Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 15:49 3 943 32

Ренесанс на ядрената енергия: Франция ще строи 14 нови атомни централи

  • ядрена енергетика-
  • ядрена централа-
  • франция-
  • еманюел макрон

Макар страната да има огромна крайбрежна линия на Средиземно море и на Атлантическия океан, до този момент тя няма изграден нито един офшорен вятърен парк

Ренесанс на ядрената енергия: Франция ще строи 14 нови атомни централи - 1
Снимка: shutterstock

Франция ще продължи да залага на ядрената енергия: ще построи до 14 нови атомни електроцентрали. В сравнение с германската стратегия в енергийната област, тази на Франция изглежда сякаш от друга планета.

Френският президент Еманюел Макрон оповести планове за изграждане на до 14 нови ядрени реактора в страната. До 2050 година ще бъдат построени шест нови реактора от най-ново поколение, а още осем други могат да ги последват по-късно. Новите съоръжения ще бъдат изградени и стопанисвани от държавната енергийна компания EDF с милиарди евро обществени средства.

Макрон нарече това „ренесанс на атомната енергия" и добави, че именно ядрената енергия заема централно място в политиката на Франция в защита на климата.

Петдесет нови вятърни паркове

Освен това до края на 2050 година край френските брегове трябва да бъдат изградени 50 вятърни паркове, с което капацитетът на сега съществуващите ще се увеличи двойно. До 2030 г. два пъти трябва да нарасне и количеството произвеждана енергия от възобновяеми източници. За тази цел почти десетократно ще се увеличи добивът на енергия от соларни инсталации.

Предвижда се също така да бъдат удължени сроковете за експлоатация на съществуващите атомни електроцентрали, стига тяхната сигурност да го позволява. Нито една АЕЦ няма да бъде спирана, освен ако за това няма належащи причини от гледна тока на сигурността на съоръженията. EDF ще провери възможностите за удължаване на живота на централите и след изтичането на експлоатационния им срок от 50 години.

"Щастливи сме, че във Франция можем да разчитаме на силна ядрена индустрия, техническа експертиза и стотици хиляди работни места ", заяви Макрон. Първият от новото поколение реактори EPR ще бъде пуснат през 2035 година.

Франция изостава при възобновяемите енергии

Дотук Франция доста колебливо напредваше с разширяването на възобновяемите енергийни източници. През 2020 г. дори тя бе единствената страна членка на ЕС, която не успя да изпълни поставената си цел за 23 процента дял на възобновяемите енергии. Макар страната да има огромна крайбрежна линия на Средиземно море и на Атлантическия океан, до този момент тя няма изграден нито един офшорен вятърен парк.

За разлика от Германия, относно защитата на климата Франция залага на атомната енергия. Под неин натиск ЕК обмисля дали да не обяви ядрената енергия за „зелена".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде

    52 4 Отговор
    зелените терористи на боклука!
  • 2 случаен

    73 2 Отговор
    Затова България ще затвори и последните си два реактора!!!!!!!!!!!!!!!! Ще си купуваме ел.енергия от Франция за да ни бъде по-евтина...........................
  • 3 гост

    60 1 Отговор
    И тука трябва нови блокове за АЕЦ Козлодуй.
  • 4 адаша

    55 9 Отговор
    Точно тия- франсетата , затриха нашата ядрена енергетика.

    Коментиран от #7, #21

  • 5 варненец от варна

    42 0 Отговор
    Доживях най-накрая да кажа браво на Макарона. Това е най-зелената енергия
  • 6 Българина

    44 1 Отговор
    искам да чуя Киро ДБ СДС и всеки гербаджия какво ще кажата по темата? особено оня кап ут БМБ и ТБиков. лошото е че и да ги обесим не можем да поправим щетите. за това им пожелавам децата им да умрът..,
  • 7 гост

    42 3 Отговор

    До коментар #4 от "адаша":

    не, затриха наще мили политици кунева-паръмова след като затвори блоковете уж по искане на ЕС, а за белене - кражби до дупка и от бсп/дпс/герб.

    Коментиран от #11, #12, #16

  • 8 5697

    43 4 Отговор
    Най-после постигнаха целта си - да затворят АЕЦ-овете на хилави държави като нашата и да ги поробят енергийно и всичко е в резултат на Йес! и на козируването!
  • 9 Мхм

    8 18 Отговор
    Аец ще строят руснаци корейци и китяйци французите нямат вече ноу хауто финоандците ги за е ваха след като французите се провалиха а и самите френски реактори се оказаха пълни с дефекти.
  • 10 гошо

    36 1 Отговор
    има ли някой, който да каже това на тиквоний първий хипертоник? а на зеуените кауинки от да-съй-бье? а някой да им потърси сметка на всичките за национално предателство? що ли питам...
  • 11 пьешу

    28 9 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    отворко, защо слагаш в кюпа и бсп - те никога не са били против изграждането на "белене"? защо не споменаваш зеуените, които в момента са полазили мосв? или т.н. демократи, които винаги са били против провеждането на независима енергийна политика от територията? смешник си ти!
  • 12 адаша

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Или си много млад, или си забравил, как един "велик" френски мореплавател, заедно с антуража си, се жмиткаха с лодките си по Дунав / пред Козлодуй/ и ни обвиняваха за проблеми със замърсяване и радиация.
  • 13 И откъде

    11 7 Отговор
    уран ,защото африканците спряха да ви дават?! Затова ли ходи при Путин?!
  • 14 миш

    30 2 Отговор
    За не просветените,да отбележа ,че Франция,винаги е имала и има най-много реактори.И,ПОНЕЖЕ СА ТЪПИ ,КАТО НАС НЕ РАЗЧИТАТ НА ВЕТЪРНИ МЕЛНИЦИ И СЛЪНЧЕВИ БАТЕРИИ.
  • 15 На всички араби и

    7 3 Отговор
    негри трябва да им е топло за сметка на французите бачка тори.
  • 16 Хммм

    23 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Как така не си спомняш, че едно от условията България да бъде приета в ЕС е да се закрият реакторите?

    Коментиран от #19, #32

  • 17 Тодор

    16 2 Отговор
    Само в България се затваря по нареждане на бай х.й
  • 18 Така е

    28 2 Отговор
    батковците пак ни сритаха в топките, а натискът да затворим Козлодуй беше най-вече от франция, защото на другия бряг на дунава франсетата построиха АЕЦ на румънците. Тъжно е че сме такива продажници!
  • 19 Боро

    30 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хммм":

    Ние закрихме тоталитарните съветски реактори, спряхме агресивния руски проект "Белене", за да си внасяме демократичен ток. Може да е скъпичък, но ще е свободен, глобален и най-важното - антируски.
  • 20 да попитам

    20 1 Отговор
    Кой спря Белене? Кой затвори някои реактори на Козлодуй? Да ги подведат под отговорност за управленска недалновидност и пропуснати ползи!
  • 21 фртг

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "адаша":

    Никой не е затрил нашата енергетика. Българинът сам си я затри, съгласявайки се безропотно с всички прищевки на ЕС. КОГАТО 1 ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА ОТСТОЯВА НАЦИОНАЛНИЯ СИ ИНТЕРЕС, ДРУГИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ.
    Защо не възобновят Белене?

    Коментиран от #24, #25

  • 22 фртг

    20 1 Отговор
    Още в края на миналата година някой идва на посещение в Бг и каза, че ще възобновяват ядрената енергия, но Кирил не прояви интерес, защото се интересува само от Скопие и зеления сертификат, който върви към отпадане в ЕС. Новите да се захващат с Белене! И да смъкват цената на тока!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хммм

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "фртг":

    От една страна е така, че ние закрихме енергетиката си. Но това под натиск от Брюксел. Казваш, че е трябвало да гледаме интереса си! И това е така! Но как да гледаме интереса си, след като през 1997-98-99 българската икономика беше унищожена. Активите на България разграбени. Когато нямаш икономика и си зависим от подаянията на Брюксел, как би защитил интереса си?
  • 25 Елка Николова

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "фртг":

    Все пак имало хора като вас,които гледат реално на нещата,щото по голяма част от българите казват че някой друг ни е виновен.А като избираме учили,недоучили и корумпирани да ни управляват,вината е на Дзи пин или Джонтра волта,а моге и на Седящата мечка ог Тики така!
  • 26 Герги

    11 0 Отговор
    Да се започва Белене...има подготовка,има и реактори...не може да излезне толкова скъпо....
  • 27 незнайко

    12 2 Отговор
    Гадове, те бяха тези които ни накараха да затворим 1,2,3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй ! Това си беше живо ИЗНУДВАНЕ ! Макрон явно е ръководен от НЯКОЙ който ние не знаем !!! Много голям политик стана изведнъж в последните 2-3 години !!!
  • 28 Gen Gurko

    14 0 Отговор
    Първата министърка на енергетиката , която посети България дойде за да затваря нашата АЕЦ Козлодуй като опасна уж. А всъщност трябваше да се освободи пазар за строящата се от тях АЕЦ Черна вода. Затова ги мразя западняците и в червата.

    Коментиран от #31

  • 29 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    Пропуснах да напиша че това беше френската министърка през 1990г. Но беше от възмущение от тяхното двуличие и сметкаджийство. Което е всеобщо известни всъщност в техните бивши колонии.
  • 30 Димитров

    2 1 Отговор
    Франция-здравия разум на
    Е
    С!
  • 31 Gucci x Balenciaga

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Gen Gurko":

    Не си спомням с точност цялата интрига след Тошко се оказа реалната истина,подмениха го много гладни хора нищо разбираращи от политика и икономика състезание по хайдутлук .На Ганьо все хората са му виновни, дори и малкото което имаше не се опази не мисля че си прав/а/.Бях попаднала случайно на статия колко плаща Лили Иванова зимата за парно отопление си помислих че се разказва виц цяла децка градина ли отоплява ?Сами сте си виновни така както наблюдавам и новият хич го няма ,как е възможно да ви съдират кожата с такива цени и да си траете?
  • 32 това

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хммм":

    "условие" за влизането ни в ЕС се оказа чиста лъжа, защото от ЕК отричаха да е имало официално искане за затварянето на реакторите, така че самото ни членство в ЕС се оказва "заченато в грях". Та, лъжеха ни, излъгаха ни и продължават все така, защото се оказа, че им е много лесно, нищо че Бойко разправяше, че ги минава с 200 (това са лафове за пред гавазите, да видят и да знаят колко е як баш-бюлюкбашията). А къде са "мадам Йес" и "експертите", които бълваха и бълват простотии по въпросите на енергетиката- ясно къде, живеят си животчето на светло и топло, щото с "експертизата" си заработиха парички.
Новини по държави: