Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 15:07 6 500 26

Северна Македония: Разговорите между Скопие и София бяха водени от пропагандисти

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • членство в ес-
  • ес-
  • нато-
  • българия-
  • кирил петков-
  • история-
  • пропагандисти-
  • пропаганда

Ковачевски каза, че всички усилия са насочени към ускоряване на разговорите с България

Северна Македония: Разговорите между Скопие и София бяха водени от пропагандисти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нуждаем се от решение, основано на взаимното уважение и на европейските ценности. Това решение трябва да доведе до вдигане на ветото и да послужи като основа за добро сътрудничество между двете страни, казва премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за белгийския ежедневник "Либр", посветено на отношенията с България и цитирано от МИА, предаде БТА.

Ковачевски заявява, че процесът на започване на присъединителни преговори с ЕС е бил твърде дълъг и затова всички усилия са насочени към ускоряване на разговорите с България. "Имаме консенсус за евроатлантическата интеграция на страната. Постигнахме една от целите си - членството в НАТО, но все още не и целта за присъединяване към ЕС. Взехме трудни решения, за да можем да се присъединим към НАТО и да започнем преговори за присъединяване към ЕС. Съюзът трябва да изпълни обещанията си към Северна Македония, като се вземат предвид четирите положителни доклада на Европейската комисия за развитието на страната", казва Ковачевски.

Той допълни, че началото на присъединителни преговори на Северна Македония ще даде тласък и на други страни от региона и ще ги мотивира да ускорят усилията си за отваряне или продължаване на присъединителните преговори. Според Ковачевски преди разговорите между Скопие и София са били водени от пропагандисти, докато в момента се генерира позитивна енергия. "Ние проведохме плодотворна дискусия и достигнахме до заключението, че трябва да бъде възстановено доверието между двете правителства, обществата и гражданите. В миналото дебатът беше воден от пропагандисти, което имаше негативно отражение върху медиите и възприемането на ситуацията сред гражданите на страните", каза премиерът на Северна Македония.

Той се спря на посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие, съвместното заседание на двете правителства и създаването на четири работни групи по време на посещението му в София. "Министерствата на външните работи са натоварени с работата по политическите въпроси, проектодокументите се подготвят в момента. Веднага щом имаме осезаеми резултати, одобрени и от двете страни, документът ще бъде обявен и в двете страни чрез предвидените в закона процедури", отбеляза Ковачевски. Той каза, че решението трябва да се основава на взаимното уважение и на европейските ценности. "Това решение трябва да доведе до вдигане на ветото и да послужи като основа за доброто сътрудничество между двете страни", подчерта премиерът на Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    17 3 Отговор
    Европейските ценности са моите ценности.
  • 2 Пич

    21 5 Отговор
    Да бе.....на Киро , само пропагандист не ми бяха казвали ! Но , както във всичко останало , явно Ив пропагандата е пълна дупка !!!
  • 3 Българка

    46 1 Отговор
    За да има доверие между двете страни на границата, то от РСМ да не залагат само на добронамереността на българската страна. Трябва Скопие да извърши действия като вписване на българите в тяхната конституция, пренаписване на учебниците като в тях е заличена кражбата на българската история, да отпадне езика на омразата. Трябват конкретни крайни резултати, а не празни приказки от РСМ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Разиграват ни

    10 23 Отговор
    С поклона си на стената на стената на фашистите/нацистите пред НДК Радев загуби моралната си тяга. Кирчо напротив предложи да се прочете влиянието на фашизма върху Македониа в европейски контекст. Кого уплаши това предложение? Първо уплаши титовистите и удбашите в Македония,а едновременно с това уплаши наследниците на фашистите/нацистите в България. Кой в България се страхува от припомняне на престъпленията от 1941- 1944/45г.? Ако има престъпления на българската администрация в Македония, то е редно да се осветлят и да се знаят,както се знаят пресъпленията за ястребинчетата,братята Кокарешкови, Митко Палаузов,Вела Пеева... Парадоксално но удбашки кръгове в Македония,и фашистки в България са доволни да си остане старото положение да продължаваме да се смразяваме заради простотиите на удбашите,титовистите и фашистите. В тоя контекст се вписва добре двойното агентство на Каракачака.Само,чеее... тия дето нямаме отношение към тия мародери и в двете държави сме подавлявящото мнозинство,а ни разиграват псевдопатрЕотарци и от двете ВМРО-та и длуги шемети.

    Коментиран от #8, #15

  • 6 мнение

    31 0 Отговор
    Сега се водят пак от пропагандисти, от страна на РСМ обаче.
  • 7 Мим

    22 0 Отговор
    Пропагандисти,европейски ценности,политически и тем подобни разработки,но да видим какъв ще е накрая резултата..Дано не е България прекараната,както винаги от такива европолитики...
  • 8 Антикумунис

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Разиграват ни":

    а кой се страхува от престъпленията след 1944?, вие комунистите.

    Коментиран от #10

  • 9 Пламен

    29 3 Отговор
    Разбрахме, че Скопие е в позицията да налага условия на България. Също и новата авиолиния щяла да се плаща от България.
    Толкова могат бг политиците

    Коментиран от #16

  • 10 Трябва да се състои

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Антикумунис":

    Именно. Да се извадят всички документи от наша и македонска страна. Ние се хвалим с инвестициите,с посрещането с цветя,а ако македонците имат документи за претъпления то те са в правото си да ги направят достояние и на нашата общественост. Престъпленията на БКП след 1945г. са известни,но например престъпленията на югославските комунисти в Македония не са известни. Не е ясно на хората в Македония,че до средата на 1943г. съпротивата в Македония се ръководи от Покраинския комитет на БКП и тая съпротива е била проформа,защото са си давали сметка,че не е популярна. Жестокостите привнася емисарът на Тито Светозар Вукманович-Темпо/черногорец/ като домъква сърби и бошняци за партизани в Македония - тогава започват големите жестокости и от двете страни. Тоя въпрос при македонците е замазан,както и убийствата и на български комунисти,и на стари дейци от Крушивската република,и на обикновени хора чувстващи се българи. В Македония за престъпленията на немците в Солунско не се знае,не се знае и за престъпленията на италианците в Западна Макидония,както и за албанските фашисти-балисти. Тоя открит разговор трябва да се състои незевисимо от гузните наследници на титовисти,удбаши и фашисти/нацисти.
  • 11 Ъхъхъ

    24 1 Отговор
    Европейския съюз не ви е задължен с нищо драги Македонци, докато не ви уври главата няма да стане.
  • 12 От какво се отказа Македония?

    19 3 Отговор
    На България и беше поставено условие да се откаже от 1,2,3 и 4ти ядрени реактори на АЕЦ Козлодуй за да стане член на ЕС!!!! А Македония не иска да се откаже от фалшивата си комунистическа история! И защо ли? Защото в ухото на Македония шушнат руските служби и им казват " Няма проблем, те в ЕС готови и така да ви вземат! Няма да им отстъпвате!" И ако си сложим ръка на сърцето трябва да признаем, че ЕС се държи така сякаш той ще се присъединява към Македония! Жалко

    Коментиран от #17, #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Издигнатата стена от югосърбоманите

    15 0 Отговор
    На границата с БГ се оказа по-голяма от берлинската, и днес продължават с подривна дейност/дълбоката държава на УДБа/
  • 15 Те да осветлят престъпленията

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Разиграват ни":

    На УДБА и КОС от близкото минало, което ги държи и днес, какво са се хванали с фашизъм, югокомунизма е същият

    Коментиран от #21

  • 16 То винаги е било така, а

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    СМ въвеждат да учат сръбски език и сръбски културен център, дълбоката държава в действие, докато не скъсат пъпната връв с белград не ги чака нищо добро
  • 17 Точно така,

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "От какво се отказа Македония?":

    Това усещане оставят, СМ се дърпат/по делата им/, но ние им се молим да се европеизират
  • 18 Нормален човек

    10 0 Отговор
    Северна Македония: Разговорите между Скопие и София бяха водени от пропагандисти.....
    Известни още като северномакедонски историчари и политичари 🤣🤣🤣🤑🤑🤑
  • 19 Ебтер

    13 2 Отговор
    Хаха. Кирил Петков съвсем скоро ще си замине за Канада-та както и дошъл, особенно заради Македонита! Мисля че българския народ няма да го изтърпи с това предателство!!! Също така на никого в България не им хареса това вдигане на цените тихомълком на всичко!!! Мисля че няма да я изкарат дълго, колкото и да е сладък котка!!!
  • 20 Макробиолог

    12 0 Отговор
    Македония е само логото на провала на българската държава.Къде изчезнаха българите от Беломорска Тракия,Северна Гърция и целокупна днешна Северна Македония?Защо все още учим история писана от великите сили?За каква Българска империя е писал всепризнатия англ историк и философ Тойнби,за какво свидетелстват хилядите артефакти и писмени источници от древноста и Средновековието?Това сме ние,живо доказателство че който не помни и отстоява историята си,губи бъдещето.
  • 21 В угода на изклесавци

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Те да осветлят престъпленията":

    Нещата вървят в комплект - какви са ги вършили Германия в Солунско, италианците в Западна Македония, албанските фашист-балисти в Тетова,Преспа,Охрид,какви са ги вършили българските власти в останалата част. Неизбежно,ако те и ние извадим архивите ще се види какви са ги вършили Покраинският комитет на БКП,до средата на 1943г.,какви са ги вършили югокомунистите на черногореца Светозар Вукманович-Темпо,какно после е вършила БКП възглавявяна от Г.Димитров. Всички гореизброени са гузни и затова има негласен консенсус между,титовисти,удбаджии,немци,италианци,албанци и изтърсаци на наши фашисти нещата да са захлупени и така се размятат само деянията само на българските власти преди и след 1944г. А това от наша страна е грешка в угода на шепа наши изклесавци.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АЗ КАЗАХ

    4 0 Отговор
    Тези от Северна Македония да си мерят приказките истината ще се види на28. 2 когато е срещата на Историческата комисия.
  • 25 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "От какво се отказа Македония?":

    Интересно какво ни шушнеха на нас руснаците,та ние затворихме 4-те блока на АЕЦ-а?Но по ми е интересно какво ЦРУ шушнеше на седесари,царисти,деоесари.
  • 26 Спас безделника

    4 1 Отговор
    ТОЗИ МИТЬО КОВАЧЕВСКИ ПО - ДОБРЕ ДА СИ ВЪРЖЕ ГАЩИТЕ С ПРОКАРВАНЕТО НА РЕШЕНИЯТА В ТЕХНИЯ СИ ПАРЛАМЕНТ И ПРИ ЛУДИЯ ИМ ПРЕЗИДЕНТ, ВМЕСТО ДА СЕ НАПЪВА ДА ПРЕХВЪРЛЯ ТОПКАТА У НАС.
Новини по държави: