Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 13:26 2 070 35

НАТО обмисля дългосрочно присъствие в Югоизточна Европа

  • нато-
  • румъния-
  • военни-
  • източна европа-
  • украйна-
  • война-
  • йенс столтенберг

Ние продължаваме да укрепваме източния си фланг, каза Столтенберг

НАТО обмисля дългосрочно присъствие в Югоизточна Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес в румънския черноморски град Констанца, че присъствието на американски сили в Румъния показва ангажимента на САЩ към сигурността на Европа, съобщи Ройтерс.

Столтенберг е на посещение във военната база "Михаил Когълничану", където вече пристигна първият конвой от американската част, която ще бъде разположена там за усилване на Източния фланг на НАТО. Скоро се очаква там да пристигнат още два конвоя. Столтенберг повтори безпокойството си от възможна руска инвазия в Украйна и каза, че Алиансът трябва да обмисли дългосрочно присъствие в Югоизточна Европа през следващите месеци. "Ние продължаваме да укрепваме източния си фланг", каза Столтенберг и подчерта, че действията на НАТО имат отбранителен характер.

Първият американски военен конвой пристигна днес сутринта около 7:30 ч. във военна база "Михаил Когълничану" край румънския черноморски град Констанца. Става дума за около 18 ремаркета с военна техника. Втората колона ще тръгне днес от румънско-унгарската граница при Нъдлак по същия маршрут и се очаква да пристигне в базата край Констанца довечера. През нощта в Нъдлак пристигна и трети конвой. Всички те ще отидат във военна база "Михаил Когълничану", информира Диджи 24.

Трите конвоя, съставляващи общо 48 ремаркета, превозват военна техника, включително блиндирани транспортьори "Страйкър" (Stryker). Днес сутринта в базата в Констанца се очакват и американските военни от Втори механизиран полк на американските сухопътни сили, които ще пристигнат със самолет от Германия. В 11:00 ч. румънско (и българско) време президентът Клаус Йоханис ще посети база 57 "Михаил Когълничану" заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с началника на Главния щаб на отбраната генерал Даниел Петреску, съобщава агенция Аджерпрес.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 30 Отговор
    А ние не присъстваме ли в НАТО бе!?

    Коментиран от #2

  • 2 ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ

    50 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ВЪН ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НАТО ОТ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!ЩЕ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА НА НАРОДА И ЩЕ БЪДЕ НАРОДНА ФАШИСТИ!
  • 3 КАК иначе

    31 2 Отговор
    ще оправдаят огромните бюджети в нейто, на тях им трябвя враг, и когато го няма си го измислят, най-голямата заплаха в момента е провокация от страна на нейто за да пламне война в украйна!
  • 4 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    Предвиждат присъствие все едно досега не сме били в НАТО.Тъпации!
  • 5 Пич

    33 2 Отговор
    Епааа...... НАТО присъства тук таме , докато не го подгонят !!! Както направиха , онези брадатите , в Афганистан !!! Гонеха ги пеша , и с пушки , а НАТО бягаха със самолети и ракети !
  • 6 123

    32 3 Отговор
    Като кажат МАТО значи го казва ФАЩ, другите държави нямат думата.
    До кога ще ги търпим краварите ????????
  • 7 Жан Валжан

    27 4 Отговор
    Някой да ви е канил??ВЪН НАТО ВЪН ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА!!!!!!
  • 8 Лудогорец 9

    21 4 Отговор
    Махайте се не ви искаме нас никой не ни питал дали искаме нато,ес или евро нямаше референдум макар,че сме "демократична държава".
  • 9 ЖалкиДемагози

    7 25 Отговор
    на русофилите децата им в щатите и западна европа, обаче те ревът за диктатора путин и за руско робство

    Коментиран от #13, #35

  • 10 Българин

    3 13 Отговор
    САЩ предложили на България да изпратим на почивка в Гуантанамо най-яростните българофоби от петата колона на Москва.
  • 11 Елате елате

    21 3 Отговор
    Елате, ама не у нас. Добре сте се насочили към Румъния. Стойте си там. Те румънците във ВСВ, нали воюваха срещу СССР. "Победата" си при Сталинград и не само там Хитлер я дължи основно на румънците. Яли са бой от руснаците и като гледам се молят безпричинно за още. Така че съдействайте им, а нас ни оставете да се оправяме сами !
  • 12 оня с коня

    6 23 Отговор
    В сравнение с Румъния ,БГ е по-слабо въоръжена страна,за Турция и Гърция пък да не говорим.дори и да получим Цяла Ескадрила ф-16 Блок 70 които ще са най-модерни и съвременни Самолети на Балканите,това едвали ще впечатли Русия.Същевременно обаче Русия отлично знае,че ТЕРИТОРИЯТА "България" ЗА НУЛА ВРЕМЕ може да започне ДА ПРЕЛИВА от Последно поколение Натовски Оръжия от всякакво естество,в това число и Ракети от различни видове и с различно предназначение.ЕТО ЗАТОВА Русия троши Газово-Петролни Пари без ограничения за да внушава чрез Троловете си по Форумите и Про-руските си Партии на Населението че Трябва да излезем от НАТО!А стане ли това- с България е Свършено ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ.

    Коментиран от #17

  • 13 Кой е жалкия

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЖалкиДемагози":

    Русофилите не са против НАТО, против това НАТо да разполага войски у нас и да ни прави мишена. Като гледаш виждай и като слушаш чувай човече. Това е целенасочена пропаганда на САЩ срещу Русия. Дълго е да ти обяснявам защо. Лошото е че при военен конфликт САЩ ще са най малко потърпевши. Това те майсторят от 100 години насам.
  • 14 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    16 2 Отговор
    Въпрос с повишена трудност : Чий го дирят американосите тук , при положение , че лично Бай Дън заяви , че няма да изпраща американски войски да спасяват американци в нужда в Украйна ❓

    Коментиран от #15

  • 15 Българин

    4 20 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    За да укрепят Южният фланг на НАТО срещу руските мераци да възстановят Империята на злото! Не са в Украйна, защото тя не е член на НАТО. Ако те ти харесва никой не те спира да заминеш за матушката си!

    Коментиран от #23, #24

  • 16 Я, уж беше Русия, път

    18 3 Отговор
    Накрая ни окупира НАТО!!! Ти да видиш! Ама, колко трябва да си тъп или продажен, че да се радваш на този факт???

    Коментиран от #18

  • 17 Австрия

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Финландия и Швеция свършиха и те веднъж за винаги!
  • 18 Истината

    6 22 Отговор

    До коментар #16 от "Я, уж беше Русия, път":

    Окупирана ти е главата от руската пропаганда. България е част от НАТО!

    Коментиран от #27

  • 19 Опълченеец

    13 0 Отговор
    МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДА ОТРАЗИ АМЕРИКАНСКА ИНВАЗИЯ?
  • 20 дядото

    10 0 Отговор
    обмислят дългосрочно засилване на фаланга,или дългосрочна окупация на тези държави
  • 21 Румъния" доброволно" е окопират!

    14 1 Отговор
    Щом имат желание,!!
  • 22 Историята

    12 1 Отговор
    И САЩ ли си укрепват източния фронт?
  • 23 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Знаеш ли поне какво е това ФЛАНГ ❓❓❓❓❓ Щото всеки ходил в казарма ще ти се смее ‼️
  • 24 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    То и Афганистан не беше в НАТО, ама и там бяха ‼️ А там всичко наред ли е вече , щото се изнесоха като пръднали в джамия‼️

    Коментиран от #25

  • 25 Ужас

    0 14 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Ушанките първо тръгнаха да окупират Афган и Чаршафосаните Бради ги направиха на Митко Китката Хиляди убити ватенки и гробница на танкове и вертолети Размазаха ги

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Марков

    11 0 Отговор
    Румъния залага на САЩ и НАТО. С техния радар са преден пост срещу Русия. Те си го избраха. Нали разбирате, че няколко стотин или хиляди американски войници не играят никаква роля при един военен конфликт. Те са там за сплашване на местното и на съседа население и политици. Къде е DW да подскаже с чие решение е това американско нашествие и кой ще бъде възнаграден (почерпен) за това.
  • 27 Коментар

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Само, че нато уж не е сащ еднолично, нали троле?!
    Тогава що само мюрикански войници у нас???
    Къде са българските войници в сащ???
    Вредни ставате със слугинажът си към "елитарите"!!!
    Крайно време е сащ да се навре зад границите си, а нато да се разпадне! Всички кусли на конци от управляващи страни от Европа, да бъдат сменени с такива милеещи за народите си!
    ЕС с обща армия и вън от нато!!!
    Сащ да си решават проблемите с Русия, извън Европа!!!
  • 28 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ужас":

    Как точно ! Питай САЩковците и Бен Ладен ! А сега Русия ли се намеси ! Може и във Виетнам да се върнеш , както си започнал.
  • 29 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ужас":

    Напиши си домашното! : Талибан (на пущу طالبان – ученици, студенти) е ислямско фундаменталистко военизирано движение в Афганистан, възникнало в средите на пущунските младежи сунити, които по време на съветската окупация се обучават в ислямски школи в съседен Пакистан. Съществуват множество различни мнения кой и каква подкрепа е оказвал на споменатите религиозни училища. Възможни отговори на този въпрос са Пакистан, САЩ, както и източници от други страни‼️
  • 30 Който нож.вади от нож умира

    7 0 Отговор
    Казано е драги джендъре
  • 31 Окупират източна Европа

    10 0 Отговор
    Да ги издържа и да гладува Вун САЩ от изтока
  • 32 Димитров

    5 0 Отговор
    Добре,но на нас не са необходими!
  • 33 който не знае

    6 0 Отговор
    БГ е в НАТО, за да се пази от самото НАТО, няма от кой друг да се пази(ако не смятаме РСМ).
  • 34 Констатираща

    0 0 Отговор
    Много сме глупави, дето заради "модата" и от реваншизъм се набутахме в НАТО, чиято агресия е известна на цял свят от десетилетия! Като не мислим за безопасността и суверинитета си, сега ще прелитат в небето ни изтребители, а по времето на "студената война", то беше чисто и мирно, синовете ни ще участват във военни операции, които се подклаждат от САЩ по света и на територията на страната ни ще има военно присъствие на САЩ. Нали това искахме??!!! Така е когато сме чуждопоклоници.
  • 35 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЖалкиДемагози":

    Политиката на САЩ - "Разделяй и владей!", важи за децата на русофилите, които са приобщени и подведени, за да станат слуги на Щатите. Те навсякъде по света създават раздори, за да могат после да се намесят и превземат територии. Това е онаследената им политика от тяхната майчица-колонизатор.
Новини по държави: