Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Март, 2022 17:30 7 081 129

Русия твърди, че Украйна има биологични оръжия. Ето фактите:

  • лаборатория-
  • лаборатории-
  • биологично оръжие-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • украйна-
  • оръжия-
  • биолаборатория-
  • биолаборатории-
  • патогени-
  • вируси-
  • пропаганда-
  • сзо-
  • оон

Няма доказателства, подкрепящи твърденията на Москва

Русия твърди, че Украйна има биологични оръжия. Ето фактите: - 1
Снимка: Shutterstock

Русия освен война на украинска земя, води и информационна война. Руската пропаганда твърди, че Съединените щати имат десетки лаборатории в Украйна, в които са създали биологични оръжия за масово унищожение. Ето какви обаче са фактите:

Русия обвинява САЩ и Украйна, че работят с "патогени на опасни инфекции" в 30 лаборатории в цялата страна. Патогените са микроорганизми, които могат да причинят заболяване. Украйна има десетки лаборатории за обществено здраве, които работят за изследване и намаляване на заплахите от опасни заболявания. Някои от тези лаборатории получават финансова и друга подкрепа от САЩ, Европейския съюз и Световната здравна организация (СЗО) – както е в много други страни. Въпреки твърденията на Русия, че това са „секретни“ лаборатории, подробности за участието на САЩ могат да бъдат намерени на уебсайта на американското посолство, посочва Би Би Си.

През 90-те години на миналия САЩ създават „Програма за намаляване на биологичната заплаха“ след разпадането на Съветския съюз, за ​​да намалят риска от биологични оръжия, които бяха изоставени в страни, сред които и Украйна. По тази програма определени лаборатории получават финансиране от САЩ за модернизация и оборудване, но се управляват на местно ниво, а не от САЩ.

Министерството на отбраната на САЩ работи в партньорство с Министерството на здравеопазването на Украйна от 2005 г. за подобряване на обществено здраве в страната. САЩ предоставят техническа подкрепа и, според посолството на САЩ в Украйна, „работят с партньорски страни за противодействие на заплахата от огнища (умишлени, случайни или естествени) на най-опасните инфекциозни болести в света“. Няма доказателства, че работят за производство на биологични оръжия. През януари САЩ заявиха, че програмата им прави обратното и всъщност цели "намаляване на заплахата от разпространение на биологични оръжия". В миналото имаше подобни необосновани твърдения от Русия за подкрепяни от САЩ биолаборатории, работещи в съседните ѝ страни. През 2018 г. в руските държавни медии имаше съобщения, че непроверени лекарства са били давани на граждани в лаборатория, финансирана от САЩ в съседна Грузия. Би Би Си посети мястото и разговаря с лица, участващи в изследването, и не намери доказателства в подкрепа на твърденията.

Руските власти също твърдят, че Украйна се е опитала да скрие доказателства за забранени дейности. Генерал Игор Кирилов каза, че документите, разкрити от руските военни в Украйна на 24 февруари - деня, в който започна руската инвазия, "показват, че Министерството на здравеопазването на Украйна е поставило задачата да унищожи напълно биоагентите в лабораториите". СЗО каза, че е посъветвала Украйна да унищожи високозастрашаващи патогени, съхранявани в лабораториите за обществено здраве на страната, за да предотврати "всякакви потенциални разливи", които биха разпространили болестта сред населението. Агенцията заяви, че е сътрудничила с украински лаборатории за обществено здраве в продължение на няколко години, за да подобри биобезопасността и биосигурността и да помогне за предотвратяване на „случайно или умишлено освобождаване на патогени“. Няма индикации украински лаборатории да са участвали в някаква зловредна дейност или в някакви изследвания или разработки в противоречие с Конвенцията за биологичните оръжия. Патогените, съхранявани в биологични лаборатории, са просто бактерии и вируси, а "не чертежи или компоненти на биологични оръжия".

Ген. Кирилов също така твърди, че силно милитаризираният характер на работата в украинските биолаборатории се потвърждава от "прекомерния брой биопатогени". Този аргумент обаче не следва никаква логика. Тези лаборатории публикуват анализи в свободно достъпна литература. Те си сътрудничат по много проекти за обществено здравеопазване с глобални партньори. Отдаването на значителни суми пари и значителни ресурси за провеждане на изследвания в областта на биологичното оръжие няма стратегически смисъл за Украйна, като се има предвид трудността при използването им в конфликт. Конвенционалните военни оръжия са много по-лесни и по-ефективни за използване от страни като Украйна.

Твърденията на Москва за украинските лаборатории бяха подкрепени от Китай тази седмица, като говорителят на външното министерство обвини САЩ, че използват съоръженията за „изпълнение на биовоенни планове“. Подобни обвинения бяха отправени и от ирански и сирийски служители. Руската пропаганда обаче насочва основно тези съобщения към вътрешната си публика. Фалшивите обвинения имат за цел да объркат руските граждани, които нямат свободен достъп до алтернативна информация, а само до позволената от Кремъл. За руските твърдения, че Украйна има биооръжия, няма доказателства. Международни специалисти по проверка на фактите вече многократно обориха тези твърдения. И от ООН твърдят, че не разполагат с никакви доказателства и данни за наличието на подобни лаборатории и производството на оръжия за масово унищожение. Но има доказателства, че през годините Русия е използвала много такива, включително в Сирия и срещу опозиционери на Кремъл. САЩ определят руските твърдения като пропаганда и евентуална предпоставка самата Русия да използва биологични и химически оръжия във войната в Украйна, както го е правила преди.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжливия Бабикян

    28 222 Отговор
    Всяка. дума на агресора Русия е гнусна лъжа Не им вярвам за пет копейки

    Коментиран от #39

  • 2 България

    147 6 Отговор
    Няма инфлация цените са ниски пенсиите високи доходите също всеки ходи на почивка нафтата е левче........ Твърдение де

    Коментиран от #13

  • 3 Сатана Z

    151 13 Отговор
    По времето на Обама 2014 ,Путин си върна Крим и превъоръжи армията.При Байдън 2022 ще си върна Украйна.Интересно,при следващият какво ще върне?
    Z

    Коментиран от #8, #16

  • 4 !!!?

    13 177 Отговор
    Само безмозъчни путинофили вярват на Лъжеца Путин и неговата фашистка хунта !!!?

    Коментиран от #50, #59

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ковид 19

    141 10 Отговор
    е дело на същите,пуснаха вируса и след туй на бързо ваксина.
  • 7 Кой ти вярва бе

    75 18 Отговор
    Боклук
  • 8 Грульо

    96 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Ще върне атлантическите мисирки при западните им господари. :D
  • 9 КОНТРАТА

    129 13 Отговор
    Щом го твърди този значи е обратното Руската Федерация казва истина!
  • 10 КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦЪТ

    126 5 Отговор
    АЗ ПО СКАПАНИ МЕДИИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НЕЗНАМ

    Коментиран от #103

  • 11 вЕрващ

    12 77 Отговор
    Аха-аха , така е ! Има също и черни магьосници , зомбита и върколаци . Заради тях Путя отпочна инвазията . За да спаси света от нашествие на демонични сили . ПовЕрвах .

    Коментиран от #38

  • 12 Соросоиден пиг.мей

    103 6 Отговор
    Скоро с грантовете от козяк няма да може да си купиш и шише олио
  • 13 Още нищо не си видял...!

    110 6 Отговор

    До коментар #2 от "България":

    Сега след ,,санкциите" срещу Русия на ЕС и новият ни ,,брат"-САЩ- ще я закъсаме още повече...
  • 14 Българка

    13 107 Отговор
    "Няма индикации украински лаборатории да са участвали в някаква зловредна дейност или в някакви изследвания или разработки в противоречие с Конвенцията за биологичните оръжия. Патогените, съхранявани в биологични лаборатории, са просто бактерии и вируси, а "не чертежи или компоненти на биологични оръжия".
    СЗО е дало указания да бъдат унищожени пробите в лабораториите, а не САЩ. Поредната руска партенка. В момента Путин и кликата му се чудят какво да изфабрикуват, изсмучат от пръстите си, за да се оправдят пред света за кръвопролитието, което започна Русия

    Коментиран от #42, #46, #52, #112, #127

  • 15 Факт

    138 7 Отговор
    Жалко са българските медии за съжаление. Толкова едностранчиво отразяват събитията в Украйна.... Изобщо не се дава да се чуе другата страна, другото мнение... Ако това е демокрация, къде е правото да се чуе всяка страна... Превърнаха се в абсолютен слугинаж, подлоги на Сорос, на Щатите и на безгласния ЕС...
  • 16 Начо Крика

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Аляска?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ицо

    68 3 Отговор
    Никой друг неможе да напише такива глупости
  • 19 Да питам само

    87 3 Отговор
    След като САЩ си взривиха лаболаторийте в Украйна и ковид изчезна … защо така стана ??? Мой от там бълваха ковид ???

    Коментиран от #31

  • 20 В тези лаборатории

    5 60 Отговор
    Има биооръжия срещу орки. Срещу хора са напълно безвредни. Кремъл има защо да се притеснява.
  • 21 Ту 160

    37 3 Отговор
    При наличие на биооръжия на границата на Руската Федерация традата ще се включи обезателно.
  • 22 Цирк кремъл

    4 60 Отговор
    В Русия нямат лаборатории така ли?
    Там са много мирни хората въобще не са с ватенки и не обичат да воюват щото мизерния им животец не струва..
  • 23 Аз съм

    78 4 Отговор
    Като знаем какво се случва по света с американско участие,докажете с факти и документи,че изнесеното от руснаците е лъжа....а не с тоя казал ,а другия рекъл.....

    Коментиран от #70

  • 24 одинь рубль

    4 55 Отговор
    Абе не знам дали има био-лаборатории , ама знам , че в Москва на черно едно за едно евро се предлагат 1000 рубли , ама никой не продава.
  • 25 Ааааа,

    67 3 Отговор
    да си дойдем на думата.Нюлад беше като по-икано мушкато,руснаците говорят така уверено,защото документите са в ръцете им. И след време ще има от едната страна казачок,а от другата при бидо-а ,бой на негри в тъмна нощт.
  • 26 123

    74 2 Отговор
    Джъмбо Зе :) Русия твърди, а Нюланд на изслушване потвърди :) Научете от факти поне един различен език от телешкият с доматен сос :)
  • 27 Монгола

    43 2 Отговор
    Отровното гей4е захлебва в Събота
  • 28 Фактите не са това което са

    50 2 Отговор
    Статията авторска ли е, или превод от ББС. Защо ни е необходима тази статия, след като има независими журналистически разследвания, при това са достъпни документи в интернет.
  • 29 Ха ха

    67 4 Отговор
    "Русия твърди...",но ФАЩ твърди...Ами защо спряхте руските ТВ у нас?За да ни "твърдите" нещо с меден гласец.Хайде стига дезинформация.Апропо: В.Нюланд от КГБ ли е?

    Коментиран от #60

  • 30 Путинофил по цялата глава

    6 48 Отговор
    Днес путинофилите са особено превъзбудени!

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бачо Киро

    62 4 Отговор
    Джамбазов, няма толкова гламав и бездарен драскач като теб... Нямало лаборатории, ма СЗО чак нареди украинците да унищожат всичко, за да не попаднели "безвредните" вируси, които били обикновени, в руски ръце. Щото видиш ли, в Русия няма достатъчно обикновени вируси.... Такъв автогол си вкараха от САЩ с това изявление... Ако си бяха мълчали повечето хора въобще нямаше да обърнат внимание на изявлението на Русия за лабораториите.
  • 33 Не знам

    20 1 Отговор
    В този ред на мисли ,кой е Игор Коломойски ?

    Коментиран от #85

  • 34 Истината

    48 2 Отговор
    И свинс.ката чу.ма дойде от Север от тези лаборатории заразиха дивите св.ине и докраха във фермите!
  • 35 Мдааа

    3 32 Отговор
    Ясно! Доказателства - НЯМА!
  • 36 Негри

    15 2 Отговор

    До коментар #30 от "Путинофил по цялата глава":

    Денка пак ще пампуркам в отверстието
  • 37 Унтерофицер

    3 51 Отговор
    Руски измишльотини и лъжливи опорки - Путята цели са отклони вниманието от агресивната си война, убийствата на мирни украинци и целенасоченото унищожаване на Украйна, нещо като оправдание на руската агресия - след "геноциди" в Донбас, ядрено оръжие, сега е на ред другата руска лъжа, тази за некви лаборатории... Простия москалска на квадрат, на която никой НЕ ВЯРВА!

    Коментиран от #62

  • 38 Хихи

    3 20 Отговор

    До коментар #11 от "вЕрващ":

    Недей ши гу убидиш! Попа каза, че стрелят по гейове! За това са нападнали!
  • 39 Свиня балканска

    43 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лъжливия Бабикян":

    Не бъди категоричен не знаеш колко е подъл западния свят.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    3 40 Отговор
    НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА РУСИЯ ТЕ И УКРАЙНА НЯМАШЕ ДА НАП3392АДАТ
  • 42 Бачо Киро

    48 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Аха, хич. Нюланд сигурно е агент на Путин... СЗО сигурно случайно нареди да унищожат патогените.... А един мармот завива шоколад...
  • 43 Американците

    50 2 Отговор
    в Хага за престъпления срещу човечеството. Всичките им лаборатории да се унищожат. Да си правят изследвания в белия дом и пентагона.
  • 44 Искам да зная

    62 1 Отговор
    1. Лабораториите са финансирани от Пентагона. 2. Виктория Нуланд каза, че сащ са притеснени от това, ако Русия получи контрол над лабораториите.Наредено е да се унищожат уликите. 3. Към тези лаборатории нямат допуск нито международни, нито държавни контролни органи. Болшинството работещи служители американци с дипломатически статус. ВЪПРОС: какво всъщност представляват тези засекретени лаборатории с военно финансиране , какво точно се прави и доколко представляват опасност . Чакаме отговори.

    Коментиран от #121

  • 45 фейк

    46 1 Отговор
    Джамби , В.Нюланд си призна че в Украйна има лаборатории които се занимават с тия неща а какво ме интересува как ще се "измъкват " нацитата . Ти какво очакваш да дали ? Представителя на Русия в ООН показа и документи и факти ,които няма как да са фалшиви (не са ксерокси ) . Не четох статията ти а само заглавието, не смятам да си губя времето с фалшивки , има достатъчно такива в медийното протранство така че не съм изненадан . Вижте сега до дни ще излезне има ли ги тези лаборатории и скакво са се занимавали поради простата причина че има такава и в Ереван а арменската страна бъдете сигурни че ще разкрие всичко на руснаците .
  • 46 Българка 1

    50 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    СЗО е дало указания да бъдат унищожени пробите в лабораториите- Запитай се,защо ? Защо ,оттатък океана са толкова обезпокоени ? Защо, му нареждат на зелката да протака нещата ? Отговора един -покриване на следите. Но няма да стане.
  • 47 Да скрием от руснаците!!!!

    49 2 Отговор
    ФАБРИКИ ЗА СМЪРТ....от Кеворкян в свободно слово.....

    „Тия дни заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд направи забележително изявление.
    Ето го:
    „Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските сили може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да предотвратим попадането на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“
    Американците правят лаборатории за производство на смърт в Украйна.
    Харчат за тази цел милиони долари – по някои сведения около 200 милиона.
    200 милиона....“
  • 48 Да живее Украйна

    2 33 Отговор
    Поредните помии. Няма да излъжете никой нормален човек
  • 49 А в Ирак как беше...

    44 2 Отговор
    Това е добре, че ЯНКИТЕ си признават за 30 лаборатории за БОВ, щото утре ще обвинят руснаците... Но защо нашите хибридни медии нищо не съобщиха!!!! ....
    Ами значи рашаните са невинни и прави за да провеждат операцията, щом са намерили БОВ... Защото в Ирак ЯНКИТЕ показаха шишенце с бял безобиден прашец вместо БОВ и никой не ги вини и съди дето разораха целата държава и избиха сума ти невинен народ, жени, деца.
    И ако НАТО беше приятел на Окрайна би ги посъветвал да се предадът за да се спре разрушението, --но Нато ще се бият ДО ПОСЛЕДНИЯТ украинец.... ЧЕСТИТО на печелившите!!!!
  • 50 та и

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Тебе забравихме да питаме !
  • 51 Империята на злото и лъжата

    4 37 Отговор
    Какво твърди Руслямска Феодалия е без значение . Освен съветските орки, никой друг не им вярва.
  • 52 Антитрол

    43 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    "Няма индикации украински лаборатории да са участвали в някаква зловредна дейност или в някакви изследвания или разработки в противоречие с Конвенцията за биологичните оръжия."

    Самото съхраняване и размножаване на тези опасни патогени са в противоречие на Конвенцията за биологичните оръжия - не е лошо да я прочетеш а не само опорките.

    "Патогените, съхранявани в биологични лаборатории, са просто бактерии и вируси, а "не чертежи или компоненти на биологични оръжия"."

    Е ти какво мислиш че представляват биологичните оръжия - нещо като автомати стрелящи вируси ли? - защо не си гледаш манджите.

    "СЗО е дало указания да бъдат унищожени пробите в лабораториите, а не САЩ." - Виктория Нюланд друго каза - аз на нея ли да вярвам или на теб. Тя каза че те са дали нареждания пробите да бъдат унищожени. Но документите останали - лошо нали.

    Разработката на биологични оръжия се води престъпление срещу човечеството.
  • 53 Rado

    23 2 Отговор
    Джамбас тука русофилите не те плюят а 😂😂

    Коментиран от #72

  • 54 Русенец

    30 1 Отговор
    Щом Дзамбата казва, значи е така. Първо запада отричаше, че имат лаборатории в Украйна, а сега - били за противодействие на патогенни заплахи.
  • 55 ТОЧКАТА

    32 2 Отговор
    Джамбазите ги нямаше няколко дена и имаше.. нормална информация...Върна се и мръсната вода от поток стана буйна река!!!!!!Козикрак не си играе ....
  • 56 Васил

    0 26 Отговор
    Ооооооооооооо нееееееееееееее пак ли Путин не си пил хапчетата
  • 57 Абсурдистан

    0 32 Отговор
    Ако имаше и най-малкото доказателство за такива оръжия до сега да са ги показали. Освен това в началото на войната изобщо не се споменаваше за това, но удавник за сламка се хваща. Това ми напомня за войната в Ирак, с една основна разлика-Садам действително е притежавал и използвал преди това химически оръжия, но непосредствено преди ойната ги бе премахнал! Сега Русия си има собствен Садам!

    Коментиран от #65

  • 58 МДАА

    29 1 Отговор
    Този Журналист ор факти е по токсичен и от нова телевизия пример за обективна журнализтика не случайно сме на последните места по свобода на словото

    Коментиран от #122

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 LOSHIA

    1 35 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха":

    И защо са ни на нас руските ТВ ?Да ни облъчват с феик и манипулират ли?Те са за вас и само за вас и за такива като вас! НА НАС ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА НИ НУЖНИ!!!!

    Коментиран от #64, #67, #69

  • 61 ссср

    27 1 Отговор
    Отново лъжливи новини на това мекере Дениз
  • 62 Антитрол

    30 2 Отговор

    До коментар #37 от "Унтерофицер":

    И Виктория Нюланд ли е москалка бе соросоидче
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 гост

    29 1 Отговор

    До коментар #60 от "LOSHIA":

    Вие вече сте облъчени от доста години , за вас спасение няма . Във вашите мозъци освен лоши руснаци и в гащите пълни памперси друго нямате.
  • 65 Антитрол

    30 2 Отговор

    До коментар #57 от "Абсурдистан":

    Ами те руснаците ги показаха доказателствата ама нашите "свободни" медии не ги показват. Купища документи по различни проекти. Ама като слушаш само пропаганда така е.

    Коментиран от #68

  • 66 Сделано в СССР

    0 31 Отговор
    Лъжливото овчарче. При толкова много нагли лъжи, и такова гамеско държание на цялата кремълска сбирщина и да казват нещо вярно, никой няма да повярва. Заради шепата нещастни фашисти в кремъл, ще страда целия свят, но най много Украйна и руснаците. За руснаците няма да има живот в следващия половин век.

    Коментиран от #71

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Украинец

    26 1 Отговор

    До коментар #60 от "LOSHIA":

    И Виктория Нюланд ли те облъчва с фалшиви новини - сигурно и тя лъже американския конгрес.
  • 70 БГ0000

    27 1 Отговор

    До коментар #23 от "Аз съм":

    Няма как да стане,когато документите говорят,виновните мълчат. В BitChute ,преди малко прочетох,че лабораториите са не 12,а 26.
  • 71 Бачо Киро

    32 2 Отговор

    До коментар #66 от "Сделано в СССР":

    Че САЩ потвърдиха, кво има да се чудим. Виктория Нюланд в прав текст го каза, а СЗО нареди да унищожат патогените. Трябва да си абсолютно мало.умен да отричаш нещо, което вече е заявено дори от САЩ...
  • 72 гост

    23 1 Отговор

    До коментар #53 от "Rado":

    Той е свикнал ние го плюем той си мисли ,че се къпе . Краварника го оноде той си мисли ,че го награждават.
  • 73 Кремълски бандит

    2 23 Отговор
    22.01.22 г.

    Русия никога не е заплашвала украинския народ, заяви Сергей Лавров след срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Русия никога не е заплашвала Украйна чрез свои официални представители. Русия няма намерение да напада Украйна“.



    28.01.22 г.

    Hямa дa имa вoйнa, дoĸoлĸoтo тoвa зaвиcи oт Pycĸaтa фeдepaция, ниe нe иcĸaмe вoйнa.



    04.02.22г.

    Руският външен министър Сергей Лавров: Четох, гледах в интернет някакви изявления на Държавния департамент на САЩ, че Русия уж готвела фейк видеа с атака на украински военнослужещи срещу Донбас. Подобни измишльотини са бълнуване, с всеки изминал ден те стават все повече и това е очевидно на всеки що-годе опитен политолог. Русия няма никакви намерения да воюва с Украйна. Това са лъжи.



    15.02.22 г.

    Само луди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна. Русия размества войски на собствената си територия.

    Това са думите на Сергей Лавров, на когото все още някои вярват.



    Истината: На 24 февруари 2022 година Русия надапна Украйна. Оттогава около 200-хилядна руска армия води война на територията на Украйна.


    Лавров се оказа лъжец.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Иван

    1 20 Отговор
    Ушанките лъжат, като за последно

    Коментиран от #78

  • 76 Антитрол

    29 1 Отговор
    Много са интересни соросоидите - САЩ потвърждават лабораториите но те казват - не не е вярно Путин лъже. Трябва напълно да ти е промит мозъка за да си соросоид - още по-добре да нямаш никакъв.
  • 77 Абе

    17 1 Отговор
    Рано или късно истината ще изплува на яве.Има или няма .Ако са открили нещо руснаците те ще го предоставят със доказателства на Китай.Китайците няма да си затворят очите.Като ги знам американците нищо чудно да имат тайни лаборатории.Ковида беше хибриден.Нищо чудно да е създаден точно там и умишлено пуснат в Китай баш на пазара там където се събират най много хора.

    Коментиран от #83

  • 78 Читател

    21 1 Отговор

    До коментар #75 от "Иван":

    И Виктория Нюланд ли лъже
  • 79 Русофил

    2 27 Отговор
    „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят“. (Тургенев).
    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“. (Тургенев).
    „Аз, разбира се, ненавиждам моето отечество, от главата до петите.“. (Пушкин).
    „Народ, който ненавижда волята, обожава робството, обича веригите на своите ръце и крака, грозен физически и морално… готов във всеки момент да угнетява всички и всичко“. (Шмелев).
    „Ако заспя и се събудя след сто години и ме питат, какво мисля, че става сега в Русия, аз ще отговоря: Пият и крадат". (М. Салтиков-Щедрин).
    „Московия – тайга, монголска, дива, зверска“. (Алексей Толстой).
    „Народ, който блуждае из Европа и търси какво може да се разруши, унищожи, ей така, само за развлечение“. (Достоевски).
    „Не народ, а скотове, мръсници, дива орда, душегубци и злодеи“. (Булгаков).
    „Най-важният забележим успех на руския народ е неговата садистична жестокост“. (Горки).
  • 80 Абе,

    22 1 Отговор
    Денизчо,натовска подлого,нали кака ти крава ,от сената призна преди три дена,че имало лаборатории ?!
  • 81 Бай Петко

    18 1 Отговор
    Джамба е най-големия мисир в България.
  • 82 Наджак

    19 1 Отговор
    САЩ имат 336 биологични лаборатории по света под различни наименования , предупреждават Украйна да унищожи Особено опасните патогени от лабораториите , за да не се стигне до "възможна потенциална оттечка". При минаване граница се прави пълна проверка на самоличност , на багаж ... Сега , при това смутно време така ли е ? Ние , хората от народа имаме право да знаем - на кръстопът сме и с векове много неща минават през нас и страдаме винаги .

    Коментиран от #84

  • 83 Вирусолог

    20 1 Отговор

    До коментар #77 от "Абе":

    Ами те руснаците го предоставиха на Китай и Китай каза че искат инспекция на всичките 320 лаборатории на краварите по света. Обаче краварите си правят оглушки. Има и една в България - поне за една знаем.
  • 84 Запознат

    18 2 Отговор

    До коментар #82 от "Наджак":

    Всички "учени" от тези лаборатории са с дипломатически имунитет и Украйна е подписала че не може да им търси наказателна отговорност ако причинят смърт и болест на трети лица.
  • 85 До скоро не знаех

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "Не знам":

    Въпросният е украински олигарх с три паспорта - украински, израелски и кипърски. Твърди се, че е финансирал цялата кариера на Зеленски, привличайки го като начало за главната роля в сериала "Слуга на народа", който после надува изкуствено с висок рейтинг. След успеха на този проект се създава партия с името на сериала и се налага кандидатурата на Зеленски като президента, който ще донесе мир в Украйна. Същият субект се твърди, че финансира и батальоните "Азов". Известен с пословичната си омраза към руснаците.

    Коментиран от #120

  • 86 Русофил

    3 15 Отговор
    „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят“. (Тургенев).

    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“. (Тургенев).

    „Аз, разбира се, ненавиждам моето отечество, от главата до петите.“. (Пушкин).

    „Народ, който ненавижда волята, обожава робството, обича веригите на своите ръце и крака, грозен физически и морално… готов във всеки момент да угнетява всички и всичко“. (Шмелев).

    „Народ, равнодушен до най-малкото задължение, до най-малката справедливост, до най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, който изцяло не признава нито свободния човек, нито свободната мисъл“. (Пушкин).

    Когато напуска завинаги Русия на път за Германия, композиторът Глинка се съблякъл на границата съвсем гол и захвърлил дрехите си на земята, да не би случайно да са заразени с руския дух, плюл на руската земя и извикал: „Дай Боже, никога повече да не видя тази мерзка страна и нейните жители!“ (Михаил Глинка).

    „Аз не се гордея, че съм руснак, покорявам се на това положение. Ако преди да се родя, Бог ме беше попитал: Графе, избери си народ, сред който да се родиш, бих му отвърнал: Ваше Величество, където на Вас ви е угодно, само не в Русия! И ми се иска да се хвърля на земята, да се гърча в отчаяние от това, какво сторихме ние с талантите, които Бог ни е завещал и какво зло сме сторили на света“. (Алексей Толстой).

    „Руската история до Петър „Велики“ е една пл
  • 87 Адолф

    1 12 Отговор
    Гьобелс ще завиди на руската пропаганда.Браво.
  • 88 1111

    17 2 Отговор
    Разбира се, че няма доказателства. Само дето една американска госпожа от правителството го потвърди. Явно обаче тя се пошигува.
  • 89 Българин

    2 11 Отговор
    Факти просто тава, има опашати руски лъжи. Лавров каза, че украинците правели етническо биооръжие, което са действа само на руснаци! Генерал Коношенков пък се изцепи,че украинците щели да заразяват Русия и Беларус чрез прелетните птици! Абсолютни мало умни изказвания, но путлерасите непрекъснато оправдават руската агресия и престъпления с биооръжие то, което Украйна щяла да използва

    Коментиран от #96, #108

  • 90 MGewehr

    1 11 Отговор
    Ако украинците имаха биологични или химични оръжия рушняците вече да ги бяха вкусили и вдишали от сърце !
  • 91 Извикайте Колин Пауъл!!

    11 0 Отговор
    Той е специалист и всички президенти терористи на Сащ
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Българин да се .....

    3 11 Отговор
    Русофил е равно на българофоб.Срам.
  • 94 Тома

    9 0 Отговор
    Значии според автора на статията няма защото му плащат в долари
  • 95 Мане и тоя сайт блокират всички

    8 4 Отговор
    Минуси срещу терористите от САЩ
  • 96 Аре

    2 7 Отговор

    До коментар #89 от "Българин":

    Чугунените комита усещат, че като падне путлера и приключва подкрепата им от русия! Света ще се раздели завонаги този вариант на таи идеология, завинаги!
  • 97 джамбазов

    10 2 Отговор
    БОГ да пази България и нашата единствена закрилница Русия, да се помолим с Божията Помощ да оцелеем в тези трудни времена на изпитания и нашите братски народи да станат пак толкова близки както преди! СЛАВА НА РУСИЯ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! АМИН.

    Коментиран от #100

  • 98 Малко информация

    8 0 Отговор
    Конвенция за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологични (биологични) и токсинни оръжия и за тяхното унищожаване
    ЧЛЕН I 1)Всяка държава - страна по тази конвенция, се задължава никога, при никакви обстоятелства, да разработва, произвежда, складира, по друг начин да придобива или запазва. 1) микробиологични или други биологични агенти или токсини, независимо от техния произход или метод на производство, от такива видове и в такива количества, които не са предназначени за профилактични, защитни или други мирни цели;2) оръжия, оборудване или средства за доставка, предназначени да използват такива агенти или токсини за враждебни цели или при въоръжени конфликти. Член III

    Всяка държава - страна по тази конвенция, се задължава да не прехвърля на никого, пряко или косвено, нито по какъвто и да е начин да подпомага, насърчава или подбужда държава, група държави или международни организации да произвежда или придобива каквито и да било или по друг начин каквито и да било агенти, токсини, оръжия, оборудване или средства за доставка, посочени в член I от Конвенцията.
  • 99 Ахмед

    12 2 Отговор
    Това е вярно.Същото се случи в Сирия,когато руснаците поеха контрола западняците започнаха да обгазяват хората,за да им върви пропагандата.Там нямаше лаборатории,но в Украйна има
  • 100 Бгр

    1 9 Отговор

    До коментар #97 от "джамбазов":

    “Тъжни времена прекарва днес нашето отечество България. Като оставим настрана сестра Сърбия, Священний троен съюз, в който участвуват тримата императори и който има за цел да варди да не се пролива капка човешка кръв – всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.
    Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая държава начело с нейний Гирс и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско политическо и самостоятелно съществуване.”
  • 101 За колко $$$$$

    8 1 Отговор
    Джамб.Азов умора няма

    Стратегически трол
  • 102 стоян георгиев

    1 10 Отговор
    русия трови хора с новичок както и с радиоактивни изотопи,но много се притесни от лаболаториите в украина ,които на всичкото отгоре са и публични.кво да правиш руски ватници.
  • 103 Планът на богоизбраните

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦЪТ":

    Тази медия специално е на швейцарска медийна група .От долу на сайта го пише .Но иначе си прав. Тежка пропаганда и от двете страни .Само че подлогата Зеленски едва ли е отказал на краварника за военни био лаборатории . Доказателства няма защото са военни.Има ги в цяла източна Европа Всички от тази територия са подлоги. Това ще е модерното оръжие . Краварника няма сметка да напада с атом защото изгарят и те .Много по лесно е да избият населението на земята с био оръжие .Така планетата ще остане чиста и само за само избралите се .А ако греша руснаците няма да намерят нищо.
  • 104 браво Джамбаз

    13 0 Отговор
    така те искаме,нема да се огъваш,защитавай краварите до последно,дай сега следващата статия---оплюй Путин,този мракобесник който трови сънищата ти
  • 105 ДЕНИС ЛЪЖЕЦА

    9 0 Отговор
    Е отново на линия, този тиражира само лъжи, не си струва да се чете!!
  • 106 Sion

    6 0 Отговор
    Джамбаза знаел фактите, мола ви де! Кокошките на комшията умреха от смех!
  • 107 конски великден

    3 5 Отговор
    Проблемът е, че всичко с адрес Русия вече не е интересно, всичко е манипулирано. Какво е интересното на следващата манипулация. Така също е интересно фактите, които излизат от историята. Оказва се,че досегашните твърдения, че не сме воювали срещу руснаците не са верни, те са ни нападали като са подпомагали Румъния в битки за Добруджа. И нашите войски са ги побеждавали с ъкъл, а не със особена сила.

    Коментиран от #109, #111, #114

  • 108 И китайците

    17 1 Отговор

    До коментар #89 от "Българин":

    ли лъжат . Те споменаха 336 американски биолаболатории в 30 страни . "Правилно разбрахте - 336", повтори китаецът.
    И някои простички въпроси без ясен отговор:
    Защо всички тези лаболатории се спонсорират от ... Пентагона ?
    Какво правят по други континенти, а не са в САЩ
    Защо на никой не дават отчет ?
    Защо са пръснати в 30 страни ?
    Наистина ли мислите, че хората са тъпи да повярват че американците, точно те, за които Печалбата е над всичко, ще правят нещо за световния мир -- това само на блондинка на конкурс за красота, може и мине на ум.
    А до колко Украйна е независима от САЩ - ми спомнете си 2016 - Байдън уволни Прокурора на Украйна затова че разследва дейността на компанията на сина му . Заоформи се скандал, но го спатарясаха още в зародиш, но почти цял свят разбра
  • 109 Човек

    2 7 Отговор

    До коментар #107 от "конски великден":

    "Оказва се,че досегашните твърдения, че не сме воювали срещу руснаците не са верни"
    Тези твърдения са "досегашни"само за невежите.
    Иначе се знаят и преподават писано е наляво и надясно вече към 35 години, в т.ч. по вестници, списания, предавания по ТВ. Някои по смели хора са ги разправяли и в училища и по седянки още по-преди. Хората из цяла Добруджа също го знаят и предават от поколение на поколение...
  • 110 Има две и в България.Христова да даде об

    14 1 Отговор
    яснение пред парламента.Тозитъпоъгълник си вкарва автогол.Русия не твърди а е предала документацията и видеоматериал на ОН за да накажат Украина за производство на биооръжие.За една епруветка американците и англичаните нападнаха Ирак.Също така е намерен и материал за производство на Ковид 19,Прилепи ама друг път ,истинските разпространители са в САЩ.И не само в Украйна а и в Грузия и в България вече има две.В САЩ производство на биооръжие е забранено и затова гнусните американци ги създават в треторазрядни държави с праодажни правителства и тъп народ каквато е и България.

    Коментиран от #113

  • 111 Човек

    11 0 Отговор

    До коментар #107 от "конски великден":

    "Проблемът е, че всичко с адрес Русия вече не е интересно, всичко е манипулирано."
    Вярно е -- всяко адресирано до Русия не се знае истина ли е или лъжа. Срещу Русия се води невиждана в човешката история Пропагандна война -- мноого гнусна
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Умен

    6 0 Отговор

    До коментар #110 от "Има две и в България.Христова да даде об":

    "тъп народ каквато е и България"

    Споко, в сравнение с наназапд в България тъпите са много малко -- личат си по омразата -- по русофобията се познават.
    Умния човек не умее да мраззи

    Коментиран от #115

  • 114 Мария

    5 1 Отговор

    До коментар #107 от "конски великден":

    Лъжа,преиначена от нашите русофоби----Ген. Зайончковски командва румънската Добруджанска армия, която е съставена от остатъците от разбитата 3 румънска армия, в състава на която влизат и сръбски военни части. От 22 октомври 1916 г. той е назначен за командир на 18 армейски корпус към който се присъединяват две казашки дружини.--------до колкото знам казацити май ги причислявате към украинците,но в случая са руснаци хихи
  • 115 Няма какво да се обиждаш

    15 0 Отговор

    До коментар #113 от "Умен":

    Всеки ден ви лъжат и манипулират с лъжи за войната а вие като магарета вярвате че ще ви дадат моркова.Ами погледни коментарите.Тези тролове нали и те са от народа.И аз съм част от този народ,но в момента само скърцам със зъби.На 7 .03.2022г.Русия внесе официално документация и и видеоразговори с работещите в лабораториите,които улучават Украйна(те естествено не са украински а американски)за проиизводство на биооръжиие.Същия ден Китай публикува картата на лабораториите от Пентагона,които са разположени в 31 страни от третия свят една от които е и България със 2 лаборатории.В украйна е имало 36 а в Грузия 24.В Украина освен чума,холера,ебола,свински грип и антракс се е произвеждал и Ковид 19,а вие вярвайте на Киро лъжеца и неговите депутати,които до един са били преди това в Америка за България.

    Коментиран от #116, #117

  • 116 Кимтрейлс

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Няма какво да се обиждаш":

    И самолетите разпръскват, нали? 🤣😂😂😂😂
  • 117 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #115 от "Няма какво да се обиждаш":

    Абе ти за не си се къпал в бидон с кемтрелс в близост до 5джи антена?
  • 118 Чекист

    0 9 Отговор
    Путинова Русия лъже стотици пъти повече от времето когато имаше СССР. Това е срам и позор. Но КГБ-иста Путин друго не може да измисли.
  • 119 Льотчик на F-16, модел 2024 год.

    11 0 Отговор
    А бе, Джамбаз недоучен, ти ли направи разследване и установи, че НЯМА ВОЕННИ. БИОЛОГИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ В УКРАЙНА?? Смешен СИ, батьовото... Кой те научи, че още първото ти изречение трябва да ОТРИЧА ТОВА? И, БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА?.. Споменаваш,че имало данни за тези лаборатории на американски държавен сайт! Ха, ха, ха! Те ли са най меродавни и честни??? Има поне още 15 други сайта, неграмотнико, в това число и китайски, японски. Елементарен си.. Нямаш място тука май.. Никой не ти вярва...
  • 120 Не знам

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "До скоро не знаех":

    Благодаря! Прочетох,в момента яко цакал.
  • 121 Pilot

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Искам да зная":

    Абсолютно подкрепям написаното, но в тубата има една смела журналистка Гайтанджиева, която още миналата година ги е разкрила и няма отговори !!! А и в БГ има такива лаборатории !!!
  • 122 бе щом

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "МДАА":

    ДД е автор на статията, кпментари са излишни....
  • 123 Мамма миа

    8 2 Отговор
    Преди време писах по темата.
    Сега да му поясня на Г-н Джамбазов.
    Преди 24.02.2022 ,официално се знаеше за 8 лаборатории ,регистрирани с адрес и т.н. в Украйна.Според руското разузнаване е имало още три.Едната в Лвов,друга в Киев и трета в Харков.Дни преди 24.02. руснаците прихващат съобщение,доклад ,до ген.Мили от лабораторията в Харков,че са постигнали 83-85 процента смъртност при генно модифициране на вирус на едра шарка.При ебола е 35 процента.
    Опасението е ,че всекидневно от Харков до Белгород пътуват около 500 автомобила с украйнски граждани ,работещи в Русия и е възможно неволно или .....умишлено заразяване на населението в Белгород.
    След това се оказа ,че биолабораториите са ...26.Виктория Нюлад ,официално призна пред сенатската комисия за това.СЗО пък ,официално са потвърдили ,участието на 4400 украински военнослужещи в биоексперименти.
    Спрете с лъжите ,моля!
  • 124 Идиом

    4 1 Отговор
    Джамбазе, то май и биолаборатори не е имало! Защо тогава WHO иска от Украйна да унищожат епруветките с вируси и бактерии за да не попаднат в ръцете на руснаците?
    Скоро ще трябва да се самосезираш и самоарестуваш за лъжите си.
  • 125 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Руснаците са прави. Заловиха няколко лаборатории на американските терористи, а това беше и признанието на Виктория Нюланд пред Сенатската комисия. Какво има да плещите против Русия.
  • 126 Точен

    4 0 Отговор
    Предлагам на Джамбазов лично да се тестват проби от НЕ???съществуващите биолаборатирии в У-крайна на Русия. То ще стане, защото след У-крайна на Русия русите ще "посетят" и Българско както през 1878.
  • 127 123

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Знаеш ли какво е СЗО ? ЧАСТНА ЕВРЕЙСКА ОРГАНИЗАЦИЯ базирана в Брюксел.И познай кой и казва какво да говори.
  • 128 Матей

    0 0 Отговор
    Гатанка с понижена трудност : кой ще познае защо по всички медии така рязко се повиши информацията-дезонформацията относно лабораториите?.......за непознатите ето отговора:Азовстал пада и от там ще изкочат доста доказателства, нормално е запада да промива общественото мнение преди да са изкочили доказателствата
  • 129 Фактология

    0 0 Отговор
    Чети "факти" и обърни на 180 градуса,за да разбереш истината!
Новини по държави: