Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 17:10 4 388 49

Има червени линии в историческата комисия между София и Скопие

  • северна македония-
  • червени линии-
  • българия-
  • гоце делчев-
  • история-
  • спор-
  • драги георгиев-
  • скопие-
  • преговори-
  • фашисти

България не може да бъде определена като "класическа фашистка държава", каза Драги Георгиев

Има червени линии в историческата комисия между София и Скопие - 1
Снимка: Shutterstock

Декларациите с червените линии, приети от парламентите на България и Република Северна Македония, са създали проблем, защото са довели до политизиране на работата на съвместната историческа комисия, каза в интервю за радио Свободна Европа съпредседателят на комисията Драги Георгиев, предаде БТА.

"Има академични червени линии в работата на комисията, ние знаем точно докъде трябва да се спре и какво трябва да се обсъжда, докато декларациите, приети от двата парламента, само навредиха", каза той. Новият ентусиазъм според него се изразява по-скоро в динамиката в работата на историческата комисия, която ще има 6 вместо 5 съвместни заседания. "Виждам, че може би можем да помогнем, а как ще вървят нещата в разговорите в самата комисия е друг въпрос", смята Драги Георгиев.

По отношение на спорните въпроси в самата комисия, той изрази мнение, че България не може да бъде определена като "класическа фашистка държава, както можем да кажем за тогавашната фашистка Италия или нацистка Германия. "Можем да третираме България като пронацистка, профашистка страна, но България не е фашистка държава по това време. Според мен терминът, който може да се използва, който трябва да бъде дискутиран, отново не можем да го наложим с нашето решение, разбира се, е да се използват термини като окупация, инвазия и дори анексия, но не и терминът българска фашистка окупация", посочи отново мнението си по отношение на термина "българска фашистка окупация" съпредседателят на съвместната историческа комисия.

Драги Георгиев говори и за това защо историческата комисия не може да стигне до единна позиция по отношение на формулировката за съвместно честване на Гоце Делчев. "Българската страна смята, че е важно да се обърне внимание на историческия контекст по отношение на делото на Гоце Делчев, че той е роден в българско екзархийско семейство, че е завършил българско основно училище, че е завършил българската гимназия "Кирил и Методий" в Солун, че след това е учил в българската Военна академия, т.е. да се изтъкне образователният му и духовен български контекст. Че той е расъл в такъв контекст - това не е спорно за нашата историография, това са факти, от които ние не бягаме, но за тях това е основното, което трябва да се изтъкне. Ние смятаме, че в препоръката, която трябва да изпратим към двете правителства, трябва да се изтъкне защо Гоце Делчев е важен за двете общества. Коя е символиката на Гоце Делчев, защо той се отбелязва и в България и в Република Северна Македония. Ако се говори за идентичността му, за мен е много важно как дейността му влияе върху определена общност и на определена територия след смъртта му. Какъв е откликът на делото на Гоце Делчев, кое е значението му за тази среда, за този народ, важно е да се изтъкне какво е наследството му. Така че контекстът, в който е създаден Делчев, е ирелевантен", смята Драги Георгиев.

По отношение на другия спорен момент в работата на съвместната историческа комисия, този, свързан с разбирането на термина "обща история", Драги Георгиев посочи, че този термин се използва в Договора за приятелство от 2017 г. в частта за историческата комисия, без да има дефиниция за това какво се разбира под обща история и за това историците са влезли "в конфликт". "За тях (българските историци) това е история на един народ, тоест българския народ, която започва някъде в средата на девети век, според тях тогава има трайна етническа хомогенизация между дошлото от изток прабългарско население и славянското население, живеещо в този район, създава се българският народ и от тогава до 1944 г. е история на само един народ, тоест българския народ. Така че македонският народ, според възгледите на по-голямата част от българската историография, е създаден чрез инженерство на комунистическата партия на Македония и Югославия, Коминтерна и Тито. Веднага категорично отхвърлихме подобно определение на фразата "обща история" и дори настояхме с колеги да обърнем специално внимание на този термин, да дефинираме какво означава обща история, но то беше отхвърлено от нашите български колеги и сега изразът обща история остава една от пречките в дефинирането на някои препоръки, както в учебниците, така и за общо честване", посочи Драги Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто Кирчо

    58 1 Отговор
    Кире, кога пак ще ходиш в Скопие, че онези пак взеха да плюят по България? Отиди, моля ти се!
  • 2 Кириос

    67 2 Отговор
    Нашите политици в час ли са въобще ?Ходят при хора които разораха военни гробища .Е и турците никога не са позволявали подобно нещо спрямо нас .
  • 3 Наблюдател

    40 4 Отговор
    Вече 2 месеца е на власт Кирил ,нищо не говори за стандарта на живот ,нищо не казва храните ГМО ,нищо не казва олигарсите за износа на милиони(тука ще кажа ,че Кирил е от май миналата година във властта а това е много време )
  • 4 Македонка

    4 20 Отговор
    Ке се престорам на църна чума
    и пак при тебе ке дойдам
    жена ке уморам дечиня ке гледам
    вечно твоя ке бидам
    жена ке уморам дечиня ке гледам
    вечно твоя ке бидам.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Има лъжи/мултидисциплинарност/

    38 3 Отговор
    И нежелание да се следват общочовешки ценности, т.е.продължават с юготитовизма
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 човек от народа

    60 1 Отговор
    червената линия е една - истинската история ! нито крачка назад ! зад нас е БЪЛГАРИЯ !!!
  • 9 дедо йоцо гледа

    48 0 Отговор
    В северна македония е като в северна корея. Такива кухи тикви не са за ес, само проблеми и ядове с тях. Никога ес за тях, докато не пораснат умствено. Време е да затворим темата за поне 30 години.
  • 10 Пирински орел

    55 0 Отговор
    Как може България да се води окупант, това е абсурдно, да окупираш собствената си територия!?!?! Деда ми викаше така, мекедонец означава дваж българин! Неговият баща е от гр.Сяр, сега е в Гърция.

    Коментиран от #45

  • 11 Пирински орел

    46 1 Отговор

    До коментар #4 от "Македонка":

    Прекрасна Българска песен от македонския край на България. Такива са и в Мизия, Тракия, Добруджа! Това е България!

    Коментиран от #44

  • 12 Пенди

    30 3 Отговор
    Ама ай стига с тия македонци! Като не става не става. Да си таковат м....та и т.н.. Няма да пиша, че пак ще ме изтрият. У лево. Да се обединяват там с трассексуалните и тва е!
  • 13 Гоце

    34 0 Отговор

    До коментар #7 от "Александар":

    Бъркаш, Аце! В България северномакедонците са 100% цигани. И всичките четирима са членове на ОМО!
  • 14 Странно

    33 0 Отговор
    Как така окупатоти, като нашите братя там са ни посрещнали като освободители от югославското управление и сами са развявали българското знаме. Слушал съм какво мнение има Драги Георгиев. Постоянно се опитва да излпачава фактите и да ги тълкува в полза на македонската теза. Много е умел.

    Коментиран от #19

  • 15 Нормален човек

    28 0 Отговор
    Тия скоро няма да се откачат от Юго-Матрицата. И Нео Северномакедонски не може да ги освободи🤣🤣🤣
    Интересно само като говорят за българския окупатор, който е товарил евреите във влаковете (което е вярно и е било част от договора ни с нацистка Германия), как пък не се намери един политичар или историчар да попита - "А кой всъщност е разтоварвал тия влакове и е убивал евреите???"🤔🤔🤔
    Май не са били злите българи-татари?!?!? Май са били немците🙄🙄🙄
    Не чувам вечно търсещите истината северномакедонци да задават такива въпроси. Дали пък и това не е алтернативен прочит на историята 💰💰💰💰💰
  • 16 Перо

    32 1 Отговор
    Първо,БГ никога не е анексирала бившите си територии и те не са предоставени като територия на БГ,а този въпрос е оставен за обсъждане след войната. Второ, българското административно,общинско управление е предоставено от германската власт,/която е окупирала държавите Кралство Югославия и Кралство Гърция/ и тези територии са под германска юрисдикция, със споразумение с БГ! Българската войска има охранителни функции на управленските органи. Трето, при фашистките държави има еднолично управление, а Царство България е имало действащ парламент! Действително има грешка в договора под найменованието “обща” история /никога не е имало две етнически нации и две държави/. До 1944 г. е имало една нация,една история и една държава!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ебтер

    27 0 Отговор
    Никаква Европа за построените македонци от област Македония! Всичко е предателство спрямо българския народ, ако се допусне областта да стане член на ЕС!!!

    Коментиран от #23

  • 19 Като вие

    2 14 Отговор

    До коментар #14 от "Странно":

    Руснаците сте посрещнали като освободители. Освободители ли беха?
  • 20 Чичо Тони

    7 5 Отговор
    Който е посещавал Куба знае, че за кубинците най-почитаната личност е тази на Че Гевара. Не на Кастро, не на Хосе Марти, който е техния "Христо Ботев" (поет, журналист, революционер, загинал в първата своя битка за независимост на Куба от испанците). За кубинците Че Гевара е АРЖЕНТИНЕЦ борил се и рискувал живота си за тяхната кауза. Виждам паралели и с Гоце Делчев - БЪЛГАРИН отдал живота си за Македония. Дали той е искал (мечтаел) Македония да стане част от България или не, към днешна дата е ирелевантно. Македония (СРМ) е има на картата и тази страница е затворена, а и безсмислена за обсъждане в днешния свят на свободно движение на хора и капитали. Така че не виждам причини и България и Македония да се гордеят с делото на БЪЛГАРИНА Гоце Делчев отдал живота си за македонската кауза.

    Коментиран от #25

  • 21 Vergina

    1 18 Отговор
    една поговорка која вели „Проклетсво е да се родите во интересни времиња“, ние живееме во такви едни бурни премежија и тоа не е од сега. Она што како генерација го имаме наследено, пред се како македонски народ една голема и би рекла, грандиозна задача да го пренесеме истото и на следните поколенија, токму во услови кога гледаме дека не постои единство помеѓу македонскиот народ, а и генерално помеѓу сите македонски граѓани околу суштинските прашања за кои што е непримерно и неевропски да се дискутира во 21-от век, вели универзитетската професорка и пратеничка од ВМРО-ДПМНЕ, Иванка Василевска на денешната трибина во централниот партиски штаб, насловена „Гоце е Македонија“.
  • 22 Перо

    20 1 Отговор
    От много години македонистите и сръбските шовинисти говорят,че сме “фашисти” и ”фашистки окупатори”. Фашистките държави са ръководени еднолично, а в Царство България е имало партии, действащо правителство с министри и работещ парламент. Според тях всички монархии са фашистки държави! Сега виждат,че нагазиха лука за ЕС и смениха тактиката с думата “профашистки”!

    Коментиран от #26, #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чичин

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо Тони":

    Тогава треба и Димитров од предател да го славите като герои,дал живота си за македонската кауза и признал македонците в бг
    Како да се вртиш,лажете и вака и така!

    Коментиран от #29, #32

  • 26 Верно е че

    2 12 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Нагазихме лука за ЕС. Какво ште правиме сега не знам. На 01.01.1945, в 12.34 часа се разбудихме като македонци и настанаха веднага проблеми. Хубаво си бехме блгари преди тоа, какво се случи през ношта не знам. Сега с ветото браштата блгари всушност много ни помагаат като винаги.Ште разбереме това подоцна когато едно утро се разбудиме като блгари. Малее колко ште бидеме шастливи тогава.

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван Радоев

    8 1 Отговор
    Тези хора стават все по-нахални а просто Киро все по-нахален
  • 29 Чичо Тони

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Чичин":

    Този вие макетата си го "славете" заедно със Сашко и Ристо от Назарет. Ние си знаеме кого да "славиме", акъл не ни давай.
  • 30 Перо

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Верно е че":

    От 76 г.не може да се събудите българи,защото сега сте бъркоч,неетническо население!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 македонците не знаете историята

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Чичин":

    Ти ако знаеш историята си само от Димитров насетне за каква древност ще ми говориш? Комунистите в Югославия и в България пишеха една и съща история.
  • 33 Мирабо

    7 1 Отговор
    За Ванчето,Тодор Александров,Йонко Вапцаров,Пейо Яворов... за тях никой не говори никой не спори... Всичко е политика кражба измама ! Покрай катастрофата на "Струма" се нагледахме как тези с български имена си изкривяват езика да говорят на сръбски а тези дето им викаме шиптъри говорят толкова чисто български (майчиния ) си език !
  • 34 Батан

    4 1 Отговор
    Хубаво е че доста македонци участват в коментарите на тази рубрика.
    Искам да ги питам: Вие знаете ли коя държава първа ви призна като независима държава. За тези които не знаят, България е тази държава. И сега един въпрос с малко повишена трудност . Какъв интерес има България да ви налага вето за преговори с ЕС, защо го прави? Подсказвам. Може ли България да не наложи вето при политиката която вашите управляващите водят спрямо България? Тогава, чии интереси защитават вашите управляващи? Вашите интереси, или интересите на една ваша съседна държава.

    Коментиран от #35

  • 35 Знаеме че

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "Батан":

    Вие не признахте први. Но какво значение има това кога не блокирате с вето. И тоа само вие. За србите нема вето а за нас има заштото сме ги обичале србите. Лицемерно е това. Вие си позволавате да не обиждате с непостоение на народ и език. Замесвате се в нашиот устав. Искате да ни заповедате. Казвате че сме измислени од Сталин и с промити мозоци. И какво значение има што сте не признали први?

    Коментиран от #43

  • 36 Фичето

    2 1 Отговор
    Антибългарски език на омраза означава антиевропейски език на омразата! Трябва някой постоянно да им го напомня на тези с дървените глави. Като не искат да влизат в ес трябва да си бием паса и да не им се връзваме на простотията. Това е правилната тактика - никакви коментари никакво отношение да вървят да се "плакнат".

    Коментиран от #37

  • 37 Не се плакнам

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Фичето":

    Мислам че требва да прекинеме с преговорите. Не требва да позволим македонците да бидат обиждавани и малтретирани. Не ни требва ЕС под такви уцени. И ништо не можете да ни направите друго. Чао.
  • 38 Голям Юс

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    България определено не е била фашистка държава. Има много интересно сравнение, което граф Чано прави в дневника си между италианските дипломати в кафяви униформи и българската делегация във фракове и цилиндри.
    Обаче партиите са забранени и има авторитарен, противоконституционен и недемократичен режим, който отново ни вкарва във войната на страната на победените. За сравнение, ако имаше партии и демокрация, вероятно щяхме да имаме съдбата и поне стандарта на Гърция.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    тоя се прави на голям спец ,а прави твърдения далеч от историческата истина.наистина е гадно да разбереш и да признаеш че дядовците ти за шепа динари са си сменили името и националността,но ако имаш достоинство го признаи и продължи напред вместо да усукваш и лъжеш подобно на предшествениците си дето за да си запазят къщите и да приберат дяла на избягалите си в българия близки са се писали македонци или сърби!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Скопие

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пирински орел":

    На баба ти.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Роско фашиста

    0 0 Отговор
    Ма.мка му! Нищо не разбрах!

    Коментиран от #48

  • 47 Да е ясно

    0 0 Отговор
    Има значение, нямаше да ви има на картата като държава и територията щеше да се раздели и ако си направиш труда да провериш, кой е бил против и защо ще ти станат ясни много неща.
  • 48 Роско обяснявам ти:

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Роско фашиста":

    Не си разбрал,защото си умствено ограничен,необразован и с нисък интелект. Това поне не можеш ли да го асимилираш?
  • 49 Перо

    1 0 Отговор
    И на кого страната-кандидат трябва да поставя условия? Навярно са разбрали,че ЕС кандидатства за влизане в РСМ и трябва да спазват техните “червени линии”! Ако не им отърва да се откажат,а не да стават за резил,че цяла Европа ще си променя правилата за най-мижавата,измислена държава, да вкарва македонизма и титовизма в ЕС!
Новини по държави: