Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 12:01 7 203 23

Северна Македония: Отношенията ни с България бяха наелектризирани

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • членство в ес-
  • боян маричич

Досегашните разговори с дати и срокове не ни донесоха щастие, каза вицепремиерът по европейските въпроси

Северна Македония: Отношенията ни с България бяха наелектризирани - 1
Снимка: Shutterstock

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич призова за бързо, но не прибързано намиране на решение на нерешените въпроси с България, предаде МИА, съобщи БТА.

Досегашните разговори с дати и срокове не ни донесоха щастие и успех и искаме бързо, но не прибързано решение с България, каза Боян Маричич в интервю за "Топ тема" на македонската телевизия Телма ТВ. Той допълни обаче, че дискусиите не може да продължат вечно, а бързата и интензивна динамика на разговорите "ни кара да отворим всички въпроси и в кратък срок да се стигне до споразумение". По-добре е да работим, а когато има успех или неуспех да кажем, че сме решили или не сме решили проблема, изтъкна вицепремиерът, като подчерта, че правителството е фокусирано върху решаването на отворените въпроси с България и върху началото на преговорите с ЕС.

По думите му работните групи между Северна Македония и България са мерки, чрез които се изгражда доверие и се променя атмосферата на фона на силната "наелектризираност през изминалите години, особено в България, където имаше избори". Маричич каза още, че цялата тази атмосфера на остри изявления и постоянна предизборна реторика трябва да се успокои с повече теми, които да покажат, че отношенията между двете страни не се свеждат само до исторически теми. Не бягаме от отворените въпроси. Знаем темите и ги обсъждаме. Познаваме и позициите. Нашите позиции са водени от декларацията, гласувана в парламента, и въз основа на тази декларация влизаме в разговорите с България за всички отворени въпроси, каза Маричич.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алооо

    66 2 Отговор
    Македонци са промити от албанци и сърби.Да изринеш военни гробища (това и Адолф Хитлер не си е позволявал )

    Коментиран от #12, #15

  • 2 Само факти

    65 2 Отговор
    Лесно може да спадне електричеството, ако учениците в РСМ започнат да учат истината, а не да бъдат индоктринирани с лъжи.
  • 3 Пич

    67 2 Отговор
    Македония трябва да разбере , че при наелектризирани отношения , тока ще ги удари единствено тях !!!
  • 4 Дамян Груев

    61 0 Отговор
    Най-напред се учех в селото си Смилево, където имаше първоначално българско училище.
  • 5 Не ги понасям

    66 1 Отговор
    Турчин не изринеал български гробища ,въпреки игото нагло.А македонеца изрина.С фадрома да се изрине всичко техно .
  • 6 Поздрави от Боселеград

    71 2 Отговор
    Маричич, този е сърбин, не е сърбоман. На куче и сърбин, вера да немаш !

    Коментиран от #22

  • 7 Може би..

    12 0 Отговор
    Бич може-на полски..
  • 8 Селяк

    59 0 Отговор
    Скоро ще разберете какво е наелектризирани отношение! В момента дори не знаете какво означава думата наелектризиране! Но в скоро време нещата ще загрубеят много яко! Подмолни, злобни и пълни с омраза македонци!
  • 9 ПСР

    67 1 Отговор
    Продължавайте да чупите и тероризирате нашите културни центрове в РСМ.
    Дайте още от оскверняването на български гробища.Имате и още какво да напишете по отношение на татарите-фашисти с майки,съпруги,сестри-с особен епитет.
    Т.е.,вихрете си вашата юго-комунярска омраза и ненавист,ама ако може всеки ден.
    Евросъюз ли за вас?!
  • 10 Гочо

    20 6 Отговор
    Ами ТЕ и Нашите така,и Ние се водим от Декларацията на НС...и така господа опърничави...до къде ще стигнем....до кривата круша....
  • 11 Мнение

    50 1 Отговор
    Това е племе, което, ако има интерес, ще се подмазва, ще се правят на "умрели лисици" и в момента, в който постигнат целите си така ти сдъжняват живота, че ти идва по-добре да не си се раждал. На македонец никога за нищо не веярвай, а още повече на северомакедонец. Ни се водат, ни се карат, ни стоят да ги яхнеш. Отврат са. Огромно самочувствие без покритие. Заключенията са ми направени от живия живот.
  • 12 Перо

    4 30 Отговор

    До коментар #1 от "Алооо":

    Нели Македонија постои од 45г.а блгарските гробишта се уништени за време на СХС,како Македонците се одговорни кога немале држава во тоа време?

    Коментиран от #13, #20

  • 13 Македонски

    1 31 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Блгарска пропаганда
  • 14 Кую

    18 1 Отговор
    Мекетета са открили тока.
  • 15 Българин от Македония

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алооо":

    Не влизайте в играта на сърбите,. като ги наричате македонци! Има българи от така нареченото географска област Македония макар и с промити и изпилени мозъци от стотина години.
    Като географско понятие Македония се появява в средата на деветнадесети век, като сръбски политически проект.

    Коментиран от #16, #21

  • 16 Българин от Македония

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин от Македония":

    гръцки
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПиринскиОрел

    4 2 Отговор
    Историческата тема е основата на общата ни къща с македончетата. Когато заложиш куха основа, в нашият случай, фалшива история, няма как да изградиш здрав дом и дълготрайни добросъседски отношения. Картонената ни балканска къщичка ще бъде отнесена, като тайфун американско крайбрежие!
  • 19 Късно, късно, Маричич! Много късно!

    5 0 Отговор
    КЪСНО СЕ ХВАНА ЗА БУШОНИТЕ, МАРИЧИЧ! И ДА ЗНАЕШ - НА БЪЛГАРИТЕ В РСМ ЯКО ИМ СВЕТНА ОТ ТОВА НАЕЛЕКТРИЗИРАНЕ! НЯМАШ СИ ДОРИ ПРЕДСТАВА КАКВО НАПРАВИХТЕ!
  • 20 След Турция и Сърбия, сърбоманче!

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    В БГ, ако се налага, преместването на турските гробища задължително се съгласува с мюфтията или ходжата, да не говорим за християнските. И това се прави още от Освобождението от преди 140 години. Вие изринахте българските вчера, а днес се натискате да влезнете в ЕС, като се правите жертви на България. Надеждата умира последна - след Турция и Сърбия!😠
  • 21 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин от Македония":

    Кога, кога? А како се викала таа територија пред 19ти век? Хахахаха...
  • 22 Скопие

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Поздрави от Боселеград":

    Бреееј, а ти од тромеѓетп најде л--на да јадеш?
  • 23 ВЕТО

    2 0 Отговор
    ВЕТО и точка. Никакви срещи, разговори, преговори, договори и т.н. Обяснения само на ЕС и то образователни. Ако в продължение на 10 г. докажат, че са отстранили всички кощунства с паметници, лъжи в учебници, анти бълг. пропаганда в литература и медии и кражба на история и помолят да бъдат приети в родината си като част от Б-я тогава няма нужда от преговорни глави с ЕС. Автоматично стават членове на ЕС.
    Ако Кире Петровски иска да си говори с тях да го прави като частно лице за негова сметка или най-добре да се изсели там.
Новини по държави: