Last news in Fakti

3 Март, 2022 23:00 9 139 45

Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна?

  • украйна-
  • биолаборатории-
  • лаборатория-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • химически оръжия-
  • опасни вируси

Слуховете за тайни американски биолаборатории, в които се правели изследвания на вируси, се разпространяват от години

Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна? - 1
Снимка: Shutterstock

„Американското посолство в Украйна премахна в събота от сайта си всички документи за финансираните от Пентагона биолаборатории в Украйна“ - това твърди един швейцарски новинарски сайт, позовавайки се на българска журналистка. Сходно съобщение може да бъде открито в американски блог, който разпространява и съмнителни съдържания във връзка с пандемията от коронавирус.

Основното в тези съобщения за Украйна: Пентагонът не искал обществеността да види споменатите документи за биолабораториите в страната. Внушава се, че лабораториите могат да имат нещо общо с появата на вирусни огнища, освен това се говори за биологични оръжия на американците.

Документите отдавна са офлайн

Изтритите уж документи всъщност продължават да стоят като линкове в сайта на американското посолство в Киев. Вярно е обаче, че тези линкове не водят доникъде. Същевременно не е доказано, че Пентагонът е премахнал връзките този уикенд, както се твърди. Навярно те не са на разположение от много по-отдавна. Проверките показват, че тази версия не се намира в онлайн архивите още от май 2021 година. А твърдението, че САЩ специално са премахнали тези документи след нахлуването на Русия в Украйна, е недоказано и фалшиво.

Интересно е и дали в случая изобщо е ставало дума за „чувствителна“ информация. При преглед на уеб-архивите се вижда, че те съдържат общи данни за сътрудничество. Освен това самото американско правителство е публикувало документите, някои от които още преди години – затова не изглежда много убедително твърдението, че правителството ще оповести документи, за да ги скрие след това от обществеността.

Българската журналистка, на която се позовават подвеждащите съобщения за вероятното изтриване на документите, вече от години пише за предполагаеми биолаборатории на САЩ.

Темата е благодатна за разпространяването на дезинформации: в контекста на пандемията руски и китайски медии твърдяха например, че Sars-CoV2 бил създаден в американска лаборатория. Твърдеше се, че въпросните лаборатории се намирали на различни места из бивши съветски републики - например в Грузия или Украйна.

Обвиненията са отхвърлени

Американското посолство в Украйна излезе с позиция по тези твърдения още през лятото на 2020 година.В нея се казва, че американското министерство на отбраната работи съвместно с украинското правителство „за да установи важните за сигурността патогени и токсини в лаборатории на украинското правителство и същевременно да създаде възможност за мирни научни изследвания и за разработването на ваксини“.

САЩ работели съвместно с украинците, „за да се уверят, че Украйна може да идентифицира огнища, предизвикани от опасни вируси, както и да съобщи за тях, преди да са се превърнали в заплаха за сигурността“. САЩ и Украйна си сътрудничат още от 2005 година, като по данни на украинските тайни служби (СБУ) става дума най-вече за модернизацията на лабораториите. СБУ изтъква и това, че лабораториите са създадени и финансирани от Украйна.

Атаки срещу биолабораториите?

В социалните мрежи някои юзъри освен говорят за някаква връзка между целите на руската армия и местонахожденията на предполагаемите американски биолаборатории в Украйна. Те твърдят, че Русия целенасочено се опитва да атакува биолабораториите. Според юзърите седем от общо 11-те лаборатории вече били поразени от руски ракети. Проверките на фактите, правени от САЩ, многократно са опровергавали този вид твърдения и ги определят като част от руската кампания за дезинформация, която тече с пълна сила още от 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    121 6 Отговор
    Вече няма!хо хо хо хо
  • 2 Жоро

    120 4 Отговор
    И в България ще има
  • 3 Дичко

    156 0 Отговор
    И в Украйна и Грузия, а сега и в България. Така каза журналистката Гайтанджиева
  • 4 Ами сигурно има

    118 3 Отговор
    Новия ковид. Майстори са.

    Коментиран от #19

  • 5 Последния Софиянец

    100 5 Отговор
    Мутафчийски прави опити с ДНК от тестовете за Ковид и български военни.
  • 6 DW-пропаганден машинен

    176 2 Отговор
    Щом DW психопатично ви убеждава, че нещо "не е така", значи е точно така!
  • 7 Делю Хайдутин

    112 1 Отговор
    Лабораториите от Украйна ги преместиха в Тех парка на Цариградско шосе.
  • 8 Бустерна доза

    85 1 Отговор
    Има има
  • 9 Вече има инфо

    145 3 Отговор
    Има-вече много от материалите са в руски ръце.Ще бъдат показани пред света след като свърши войната и урките се предадът...Тогава света ще види ПАК истинското лице на САЩ...-подготвяли био оръжие...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Hoho Boho

    7 59 Отговор
    Има, ама не в Украйна...
    и ядрено оръжие има, ама не в Украйна...
    Иначе всичко друго е вярно.
  • 12 Бодак

    105 1 Отговор
    "американското министерство на отбраната работи съвместно с украинското правителство „за да установи важните за сигурността патогени и токсини в лаборатории на украинското правителство и същевременно да създаде възможност за мирни научни изследвания и за разработването на ваксини ...... САЩ работели съвместно с украинците, „за да се уверят, че Украйна може да идентифицира огнища, предизвикани от опасни вируси, както и да съобщи за тях, преди да са се превърнали в заплаха за сигурността“

    "Русия целенасочено се опитва да атакува биолабораториите. Според юзърите седем от общо 11-те лаборатории вече били поразени от руски ракети"

    Просто изгубих дар слово !! И през ум не ми е минавало, че съчетанието от лъжа, наглост, безочливост може да достигне такива висини !! Това е .... .Дойче Веле !!!!
  • 13 коронавирус

    59 3 Отговор
    сащ и китай си правеха съвместни изследвания в биолабораторията с мен в ухан,руснаците се опитаха да ме откраднат ,а сащ взеха,че ме изтърваха навън!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    72 0 Отговор
    АЗ ВЯРВАМ САМО НА ЩУРМФЮРЕР АНАЛЕНА ФОН ДЕР ЛАЙ@Н
  • 16 И сега какво

    94 1 Отговор
    Изключително неподходяща статия по темата. И който не вярваше че има биолаболатории сега вече се е убедил че има. А министерство на отбраната като започне да се занимава с медицински изследвания работата започва да намирисва и то така че направо си смърди
  • 17 Нееее

    86 2 Отговор
    Нема американски биолаборатории в Украина колкото нема американски биолаборатории в У Хан. Що не си ги правят у тях си, а са се довлекли тук на руската граница?

    Коментиран от #18

  • 18 нашия

    90 2 Отговор

    До коментар #17 от "Нееее":

    В САЩ със закон са забранени такива опити и лаборатории.....вие се сещайте защо......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 трънчо

    86 0 Отговор
    Има отначало в Грузия а после и в Украйна ,сега идват и у нас! За клинични изпитания върху военни и в договора пише че лаболаторията не носи никаква отговорност за последствията върху тях! Просто ги смятат за опитни мишлета!

    Коментиран от #33

  • 21 Щом Дойч Зеле

    87 0 Отговор
    пише по тази тема, означава че на 10000% има такива лаборатории и те са една от причините за нахлуването на Русия в Украйна. А квиченето от страна на Британия, Канада и ЮЕСЕЙ е че са пряко потърпевши от това. Разрушени са им военни бази и лаборатории в продадената от евреина Зеленски Украйна.
  • 22 Аз изядох едни колци

    46 1 Отговор
    заедно с доматите и сега имам болки в корема.

    Коментиран от #25

  • 23 Краварите са агресори

    67 1 Отговор
    Създават си бактериологично оръжие и то в Европа. Каква наглост.
  • 24 Щом като ...

    59 0 Отговор
    ...толкова усърдно се пеняват,че не е така...,значи е...-ТОЧНО ТАКА...!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Инсинуации

    52 0 Отговор
    В Украйна има толкова, колкото и в Грузия. Центърът за обществено здраве "Ричард Лугар" край Тбилиси е безобидна лаборатория, финансирана в 2011 с 300 млн долара от МО на САЩ като начало. Стотината пострадали, накои летално, са неизбежната цена по пътя на демокрацията и прогреса.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Имало е, но вече няма

    52 0 Отговор
    Ковид изчезна, като замириса на война. Путин поне успя да спре пандемията.
  • 29 Факт

    3 46 Отговор
    Хубави глупости пишете тука ...обвинявали Америка..само че до колкото си спомням корона вируса първият вариант който взе милиони жертви ли света и най-много бяха в Китай Европа и Америка...по някаква странна "случайност" в момента в който вируса излезе от Китай и почна да взема хиляди жертви в Европа и Америка...то в Русия и Беларус ..въобще не се говореше за подобен вирус..интересно как така по целия свят беше пламнал..а в Русия и Беларус просто не отиде..хм интересно да не ми Руснаците да са извънземни..че пък да не ги хваща и вируса..или ще се окаже че точно Русия е пуснала този вирус...защото до колкото всички знаем именно Русия е държавата която се занимава само с оръжия...и най вече вредни такива..и Пак идва въпроса защо по целия свят имаше хиляди жертви а в Русия и Беларус ...някак си вируса ги подмина.."случайност ли е това"...или е било предварително намиране а тактика на Путин първи да избие доста хора от Европа и Америка а химични оръжие разпространени като вирус....а след това да удари и с военни удари..пак ли е случайност че точно когато вируса започна да поизчезва..точно тогава Путин го удари пък на война..много случайности станаха май...в България Румъния повечето политици министри и президента прекараха вируса..да сте чули Путин да е бил болен от него.или някой от неговата шайка..Ами не не сте..защо ли..?..човек ще си помисли че е бил ваксиниран преди да бъде пуснат вируса... Което и най вероятно е станало точно така..а и простичката логик

    Коментиран от #32

  • 30 Файт

    2 44 Отговор
    Хайде сега русофилите да спрете с хибридната война ..с която отново целите разделение на българите. И да вземе да се изнесете от България ..още преди седмица ни предупредиха за това което ще последва от вас ..и ви като по часовник започнахте с провокациите...вижте господа русофили..тук живеят свободни българи..а не руски роби..спрете да си играете с мозъците на хората..всички ви видяхме и виждаме как "освобождавате" своите държави...с ракети и бомби по тях...и като гоните и избивате хората...а след това това го определяте като освобождение....направи си направете един паметник и в Киев че сте освободили украинците ... от домовете им..както сте си построили такъв и в София..олицетворяващ "освобождението"..незнайно защо..!!!..а паметник на избитете хиляди млади българи в Белене през руското ни робство...няма ли да направите ..или правите само неща които ви изнасят..Защо не сте си оставили и един паметник с извращенията които сте вършили по нашите земи...или за него не ви е останало време..вие показвате само хубавата част..лъжата..а лошата-истината.. По добре да не я знаем нали...?..еее хитри сте вие Руснаците..ама този път се нас-хте публично..и лъжите ви излязоха на яве...
  • 31 Някой

    50 1 Отговор
    Американците всичко мръсно са го извадили зад граница. Бази, лаборатории, затвори, където се затварят отвлечени от ЦРУ и са измъчвани. Защото в САЩ законът го забранява. Но в някоя бананова република всичко е позволено... Така по демократично му !!!
  • 32 Някой

    17 2 Отговор

    До коментар #29 от "Факт":

    Какво ги е подминало, после ги удари много сериозно. В челните класации бяха. Пълна мъгла е какво се случи. Или поне за нас простосмъртните.
  • 33 ВМА18. етаж

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "трънчо":

    С благословията на Мутафчийски и Нато - и с български войничета, бели мишки....
  • 34 така ли

    21 1 Отговор
    Говори се че Путин е заповядал да се унищожат 20 био лаборатории, в които се е разработвало и био оръжие от краварите и прокситата им укри. А иначе този Ковид от къде е? Кой го натресе на човечеството? Чумата по свинете от къде излезе? Унищожение на нео фашистите.
  • 35 Механик

    24 0 Отговор
    Нищо чудно да се окаже, че китайския грип в същност е американски, правен в Украйна.
  • 36 No comment

    8 0 Отговор
    "американското министерство на отбраната работи съвместно с украинското правителство „за да установи важните за сигурността патогени и токсини в лаборатории на украинското правителство и същевременно да създаде възможност за мирни научни изследвания и за разработването на ваксини“.
  • 37 mi6osp

    10 0 Отговор
    САЩ имат тайни военни биолаборатории в Украйна, Грузия, Киргизстан, прибалтийските държави, но само по до десетина бройки във всяка от тези държави.
  • 38 Смях

    1 2 Отговор
    Е кое им тайното като адресите им са публикувани от както са направени 🤣
  • 39 no name no face no number

    5 0 Отговор
    DW не чета, лъжат както обикновено
  • 40 Идиом

    6 0 Отговор
    Няма биолабораторий в Украйна ама руснаците уцелили 11 от тях!
    Има ли или няма?
    “ Да бъдеш или не? Туй е въпросът…
    Кой търпял би инак
    безчетните камшици на века ни:
    неправдите на наглия потисник,
    всокомерието на рода,” Хамлет, Шекспир
  • 41 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    то най ми бе интересно за ,,африканската чума по свинете,, дето идва от СЕВЕР!!!!!!А някой спомня ли со Бопал,Индия!!!!!ДИОКСИН....И 20 0000 УБИТИ от америчка ИНВЕСТИЦИЯ!!!!!
  • 42 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    1 0 Отговор
    DW с "новини" от Украйна??? Вярвайте ни!!
  • 43 В Румъния бяха докараха от Гуантанамо

    3 0 Отговор
    От Затворниците бес присъди!! Какво стана с тях, никой не отваря тази тема?? Имало, вече ги Няма???
  • 44 Към 43.Докарани

    1 0 Отговор
    Докарани
  • 45 Матей

    0 0 Отговор
    Американците твърдяха че изобщо няма лаборатории в Украйна.Месец преди войната Китай доказа че има и поиска документацията от САЩ. Тогава САЩ,ааа има ама те са за лекарства :)....е,и до ден днешен не са предоставили информацията за тез "лекарства"
Новини по държави: