбергския трибунал-
  • адолф хитлер-
  • престъпления-
  • война-
  • архиви-
  • нацистка германия-
  • евреи-
  • геноцид-
  • нюрнберг

Преди 75 години завършва Нюрнбергският процес за военните престъпления. Обвинителните актове са съставени въз основа на документацията на нацистката държава. Досиетата от Нюрнберг сега са достъпни за всички в интернет.

Как нацистите изобличиха сами себе си в Нюрнберг - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Никога не съм участвал в изграждането на лагери за унищожение на евреи, нито пък съм насърчавал тяхното съществуване". Тези думи на Ханс Франк, наричан "касапинът от Полша", могат да се чуят в оригинал с неговия глас в онлайн-архива на Станфордския университет. Лъжите и увъртанията на Франк все пак не му помагат да избегне справедливото възмездие: през 1946 година Международният трибунал в Нюрнберг го признава за виновен по две от общо трите точки на обвинението и го осъжда на смърт.

Архив със звукозаписи

Лично Хитлер назначава Франк за главен губернатор на Полша. Реставрираните звукозаписи с неговия глас са част от новия онлайн-архив на Станфордския университет в Калифорния. В интернет е качена вече и цялата съдебна документация от Нюрнбергския процес. Повече от 20 години са били необходими, за да се качат в интернет всички съдебни досиета от процеса срещу нацистките военнопрестъпници, пояснява директорът на Факултета за човешки права и международно право в Станфорд проф. Дейвид Коен. Той е категоричен, че „тези документи не бива да стоят под ключ в нечий архив, а трябва да са достъпни не само за историци и експерти. Трябва да ги предоставим на широката публика с помощта на днешните модерни технически възможности“, казва той. Идеята за отворения архив с обем от 50 терабайта е на проф. Коен и на неговия колега професор Дитер Симон. През 1998 г. Коен е ръководител на Центъра за проучване на военните престъпления към Университета в Бъркли, а Симон е бил директор на Института „Макс Планк“ за европейска правна история във Франкфурт на Майн. Особеното на тези общо 5215 досиета с документи от процесите в Нюрнберг е това, че за първи път едно цяло правителство е изправено на подсъдимата скамейка - по обвинение за смъртта на милиони хора.

Нацисткият режим сам е документирал престъпленията си

Прокурорите на страните-победителки във войната успяват да съставят обвинителните актове срещу германското правителство въз основа на събраната от самите нацисти документация. „Военачалниците, политическите фигури, отговаряли за медиите и пропагандата, както и за финансите в правителството – от всички тях бе потърсена отговорност в Нюрнберг“, казва Коен. Самата документация за процесите от Нюрнберг е предоставена от Международния трибунал в Хага. След това цялата информация е дигитализирана във вашингтонския Музей на Холокоста, а Университетът в Станфорд е поел работата по разчитането на текстовете на общо около 270 000 отделни страници.

Всички тези документи сега са вече достъпни в интернет, казва техническият директор на Университетската библиотека в Станфорд Том Креймър. „За по-голяма прегледност информацията е разделена на няколко категории документи, като например “обвинителни актове“, „заключителни пледоарии“ или „единични престъпления“. Освен това към тях са изготвени и обяснителни текстове, които разясняват конкретни исторически обстоятелства. Следващото лято дигиталният архив ще бъде допълнен с още около хиляда файла под формата на звукозаписи. Сред тях има например откъси от изслушванията на 24-ма обвиняеми пред съда. Отделно към архива ще бъде добавен и над 6 часа филмов материал, изготвен от служителите на архива. Очаква се това да стане в средата на 2022 година.

"Геноцидът става ясно забележим"

Онлайн-архивът от Калифорния ще е особено полезен за потребителите, които владеят немски език, защото 64% от всички документи са на немски, казва Дейвид Коен. Неговият екип от Факултета за човешките права подготвя през следващите месеци и онлайн-изложби за популяризиране на инициативата. „В целия свят има хора, които се занимават с темата за геноцида. Ние искаме да я направим ясно забележима за всички - и то на всякакви езици“, посочва проф. Коен. Заедно с Университета Ерланген-Нюрнберг той подготвя онлайн-версия и на 12-те съдебни процеса, последвали основния в Нюрнберг.

Автор: Маркус Шулер


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    23 3 Отговор
    Единствено чрез нов сапунен сериал ще се оправи европа!!!
  • 2 Псевдоним

    33 3 Отговор
    При сегашният фашизъм правят обратното - не издават документи, за да се прикрие престъплението. Затова трябва да теглим от Интернет всичко, което е документирано от по-рано, за да можем да го използваме за следващия Нюрнберг.
  • 3 Пако

    24 3 Отговор
    Победителите винаги изгодна за тях история.

    Коментиран от #13

  • 4 1933

    37 3 Отговор
    Поредната новоседмична антинацистка пропаганда от Дойче Зеле. Виновникът за всички войни и беди на този свят след Втората световна е именно кръвожадният ционизъм. Който редовно иска да ни напомни, че злото е било само в Германия и те са ни спасили от него. Ама българите не вярват на тролските медии.
  • 5 Просветен

    23 5 Отговор
    Защо ги вадят след 75 години? Ами за да не могат да бъдат доказани фалшификациите на документите.
  • 6 БЪЛГАРИЯ

    12 18 Отговор
    НАЦИСТИТЕ са били чудовища психопати и садистични убийци
  • 7 Роберт Кух

    30 6 Отговор
    Кое е лъжа? Няма нито един документ твърдящ че цел на нацистите да избият евреите. Вярвам на документ на червения кръст след войната "В лагерите на нацистите са загинали около 470 хил. души, от които 280 хил. евреи" Къде ти 6 милиона?!
  • 8 Да се знае за лицемерието

    17 3 Отговор
    Много нацисти не са и осъдени на процеса. Той е подписан от Русия с ОСОБЕНО МНЕНИЕ. Това дали го има в Интернет?
  • 9 Истина

    28 3 Отговор
    Значи когато се говори нещо против евреите това е нещо жестоко. Когато се каже, че евреите (не обикновените и нормални такива) владеят света с долни и сатанински схеми това е антисемитизъм. Когато се направи една такава карикатура на евреин скъперник това пак е антисемитизъм? А когато правим карикатури на мюсюлманите, че техния пророк е терорист това е свобода на словото?!?! Не съм адвокат на мюсюлманите, наистина грешното им тълкуване на свещената им книга води до този умело режисиран от евреите сценарий за преминаването на всички мюсюлмани под един знаменател на терористи. Фюрера точно това ненавиждал в евреите, а именно изопачаването на представата за света от еврейските режисьори. А колкото по темата - 2-ма еврейски професори са се заели да ровят и публикуват за велокомъчения еврейски народ от един уж обезумял диктатор. Всъщност на всички ни е ясно, че ВСВ е проект на същите тези евреи управлявали света преди 300 години, същите тези техни пра-внуци управлявали преди над 70 години и същите тези ротшилдовци и рокфелеровци управляващи днес. Всичко е било за пари и за надмощие над обикновените маси. И тия професори са усвоили средства в период на над 20 години за да подредят документация и звукозаписи, с които отново да ни промиват мозъците и да ни казват колко ужасен е антисемитизма, но не е така, модерния антисемитизъм е забранен, а реално това му забраняване всъщност е погазване свободата на словото!

    Коментиран от #11

  • 10 Снайперист

    12 12 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #22

  • 11 Механик

    23 5 Отговор

    До коментар #9 от "Истина":

    Всичко казано от теб е коректно и вярно!
    Ционизмът и последващият го ГЛОБАЛИЗЪМ са истинското зло на тая Земя.
    Без да съм фен на Хитлер (дори точно обратното), не мога да не се съглася със становището му (описано е в Майн Кампф), че еврейските банки са стиснали за гушата Европа и я ползват, както кърлежите ползват гостоприемника си. Изпиват и кръвта и всичко потъва в мизерия.
    Та,този му постулат аз премам за верен, защото преди ВСВ всичко е било именно така. Сега също.
    Друг е въпроса, че от тази война, пак са спечелили евреите.

    Коментиран от #14

  • 12 Жоро

    4 10 Отговор
    Подобни документи може да бъдат намерени и в архивите на ЦК на БКП, да четете и да се образовате за недостига на жито, плодове, месо, мляко, горива , все лъжи
  • 13 МЕХАНИКА

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Пако":

    а кой би милиярди хора по времето на втората световна война или такава не е имала а е било насън ти освен МЕХАНИК когато се аяждаш в форумът в някой статии с няой запознай се с ФАКСТИТЕ

    Коментиран от #18

  • 14 МЕХАНИК

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    кой уби милиярд народ през войната
  • 15 А за други кога

    32 2 Отговор
    Само през първия от безбройните гладомори в Индия умират от глад 10 млн. души. „Бенгалският глад“ е най-големият геноцид в човешката история, която Великобритания извърши, но за него не пише нищо в учебниците...още по малко пък дойчевите медии.
    Ceщaтe ли ce, зaщo пocтoяннo ce рeклaмирa cмърттa нa eдин oпрeдeлeн eтнoc?
    В cвeтa имa мнoгo пo-убивaни и изcтрaдaли нaрoди ( кaтo индианците, индийския,бългaрcкия, руския... и т.н.), нo зa тях -ни вoпъл, ни cтoн...
  • 16 ВЪПРОС

    14 11 Отговор
    А до престъпленията на Ленин и Сталин кога ще получим свободен достъп ?
  • 17 Перо

    19 2 Отговор
    Стига вече с тия еврей! През WW|| са дали 1/5 от жертвите на руснаците,които са ги спасявали,а сега най-активно работят срещу тях! Напишете причините за които са най-мразени и преследвани от времето на египетските фараони,през средновековието,после Хитлер,та до наши дни. С повод и без повод само това се пише в тоя сайт!
  • 18 Тра ла ла

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "МЕХАНИКА":

    Я си оправи правописа и изглади мисълта, че голямо излагане пада.
  • 19 Кумчо Вълчо

    2 1 Отговор
    дойче дойче , малко ли злободневни теми има ................
  • 20 1122

    5 2 Отговор
    Най-престъпната група индивиди от безбожници са евреи.Защо ,нека ,те евреите да обяснат не признават Йисус Христос за Месия? Защо те ,евреите ГО разпъват на Кръста?Защо ,те, евреите лъжат за холокост/ще подкрепя мнението си чрез документална книга:"Истината за съдбата на евреите през Втората Световна Война".Ще цитирам ,автор Юрген Граф;превод от Аспарух Етцел,изд. "Жар птица",София, 2003 г./ Ще цитирам края на книгата:"По такъв начин виждаме,че разобличаването на лъжата"холокауст,,ще има унищожителни последици не само за ЦИОНИЗМА,но и за политическата и интелектуална управляваща върхушка по целия свят".Нещо да кажете !?Евреите, са разпръснати по света,това е едно от наказанието на Бога.Наказанието е ,да нямат родина, и никой да не ги иска в своята родина.Още един изключително важен въпрос :Кой спаси 53000 евреи в Царство България -Цар Борис III ОБЕДИНИТЕЛ.За благодарност, еврейски комунисти заедно с нашите престъпници Г. Димитров и масона Васил Коларов похитиха гроба на непрежалимия Цар Борис III от Рилски Манастир и поругаха тялото му.И още еврейката Виолета Якова уби с пистолет пред очите на внука му Генерал Луков, герой от войните.Това как се нарича ?!Още един важен въпрос:Къде живеят евреите ,които държат всички лостове на властта и естествено Федералния Резерв на сащ -разбира се в сащ .Публична тайна е ,че Израел /разбирай евреите /управляват тази корумпирана страна.А дали Хитлер е виновен,за евреите-сами си отговорете.И още Русия знае всичко за
  • 21 1122продължение

    3 2 Отговор
    А дали Хитлер е виновен,за евреите-сами си отговорете.И още Русия знае всичко за евреите/Сталин се освободи от еврейската групичка,/много вредна/, на Ленин,като ги ликвидира и беше прав/.Затова пишете истината.Има българска поговорка:"Под небето ,скрито няма".
  • 22 дада

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Снайперист":

    Пo здрaв нa теб и цялaтa ти poдa!И на пeдepaтopитe на сaйтa,cъщo!
  • 23 Търновец

    3 3 Отговор
    Древния град Йевус е основан преди оkоло 4500 години от Jebusites (Йевусейци) и e бил център на плодородна област напоявана от 3 реки. Тогава Юдеите нарекли тази област “свещена земя” и техните богове нарекли Йевусейците “покварени и потънали в разврат” и им заповядали да превземат Йевус и земята около него. През 1003 BC цаp Давид и Юдеите превземат Йевус и плодородната дoлина, a Йевусейците бивaт избити. Йевус става Йерyсалем, a плодородната дoлина - Израел. Палестинците твърдят че произхождат от Jebusites.
  • 24 терминолог

    2 1 Отговор
    Абе тия нацисти кви са германци ли са, Германия ли ги създаде? Като се пише за демократи, фашисти, комунисти, тоталитаристи и др. винаги се казва от коя държава са.Трябва да термините да са равнопоставени щото иначе мирише на пропаганда.