Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 12:24 1 982 18

Франция с важна стъпка към общ "здравен съюз" в Европа

  • европейски съюз-
  • франция-
  • пандемия-
  • омикрон

Съвместното закупуване на някои медицински продукти и борбата с редките болести на европейско равнище би трябвало да донесат ползи

Франция с важна стъпка към общ "здравен съюз" в Европа - 1
Снимка: shutterstock

Европейският съюз под председателството на Франция стартира инициатива за общ "здравен съюз" със съвместна декларация. Това обяви френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от "Франс прес".

Текстът ще бъде наречен "Декларацията от Гренобъл" по името на френския град, където министрите на здравеопазването на ЕС проведоха среща, за да обсъдят амбициите си за по-тясно сътрудничество.

Франция, която е ротационен председател на ЕС, се стреми да се възползва от сътрудничеството в областта на здравеопазването, породено от съвместния подход за справяне с пандемията от COVID-19 през последните две години, по-специално чрез закупуване на ваксини.

Веран изрази убеденост, че Европейският съюз може да се превърне в "световен шампион в областта на общественото здраве", ако преодолее противоречията между пазарните съображения и системите за обществено здравеопазване.

По негови думи съвместното закупуване на някои медицински продукти и борбата с редките болести на европейско равнище би трябвало да донесат ползи.

Той изрази надежда, че Декларацията от Гренобъл ще бъде подписана в близките дни. Документът ще бъде основополагащ за здравния съюз в Европа.

От своя страна комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес нарече стъпката на Франция "силен тласък към истински европейски подходи, когато става въпрос за нашите действия в областта на здравеопазването".

Тя се съгласи с Веран, че макар Съюзът да е постигнал напредък в превръщането на пандемията от коронавирус в по-управляем проблем главно благодарение на ваксинациите, няма място за самодоволство.

Твърде рано е да се смята, че пандемията е ендемична, предупреди Веран, намеквайки за подхода на страни като Испания, които се опитват да мислят за справянето с коронавируса като за по-малко сериозни ендемични заболявания като сезонния грип.

Нищо не ни позволява да кажем точно сега, че някъде по света няма нов вариант, който е по-опасен от щама Омикрон, който сега доминира в Европа, подчерта той.

Относно нарастващата резистентност към антибиотиците, които се използват често в селското стопанство и са причина за стотици хиляди смъртни случаи, Веран заяви, че Франция възнамерява да използва председателството си на ЕС, за да предприеме действия.

Той обяви, че на 7 март в Париж ще се проведе конференция "Едно здраве" с участието на министрите на здравеопазването и земеделието на ЕС по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    40 3 Отговор
    Европейска бяла мафия.

    Коментиран от #17

  • 3 Псевдоним

    35 3 Отговор
    Корупция и лобиране.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ковидарите

    43 3 Отговор
    ВНИМАНИЕ! Това е официална стъпка на Ковидарите да въведат френския модел "здравен паспорт", който е над всички документи и задължително инжектиране с експериментални препарати, следене и сурови наказания за неподчиняващите се!!!! Това вече е сериозна Заплаха за демокрацията и свободите! ВНИМАНИЕ!!!
  • 6 Ангел от Варна

    22 0 Отговор
    Кой ще ни върне нашите лекари от страните на ЕС? В България вече почти няма млади лекари, освен в София.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 математик

    20 2 Отговор
    Явно няма да живееме в европа...
  • 9 Симеончо крадлив

    11 0 Отговор
    Интересно намерели един бял за снимка!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПИРОГОВ ЩЕ СЕ МЕСТИ В СТРАСБУРГ

    7 0 Отговор
    ТАМ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ !
  • 12 hmmm

    1 12 Отговор
    не само в здравеопазването ами и във всички области трябва да има единен подход иначе няма да се оправим, иначе такива като тиквун и протежето му копейкин ще диктуват нещата....

    Коментиран от #13

  • 13 Мишо

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "hmmm":

    Ти ако беше шаран, с бастун щяха да те ловят!... А не с водица!
  • 14 Сен Жермен

    11 0 Отговор
    Интернационалкомунистически съюз от либерасрку партии и партийни куфари слижени на висши постове единствено в услуга интересите на няколко милиардера и най-вече на сащ. Умишлено унищижават европа за интересите на сащ. има ли още заблъдени главанаци които не виждат че 90% от политиците слугуват на американски корпирации и цру и 10% слугуват на Путин и ФСБ. Няма висши политици в които да работят за национални интереси на държавата от която са излъчени в рамките на ЕС, само мужитурки и майкопродавци!
  • 15 4ЖШТЕ

    14 1 Отговор
    ЛАШО! МНОГО ЛОШО И МНОГО ОПАСНО! ТОВА НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА ПО НИКАКЪВ НАЧИН! ДОПУСНЕ ЛИ СЕ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ ЧЕТАЛА ЩЕ БЪДЕ СЛОЖЕН НА ВРАТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК! НИКОГА НЕ БИВА ДА СТАВА! НИКОГА!!!
  • 16 Аре нема нужда!!!

    14 1 Отговор
    Това е следващата стъпка към глобализма и новия световен ред. Набутаме ли се там, се спускат отгоре заповеди "Ние решихме" и край. Тея съвсем изнагляха. Това не трябва да става никога, в никакъв случай! Трябва час по - скоро да се махнем от тези подлоги на ционистските ФАЩ! От как сме с тези става все по - лошо.
  • 17 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ще съкращават населението. Ресурсите се изчерпват, климатът се мени и уж човешката дейност е виновна.
  • 18 Смърфиета

    0 0 Отговор
    О, да. Декларацията от Гренобъл ще се изучава във очебниците.
Новини по държави: